ankaiwojtek 16.11.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 (edytowane) Witam przemyślańców. mam pytanie: Czy ktoś z was buduje ten śliczny domek w zachodniopomorskim a dokładnie koło Kołobrzegu, z chęcią zobaczylibyśmy domek na żywo. Pozdrawiam. Edytowane 16 Listopada 2010 przez ankaiwojtek bląd w pisowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenie83zdw 16.11.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Witam. My tez ruszamy wiosną a będziemy budowali w okolicach Zduńskiej Woli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekg80 16.11.2010 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Witam KubiakPiotr1982, gratuluje ślicznego domu. Chciałem zapytać czy zmieniałeś kąt nachylenia dachu, bo na zdjęciu wydaje się większy niż 20 stopni i jaką dachówke połozyłeś ( bo to chyba dachówka ) ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 17.11.2010 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Witam, co do dachu to faktycznie ma 25 stopni, wymogi w warunkach zabudowy. Dachówka brązowa robena - średzka falista - tania i co najważniejsze bardzo nam się podoba i wbrew temu co czytałem o niej równiutka i podobno super się kładło. Pozdrawiam Witam KubiakPiotr1982, gratuluje ślicznego domu. Chciałem zapytać czy zmieniałeś kąt nachylenia dachu, bo na zdjęciu wydaje się większy niż 20 stopni i jaką dachówke połozyłeś ( bo to chyba dachówka ) ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gusieczek 17.11.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Witam.Piękny ten twój domek.Ta dachówka to brązowa czy czarnobrązowa,brązowa jest trochę matowa a ta druga z połyskiem,ile płaciłeś za sztukę i ile wyniósł cię dach bez drzewa?.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 17.11.2010 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Witam, proszę wszystkich o poradę niestety jak często przy budowie bywa trzeba działać szybko Sprawa wygląda następująco: chciałbym zrobić drenaż wody opadowej- deszczówki, pod 70-80 cm warstwą czarnoziemu mam piękną glinę. W związku z ostatnim kopaniem pod zbiornik - szambo 10 tys litrów powstała taka piękna dziura, do której mógłybym nawet 2 zbiorniki zmieścić Wody naszło tak dużo, że zbiornik 7 ton pływa obecnie (aż nie chce się wierzyć). Pomyślałem że nie będziemy całego wykopu zasypywać gliną, tylko piaskiem. Szkoda, aby nie wykorzystać tego. W związku z powyższym moja wizja jest następująca: od rynien z prawej strony budynku przekopuje się do wykopu szamba, w której jest duża ilość piasku. W przekopie daje 10-20 cm żwiru i na to kładę rurę drenarską (wraz z oplotem) połączoną z rurami spustowymi rynien. Zasypuję to ziemią, a koniec rury wkładam do piachu znajdującego się w wykopie szamba. Jak myślicie dobre to będzie? (Dodam, że wykop na szambo ma ok 2,5 m głębokości, więc piasku będzie ok 2 m ). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 17.11.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 wiec dachówka brązowa mat - sąsiad ma z połyskiem i nam się nie podoba - choć wiemy, że z połyskiem są trwalsze bo podobno jak pada to łatwiej spływa kurz, brud etc. więc nic na niej nie pozostaje Co do ceny za całą dachówkę i rynny dałem 18500. Z tego co pamiętam za sztukę wyszło 2,5 zł. Cały dach kosztował mnie: 29500 (konstrukcja - wiązary + łaty materiał + kontrłaty materiał+montaż), 10000 (położenie dachówki + łaty + kontrłaty) no i 18500 (dachówka). Jak będzie ładniej (może w sobotę) dam więcej zdjęć widać kominki wentylacyjne - ceramiczne, które też były w tej cenie. Teraz borykam się z pogodą i szambem Pozdrawiam Witam.Piękny ten twój domek.Ta dachówka to brązowa czy czarnobrązowa,brązowa jest trochę matowa a ta druga z połyskiem,ile płaciłeś za sztukę i ile wyniósł cię dach bez drzewa?.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekg80 17.11.