Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich budowniczych:)

my również zdecydowaliśmy budować przemyślanego planujemy ruszyć na wiosnę.Mam pytanie do KRASYLA gdzie dokładnie budujesz bo my w Zduńskiej Woli 50km od Łodzi?

Witam olka_d3 !

Ja będę budował 2.5 km od łasku w Gorczynie.

Jak dobrze pójdzie to początek 2011 roku.

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziekuje!

Co jeszcze zmieniliscie w projekcie!Ja zmniejszyłam okno w spiżarce i dodałam okno w garażu!

Dodanie okna w garażu jest bardzo słuszne,ja też tak mam,możesz to zobaczyć na zdjęciach na 3 stronie tego forum.Okno w spiżarni można zwężyć.Ten otwór ma szerokość 100cm,można go zwężyć do około 70-80cm,ale wysokość należy pozostawić bez zmian dla zachowania właściwego wyglądu tej ściany.

Pozdrawiam

Witam raz jeszcze i pytam raz jeszcze tym razem o strop :)

Czy ktoś z budujących wykonuje w tym budynku strop tzw. betonowy ( lany lub terriva itp), zastanawiam się czy koszty będą dużo wyższe?

- poza tym przeraża mnie myśl o spękanym po jakimś czasie suficie.

Napiszcie co w ogóle o tym myślicie, chciałbym wiedzieć jaką macie na ten temat opinie?

Z góry bardzo dziękuję.

Pozdrawiam.

[email protected]

Czy ktoś z budujących wykonuje w tym budynku strop tzw. betonowy ( lany lub terriva itp), zastanawiam się czy koszty będą dużo wyższe?

dodaj ze 20-30 tys.... a pozatym na ci obciązac dodatkowo kilka ton....(zbrojenie-beton ,bloczki ) to jakby nie patrzyc dodatkowe kilogramy.... i po co?? no i koszta będą duze przecież to jest mase m2...

Witam sir_wojtas,

zgadzam się z tym co napisał Bobek_ Budowniczy,że przy budynku

parterowym bez poddasza użytkowego robienie stropu betonowego jest zbędnym wydatkiem.Jeśli chodzi o popękane sufity przy stropach drewnianych to chyba przesadzasz,ja tak mam i mieszkam już jeden rok i nic się nie dzieje.

Budynek ze stropem drewnianym jest lepszy dla mieszkańców tego budynku,prznajmniej ja tak to odczuwam a mieszkałem 35 lat w budynkach ze stropami betonowymi.

Radzę jeszcze raz to przemyśleć.

Pozdrawiam

Dzięki wielkie. No a na ile lat wystarczy ta drewniana konstrukcja bo jeżeli będzie trzeba po jakichś 35 latach ją wymienić to odkryje cały dom. Nie wiem może wybiegam za bardzo w przyszłość? :roll:

Czekam na odpowiedzi i komentarze co do mojej myśli :roll:

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Postihal jeszcze raz bardzo dziękuję za możliwość obejrzenia domu i za gościnę.

Teraz razem z mężem jesteśmy w 100 % przekonani, że chcemy budować tylko "przemyślanego".

Pozdrawiam

Było nam bardzo miło Was gościć w naszym domku i cieszymy się,że ta wizyta

pomogła Wam w podjęciu właściwej decyzji.

Życzymy szybkiego zrealizowania swoich planów budowlanych.

Pozdrawiam

Dzięki wielkie. No a na ile lat wystarczy ta drewniana konstrukcja bo jeżeli będzie trzeba po jakichś 35 latach ją wymienić to odkryje cały dom. Nie wiem może wybiegam za bardzo w przyszłość? :roll:

Czekam na odpowiedzi i komentarze co do mojej myśli :roll:

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Witam,

odnośnie Twoich wątpliwości co do długości użytkowania konstrukcji drewnianych,to mogę powiedzieć tylko to,że jako chłopak mieszkałem

z rodzicami w domu dziadków,który miał strop drewniany i do tego był piętrowy,miał ponad 100 lat i tam nikt nie wymieniał żadnej belki.

Ten dom stoi do dzisiaj,a na parterze nowy właściciel ma bardzo duży sklep spożywczy.Mam nadzieję,że w moim budynku konstrukcja drewniana wytyrzyma również 100 lat,a co będzie dalej to pomyślę o tym później.

Pozdrawiam

Postihal możesz przesłać mi na maila zdjęcia ( jak posiadasz takie ) z etapu gdzie zabudowywali belk na suficiei?Do belki stropowej przykręcali płytę OSB i na to regips czy odrazu podwieszali płyty regipsowe?Bo widziałem ze w garazu montowaną miałeś płytę OSB

Pozdrawiam.