Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Och nareszcie koniec ze zbieraniem papierów !!!

Ta papierologia może wykończyć człowieka. :roll:

Dzisiaj wszystko oddałem mojemu projektantowi adaptującemu mój projekt,który ma złożyć całośc dokumentów w celu uzyskania PnB.Według jego zapewnień będzie nad tym pracował jeden tydzień,a pozwolenie ma być za trzy tygodnie,oby tak się stało,to będzie wspaniale.

Ze zmian w gotowym projekcie dokonałem:

- zmiany konstrukcji stropu i więźby dachowej zastępując to prefabrykowanymi

wiązarami kratowymi w systemie Mitek,

- dokładając jedno okno do garażu(w gotowym projekcie okna brak).

Na więcej zmian na tym etapie nie miałem już sił i ochoty.W moim projekcie nie będzie żadnych ścian nośnych ani słupów wewnątrz, więc będzie można dowolnie aranżować wnętrze.

Pożyjemy zobaczymy :roll: :lol:

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W poniedziałek miałem mieć przywiezione 1o transportów ziemi do wyrównania działki.Chętny dostawca wziął numer mojej komórk i do dzisiaj jest cisza.Szkoda,że nie poprosiłem o numer jego komórki,bo teraz nie mogę nawiązać z nim kontaktu :roll:

Przyjdzie mi szukać innego dostawcy,ale wiem,ze z tym są problemy.Na okazyjny zakup ziemi jest bardzo dużo chętnych.

Na działce jest bardzo dużo pracy do wykonania,a tu po paru dniach pracy fizycznej wysiadł mi kręgosłup.Dotychczasowym moim zajęciem z prac fizycznych było operowanie pilotem od tvp w pozycji leżącej. :lol:

Czy podjąłeś już decyzję jak będziesz ogrzewał swój dom?

Tak decyzja co do ogrzewania została podjęta.W mojej miejscowości jak na razie nie ma gazu.Oczywiście bardzo blisko przebiega gazociąg,ale miejscowość nie jest narazie podłączona.Będę miał piec uniwersalny na węgiel i drewno,a do tego kominek ale bez płaszcza wodnego.Na dzień dzisiejszy jest to najtańsze ogrzewanie,ale oczywiście wymaga trochę pracy.Tak to już bywa coś za coś :roll:

Pozdrowienia.

Czy podjąłeś już decyzję jak będziesz ogrzewał swój dom?

Tak decyzja co do ogrzewania została podjęta.

Będę miał piec uniwersalny na węgiel i drewno,a do tego kominek ale bez płaszcza wodnego.Na dzień dzisiejszy jest to najtańsze ogrzewanie,ale oczywiście wymaga trochę pracy.

No ja zastanawiam się właśnie nad ogrzewaniem w swoim przyszłym domu. Powierzchnia i kubatura podobne, ale dom budowany w technologii szkieletu stalowego. U mnie gaz jest, ale zastanawiałem się właśnie nad piecem na miał i eko groszek, jednak po przemyśleniach doszliśmy do wniosku że będziemy mieć kominek + DGP a do tego piec gazowy dwufunkcyjny. Z tego co rozmawiałem z ludźmi to przy takiej zimie jak w tym roku, w wielu wypadkach do ogrzania wystarczał sam kominek. Natomiast do ogrzewania wody lepiej się chyba sprawdza piecyk gazowy ze względu na komfort użytkowania.

Natomiast w Twoim wypadku zapewne wybrałbym podobne rozwiązanie :wink:

Przy okazji zapraszam do odwiedzenia mojego dziennika budowy: http://domparterowy.blogspot.com/

Wczoraj mój architekt adaptujący projekt do warunków miejscowych działki dokonał wizji lokalnej na działce.Musiałem wykopać otwór do głębokości 90 cm.

I co się okazało,do głębości 30 cm jest czarna bardzo urodzajna gleba,którą można by pakować w worki i sprzedawać jako ziemię ogrodową do uprawy kwiatów.Dalsze 60 cm to też czarna ziemia tylko bardzo zbita - bardzo trudne kopanie,a raczej skrobanie.Dopiero poniżej 90 cm widać jaśniejącą glinkę.

Od rewizji tego otworu będzie zależała głębokość i szerokość posadowienia ławy fundamentowej. :roll:

Dzisiaj zrobiłem zdjęcie tego otworu:

http://images24.fotosik.pl/167/0e44819199cdb6e6med.jpg

:roll: :lol:

Czekając na wynki pracy architekta adaptującego projekt i korzystając z ładnej pogody inwestor dzisiaj wykonywał następujące prace:

- zbierał kamienie polne na okolicznych polach,

- następnie je układał w dowolną figurę,

- potem przesadzał kwiatki rosnące na działce z miejsca gdzie będzie stał budynek

na nowe miejsce.

