Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak wiem że ceny robocizny mojej ekipy nie należą do najtańszych nad czym ubolewam..... :( a ceny Wiertarki są aż niewiarygodnie niskie, może robota wykonana po znajomości itp......, tylko pozazdrościć. Jak wcześniej pisałem dzisiaj będę negocjował z moją ekipą, oczywiście dam Wam znać jak mi poszło. Pozdrawiam Wszystkich.

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jacekg80 -czy zmieniasz konstrukcję dachu na system Mitek,tak jak zrobił to założyciel tego wątku,czy robisz wszystko tak jak jest w projekcie? Chciałabym wiedzieć które rozwiązanie będzie mniej kosztowne..

Rozmawiałam z fachowcem,za całą robotę po kominy ta ekipa bierze 18 do 20.00 tyś.

Edytowane przez Asiachmiele

Witam, nie nie zmieniam konstrukcji dachu i robie tak jak w projekcie, nawet nie rozważałem takiej opcji. Nie wydaje mi się żeby w którymś przypadku miało być drożej lub taniej. Wychodzę z założenia żę jeśli tak dom został zaprojektowany to tak musi być. Zmieniam tylko kąt nachylenia dachu na 30 stopni i dach kryje dachówką.

Mam pytanie do Wszystkich jaką szeroką ławę lejecie pod fundament? Ja chyba 60 cm bo u mnie jest mokrawo i tak mi zalecono. Dokładam również jedną warstwę bloczka żeby trochę podnieść poziom posadzki. Pomimo że udało mi się utargować za robociznę na 36.000 tyś bez dachu to i tak myślę że zapłacę dosyć dużo. Co sądzicie o tej cenie???

Moran

To cena jaką mi podano bez dachu.Z dachem też zrobią ale nie pytałam o koszt.

Projekt zamówiłam.Będę zmieniała tylko otwory okienne i dołożę jedne drzwi.Co do tego dachu,to juz sama nie wiem.Zasugerowałam się tą zmianą konstrukcji na prefabrykowane wiązary w systemie Mitek,jaką zrobił u siebie pan Edmund. A w biurze projektowym powiedziano mi że konstrukcja dachu jaka jest w projekcie,jest najprostsza z możliwych.. Miałam też zamienić miejscami kotłownię z garażem,i zrobić do niej drzwi na zewnątrz,żeby między wiatrołapem a kotłownią powstała tzw. śluza,tu byłby nią garaż.Obawiam się czy opalanie węglem i drzewem nie będzie uciążliwe przy wiatrołapie,dym głównie,ale chyba wygląd estetyczny budynku na tym ucierpi.

asiachmiele różnica z tąd że ja nie brałem firmy, mi też firma proponowała 22tyś za same ściany.

ale pojeździłem, popytałem i znalazłem.

Fundanenty lałem sam, koparka wykopała - 700 zł, i zbrojenie też robiłem sam , żadna filozofia a różnica w cenie ogromna.

Edytowane przez wiertarka

Wiertarka,dzięki .Jeśli to żadna filozofia to może też sama spróbuję :)

Czy ktoś z Was zmieniał konstrukcję dachu na Mitek? Nie mogę dojść jakie są z tego korzyści..

Pan Edmund budował swój dom kilka lat temu,czy macie jakiś orientacyjny koszt budowy na dzień dzisiejszy? Gdzieś tu wyczytałam kwotę 310 tyś za stan surowy zadaszony i lekko się podłamałam.. + wykończenie i chyba będę musiała projekt zmienić :bash:

Witam Wszystkich budujących Przemyślanego:welcome:

onazis1974 gratuluję córeczki (ja jestem mamą rocznego kawalera:)) i pięknego domu :wave:

miałam nadzieję, że na jesieni rozpoczniemy budowę (wersja podstawowaM42), ale niestety formalności robią swoje:(, powódź itd., już mi ręce opadają:(

onazis1974 - chciałam Cię prosić o przesłanie kosztorysu [email protected] - z góry dziekuję:)

