Konto usunięte na żądanie 07.02.2010 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Prośba-jezeli ktoś ma pytania do mnie, to prosze pisać w wątku założonym przeze mnie ew na PW, to jest wątek kol Postihal-a i nie chciałbym mu wcinać się jego wątek,kol Postihal jest prekursorem Przemyślanego i nie ukrywam że częsc rozwiazan zapożyczyłem od niego (znaczy żywcem rąbnełem jego koncepcję ) np kotłownie, czy pralnie-szuszarnie, żałuję że nie zrobiłem jednego okna w salonie , no i w sumie miło było porównywac jego prace ze swoją rzeczywistoscią. Druga prośba jeśli możesz zrób parę fotek na strychu chciała bym zobaczyć przestrzeń przy kącie 20 stopni. ibiza wsiadaj w auto i zobacz na żywca:)Oczywiscie dane podam na priw a fotek poddasza narazie nie robie bo tam mam bałagan twórczy,magazyn i strach robic fotki tego strychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
staw26 08.02.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Witam, Postihal czy mógłbym Cię prosić o kosztorys budowy Przemyślanego? Moje fundamenty już stoją, niedługo wiosna i czas ruszać z budową naprzód. Mój email [email protected]. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Postihal 08.02.2010 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Witam, Postihal czy mógłbym Cię prosić o kosztorys budowy Przemyślanego? Moje fundamenty już stoją, niedługo wiosna i czas ruszać z budową naprzód. Mój email [email protected]. Z góry dziękuję. Witam,poszło na podany adres. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skubisie 08.02.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Proszę prześlijcie mi adresy mailowe to powysyłam rzuty [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laffi 08.02.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Witam. Mam pytanie o koszty do osób, które już budowę mają za sobą, zwłaszcza do Postihala - czy pamiętacie, jali koszt budowy podawano na stronie Muratora w okresie, gdy Wy go budowaliście? Np. obecnie za stan sur. zamkn. podawany jest koszt 233 tys. netto? Pewnie nie tylko ja jestem ciekaw, jak to się miało do kosztów poniesionych faktycznie (choć oczywiście wpływ na to ma wiele czynników)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 09.02.2010 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Dziękuję Tobie POSTIHAL za rzut i wycene i za taką zyczliwość z Twojej strony. Niesamowite jest to jakim jesteś uczynnym człowiekiem w dzisiejszych czasach to wrecz niespotykane Chwała Ci za to. Co do zaproszenia serdecznie dziekujemy, skorzystamy na 100% oczywiscie wczesniej sie umawiając serdecznie spozdrawiamy Ciebie i Wszystkich budujących Przemyslanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anarella 09.02.2010 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Witam. Razem z mężem planujemy kupić projekt Przemyślanego III. Zagladanie na to forum jeszcze bardziej nas do tego zachęciło.Postihal jestesmy zachwycieni Twoim domem i mamy ogromna prośbę, bardzo prosimy o podanie kosztów, które poniesliście przy budowie przemyslanego. Wiem, że kosztorys wysyłałes już tysiące razy do innych budujących ten cudowny domek i możesz mieć już tego dość ale bardzo, bardzo proszę coś podesłać na mojego maila [email protected]Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Postihal 09.02.2010 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Dziękuję Tobie POSTIHAL za rzut i wycene i za taką zyczliwość z Twojej strony. Niesamowite jest to jakim jesteś uczynnym człowiekiem w dzisiejszych czasach to wrecz niespotykane Chwała Ci za to. Co do zaproszenia serdecznie dziekujemy, skorzystamy na 100% oczywiscie wczesniej sie umawiając serdecznie pozdrawiamy Ciebie i Wszystkich budujących Przemyslanego. Co mogę odpisać na taki wpis ? Dziękuję za miłe słowa, mogę tylko powiedzieć,że gdyby ludzie byli dla siebie życzliwi i uczynni,to życie będzie wspaniałe.Zaproszenie jest ciągle aktualne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Postihal 09.02.2010 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Witam anarella,dziękuję za miłe słowa,mój domek mam nadzieję będzie dopiero piękny po zrobieniu elewacji w tym roku i dokończeniu prac w ogrodzie.Koszty poszły na podany adres.