Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję panowie,bardzo mi pomogliście :)

Wczoraj zaznaczyłam zmiany w projekcie i oddałam.. Jednak mam wątpliwości.

Usunęłam okno w spiżarni i zrezygnowałam z niej na rzecz większej kuchni,która będzie otwarta na salon,nie będzie wnęki na lodówkę,tylko ściana dzieląca salon i kuchnię,gdzie jest słup podporowy będzie długości metra i będzie tutaj komin,no i kominek.. Ale nie to mnie martwi tylko chyba brak tej spiżarki.Czy jeśli się ją zrobi,kuchnia nie jest zbyt mała?

I druga sprawa.. W salonie chciałam zamiast dwóch okien obok siebie,wstawić jedno szerokie i obniżone w kierunku podłogi,ale powiedziano mi że trzeba by zmieniać konstrukcję ściany,no i zostało dwa.. Czy ci z Was którzy mają jedno zmieniali konstrukcję? Jakiej wielkości macie to duże okno w salonie?

Witaj Asiachmiele. My z żoną tez budujemy wersję podstawową i zmiany robimy następujące:

- powiekszamy przedsionek, kosztem spiżarki. Będzie duża szafa na kurtki, buty itd. Oczywiście okna do spiżarki też nie bedzie.

- okno w sypialni przesuwamy jakieś 20cm w strone garażu, chcę żeby było dalej od szafy która będzie na całej ścianie

- zamurowujemy drzwi na taras z małego pokoju ( gabinatu, jak kto woli )

- chcemy odsunąć od siebie okna w małych pokojach, też o jakieś kilkanaście centymetrów. Wydaje nam się że są za blisko ściny dzielącej te pokoje.

- dołożyłem okno w garażu, takie samo jak w łazience.

- kominek przenosimy do rogu salonu

- kąt nachylenia dachu 30 stopni

- okna w salonie zostawiamy dwa bo nam sie bardziej podobają niż jedno, ale to rzecz gustu.

- w kuchni jeszcze się zastanawiamy, ale chcemy lodówke zabudować i przenieść na druga stronę kuchni a obok niej zabudować mikrofale, piekarnik. Chcemy zrobić taka trzysegmentową "szfę" tzn. lodówka, mikrofala, piekarnik i szafki. To ma być od podłogi do sufitu a dalej obok w stronę okna blat, płyta ceramiczna do gotowania itd. Chyba wiesz o co mi chodzi...... :) Tej krótkiej ścianki za która schowana była lodówkka w oryginale, nie będzie. Myśle że w ten sposób uzyskamy troche przestrzeni i zachowmy spiżarkę, będzie mała, ale zawsze cos bedzie można w niej przechowywać. Pozdrawiam Serdecznie

Edytowane przez Jacekg80

nie mogę się zdecydować na kolor blachodachówki, widzę że u was przeważa brąz, a może ktoś ma ten dom z bordo dachówką, ciekawe jak się prezentuje? oto kilka zdjęć z budowy jeszcze w tym roku dach i na razie koniec

DSC02715.jpg

DSC02712.jpg

DSC02711.jpg

DSC02710.jpg

Edytowane przez jacekjar111

Dzięki Jacekg80.

Powiedz mi jeszcze czy przeniesienie komina na róg nie będzie potem kłopotliwe? To zdaje się jedyny wolny kąt na kanapy i telewizor,a przy samym gorącym kominku siedzieć nie bardzo...

Ja zrezygnowałam ze spizarki,ale moze faktycznie zrobię ją mniejszą i bez okna..

Szafę na ubrania chcę zrobić zaraz za wiatrołapem w miejscu drzwi do małej łazienki,które będą przeniesione na ścianę za rogiem,czyli obok drzwi do dużej łazienki.

U mnie komin na kominek ma być zaraz obok słupa podporowego na ściance dzielącej kuchnię i salon,1metr,a reszta kuchni ma być otwarta na salon.

Z garażu zrezygnowałam,pomieszczenie na kotłownię ma być podzielone.Wyjdzie taka mała śluza,z której będzie wchodziło się do pralni,czyli ta częśc z małym oknem i do dawnego garażu,czyli u mnie kotłowni.Będzie tam niewielkie okienko. Część garażowa będzie podzielona na dwie części.Właśnie na sporą kotłownie,i na pomieszczenie gospodarcze na kosiarke,i różne sprzęty.Będzie tu okienko takie jak w pralni,oba przysunięte do siebie symetrycznie żeby z zewnątrz miało to jakiś wygląd.Będą z boku budynku drzwi do pom. gosp.