Mam jeszcze takie pytanie do Was kochani (sympatycy przemyslanego;) - jak wygląda kwestia adaptacji projektu do potrzeb swoich i warunków zabudowy?, czy ja dobrze rozumię? - kupuję projekt (m42 wersja podstawowa) mam do wyboru tylko wariant w odbiciu lustrzanym?, a ze wszystkimi zmianami (kąt nachylenia 30stop.,drobne zmiany w podziale ścianek wewnątrz-chcę zamienić garderobę ze spiżarnią,żeby mieć widna garderobę i zaciemniona spiżarnię,i jeszcze zlikwidować wyjście na taras z sypialni,dołożyć do garażu okienka itp.) muszę udać się do jakiegoś architekta? czy jakieś zmiany mogą mi nanieść w biurze przed zakupem projektu? Jak wygląda adaptacja projektu - koszt,czas? Jak długo czekaliście na projekt z Muratora?

I najważniejsze nadal poszukuje Przemyslanego w swojej okolicy: Sandomierz,Tarnobrzeg,Stalowa Wola, Rzeszów - chcielibysmy zobaczyć domek w realu - czy ktoś nam to umożliwi? :rolleyes:

Trochę tego jest, ale liczę na wyrozumiałość - "jestem zielona" - a nie chcę już tracić czasu z powodu swojej niewiedzy:(

Witaj Agnieszka83.Moja wiedza jest skromna,mogę tylko powiedzieć że ja projekt zamówiłam wczoraj,a mam dostać w piątek,czyli 3 dni. Do zmiany w stolarce okiennej i drzwiowej potrzeba zgody,wydawana bezpłatnie,napisałam taką prośbę przy zamawianiu projektu.Chcę dołożyć drzwi,zmienić układ okien..

Właśnie powiedziano mi że M42 jest bardzo drogi w realizacji.. Mam dylemat czy aby zbyt pochopnie nie podjęłam decyzji o kupnie projektu.

Hejka Asiu, jak to drogi w realizacji....? co przez to rozumieć? z czego to wynika? ja jestem zdania, że niestety, ale nie ma teniej budowy:) rozbieżoności w kosztach budowy sa ogromne,ale tak jest przy wszystkich projektach, wpływa na to wiele czynników:(

ja nie mogę się już doczekać budowy przemyślanego, tylko te wszystkie formalności i opieszłość urzedników mnie załamują:( ale jak pomyslę że za jakieś może 5 lat ;) bedę sobie mieszkała jak Postihal to "aż mi się chce;) dzieki za informację o tej zgodzie nie wiedziałam, też o nia poproszę:)

Asiu może ten dom nie jest tani ale coś kosztem czegoś - ja od pierwszego wejrzenia się w nim zakochałam i nie chcę innego domu:)

Agnieszka,ja też innego nie chcę :) Pytałam czy ktoś wybudował takowy ostatnimi czasy,żeby poznać koszt budowy,ale chyba nikt..

Dzwoniłam dziś do miłej pani z biura projektowego w którym zamówiłam projekt,z pytaniem czy sprzedała już komuś taki sam w moim mieście.. Żebym miała możliwość obejrzenia gotowego domu z zewnątrz,a może i w środku przy odrobinie szczęścia;) Pani da mi orientacyjne namiarki w piątek,jak będę projekt odbierać.Kiedyś już wybrałam inny projekt,..i zaproszono mnie do wybudowanego domku,..niestety w realu zupełnie mi nie odpowiadał,a od trzech lat spałam z katalogiem otwartym na jego stronie:)

Asiu ja też strasznie bym chciała zobaczyć ten dom na żywo, ale mam z tym duży problem:(

ludzie proszę pomóżcie:bash:

proszę o kontakt z okolic Sandomierza,Tarnobrzega,Stalowej Woli,Rzeszowa - jeżeli jest ktoś kto budował/buduje przemyslanego proszę o namiary: agnieszka [email protected]

bedę baaaaaaaaaardzo wdzięczna:rolleyes:

Droga Agnieszko, jutro ekipa zaczyna murować nam ściany, ! Za kilka tygodni powinno już wszystko nabierać kształtów. Budujemy Przemyślanego w wersji podstawowej w Zaleszanach powiat stalowowolski. W tym roku mamy zamiar przykryć domek dachem i ogrodzić więc za jakiś czas można będzie tyle zobaczyć. Pozdrowionka!