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Postihal 09.02.2010 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Witam. Mam pytanie o koszty do osób, które już budowę mają za sobą, zwłaszcza do Postihala - czy pamiętacie, jali koszt budowy podawano na stronie Muratora w okresie, gdy Wy go budowaliście? Np. obecnie za stan sur. zamkn. podawany jest koszt 233 tys. netto? Pewnie nie tylko ja jestem ciekaw, jak to się miało do kosztów poniesionych faktycznie (choć oczywiście wpływ na to ma wiele czynników)... Witam! Ja mój projekt kupiłem 18.01.2008r.i wtedy był podany koszt stanu surowego zamkniętego 196,9 tys.zł,skalkulowany na cenach z 2007 roku.Przypuszczam,że obecnie powinno to być mniej,ponieważ ceny materiałów budowlanych są niższe. Jestem przekonany,że dom wg tego projektu można wybudować i wykończyć za kwotę 300 tys. zł,oczywiście trzymając się tych rozwiązań jakie są w projekcie.Rozwiązania ekstra takie jak:podłogówka w całym budynku,stolarka drewniana, podłogi drewniane lub parkiety,solary,pompa ciepła,wentylacja mechaniczna,kominek - zdecydowanie podniosą całkowity koszt tego budynku i należy tego mieć swiadomość. Koszty poniesione na mojej budowie już znasz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MelB 09.02.2010 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Witam wszystkich forumowiczów. Na wiosnę planujemy z mężem budowę "przemyślanego" w wersji podstawowej a na dniach rozpoczynamy walkę z naszą ukochaną polską biurokracją. Mąż w 100% przekonany jest do w/w projektu a ja (jak to kobieta) wciąż się waham i czegoś obawiam (a to, ze za mały, a to, że niefunkcjonalny, za ciasny, itp. itd). W związku z tym moja prośba o rzut z wymiarami pomieszczeń i przybliżony kosztorys. Będę dozgonnie wdzięczna;)Już na starcie musieliśmy troszkę pokombinować z samym projektem ponieważ mamy wjazd od strony południowej a takie usytuowanie działki sprawia, że wersja katalogowa kompletnie się u nas nie sprawdza(praktycznie każde pomieszczenie byłoby zacienione). W związku z tym zdecydowaliśmy się na lustrzane odbicie i obrót bryły tak aby uzyskać jak najwięcej "słońca" w domu. Niestety nie ma nic za darmo-zrobiliśmy to kosztem przemieszczenia tarasu od frontu(południowy-zachód) a garażu z boku budynku(wschód). Dodam tylko, że działka jest na tyle duża, że możemy spokojnie odsunąć domek w głąb terenu z dala od ulicy.Mój e-mail: [email protected]Z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Postihal 09.02.2010 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Witam MelB,bez obaw ten budynek jest bardzo funkcjonalny i przestronny.Przy wjeździe na działkę od strony południowej idealnie pasuje wersja lustrzane odbicie[/i].Odsunięcie budynku od drogi jest bardzo dobrym rozwiązaniem.Rzut i koszty wysłałem na podany adres.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MelB 09.02.2010 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Postihal serdeczne dzięki za szybka odpowiedź i wiadomość mail'ową.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaitomek 09.02.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Doradźcie mi na jaką odległość cofnąć bramę wjazdową od linii ogrodzenia, aby przed bramą swobodnie parkować i jaki szeroki powinien być taki wjazd. Moja działka przylega do drogi gminnej, która jest właśnie remontowana - będzie nowa nawierzchnia. Zastanawiam się czy jeśli taki wjazd będzie w projekcie zagospodarowania działki to wykonawca przebudowy tej drogi połozy nawierzchnię w tym wjeździe, czy tylko do granicy działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Postihal 09.02.2010 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Jak wiecie w moim budynku zastosowałem prefabrykowane wiązary dachowe.Przed podjeciem tej decyzji,a po otrzymaniu wyceny przez ewentualnego wykonawcę na kwotę 28.800,00 zł netto,zadałem na forum Muratora w innym wątku następujące pytanie" czy cena za taką więźbę jest wysoka"?W dniu 15.02.2008r.moim pytaniem zainteresował się sam Andrzej Wilhelmi - Najlepszy Doradca Na Tym Forum !!! i cytuję jego wypowiedź na ten temat:Wysoka czy nie to pojęcie względne.To rozwiązanie posiada same plusu:- brak ugięcia połaci,- brak konieczności stawiania ścian podporowych wraz z ławami,- mozliwość dowolnego rozplanowania wnętrza,- nie ma potrzeby stosowania murłat,- brak sił rozporowych na ściany,- dolny pas wiązara jest nośnikiem dla sufitu i ocieplenia,- możliwość wygospodarowania małego strychu,- szybki montaż i tańszy od wykonania więźby klasycznej.Muszę przyznać,że właśnie ta opinia pomogła mi w podjęciu ostatecznej decyzji.Piszę to dlatego,że może się to przydać tym,którzy zamierzają zdecydować się na taką opcję.Po 1,5 roku od wykonania tej więźby jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolony.Pozdrawiam Pana Andrzeja ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Postihal 09.02.2010 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Doradźcie mi na jaką odległość cofnąć bramę wjazdową od linii ogrodzenia, aby przed bramą swobodnie parkować i jaki szeroki powinien być taki wjazd. Moja działka przylega do drogi gminnej, która jest właśnie remontowana - będzie nowa nawierzchnia. Zastanawiam się czy jeśli taki wjazd będzie w projekcie zagospodarowania działki to wykonawca przebudowy tej drogi połozy nawierzchnię w tym wjeździe, czy tylko do granicy działki. W tej sprawie nie mogę udzielić jednoznacznej odpowiedzi,ale spytam mojego znajowego,który ma coś takiego przed swoim budynkiem i wtedy przekażę informację jaką uzyskałem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaitomek 10.02.2010 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Projektant, który wykonuje projekt zagospodarowania działki zaproponował bramę szerokości 5m i cofniętą o 3m, ale twierdzi, że ostateczna decyzja należy do Gminy jako właściciela drogi graniczącej z moja działką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laffi 10.02.2010 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Witam. Mam pytanie o koszty do osób, które już budowę mają za sobą, zwłaszcza do Postihala - czy pamiętacie, jali koszt budowy podawano na stronie Muratora w okresie, gdy Wy go budowaliście? Np. obecnie za stan sur. zamkn. podawany jest koszt 233 tys. netto? Pewnie nie tylko ja jestem ciekaw, jak to się miało do kosztów poniesionych faktycznie (choć oczywiście wpływ na to ma wiele czynników)... Witam! Ja mój projekt kupiłem 18.01.2008r.i wtedy był podany koszt stanu surowego zamkniętego 196,9 tys.zł,skalkulowany na cenach z 2007 roku.Przypuszczam,że obecnie powinno to być mniej,ponieważ ceny materiałów budowlanych są niższe. Jestem przekonany,że dom wg tego projektu można wybudować i wykończyć za kwotę 300 tys. zł,oczywiście trzymając się tych rozwiązań jakie są w projekcie.Rozwiązania ekstra takie jak:podłogówka w całym budynku,stolarka drewniana, podłogi drewniane lub parkiety,solary,pompa ciepła,wentylacja mechaniczna,kominek - zdecydowanie podniosą całkowity koszt tego budynku i należy tego mieć swiadomość. Koszty poniesione na mojej budowie już znasz. Pozdrawiam Witam, Dzięki za info. Dało mi to do myślenia. Rzeczywiście ceny materiałów budowlanych są obecnie niższe niż w 2007 r., gdy okresowo wręcz ich brakowało; robocizna też nie jest droższa... Stąd zgadzam się, że budowa powinna być aktualnie tańsza. Jest więc dla mnie zastanawiające, dlaczego koszt budowy stanu surowego zamkniętego podawany obecnie przez "Muratora" jest wyższy o niemal 20% nż liczony po cenach z końca 2007 r.??? Powinien być raczej niższy. Myślę i nic mi nie przychodzi do głowy. Może Wy wiecie skąd ten paradoks? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onazis1974 12.02.2010 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Witam. Mam pytanie o koszty do osób, które już budowę mają za sobą, zwłaszcza do Postihala - czy pamiętacie, jali koszt budowy podawano na stronie Muratora w okresie, gdy Wy go budowaliście? Np. obecnie za stan sur. zamkn. podawany jest koszt 233 tys. netto? Pewnie nie tylko ja jestem ciekaw, jak to się miało do kosztów poniesionych faktycznie (choć oczywiście wpływ na to ma wiele czynników)... Witam! jestesmy na etapie odbioru Przemyslanego, zlecilismy zaufanej firmie postawienie domku i wynioslo 280 tys zł brutto i w tej cenie mamy tynki wewnetrzne i obiecane zewnetrzne, elektryke ze 140 punktami, okna, drzwi wejsciowe i garazowe Hermann, alarm, dzialajace centralne ogrzewanie z piecem Per eko 17 na eko groszek, hudraulike, kanalize. Pozostaje nam pomalowanie, wylozenie glazury i paneli, agd, meble, rtv, kostka i ogrodzenie, wiec z zakupem dzialki 7 arów (70 tys zł) i wykonczeniem ostatecznym (lux)to 500 tys zł z usluga dekoratorki wnetrz ( 7 tys zł), ktora ma uklady, super upusty w hurtowniach, poluje na promocje i dlatego zalatwila nam geberity 3 w jednym za 630zl/szt.. Rzeczoznawca bankowy wycenił na 517 tys zl. Dodam jeszcze, ze sciany z pustaka ceramicznego porotherm i ocieplenie styropian 18cm, strop lekki, ocieplony wełną mineralną , dachówka cementowa Eska, dach podnisiony do 25 stopni. Pozdrowionka i powodzonka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 12.02.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 te 280 tys to wg mnie dobra cena, co prawda m42 jest troche mniejszy niż m42a ale to dalej dobra cena:)) okna z roletami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts