Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie

Zamierzam na wiosnę rozpocząć budowę Przemyślanego III i chcę zawrzeć umowy na roboty, Mam problem bo nie wiem,

czy koszty robocizny położenia całego dachu na gotowo tj. konstrukcja więźby, położenie gontu, wstawienie okien pałaciowych, opierzenie, rynny tip wycenione na 80 zł netto od m2 to dobra cena, murarz zażyczył sobie 32 tys zł netto za robotę od fundamentów, ściany zewnętrzne wewnętrzne, kominy, strop żelbetowy i małe poddasze oraz obłożenie klinkierówką obu słupów z przodu i z tyłu domu. Obie ekipy są sprawdzone i polecone jako bardzo dobre.

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie

Zamierzam na wiosnę rozpocząć budowę Przemyślanego III i chcę zawrzeć umowy na roboty, Mam problem bo nie wiem,

czy koszty robocizny położenia całego dachu na gotowo tj. konstrukcja więźby, położenie gontu, wstawienie okien pałaciowych, opierzenie, rynny tip wycenione na 80 zł netto od m2 to dobra cena, murarz zażyczył sobie 32 tys zł netto za robotę od fundamentów, ściany zewnętrzne wewnętrzne, kominy, strop żelbetowy i małe poddasze oraz obłożenie klinkierówką obu słupów z przodu i z tyłu domu. Obie ekipy są sprawdzone i polecone jako bardzo dobre.

Witaj Postihalu!

Jeszcze raz chciałbym podziękować za zaproszenie i za okazaną mi gościnność. Było mi bardzo miło Was poznać!! Wasz przemyślany w rzeczywistości robi jeszcze większe wrażenie niż na zdjęciach i faktycznie każdy najmniejszy nawet detal jest w nim przemyślany. To robi wrażenie.

Pozdrawiamy Was serdecznie!

ps. w drodze powrotnej na szczęście nie było przymusowego parterowania :wink:

Witaj Postihalu!

Jeszcze raz chciałbym podziękować za zaproszenie i za okazaną mi gościnność. Było mi bardzo miło Was poznać!! Wasz przemyślany w rzeczywistości robi jeszcze większe wrażenie niż na zdjęciach i faktycznie każdy najmniejszy nawet detal jest w nim przemyślany. To robi wrażenie.

Pozdrawiamy Was serdecznie!

ps. w drodze powrotnej na szczęście nie było przymusowego parterowania :wink:

Witaj mort!

Gościć w domu tak miłego i sympatycznego człowieka to mówimy zgodnie z żoną

- cała przyjemność po naszej stronie !

Zapraszamy ponownie przy najbliższej okazji.

Witam wszystkich zainteresowanych tym projektem i juz mieszkających w tym uroczym domku!

Jestem tu nowa i cały dzień spedziłam na przeczytaniu tego forum :lol:

Wczoraj mój mąż wybrał ten projekt i od razu mi sie on spodobał, a wczesniej dlugo szukaliśmy i ciezko sie bylo zdecydowac na cos konkretnego.

Mamy juz dzialke i zlozylismy wnioski na promesy potrzebne do warunkow zabudowy.

nasza dzialka ma 13ar szer 22m i dl 50 wiec przemyslany pasuje w sam raz.

My równiez zrobimy dodatkowe okno w garazu , zrezygnujemy z okna w salonie i przejscia z zypialni na taras i zabudujemy kuchnie.

BArdzo prosze o wymiary domku oraz o zestawienie kosztów :wink:

mój adres to [email protected]

Postihal duży szacunek, budowa szła u Was jak burza.

Mam pytanie

Witam !

W sprawie podanych cen odnośnie murarza 32 tys zł za całość ze stropem żelbetowym, to uważam,że cena ta jest do przyjęcia.Przemyślany III jest o wiele

większy od wersji podstawowej M42.Jeśli chodzi o cieślę to cena 80 zł od metra 2 wydaje mi się troche zawyżona.Na forum podają ceny w przedziale 60 - 70 zł od m2,w zależności od regionu kraju.Spytaj o to budujących w grupie bydgoskiej.