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Witam. Trochę ciężko mi to sobie zobrazować, ale chyba dobrze kombinujesz z tym szambem. Ja chcę zrobić drenaż dookoła budynku bo nie położyłem na scianę fundamentu folii kubełkowej i teraz troche żałuję. Nie chcę żeby woda za długo stała dokoła sciany fundamentowej. Czy możesz mi powiedzieć jak Ty izolowałeś ławę przed murowaniem bloczka i fundament, będę wdzięczny. Ja na ławę położyłem folię przeciw wilgociową z roliki 50cm szerokości, później wymurowaliśmy bloczek do góry i obsmarowaliśmy go dysperbitem 3 razy na zewnątrz i 2 razy wewnatrz, ociepliłem styropianem 10cm ,klej i siatka i znowu dysperbit. Mam nadzieje że będzie dobrze. Powodzenia w walce z szambem i daj znać jak poszło.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 17.11.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Witam. Trochę ciężko mi to sobie zobrazować, ale chyba dobrze kombinujesz z tym szambem. Ja chcę zrobić drenaż dookoła budynku bo nie położyłem na scianę fundamentu folii kubełkowej i teraz troche żałuję. Nie chcę żeby woda za długo stała dokoła sciany fundamentowej. Czy możesz mi powiedzieć jak Ty izolowałeś ławę przed murowaniem bloczka i fundament, będę wdzięczny. Ja na ławę położyłem folię przeciw wilgociową z roliki 50cm szerokości, później wymurowaliśmy bloczek do góry i obsmarowaliśmy go dysperbitem 3 razy na zewnątrz i 2 razy wewnatrz, ociepliłem styropianem 10cm ,klej i siatka i znowu dysperbit. Mam nadzieje że będzie dobrze. Powodzenia w walce z szambem i daj znać jak poszło.... Pozdrawiam Dziś jadę i będę przygotowywał się do walki z szambem. Co do ocieplenia to wydaje mi się, że dobrze zrobiłeś i nie będziesz miał problemu. U mnie moi budowlańcy zastosowali taką specjalną masę na zimno do izolacji fundamentów (kolorem bardzo zblizona do dysperbitu) i tym właśnie posmarowali a raczej przeciągali packami po styropianie też 10 cm i tak samo zrobili z izolacją poziomą. Też nie kładłem folii kubełkowej, zawsze w razie draki można to zrobić - koszt na pewno większy w późniejszym czasie ale już nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, ale zostawiam furtkę - opaskę wokół domu robię żwirową - szybciej będzie odkopać ))). Mam nadzieję że drenaż wyjdzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietka0007 17.11.2010 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Czy ktoś w okolicy Łodzi buduje "Przemyślany M42"? Witam, Ja buduję wiosną 2011 w okolicach Rąbienia. Chętnie się skontaktuję: [email protected] Pozdrawiam - Pietka0007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietka0007 17.11.2010 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Pietka0007 my budujemy, a właściwie to już postawiliśmy "Przemyślanego" w woj. łódzkim Witam, Mieszkacie już w nowym domu? Jeżeli jest taka możliwość chętnie bym do obejrzał i na żywo wymienił się uwagami Pozdrawiam - Pietka0007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietka0007 17.11.2010 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Już wysłane. Oferta nie stanowi umowy handlowej, jest tylko przybliżonym zestawieniem kosztów. Firma wykonuje zarówno prace "montażowe", jak i oddaje budynki w stanie deweloperskim lub "pod klucz". Można samodzielnie dokonać zakupu części materiałów, wtedy koszt będzie mniejszy. My się jeszcze zastanawiamy nad technologią- z jednej strony zależy nam na czasie, z drugiej koszty też są ważne. Pozdrawiam! Witam Kate.C, Buduję M42A w przyszłym roku. Mógłbym Cę prosić o podesłanie kosztorysu. [email protected] Serdecznie pozdrawiam - Pietka0007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milutek84 17.11.2010 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Witam, Mieszkacie już w nowym domu? Jeżeli jest taka możliwość chętnie bym do obejrzał i na żywo wymienił się uwagami Pozdrawiam - Pietka0007 Jeszcze nie mieszamy w domu, bo w sierpniu zaczeliśmy się budować. Planujemy w przyszłym roku latem lub jesienią się wprowadzić. Na dzień dzisiejszy mamy stan surowy zamknięty i robimy instalacje (woda, C.O., prąd). Jeżeli chcecie obejrzeć naszego "Przemyślanego" to zapraszamy. My też mieliśmy taką możliwość dzięki uprzejmości Postihala. Gorąco go pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepik13 17.11.