Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich.

My budujemy Przemyślanego M42.W chwili obecnej trwają przygotowania do zalewania wieńca.W wolnej chwili wstawimy parę zdjęć.

pozdrawiamy :lol:

... czy budujecie wersję IV z poddaszem użytkowym ?

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich

Tydzień temu odebrałem pozwolenie na budowę i zaczynam szukać odpowiedniej ekipy aby przeżyć budowę w miarę spokojnie co pewnie nie będzie łatwe. Buduje przemyślanego M42C w wersji III. Widzę że parę osób też już buduje tą wersję lub się nad nią zastanawia. Mam pytanie do budujących, czy ktoś zdecydował się na pokrycie dachu dachówką. Kat 20 stopni jest dość mały i ogólna opinia jest taka że deszcz,śnieg będzie podwiewał pod dachówki. Zastanawiam się czy wzmocnić konstrukcję i ponieść o parę stopni kąt dachu, zastosować deskowanie z papą pod dachówkę, czy tylko wzmocnić konstrukcje i zastosować dobrą izolacje. Proszę o opinie czy ktoś może już pokrył dach dachówką i jak to wykonał lub też się nad tym zastanawia?. Mam pytanie również co do cen jakie biorą kierownicy budowy. Widzę, że ceny są mocna zróżnicowane w zależności od regionu. Pierwszą propozycję jaką otrzymałem za "ponoć" bardzo dobrego kierownika to 2800 zł za całą budowę?.

Pozdrawiam i życzę postępów na budowach lub w załatwianiu formalności i papierów.

slowikk napisał:

ile odpadu blachy zostało tobie z dachu?

Postihal napisał:

przy blachodachówce jest duży odpad - około 70 m2.

Postihal, masz może szczegółowe zestawienie blachy, którą kupowałeś na dach? Chodzi mi o długość poszczególnych pasów. Doszedem do wniosku, że ponieważ dach składa się głównie z trojkątów można zamówić pasy blachy o różnych długościach: najdłuższy pas (ok 8 m) na środek trójkąta, a kolejne coraz krótsze. W ten sposób z każdego pasa zostanie odcięty jeden róg.Z moich obliczeń wyszło, że odpadu może być ok 50 mkw. Ale to tylko teoria.

Podaj jeszcze jak jest powierzcnia krycia dachu.

Pozdrawiam.

PS. Odpadów będzie mało przy kryciu takiego dachu blachą trapezową. Ale wygląd jest mało atrakcyjny. [

. Witam!! Czy ja również mogłabym prosić o długość pasów blachy??i jeżeli niebyłoby to problemem to wymiarówkę..Pozdrawiam..Alicja Ps.Postihal wspaniale sobie radzisz z budową domu,moze powinieneś otworzyć własny biznes i być KIEROWNIKIEM BUDOWY :wink:

Krzysiek1980

Witam wszystkich

Tydzień temu odebrałem pozwolenie na budowę i zaczynam szukać odpowiedniej ekipy aby przeżyć budowę w miarę spokojnie co pewnie nie będzie łatwe. Buduje przemyślanego M42C w wersji III. Widzę że parę osób też już buduje tą wersję lub się nad nią zastanawia. Mam pytanie do budujących, czy ktoś zdecydował się na pokrycie dachu dachówką. Kat 20 stopni jest dość mały i ogólna opinia jest taka że deszcz,śnieg będzie podwiewał pod dachówki. Zastanawiam się czy wzmocnić konstrukcję i ponieść o parę stopni kąt dachu, zastosować deskowanie z papą pod dachówkę, czy tylko wzmocnić konstrukcje i zastosować dobrą izolacje. Proszę o opinie czy ktoś może już pokrył dach dachówką i jak to wykonał lub też się nad tym zastanawia?. Mam pytanie również co do cen jakie biorą kierownicy budowy. Widzę, że ceny są mocna zróżnicowane w zależności od regionu. Pierwszą propozycję jaką otrzymałem za "ponoć" bardzo dobrego kierownika to 2800 zł za całą budowę?.

Pozdrawiam i życzę postępów na budowach lub w załatwianiu formalności i papierów.

czesc. moim zdaniem zmiana blachodachówki na dachówke nie ma sensu. za dużo za to bedziesz musiał zapłacic. po pierwsze bedziesz musiał dostosować całą wiezbe do wagi dachówki poza tym wieksze fundamenty wszystko projektant musi pozmieniac w projekcie a za to troszke zapłacisz...:/ ja za kierownika budowy płace 1.400 zł wielkopolska.