Pozdrawiam

Dziekuje Postihal za tak szybka odpowiedź :D

Koszty sa do przyjecia, myslelismy ze wyjdzie troche wiecej, niestety przeraza nas troche koszt dachu bo nie mamy nikogo ze znajomych kto by mógl nam go postawic i trzeba liczyc na jakas ekipe z zewnatrz, a ztym to różnie trzeba kogos z polecenia szukać.

Nie chca sie mi otworzyc rzuty domu, moze nie mam zainstalowanego programu na jakim mi go przesłałeś, lub mam jakąś starsza wersje. Koszty otworzylam w wordzie i jest ok ale nie wiem czemu rzuty nie chcialy pójsc :(

W jakim formacie sa wysłane?

Pozdrawiam!

Witam sisters !

Odnośnie całkowitego kosztu dachu to nie wiem czy doczytałaś na forum,że ja mam zakupioną gotową prefabrykowaną więźbę dachową.W projekcie jest tradycyjna więźba robiona z tarcicy na budowie.Jak ja się tym tematem interesowałem to tarcica na więźbę kosztowała 1.220,00 zł brutto.Według

zestawienia konstrukcyjnych elementów drewnianych z projektu na więźbę i strop

drewniany potrzeba 11,08 m3 tarcicy.Z tego co dzisiaj słyszałem można już kupić tarcicę po 700,00 zł netto za 1 m3.

W projekcie pow.dachu wynosi 278,45 m2 plus 131,99m2 stropu,co razem daje

410,44m2 konstrukcji drewnianych.Koszt wykonania tego nie powinien być wyższy jak 10.261,00 zł - licząc po 25,00 zł za 1m2.,jest to cena korzystna dla wykonawcy i dla inwestora.Teraz dla przeprowadzenia własnej kalkulacji dachu podam szczegółowe ceny na inne elementy:

- łaty 1000mb x 2,20 zł = 2.200,00 zł

- kontrłaty 430 mb x 1,20 zł = 516,00 zł

- membrana dachowa 250mb(375m2)= 1.575,00 zł

- blachodachówka i rynny = 16.500,00 zł

- więźba z montażem = 30.000,00 zł

- płyta OSB na podbitkę 70m2 = 1.056,00 zł

- robocizna - 7.700,00 zł(280m2 dachu x 25,00 zł+ 700,00 zł za płytę OSB)

Razem koszt dachu wynosił 59.547,00 zł

Mając te dane możesz sobie zrobić własną kalkulację na dzisiejsze ceny.

Pozdrawiam

Witam!

Ja również jestem zainteresowana tym projektem. Obecnie jestem na etapie załatwiania spraw związanych z zakupem działki działki a później......mam nadzieje będę mogła zająć się kolejnym etapem czyli pozwolenia itp....Od kilku miesięcy szukałam projektu który był by dla mnie najlepszy....i wreszcie znalazłam . Przeczytałam wszystkie wpisy i mam prośbę czy ja tez mogła bym prosić o przesłanie na e-maila ( [email protected]) kosztorysu i rzutów. Troszkę się martwię czy podołam temu wyzwaniu....z góry serdecznie dziękuję!

Mam pytanie

Ja też będę budowac ten dom,ale jestem na etapie pnb,projekt już mam ,ale bedą wprowadzone małe zmiany.Życzę powodzenia :lol:

Witaj kaktusikm!

Rzut "przemyslanego"wraz z wymiarami oraz koszty poszły na podany adres.

A co do watpliwości...czy podołasz,to uważam,że napewno się uda.Najtrudniej rozpocząć a potem to zaczyna się samo kręcić i budowa człowieka wciąga bez reszty ale też i do końca z każdym dniem coraz bliżej.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Postichal od poczatku śledzę twoje poczynania związane z budową i jestem pod wrażeniem tempa budowy też bym tak chciała.Domek prześliczny, bardzo ładnie urządzony,mam nadzieję że moj też taki bedzie.Pozdrawiam :lol: :lol:

Witaj beata.A

Dziekuję za miłe słowa,zawsze jest przyjemnie jak komuś się to podoba co samemu sie zrobiło.Rzeczywiście tempo było duże,ale dzisiaj widzę,że mogło byc jeszcze sprawniej.Wszystko zależy od właściwego rozplanowania prac budowlanych

i uzgodnień z wykonawcami/solidnymi/.

Buduj,buduj a ja bedę kibicował.

Pozdrawiam