Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

zgodnie z daną obietnicą gusieczek wstawiam zdjęcia naszej łazienki:

http://images38.fotosik.pl/349/d00ff36719c9b05bmed.jpg

-dokładnie mam tak jak w szkicu do projektu,po lewej stronie od wejscia wannę i dalej kabinę,

http://images43.fotosik.pl/354/9cc4a80349383400med.jpg

- w łazience jest grzejnik i ogrzewanie podłogowe,

http://images45.fotosik.pl/355/b44b4ae5e8424b15med.jpg

- po prawej stronie jest sedes,bidet i umywalka z szafką 80 cm,

http://images46.fotosik.pl/335/df119d2be4c08ad8med.jpg

http://images43.fotosik.pl/354/4d124caa1684959dmed.jpg

- to zdjęcie jest zrobione z drzwi do łazienki,

http://images46.fotosik.pl/335/7dc6a9f339462bd0med.jpg

Łazienka ma 8m2 i jest bardzo wygodna i funkcjonalna.Jesteśmy z tej łazienki bardzo zadowoleni.

Pozdrawiam

Edytowane przez Postihal

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Postihalu twoja łazienka jest wspaniała. Ciekawie bo plytki masz tylko do polowy ściany, bardzo ciekawie to wygląda, czy to pomysł własny ? Ta 8 m łazienka naprawde jest duża, a wanna narożna jakiej jest długości? w projekcie pokazana jest podłużna, my musimy kupić długą bo wszyscy są słusznego wzrostu.

pozdrawiam

W tamtym tygodniu skończyli nam elewację teraz trzeba tylko podsypać i zrobić taras z tyłu...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1100d36977258b2f.html

Witam,

zdjęcia zobaczyłem i ładnie to wygląda.Widzę,że w salonie masz jedno duże okno,czy to Twój pomysł ?,czy może podglądałeś u mnie?

Pozdrawiam

Witam.Dzięki Postihal za zdjęcia łazienki.Łazienka SUPER:yes:,taka właśnie wielkość mi odpowiada,a wykonanie poprostu wyśmienite.Zawsze myślałam,że w łazience powinny być płytki pod sufit,a tu niespodzianka,piękne połączenie.Mam nadzieję,że wielkość łazienki jest taka jak w projekcie i czy ta farba na ścianie to jakaś specjalna do łazienek?Jestem wprost zauroczona.Dzięki Pozdrawiam

gusieczek widzę,że warto było w końcu pokazać na forum naszą łazienkę,ponieważ jest ona inna jak większość łazienek.

Wielkość łazienki jest dokładnie taka jak w projekcie.Farba w łazience jest kupiona w LEROY MERLIN do malowania w kuchni i łazienkach.

Z wykonania łazienki przez mojego fachowca jestem bardzo zadowolony.Jego pracę wykonaną u mnie oglądali inni inwestorzy,którym go polecałem.

Pozdrawiam

marlena 83 pięknie to wygląda,ale dla mnie są to już wspomnienia z własnej budowy.Jak byłem na takim etapie to po upływie 7 miesięcy już mieszkałem .

Po zdjęciach widzę,że budujecie wersje M42c ?

Pozdrawiam i życzę dalszego sprawnego budowania "przemyslanego".

Witam!Dziękujemy bardzo!Tak budujemy wersje M42c. Mamy nadzieję, że na drugi rok uda nam się wprowadzić. Strasznie podoba mi się Pana kuchnia, a te drzwi do spiżarni w tym samym kolorze co meble to strzał w 10. Posłuchaliśmy Pana rady i zmniejszyliśmy drzwi do spiżarni.pozdrawiam i gratuluje pięknego domu:-)

Edytowane przez marlena83

Witam po dłuższej przerwie..

Właśnie dostałam mapę do celów projektowych na którą czekałam 2 miesiące.Nie wiem jak długo potrwa jeszcze reszta popierologi,i kiedy dostanę pozwolenie na budowę :( Miałam nadzieję że w tym roku zrobimy chociaż fundamenty,ale coś mi się nie wydaje.

Proszę mi podpowiedzieć jaki jest koszt fundamentów w M42?

I czy ktoś z Was robił betonowy strop,i jaki jest tego koszt?

Asiachmiele

mnie wykonanie fundamentów w M42 kosztowało 22.500,00 zł w tym najważniejsze pozycje to:

- bloczki betonowe m6 1480 szt.x 2,60 1sztuka= 3.848,00 zł

- beton B20 na ławę 11,5m3 x 250,00 zł za 1m3 = 2.875,00 zł

- beton B 10 14m3 x 180,00 zł = 2.520,00 zł /140m2 powierzchni budynku x 10 cm grubości/

- piasek na podsypkę 140m3 to jest 224 tony x 17,00 zł za 1 tonę z transportem = 3.808,00 zł

- stal zbrojeniowa 700 kg x 2,80 za 1kg = 1.960,00 zł

- materiały izolacyjne i ocieplenie fundamentów 1.100,00 zł

- piasek i cement do murowania 500,00 zł

- robocizna 6.000,00 zł

No to masz bardzo szczegółowe zestawienie kosztów fundamentu do stanu zero.