Dużo czasu upłynęło zanim udało mi się spłodzić moją pierwszą wiadomość, która nie jest zbyt obszerna w treści :D

Już wcześniej jedną wysłałam, ale zaginęła w akcji. Jak się okazało nie mogę jej odszukać w milionie postów i tematów :oops: . Z tą myślą wcale nie jest mi łatwo bo w perspektywie mam budowę domu... a ja nawet nie umiem obsługiwać poczty na forum :lol:

Zgłaszam się do Ciebie z gorącą prośbą o przesłanie rzutów i kosztorysu. :oops: . Forum odwiedzam regularnie już od roku i z zapartym tchem czekam na zdjęcia oraz tematy pojawiające się wraz z nowymi uczestnikami. Czerpię z Twojego doświadczenia. Wspaniały miałeś pomysł tworząc forum, które już od tak długiego czasu tętni życiem. :)

Nie zaskoczy Cię zapewne pytanie: czy gdybyś mógł jeszcze raz wprowadzić poprawki do projektu, to na co byś zwrócił uwagę? Co byś zmienił (zmniejszył, powiększył, przesunął)? Co dodał lub czego się pozbył? Zależy mi na Twoim zdaniu, gdyż Twój dom już stoi i możesz ocenić jego funkconalność. Sama zbieram się do wprowadzania przeróbek do projektu (projekt wybierałam rok) i z całego serca pragnę uniknąć błędów ...

Adres pod którym będę wyczekiwała wiadomości : [email protected]

Witam wszystkich.

Powracając do wcześniejszych postów,nasz kierownik budowy chciał ok.2tyś.,ale po krótkich negocjacjach trochę spuścił z ceny.Do tego naniósł kilka poprawek w projekcie.Nie każdy chyba o tym wie ,że nie którzy kierownicy mają takie uprawnienia i nie trzeba projektu oddawać do adaptacji gdzie się ponosi większe koszta.

Jeśli chodzi o zmiany w projekcie trudno powiedzieć na dzień dzisiejszy czy będą dobre i funkcjonalne ,ponieważ jeszcze trochę czasu upłynie zanim zamieszkamy w naszym przemyślanym,ale chętnie się podzielimy może ktoś skorzysta:

-zamurowaliśmy drzwi z sypialni na taras,

-zlikwidowaliśmy jedno okno w salonie ,drugie jest usytuowane na środku ściany,jest ono tak duże ,że wymiar zostaje taki jak w projekcie,

-zmniejszyliśmy okna w spiżarni ,p.gospodarczym i łazience,

-okno w p.gospodarczym jest przeniesione na ścianę przy wejściu,

-przesunęliśmy drzwi z p.g.do garażu ok.2m od komina(tam jest za mało miejsca jeśli chodzi o piec węglowy),

-zlikwidowaliśmy wc,zrobiliśmy przejście do p.g.(garaż nie za duży ,a tam mąż będzie miał swój mały warsztat),

-zrobiliśmy okno w garażu,

-zwiększyliśmy spiżarnię (likwidując miejsce przewidzdiane na szafę i lodówkę ,tam będzie przejście z kuchni na korytaż )

Pozdrawiam. :lol:

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Od kilku dni negocjuję zakup stanu surowego zamkniętego projektu "Przemyślany" Jeśli uda mi się dojść do porozumienia, pozostanie mi decyzja - zakup działki i budowa od zera, lub wykończenie stanu surowego. Aby podjąć właściwą decyzję muszę się zapoznać z kosztami budowy krok po kroku.

Dołączam się więc do posta dban, Postihal proszę o podesłanie kosztorysu na mój adres email - [email protected]

Pozdrawiam wszystkich,

Wiesław,

Witam serdecznie,

za zgodą założyciela tego wątku pozwolę sobie umieścić tu drobne ogłoszenie:

Mam do sprzedania po korzystnej cenie projekt domu Murator M42a Przemyślany wariant I.

Projekt jest w wersji oryginalnej, bez żadnych zmian adaptacyjnych. Musieliśmy niestety zrezygnować z Przemyślanego przez zapis o gęstości zabudowy w Miejscowym Planie Zabudowy - trochę za późno zorientowaliśmy się, że jest dla nas niekorzystny przy tym projekcie :o

Pozdrawiam

Justyna