Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.Jesteśmy na etapie załatwiania papierów a zarazem pod wielkim wrażeniem Twojego opisu budowy.Też mamy działke z wjazdem od zachodu i mieliśmy problem z wyborem projektu.Po przeczytaniu tematu zdecydowaliśmy się właśnie na Przemyślany.Mam prośbe o przesłanie rzutu z wymiarami na [email protected] gratulujemy pięknego domu.Z góry dziękuje,pozdrawiam :wink:

Witam i dziękuję za miłe słowa.

Rzut został wysłany.Uważam,że ten projekt jest odpowieni dla wjazdu na działkę od zachodu.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chce powiększyć garaż o 1m albo całą ściane o 0,6m-0,7m.

Chodzi Ci o poszerzenie garażu? Jeżeli tak, to poszerzenie samego garażu spowoduje komplikację dachu - zobacz projekt M42a. Trzeba by sprawdzić jak wpłynie to na koszt dachu. Natomiast przesunięcie całej ściany zwiększy powierzchnię domu (o ok. 7m kw przy poszerzeniu o 0,7m), co też wpłynie na koszty. Trzeba też sprawdzić czy po poszerzeniu budynek zmieści się na działce . Jeżeli miałbym doradzić, to wybrałbym przesunięcie całej ściany ze względów wizualnych - myślę, że budynek nic by nie stracił ze swojego uroku. Kombinacje z dachem mogłyby natomiast wpłynąć negatywnie na wygląd. Ale to tylko moje zdanie.

Ewentualnie można poszerzyć garaż od strony kotłowni przesuwając kotłownię kosztem wiatrołapu.Wg moich obliczeń można zyskać ok 40 cm, ale to chyba niezbyt dobre rozwiązanie.

• 2 weeks później...

witam,

Postihal mam pytanko, nie widziałem u Ciebie na fotkach stop FS1, chciałem spytać kiedy je wylewałeś i jak głęboko? i czy ścianki działowe dawałeś odrazu na posadzce czy wylewałeś coś pod nie? Jeśli to nie kłopot to prześlij mi na maila wasz kosztorys...

z góry dzieki

pzdr

witam,

Postihal mam pytanko, nie widziałem u Ciebie na fotkach stop FS1, chciałem spytać kiedy je wylewałeś i jak głęboko? i czy ścianki działowe dawałeś odrazu na posadzce czy wylewałeś coś pod nie? Jeśli to nie kłopot to prześlij mi na maila wasz kosztorys...

z góry dzieki

pzdr

Witam i odpowiadam.

Tak jak widziałeś na zdjęciach w moim budynku nie mam stóp FS-1 w ilości 4 szt.

Mam tylko dwie stopy FS-2.Nie mam też wewnątrz budynku żadnych podciągów łączących te stopy ze sobą i ścianami zewnętrznymi.Usytuowanie tych stóp i podciągów w tak dużej ilości bardzo mi sie nie podobało w tym projekcie.Pisałem o tych dylematach przed rozpoczęciem budowy i dlatego zdecydowałem się na przeprojektowanie stropu i więźby dachowej.Dokumentację wykonała mi firma produkująca gotową więźbę dachową.Z tego rozwiązania jestem bardzo zadowolony.

Ścianki działowe są posadowione bezpośrednio na posadce i jest ok.

Podaj adres poczty e-mail to wyślę koszty poniesione na moją budowę.

Pozdrawiam

Witam.Gratuluje super projektu,oraz blyskawicznego zrealizowaniaMam pytanie odnosnie gotowej konstrukcji wiezby dachowej.Czy porownywal pan koszty zbudowania domu z gotowa wiezba i wykonanie jej na placu budowy?