I oto efekt tej pracy:

http://images32.fotosik.pl/160/accdb6a0c3865b56med.jpg

http://images32.fotosik.pl/160/9b3087735b47d752med.jpg

http://images31.fotosik.pl/160/a492b23a6c84e8cbmed.jpg

Co o tym myślicie - warto było się napracować ? :roll: :lol:

Witam. Mam pytanie: czy może ktoś buduje dom wg projektu M42 Przemyślany? Jestem zainteresowany opinią na temat tego projektu celem wymiany poglądów. Zamierzam budować dom wg tego projektu wiosną 2008r. :roll:

Na 99,9% bedziemy budowac ten dom w technologii "szkieletowej".

Witam. Mam pytanie: czy może ktoś buduje dom wg projektu M42 Przemyślany? Jestem zainteresowany opinią na temat tego projektu celem wymiany poglądów. Zamierzam budować dom wg tego projektu wiosną 2008r. :roll:

Na 99,9% bedziemy budowac ten dom w technologii "szkieletowej".

Witam phronesis, no to jeszcze tylko 0,1% do ostatecznej decyzji i będzie nas więcej budujących "Przemyślanego".

Wcześniej też miałem plany budować dom w technologii "szkieletowej",nawet oglądałem taki jeden już gotowy.Właściciel jest bardzo zadowolony.Pisali o tym budynku w "Muratorze" z m-ca lutego 2008.

Pozdrawiam.

Witam serdecznie.

Do dzisiejszego poranka byłem przekonany do Zenita z pracowni Dobre Domy.ale przypadkiem wpadłem na Przemyślany i zgłupiałem.Po lekturze Waszego forum zmartwiły mnie te podciągi bo to pewnie sporo kosztuje ale za to zainteresowała mnie budowa szkieletowa tego domu ciekawe jaki będzie koszt konstrukcji na taki dom?No cóż będę chyba śledził Wasz wątek to się może czegoś dowiem.

Witam serdecznie.

Do dzisiejszego poranka byłem przekonany do Zenita z pracowni Dobre Domy.ale przypadkiem wpadłem na Przemyślany i zgłupiałem.Po lekturze Waszego forum zmartwiły mnie te podciągi bo to pewnie sporo kosztuje ale za to zainteresowała mnie budowa szkieletowa tego domu ciekawe jaki będzie koszt konstrukcji na taki dom?No cóż będę chyba śledził Wasz wątek to się może czegoś dowiem.

Witam Ar2r

Jak wiesz ja zrezygnowałem z czterech słupów i podciągów wewnątrz budynku decydując się na prefabrykowaną konstrukcję wiazarów kratowych.To pozwoli mi dowolnie postawic ścianki działowe i uważam również obniżyć koszty budowy.

My z żoną uważamy,że "Przemyślany" ma mało atrakcyjny kolornik prezentowany w projekcie.My zamierzamy mieć dach w kolorze grafit,a elewację zewnętrzną coś takiego jak na tym zdjęciu:

http://images33.fotosik.pl/162/91e8976bbd52b70dmed.jpg

Zachęcamy do budowy "Przemyślanego"

Pozdrowienia.

Zastanawiam się jeszcze po co są te słupy i podciągi i czy nie można by tego jakoś przeskoczyć.Kurde fajny projekt w sumie ale to chyba bardzo podnosi koszty a ja muszę liczyć każdą złotówkę, może w ramach adaptacji można by coś pokombinować,no nie wiem mam babola a było tak pięknie do momentu w którym wpadłem na ten projekt.Byłem przekonany do tego projektuhttp://www.dobredomy.pl/?id_project=51 choć też nie jest zbyt tani w realizacji projekt.Mam jeszcze trochę czasu bo planuję budować dopiero w lipcu więc prześpię się jeszcze z tym.

Ar2r zapoznałem się z projektem Zenita.Jest to projekt dość podobny do Przemyślanego,ale myślę,że w budowie będzie droższy,ponieważ dach jest bardziej skomplikowany.Wadą Zenita jest brak dużego pomieszczenia gospodarczego,które posiada Przemyślany.Dla mnie jest to bardzo ważne ze względu na planowanie tradycyjnego ogrzewania.Te wszystkie sprawy,które wymieniasz przy moim stropie i dachu też cię czekają zarówno przy Zenicie jak i przy Przemyślanym. :roll:

Przemyślany ma dobrze zlokalizowane pomieszczenia:garaż,pom.gospodarcze,łazienka i WC,co ułatwi instalację wod-kan.No to masz teraz problem jaki projekt wybrać :roll:

Życzę intensywnego myślenia.

Witam serdecznie.

ok. 3 tys m.kw. za dom pod klucz.