Pozdrawiam

Witam. mnie stan zero kosztował trochę więcej bo 35.000 tysięcy złotych a to ilości materiałów:

- Bloczek B20 1200 sztuk, cena za sztukę 3.20zł

- Beton B10 5m sześciennych

- Beton B20 20m sześciennych ( ława 60 cm szeroka i 40 cm wysoka )

- Cement 1 tona 490 zł

- Piasek do murowania 400 zł

- hydraulika materiał 2.200 zł

- robicizna za hydraulikę 2.800 zł ( 14 tzw. punktow )

- robicizna 13.000 tysięcy za wykopanie fundamentu, zalanie, wymurowanie bloczków, zaizolowanie, wysmarowanie Dysperbitem dwa razy w środku i trzy razy na zewnątrz ( nie kładłem folii kubełkowej na zewnatrz czego troche żałuję ale mam nadzieje że bedzie ok. ) ocieplenie styropianem 10 cm, położenie siatki i kleju i Dysperbit jeszcze raz na sam koniec, zasypanie piasku, zageszczenie a weszło go do środka 200 ton ( cena za piach 2.900 zł )

- i inne jak styropian, folie itd..

Przepraszam że nie podaje wszystkich cen, ale teczkę z dokumentami zostawiłem u kochanej teściwej :) Za wszystko zapłaciłem dosyć dużo jestem tego świadomy, ale ekipę mam SUPER ( 6 osób ) no i ceny materiałów są różne w różnych częściach Polski a budowę zacząłem we wrześniu tego roku. Chudziaka zalewam w przyszlym roku.

Jest jednak coś co nie daje mi spokoju. Wyszedłem z fundamentem ponad drogę, wiem że poziom podłogi będzie jeszcze wyżej plus 15 cm, ale myslę że mogłem dołożyć jeszcze jeden bloczek, było by wyżej..., u mnie są tereny podmokłe, choć jak kopali fundament to bylo sucho sam już nie wiem. Postihal co o tym myślisz? Zalączam zdjęcia jak byście chcieli zerknąć. Pozdrawiam Serdecznie i życzę powodzenia wszystkim budującym :)

P1040789.jpg

P1040848.jpg

Jacekg80,

co do kosztów podanych przez Ciebie,to uważam,że za robociznę to bardzo słono zapłaciłeś.Ten koszt nie powinien być wyższy jak 7 tys.zł,tak samo z tą hydrauliką. której koszt nie powinien być wyższy jak 1,5 - 1,8 tys.zl.Mój wykonawca za całość co,cwu,11 grzejników,piec węglowy,podłogówka w łazience,kanaliza w funamecie,2 geberity w łazience skasował 16.100,00 zł.a u ciebie za samą hudraulikę w fundamencie 5.000,00 zł.

Jeśli chodzi o wysokość posadowienia budynku w stosunku do poziomu gruntu to w projekcie określono ją na 30 cm.Z tych zdjęć nic nie wynika,musisz kierować się wysokością posadowienia budynku w stosunku do drogi.Ważne jest czy ta droga jest drogą utwardzoną/asfalt/ i czy są już chodniki.Jeśli tak to poziom podłogi budynku powinien być minimum 30 cm wyżej od środka jezdni,jeśli tej drogi brak należy posadowić budynek 45-50 cm wyżej od stanu obecnego tej drogi.Nisko posadowiony budynek do drogi fatalnie wygląda i tego błędu nie da się już nigdy naprawić,Ty masz jeszcze szanse.

Pozdrawiam

Witam wszystkich. Od dawna z mężem śledzimy forum gdyż także chcemy budować Przemyślany, tzn bardziej ja niż mój mąż, on uwaza ze jest wiele projektów które mozna wybudować tańszym kosztem, i pewnie ma racje, ale dom stwia sie na całe życie...:) i ma sie podobać:) Postihal jest dla nas niczym wyrocznia i i guru :) pozdrawiamy Cie gorąco i gratulujemy postawienia pięknego domku.Gratulujemy także placu jest ogromny!!! i krzaczków które rosną jak szaloneMy mamy tylko 10ar i musi to nam wystarczyc, mam nadzieje że troche miejsca zostanie na posadzenie trawki:).Niestety my na razie utkneliśmy na formalnościach i chyba mimo szczerych chęci zaczniemy budowe na wosne.Jeśli mogę Ciebie Postihal prosić o kosztorys to była bym wdzięczna ogromnie, acha i jeszcze jakies fotki domku od środka. Mój mail to [email protected]rawiamy wszystkich i czekamy do wiosny....

Witam ILona$Jacek

dziękuję za miłe słowa,Ilona jesteś wspaniała.Zgadzam się z Tobą,że dom musi się podobać nie tylko wewnątrz ale i z zewnątrz.Jestem pewien,że kobieta potrafi przekonać mężczyznę i będziecie budować "przemyślanego" naprawdę warto !!! Moje koszty i rzut"przemyślanego" wysłałem na podany adres.

Pozdrawiam i życzę szybkiego nadejścia wiosny.

Witam Postihal :) witam ponownie, bo udzielałeś mi wskazówki w innym poście. Postanowiłam zajrzeć na Twoje forum i dziś mam zamiar je całe przeczytać. Mam również ogromną prośbę - czy ja również mogę prosić o przesłanie rzutu i kosztorysu ? Będę ogromnie wdzięczna. mojego maila prześlę Ci na pw ok? :) dziękuję i pozdrawiam wszystkich forumowiczów ;)