My z zona jestesmy zdecydowani na ten projekt i tez nam nie odpowiadaja slupy i belki.Choc jak roznica w cenach bedzie znaczaca to chyba trzeba bedzie je zaakceptowac :D

My z zona jestesmy zdecydowani na ten projekt i tez nam nie odpowiadaja slupy i belki.Choc jak roznica w cenach bedzie znaczaca to chyba trzeba bedzie je zaakceptowac :D

Myślę, że różnica kosztach, jeżeli w ogóle będzie, to nieznacząca, a zalety wiązarów w pełni to rekompensują.

Oto argumenty przemawiające na korzyść wiązarów:

W wyniku tej konstrukcji będą zbędne cztery słupy podporowe i 60 mb podciągów żelbetonowych oraz konieczność opuszczenia podwieszanego sufitu z płyty gips-karton o około 40 cm(podciąg 24 cm + murłata 14 cm).Mocowanie wiązarów będzie bezpośredno do wieńca.Konstrukcja będzie wykonana z suszonej,struganej,impregnowanej,klasyfikowanej wytrzymałościowo tarcicy .

Ponadto można zmniejszyć grubość ściany rozdzielającej garaż z kotłownią i zrezygnować z fundamentu pod nią oraz wieńca na niej.

Wg moich orientacyjnych szacunków rezygnacja ze słupów i podciągów oraz fundamentu i wieńca ściany między garażem, a kotłownią może przynieść oszczędność w granicach 6 - 7 tys. zł.

Jeżeli chcemy dokonywać zmian pomieszczeń, ścianki działowe możemy stawiać w dowolnym miejscu,.

Montaż sufitu podwieszanego w konstrukcji z wiązarów będzie łatwiejszy, a więc tańszy.

Montaż gotowych wiązarów znacznie skraca czas budowy.

Ważne jest też to, że gotowe wiązary wykonane są „z suszonej,struganej,impregnowanej,klasyfikowanej wytrzymałościowo tarcicy” , więc mamy pewność, że są solidne.

Gecior23. Jak zostały zamocowane płyty gk na suficie? Domyślam się, że został wykonany dodatkowy ruszt, ale w jaki sposób i z jakiego materiału?

A najbardziej byłbym wdzieczny za info jakie były koszty tego rozwiązania (chodzi oczywiście o sam ruszt, bo płyty i tak trzeba kupić).

Pytam, bo zastanawiam się, który wariant konstrukcji dachu wybrać: wiązary zastosowane przez Postihala, czy zgodnie z projektem, tak jak u Ciebie. Porównanie kosztów obu wariantów wykonania dachu wskazuje, że jest róznica w kosztach na korzyść rozwiązania zgodnego z projektem, ale w podanej informacji nie wspominasz o suficie, więc sądzę, że koszty tego należy jeszcze uwzględnić.

Pozdrawiam.

MAM JESZCZE JEDNO PYTANIE JA MAM DZIAŁKE 7 AROW CZY NIE JEST ZA MALA NA TEN DOM

Podaj wymiary swojej działki.

Wymagane wymiary działki to 21,3 x 25,2 m, co daje 534 m kw., a więc teoretycznie dom zmieściłby się na Twojej działce.

Witam,

Jest jeszcze jedna rzecz na którą warto zwrócić uwagę.

Podam na przykładzie:

Ja mam działkę około 1000m2 (33m x 30m), ale w warunkach zabudowy, które otrzymałem szerokość budynku od frontu działki nie może przekroczyć 18 metrów. Pierwszy domek, który mi się podobał miał szerokość 19 metrów i w opisie podano minimalne wymiary działki 27 metrów. Teoretycznie na moją działkę pasuje bo mam 33metry od frontu. Praktycznie Plan Zagospodarowania Przestrzennego lub w moim przypadku Warunki Zabudowy uniemożliwiają postawienie takiego budynku.

Podobnie może być z długością wgłąb działki. U mnie linia zabudowy zaczyna się 6 metrów od frontu działki.

Warto więc zajrzeć w PZP lub poczekać na WZ zanim zakupi się projekt.

Pozdrawiam.