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Witam !!Jak myślice, czy jest możliwe zrobienie w tym projekcie stropu lanego bez wiekszych zmian w konstrukcji domu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekg80 18.11.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witam. Myślę że zrobienie stropu lanego nie jest problemem i nie wiąże się ze zmnianami konstukcyjnymi. Z drugiej strony po co lać strop skoro to dom parterowy z nieużytkowym poddaszem, na którym jest tylko strych. To chyba niepotrzebne wydatki... Ja zdecydownie robię strop drewniany, ale to już kwestia upodobań. Ja natomiast zastanawiam się na zmianą kąta nachylenia dachu na 30 stopni. Już raz zmieniłem na 25 stopni bo chcę położyć dachówkę, ale myślę że to trochę mało ( śnieg dłużej leży na dachu itd.) sam już nie wiem. Może jednak zmiana na 30 stopni nie jest potrzebna ??? Co myślicie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietka0007 18.11.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witam. Myślę że zrobienie stropu lanego nie jest problemem i nie wiąże się ze zmnianami konstukcyjnymi. Z drugiej strony po co lać strop skoro to dom parterowy z nieużytkowym poddaszem, na którym jest tylko strych. To chyba niepotrzebne wydatki... Ja zdecydownie robię strop drewniany, ale to już kwestia upodobań. Ja natomiast zastanawiam się na zmianą kąta nachylenia dachu na 30 stopni. Już raz zmieniłem na 25 stopni bo chcę położyć dachówkę, ale myślę że to trochę mało ( śnieg dłużej leży na dachu itd.) sam już nie wiem. Może jednak zmiana na 30 stopni nie jest potrzebna ??? Co myślicie? Pozdrawiam Witam, Ja zmieniłem w projekcie kąt na 25 stopni i wydaje mi się to maksymalne. Moim zdaniem 30 stopni zmieni charakter domu i nie wygląda zbyt dobrze. Zobacz wariant M42D - z podaszem - tam jest kąt 35 stopni - mnie się zupełnie nie podoba - ale to oczywiście kwestia gustu. Z tego co wiem dachówkę można już kłaść na dachu o kącie nachylenie 16 stopni. A śnieg ? - będzie trochę dłużej zalegał - trudno - taka jego uroda Pozdrawiam - Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martka9 18.11.2010 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witam w gronie sympatyków Przemyślanego!Wraz z mężem nosimy się z zamiarem budowy tego domku. Bardzo chcielibyśmy zacząć wiosna przyszłego roku. Na razie załatwiamy papierki.Mam prośbę do Poshintala. Czy prześlesz mi kosztorys? Z góry dziękuje. Mój adres [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martka9 18.11.2010 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Jej miało być Postihal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Postihal 18.11.2010 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witam mógłbyś na priva dać mi namiar do Twojego instalatora? Widziałem że rozpiętości cenowe u kielona i bobka są wielkie pewnie wynika to też z faktu większego metrażu podłogówki, solarów itp, ale i tak wydaje mi się że okolice Poznania są najtańsze Pozdrawiam... a tak wygląda na chwilkę obecną (tak mi się wygaje że okna są wysoko strasznie, ale może przesadzam ) Witam, gratuluję pięknego "przemyślanego".Z tego co piszesz w następnych postach widzę,że koszt pokrycia dachu dachówką i blachodachówką są bardzo podobne. Namiary na firmę od wody,kanalizacji i co podałem na priv.Dodatkowo podałem namiar na wykonawcę wylewek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Postihal 18.11.2010 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witam milutek84,dziękuję za pozdrowienia i również gorąco pozdrawiam.Cieszę się,że prace przy waszym"przemyślanym" idą do przodu.Jak będzie Wam po drodze to do nas zawsze można wpaść na kawę,nawet bez uprzedzenia.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts