Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja budowałem cały dom z Ytonga 24 cm odmiana 500 na kleju, działówki z 11,5 cm, kąt dachu mam zmieniony do 30 stopni ze względu na warunki zabudowy,a strop mam drewniany i sufity podwieszane z podwójnie kładzionej płyty gk wieńce wg projektu 24cm/24cm i a wszystkie podciągi podwójnie zbrojone.

Korzystając z posta. Jakiej grubości dawaliście ocieplenie i z czego??

Pozdrawiam

Dzieki Staw26 , ja tez mysle o ytongu

Witam Georges

Ja w przyszłym roku będę budował M42cL. Zatem taki jak Ty. Wszystkie opisane przez Ciebie zmiany ja również chcę zrobić w swoim projekcie.

Jeśli chcesz porozmawiać zapraszam na priva: [email protected]

Pozdrawiam

Witam! Mam pytanie, czym się różni M42c od M42cL? Próbuje odszukać w muratorze M42cL, ale wyskakuje, że nie ma.pozdrawiam

Dzięki staw26 za odpowiedź na moje pytanie, teraz już wiem co i jak i mogę porównać z cenami innych dachów. Jeśli chodzi o pytanie: czym się różni M42c od M42cL to przeczytałam we wcześniejszych postach, że to L to znaczy lustrzane odbicie. Chyba , że się mylę to z góry przepraszam ;) Czy ktoś ma zamiar budować koło Bielska-Białej lub w pobliżu? Pozdrawiam

Dzięki staw26 za odpowiedź na moje pytanie, teraz już wiem co i jak i mogę porównać z cenami innych dachów. Jeśli chodzi o pytanie: czym się różni M42c od M42cL to przeczytałam we wcześniejszych postach, że to L to znaczy lustrzane odbicie. Chyba , że się mylę to z góry przepraszam ;) Czy ktoś ma zamiar budować koło Bielska-Białej lub w pobliżu? Pozdrawiam

witam!nie mylisz sie z tym odbiciem lustrzanym, właśnie to sprawdziłam. U nas dzisiaj chudziaka zalali :-).pozdrawiam

Edytowane przez marlena83

Witam [email protected],

mieszkam w wielkopolsce w powiecie szamotulskim,uważam,że można zrobić taniej.Budowałem w roku 2008,a wtedy były dużo wyższe ceny na stal,tarcicę i ceramikę budowlaną.

Moja rada jest taka,przed zleceniem wykonawcy określonej pracy należy być do tego starannie przygotowanym,to jest znać dokładnie ilość określonej pracy w m2,bieżących i znać średnie stawki jakie są w danym terenie za wykonanie określonej pracy.Przepytać przyszłego wykonawcę o koszt całości i jeśli żąda więcej jak nam wychodzi z wyliczenia to proponować to co nam wyszło/mam na uwadze średnie stawki,które są dobre dla wykonawcy i inwestora/.

W ten sposób można sobie wyliczyć orientacyjny łączny koszt naszego przedsięwzięcia budowlanego.

Pozdrawiam

Witam, mnie mój dach kosztował 49 tys wliczjąc w tą cenę więżbę wraz ze stropem drewnianym, dachówkę brązową robena, rynny metalowe brązowe oraz robociznę. nie wiem czy to dużo czy mało, bo nie mam porównania jak innych budujących Przemyślanego M42 kosztowała budowa dachu. Pozdrawiam

Witam,to samo u mnie kosztowało 60 tys,z tym,że mam blachodachówkę i gotową więżbę dachową,więc zaoszczędziłem na słupach i podciągach.

Pozdrawiam

Witam

DO POSTIHAL

Mam prośbę o przesłanie kosztorysu na mój adres mailowy [email protected]

Mam też pytanie dotyczące umiejscowienia kuchni. Czy w Pańskim domu kuchnia jest na rogu południowo-zachodnim? Bo kojarzy mi się, że ma Pan działkę z wjazdem od zachodu. Jeśli tak to czy umiejscowienie kuchni w takim ciepłym miejscu było dobrą decyzją?

Zastanawiam się nad zmianą kuchnia w miejscu gabinetu, w miejscu kuchni sypialni. Co myślicie Forumowicze o takiej zmianie? Chodzi mi o to, że z kuchni byłoby wyjście na taras i widok na ogród.

Pozdrawiam

Witam Onazis1974. Bardzo podoba mi się Twój domek, przede wszystkim kolor dachówki okien i elewacji. Wszystko prezentuje się pięknie i domek wygląda na prawdę świetnie. Ja chciałem w swoim Przemyślanym dach czerwony, ale od kiedy zobaczyłęm Twój mam mętlik w głowie....:) Mam pytanie, czym obłożyłeś fundament na zewnątrz ( elewacja )? Czy jest to płytka klinkierowa czy coś innego. Przyglądałem się dokładnie ale na zdjęciach nie mogę się dopatrzeć. Gratuluję pięknego domu i Pozdraiwam

Witam

DO POSTIHAL

Mam prośbę o przesłanie kosztorysu na mój adres mailowy [email protected]

Mam też pytanie dotyczące umiejscowienia kuchni. Czy w Pańskim domu kuchnia jest na rogu południowo-zachodnim? Bo kojarzy mi się, że ma Pan działkę z wjazdem od zachodu. Jeśli tak to czy umiejscowienie kuchni w takim ciepłym miejscu było dobrą decyzją?

Zastanawiam się nad zmianą kuchnia w miejscu gabinetu, w miejscu kuchni sypialni. Co myślicie Forumowicze o takiej zmianie? Chodzi mi o to, że z kuchni byłoby wyjście na taras i widok na ogród.

Pozdrawiam

Witam,tak wszystko się zgadza,kuchnia jest na rogu południowo-zachodnim i nam to nie przeszkada i to z różnych powodów:

- okno z kuchni wychodzi na ulicę i widać jak ktoś ma zamiar nas odwiedzić,

- z tego okna jest najładniejszy widok - śliczna panorama,

- można podziwiać piękne zachody słońca,

- w kuchni się spędza dośc dużo czasu,

- obok kuchni mamy dużą spiżarnię,a dla nas było to bardzo ważne.

Przeniesienie kuchni w miejsce gabinetu jest technicznie możliwe i może też mieć swoje zalety.Wszystko zależy od tego,co kto lubi.

Koszty posłałem na podany adres.

Pozdrawiam

Witam.Zbieram materiały na temat przemyślanego,w przyszłym roku mam nadzieję zacząć budowę,a przekonały mnie ostatecznie do tego zdjęcia z Twojego domku.Dlatego proszę o wysłanie na [email protected] kosztorysu i jak najwięcej zdjęć z łazienki bo jakoś nie mogę sobie jej wyobrazić z góry dziękuję.Pozdrawiam.

Witam.Zbieram materiały na temat przemyślanego,w przyszłym roku mam nadzieję zacząć budowę,a przekonały mnie ostatecznie do tego zdjęcia z Twojego domku.Dlatego proszę o wysłanie na [email protected] kosztorysu i jak najwięcej zdjęć z łazienki bo jakoś nie mogę sobie jej wyobrazić z góry dziękuję.Pozdrawiam.

Witam,

koszty wysłałem na podany adres.Łazienka w "przemyślanym M42"jest bardzo funkcjonalna.Mam w niej wannę,kabinę prysznicową,sedes,bidet i umywalkę 80cm.Nie posiadam zdjęć łazienki,bo ich nigdy nie robiłem ale zrobię to dla Ciebie i wstawię na forum.Musisz cierpliwie poczekać do końca tygodnia,bo nawalił aparat.

Pozdrawiam