Witaj Asiachmiele. Jeśli chodzi o kominek w rogu pokoju, to wydaje mi sie że jest to lepsze miejsce niż przy wujściu na taras. ( U Ciebie zupełnie gdzie indziej, wiem ) Bedzie mały, rogowy, będzie pełnił funkcje dekoracyjną ( oczywiście będziemy w nim palić ), będzie widoczny z kuchni i z każdego miejsca w pokoju i mam nadzieje że nie zabierze dużo miejsca. Już tak musi być bo stan zero już zrobiłem i tam przenisłem komin. Obok kominka na ścinie z drzwiami na taras będzie powieszony TV i jest tam na to duuużo miejsca a na drugiej ścieanie bedzie stała jakaś kanapa rogowa i przed nią ława oczywiście. Myślę że będzie też miejsce na jakis fotel ( zobaczymy ). Między kuchnią a pokojem bedzie stał stół. Chyba nie będziem robić blatu z krzesłem w kuchni bo wydaje mi sie że jest zbędny. Mam nadzieję że dobrze sobie to wymysliłem. Co o tym myślisz? Jeśli chodzi o garaż to masz daleko posuniete zmiany, ale ciekawie to sobie wymyśliłaś. Ja garaż musze mieć na samochód a kotłownie wyłącznie na magazynek na opał ( ekogroszek lub pelety ) w której chce zrobić duuuużą drewniana skrzynie o wymiarach przynajmniej 2 metry długa, 1,20m szeroka i przynajmniej 1m wysoka na ów ekogroszek. Jedynym problemem pozostaje załadunek opału do kotłowni...., albo przez garaż, albo przez okno w kotłowni i przyznam szczerze że trochę mnie to denerwuje, ale póki co nie wymyśliłem nic innego. Pozdrawiam serdecznie :)

Do POSTIHAL

Mam pytanie odnośnie wymiarów okna (drzwi) wyjściowych na taras.

Druga moja prośba dotyczy namiarów na firmę od wiązarów w systemie Mitek. Wiem, że są gdzieś na forum, ale nie mogę znaleźć.

I jeszcze jedna, Pan z firmy budowlanej celem wyceny budowy chce dostać ode mnie rzut domu i dwa przekroje. Czy jesteś w posiadaniu takowych rysunków? Jeśli tak to oczywiście mam prośbę o przesłanie mailem.

Pozdrawiam

PS> U nas decyzja zapadła, M42 wersja III. Mam nadzieję, że zaczniemy wiosną 2011!

Wybacz że marudzę, ale chcę zapytać jaki masz kąt nachylenia tego pięknego dachu. Z wpisów wnioskuję że 25 stopni, ale chcę się upewnić. Wielkie dzięki

Witam! Dachówke mamy Euronit Eske z grafitową z polyskiem, doplacalismy 5 groszy za polysk a kat nachylenia dachu 30 stopni. Pozdrowionka!

Witam budujących

Wszyscy marudza na papiery ( my też do tej pory mieliśmy problem) ale dzis zostałam przemile zaskoczona. Składakąc pozwolenie na bud dowiedziałam się, że odp w grudniu. Stwierdzilismy z mężem, że trudno , zaczniemy wiosna. A tu dziś dzwoni pani ze starostwa i informuje,że dokumenty do odbiru. To oznacza, że moze zdązymy stan zero!!

Mam ogromna prośbę do osób, które robiły kosztorys do banku o przesłanie przykładowego, orientacyjnego.

Przyznam,że sami cos tam z mężem szukaliśmy, ale nie spieszylismy się za mono przekonani,że kredyt wiosna....

Budujemy wersje podstawową lustrzaną.

[email protected]

Do POSTIHAL

Druga moja prośba dotyczy namiarów na firmę od wiązarów w systemie Mitek. Wiem, że są gdzieś na forum, ale nie mogę znaleźć.

I jeszcze jedna, Pan z firmy budowlanej celem wyceny budowy chce dostać ode mnie rzut domu i dwa przekroje. Czy jesteś w posiadaniu takowych rysunków? Jeśli tak to oczywiście mam prośbę o przesłanie mailem.

Pozdrawiam

PS> U nas decyzja zapadła, M42 wersja III. Mam nadzieję, że zaczniemy wiosną 2011!

Witam i odpowiadam:

- drzwi wyjściowe na taras mam takie jak wprojekcie to jest 170 cm x 235 cm,

- wszystkiego o prefabrykowanych wiązarach dachowych dowiesz sie wpisując w google słowo Mitek,również adresy najbliższych firm,

- jeśli chodzi o rzut i przekroje,to ja wybudowałem wersję podstawową M42,a Ty chcesz budować inną wersję,więc może przekaże Tobie to inna osoba,która

buduje taki sam budynek.

Pozdrawiam

Do POSTIHAL

Pozdrawiam

Witam!proszę o podanie maila to wyśle Pani rzut domu.pozdrawiam

Jacekg80,dalej myślę nad tym kominem,ponieważ zaproponowano mi zrobić go na tej ściance przy kuchni,przy słupie podporowym w stronę ściany zewnętrznej ,czyli okien w salonie,ale wyjdzie to tak jak jest w projekcie(wnęka na lodówkę),a ja chcę mieć kuchnię zupełnie otwartą na salon,czyli komin z drugiej strony słupa podporowego w stronę przedpokoju) Tylko patrząc na rzuty dachu nie jestem pewna czy komin może wyjśc w takim narożniku,są tam krokwie.

Zrezygnowałam ze spiżarki,na rzecz szerszej kuchni po to,żebym mogła ją skrócić.Czyli na całej długości przy oknie będą szafki,w rogu przy wiatrołapie być może wysoka do sufitu szafa narozna udająca spiżarkę,szafki ciągiem na ścianie zewnętrznej i zakręcające w stronę wejścia do kuchni z korytarza. Może wytłumaczyłam jakoś nie za bardzo..:) Ten zakręt,to wysoki,szerokości szafek knajpowy :)barek,nad nim opuszczony sufit.. żebym nie musiała stołu w kuchni stawiać,a salon był większy.

Z garażu zrezygnowałam,na rzecz większej kotłowni w jego części,żebym miała gdzie opał chować,będą drzwi z boku do kotłowni. W wąskiej części będzie śluza na ubrania robocze,jak to na wsi,i pralnia.

Garaż na auto będzie oddzielny,ale w późniejszym czasie.Póki co wystarczy wiata. Zresztą ogrzewany garaż zimą wcale nie jest dobry dla naszych samochodów,sól robi swoje :) Patrząc na niewielki metraż garażu wolę go wykorzystać pod kotłownię ze składem opału i pomieszczeniem na rowery,kosiarki i takie tam..

Okna w salonie pozostawiłam dwa,ale obniżyłam je maksymalnie do podłogi.

Martwi mnie mała łazienka.. ale może i tu zajdzie zmiana.Chciałabym żeby był w niej prysznic,czyli trzeba cofnąć ściankę w głąb dużej łazienki.W dużej byłaby tylko wanna.Jeśli dwie osoby zechcą się kąpać,problem z głowy przy takim rozwiązaniu :)

Główkę mam kwadratową.Od kilku miesięcy zasypiam z kserówką rzutów,a i tak pewnie coś będzie nie tak :)

Edytowane przez Asiachmiele

Witam. To zupelnie tak jak ja, ciągle myślę i układam wszystko w głowie...... Z kominkiem coś pewnie wymislisz. Ja nadal uważam że najlepszym miejscem dla niego jest róg salonu. Nikomu nie bedzie zawadzał, bedzie mały, dobrze widoczny i z boczną szybą. Zerknij na kominki z boczna szybą są bardzo ciekawe i u mnie taki właśnie będzie....., może też się na taki zdecydujesz :) Pozdrawiam

Mam prosbę, Postihal czy mozesz przesłać mi koszty i harmonogram? Wiem, ze trochę się różnią, teraz powinno być troszke taniej, ale biorąc pod uwagę okolicę ( budujemy pod Warszawą) ta "taniość" wcale nie jest oczywista. Będę wdzieczna również za namiary na UNIPOR.

[email protected]

Zawsze jak się odzywam na forum to tylko o coś proszę, ale dopiero startujemy a Wasze doswiadczenia są przebogatym źródłem.

Jak będę miała podobne, też sie będę dzielila. Oby jak najszybciej. Pozdrawiam.