Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

wczoraj dostałam projekt, cały karton papierów :o właśnie zaczynam go przeglądać.

markus.35 - ja również w warunkach zabudowy mam kąt nachylenia dachu 30 stopni, też się zastanawiam jak by Przemyślany wyglądał z takim dachem :roll:

Postihal - mam pytanie, Ty pisałeś że również miałeś w warunkach zab. podane 22-45 stopni jeśli dobrze pamiętam? wystąpiłeś o zmianę warunków zab. i zmienili Ci na 20-45???? jak długo czekałeś na tą decyzję i czy nie było z tym większych problemów??? Z góry dzięki za odp.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Odpowiedź dla ripostka 21

W mojej dycyzji o warunkach zabudowy był określony kąt nachylenia od 22 do 45 stopni,trzeba przyznać,że jest to rozpiętość dość duża.Przed zakupem projektu

"przemyslanego",który ma kąt nachylenia dachu 20 stopni udałem się do osoby,która wydaje WZ z pytaniem,czy jest możliwa zmiana kąta nachylenia na

20 stopni.Swoją prośbę o zmianę WZ uzasadniałem tym,że rozmawiałem z architektem,który stwierdził,że dla tego budynky kąt nachylenia dachu 20 stopni jest dobrze zharmonizowany z bryłą budynku.A prawdę mówiąć,to wcale z arch.nie rozmawiałem.Po tej rozmowie uzyskałem pozytywną odpowiedź i złożyłem wniosek o zmianę WZ zabudowy do tego punktu i zapłaciłem 107,00 zł.

Wniosek złożyłem 11.01.2008r.a decyzje otrzymałem 15.01.2008r.

Juz o tym pisałem,ze moja gmina jest przyjazna inwestorom i taka jest prawda.Uważam,że w mniejszych miejscowościach jest mniej biurokracji.

Pozdrawiam

W MOICH WARUNKACH ZABUDOWY KAT NACHYLENIA DACHU WYNOSI 35 -45 STOPNI. DLATEGO ARCHITEKT PRZEPROJEKTUJE MI KONSTRUKCJĘ DACHU NA 30 STOPNI I UDOKUMENTUJE , ŻE OKOLICZNE ZABUDOWANIA MAJĄ PODOBNE DACHY .DO DOKUMENTACJI DOŁĄCZY ZDJĘCIA SĄSIADUJĄCYCH BUDYNKÓW I TO PODOBNO WYSTARCZY.

ZMIANY JAKI CHCEMY WPROWADZIC TO;

-ROZSTAWIENIE OKIEN W SĄSIADUJACYCH SYPIALNIACH

-W SALONIE JEDNO OKNO

-W GARAŻU OKNO TAKIE JAK W ŁAZIENCE

-LIKWIDACJA DRZWI OBOK WC

-LIKWIDACJA DRZWI BALKONOWYCH W POKOJU SASIADUJĄCYM Z SALONEM

-C.O. NA PALIWO STALE

-JEŚLI JEST TO MOŻLIWE ZAMIANA BLACHODACHÓWKI NA DACHÓWKĘ CERAMICZNĄ .

W MOICH WARUNKACH ZABUDOWY KAT NACHYLENIA DACHU WYNOSI 35 -45 STOPNI. DLATEGO ARCHITEKT PRZEPROJEKTUJE MI KONSTRUKCJĘ DACHU NA 30 STOPNI I UDOKUMENTUJE , ŻE OKOLICZNE ZABUDOWANIA MAJĄ PODOBNE DACHY .DO DOKUMENTACJI DOŁĄCZY ZDJĘCIA SĄSIADUJĄCYCH BUDYNKÓW I TO PODOBNO WYSTARCZY.

ZMIANY JAKI CHCEMY WPROWADZIC TO;

-ROZSTAWIENIE OKIEN W SĄSIADUJACYCH SYPIALNIACH

-W SALONIE JEDNO OKNO

-W GARAŻU OKNO TAKIE JAK W ŁAZIENCE

-LIKWIDACJA DRZWI OBOK WC

-LIKWIDACJA DRZWI BALKONOWYCH W POKOJU SASIADUJĄCYM Z SALONEM

-C.O. NA PALIWO STALE

-JEŚLI JEST TO MOŻLIWE ZAMIANA BLACHODACHÓWKI NA DACHÓWKĘ CERAMICZNĄ .

Witam - odnośnie zmian jakie planujesz to:

-rozstawienie okien jest możliwe,ale jeśli zostawi się je tak jak w projekcie,to stojąc

w korytarzu przy otwartych drzwiach do tych pomieszczeń jest ładny widok na

i przez okna.U mnie te okna są od wschodu i rano na koprytarzu jest bardzo

jasno.

- ja też w salonie mam jedno okno i uważam to za bardzo dobre rozwiązanie,

- w garażu też mam takie same okno jak w łazience i jest super,

- u mnie są te drzwi,ale stale są otwarte,

- ja te drzwi mam,w tym pomieszczeniu mam pokój do pracy/komputer/ i latem

będą często otwierane celem wychodzenia na taras.Z tego co widziałem to

Gecior 23 też tych drzwi nie ma,

- ja też mam C.O. na paliwo stałe,

- nie ma żadnego problemu z zamianą blachodachówki na dachówkę ceramiczną,

ale należy to przeprojektować/pod dachówkę musi być więźba innych

wymiarów.

Ja juz mieszkam i dlatego mogę przyszłym budującym przekazywać własne nabyte

już doświadczenia:

1.Drzwi wejściowe zostawcie otwierane tak jak w projekcie tzn.na zewnątrz.

W wiatrołapie jest mało miejsca i drzwi otwierane do wewnątrz bardzo by

przeszkadzały.

2.Obowiązkowo róbcie ogrzewanie podłogowe w łazience.Dla tych co mają

ogrzewanie na paliwa stałe można je zrobić na powrocie ciepłej wody z grzejników

co,ja tak mam i jest super.Pranie umieszczone na suszarce w łazience bardzo

szybko wysycha.

To by było tyle na gorąco.

Pozdrawiam

Witam,

A ja po 5,5 :evil: miesiącach oczekiwania otrzymałem w końcu Warunki Zabudowy z mojej gminy. W moich warunkach jest kąt od 15-45 stopni więc nie mam problemu. Osobiście jestem do "Przemyślanego" przekonany w 100% jednak żonce mojej coś tam nie pasi i na siłę szuka innego projektu.

Prośba moja do wszystkich co już się zdecydowali na budowę według tego projektu - dawajcie jak najwięcej argumentów za "przemyślanym" co bym mógł żonie przedstawić :D

Pozdrawiam,

Witam,

A ja po 5,5 :evil: miesiącach oczekiwania otrzymałem w końcu Warunki Zabudowy z mojej gminy. W moich warunkach jest kąt od 15-45 stopni więc nie mam problemu. Osobiście jestem do "Przemyślanego" przekonany w 100% jednak żonce mojej coś tam nie pasi i na siłę szuka innego projektu.

Prośba moja do wszystkich co już się zdecydowali na budowę według tego projektu - dawajcie jak najwięcej argumentów za "przemyślanym" co bym mógł żonie przedstawić :D

Pozdrawiam,

Witam,

Ja gorąco namawiam do budowy "przemyslanego" od samego początku,ale jak piszesz,że żonce coś w tym projekcie nie pasi,to i tak możesz mieć problem.

Z argumentów na tak mogę powiedzieć,że ten garaż w bryle budynku jest super!!!

nigdy nie miałem tak wygodnie jak teraz.

Pozdrawiam

Witam,

Postihal, gratuluję udanego domku :)

Z dużym zainteresowaniem przeczytałam cały wątek. Nam też się "Przemyślany" podoba i fajnie, że ktoś już go "przerobił"i pozwala korzystać ze swoich doświadczeń :)

Mam prośbę, mogłabym dostać rzut z wymiarami na [email protected] ?

Pozdrawiam

Witam,

Postihal, gratuluję udanego domku :)

Z dużym zainteresowaniem przeczytałam cały wątek. Nam też się "Przemyślany" podoba i fajnie, że ktoś już go "przerobił"i pozwala korzystać ze swoich doświadczeń :)

Mam prośbę, mogłabym dostać rzut z wymiarami na [email protected] ?

Pozdrawiam

Witam i dziekuję za miłe słowa.

Prośba została spełniona - rzut z wymiarami wysłany.

Pozdrawiam

Postihal, dziękuję za szybką reakcję na prośbę :)

teraz mam co "rozgryzać" :)

Pozdrawiam

No rozgryzaj - rozgryzaj,bo u mnie już wszystko jest rozgryzione

i mieszka się wspaniale.Sam do dzisiaj się zastanawiam jak to było możliwe,ażeby w 8-miesiecy wybudować dom i w nim zamieszkać ? :roll:

Pozdrawiam

Witam,

po długich poszukiwaniach, wreszcie znalazłam projekt, który mnie zachwycił! :lol: Przemyślany wydaje się idealnym rozwiązaniem dla naszej rodziny. Mam nadzieję, że jego wymiary mnie nie rozczarują. Czy mogłabym prosić o przesłanie szczegółowych wymiarów na adres: [email protected].

Bardzo dziękuję i pozdrawiam

Justyna

Witam,

po długich poszukiwaniach, wreszcie znalazłam projekt, który mnie zachwycił! :lol: Przemyślany wydaje się idealnym rozwiązaniem dla naszej rodziny. Mam nadzieję, że jego wymiary mnie nie rozczarują. Czy mogłabym prosić o przesłanie szczegółowych wymiarów na adres: [email protected].

Bardzo dziękuję i pozdrawiam

Justyna

Witam,rzut "przemyslanego" wraz z wymiarami został wysłany na podany adres.

Przyznam się,że mnie ten projekt w dalszym ciągu zachwyca każdego dnia.

Pozdrawiam

Ripsotka21 i mao41 z jakich materiałów będziecie budowac swoje domki.? Ja czekam na wycenę, która ma pomóc mi w podjęciu decyzji;

-ceramika 24cm i ocieplenie 15cm

-bloczek z betonu komórkowego 24cm i ociplenie 15 cm

-ceramika 42 cm bez ocieplenia.

Może wy wiecie co jest lepsze ściana jednowarstwowa czy dwuwarstwowa.

• 2 weeks później...

Witam Postihal,

Czy możesz się podzielić opiniami odnośnie obsługi kotłowni?

Czy takie usytuowanie kotłowni nie powoduje uciążliwości, tzn. zadymienie, a tym samym zapach dymu w domu, itp.

W swoim projekcie również musze wybrać, czy przejście z garażu przez kotłownię, czy przejście do kotłowni przez garaż. Osobiście jestem za tym pierwszym rozwiązaniem, gdyż wydaje mi się, że bieganie w zimie przez zimny garaż chyba nie będzie zbyt wygodne.

Proszę o opinię jako już praktyka.

Pozdrawiam

Waldek

Witam Postihal,

Czy możesz się podzielić opiniami odnośnie obsługi kotłowni?

Czy takie usytuowanie kotłowni nie powoduje uciążliwości, tzn. zadymienie, a tym samym zapach dymu w domu, itp.

W swoim projekcie również musze wybrać, czy przejście z garażu przez kotłownię, czy przejście do kotłowni przez garaż. Osobiście jestem za tym pierwszym rozwiązaniem, gdyż wydaje mi się, że bieganie w zimie przez zimny garaż chyba nie będzie zbyt wygodne.

Proszę o opinię jako już praktyka.

Pozdrawiam

Waldek

Witam,

zgodnie z projektem ta kotłownia jest przewidziana na ogrzewanie gazowe,chociaż jej powierzchnia jest całkiem spora i w zupełności wystarcza na ogrzewanie na opał stały.Dla mnie takie usytuowanie kotłowni jest zadawalające,chociaż dla osób bardziej wymagających może być problemem transport opału do kotłowni przez garaż.Na tym forum były już takie osoby co ten problem podnosiły,wtedy wyjściem jest przestawienie garażu z kotłownią,tzn.wejście z wiatrołapu do garażu i dalej do kotłowni.Wtedy w kotłowni należy wstawić drzwi na zewnątrz.

Jeśli chodzi o zadymienie to taki problem u mnie nie występuje.W moim piecu pali się bardzo dobrze.Zapachu dymu jeszcze nigdy nie było czuć w mieszkaniu,a nawet w wiatrołapie,gdzie za drzwiami jest kotłownia.Palenie w piecu nie jest

problemem.Ja do pieca dokładam opał o godzinie 7-mej rano,nastepnie około 13-tej i o godz.19-tej.Piec nastawiony w nocy na tem.wody 35 stopni utrzymuje

ogień do rana.Tak jak wcześniej pisałem opał mam zmagazynowany w garażu blaszanym.Dostarczam go do kotłowni raz na trzy dni.Nie potrzeba tego dużo,ponieważ na cały miesiąc spalam 500 kg węgla.

Pozdrawiam

uzupełnienie do mojej wypowiedzi wyżej:

pisząć,że trzy razy dokładam do pieca nie zaznaczyłem,że spalaną dzienie ilość opału około 17 kg dzielę na trzy małe ilości.Ucząc się techniki oszczędnego palenie

doszedłem do wniosku,że lepiej jest do pieca wkładać mniejsze ilości.Przy jednorazowym włożeniu całych 17 kg opał ten spali się duzo wczesniej.

Popiół z pieca wyjmuję raz na dwa dni.

Pozdrawiam

CZesc

mam pytanie jak podgrzewasz wode do mycia bo nie widzialem zadnego piecyka u ciebie na fotkach. jakiej mocy masz piec weglowy?

Pozdrawiam

Witam

Mój piec węglowy ma pow.grzewczą 2,6 m2 i uważam,że może być mniejszy jak na ogrzanie tego budynku,ale taki zaplanował mój wykonawca co.Wodę ciepłą w całym budynku mam z bojlera 120 l podłączonego do pieca co.W bojlerze tym jest miejsce na umieszczenie grzałki elektrycznej,jesli będzie taka konieczność - latem.Pojemność bojlera zupełnie wystarcza na napełnienie wanny do kąpieli gorącą wodą.Jest tylko problem w przypadku ponownego napełnienia wanny dla drugiej osoby,wtedy należy odczekać około 1 godziny na ponowne nagrzanie się tej ilości wody.

Pozdrawiam