Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

w sprawie produkcji prefabrykowanych wiązarów dachowych proszę wpisać w google - Wiązary dachowe-Z500 i tam można poczytać o ich zaletach oraz można znależć listę

autoryzowanych producentów na terenie całego kraju.

Ja za całą konstrukcję z materiałem, robocizną, transportem i montażem na budowie płaciłem 30.000,00 zł.Te wiązary są od razu dachem i stropem.Przy ich stosowaniu rezygnuje się z podciągów i słupów nośnych.Można dowolnie stawiać sobie ścianki działowe.Firma,która mi to robiła opracowała w tej cenie dokładną dokumentację,wystawiła stosowne certyfikaty na wszystkie materiały,dokonała odbioru na budowie i udzieliła pisemnej gwarancji.Do produkcji wiązarów jest używane wysokiej jakości drewno.Wiązary zostały zaimpregnowane zanurzeniowo środkiem impregnującym FOBOS M-4,który wykazuje poczwórne działanie ochronne dla drewna i materiałów drewnopochodnych przed:ogniem,grzybami domowymi,grzybami pleśniowymi oraz owadami - technicznymi szkodnikami drewna.Powyższy sposób imprwegnacji nadaje elemenom drewnianym cechę trudno zapalności oraz

nierozprzestrzeniania ognia.

Ja z wyboru tego rozwiązania jestm bardzo zadowolny.

Pozdrawiam

Super, wielkie dzięki, to mi sporo rozjaśnia :)

Dzisiaj dostałem pierwszą wycenę od ekipy budowlanej.

Za fundament + wymurowanie całego domu + więźba + pokrycie dachu blachą i orynnowanie zażyczyli sobie 45 000 PLN

Dużo czy mało?

Dodam że firma robi 6-7 domów rocznie w okolicy i ma same pozytywne recenzje. Dodatkowo właściciel ma uprawnienia kier.bud więc to by było z głowy. Sprzęt mają cały swój. Proponują też tańszy zakup materiałów dzięki skorzystaniu z ich zniżek.

Co Wy na to?

PS.

W przeciągu tygodnia będę miał kolejne 2 wyceny. Dam znać jak to wygląda.

Witam Serdecznie wszystkich Przemyślanych.

Jakiś czas nie było mnie na tym Forum - ale wszystko pięknie się rozwija :yes:

Postihal - SZACUNEK.

Rozpoczynamy budowę M42A wiosną - poniżej zmiany adaptacyjne jakie zrobiliśmy:

1/ Powiększenie garażu z pomieszczeniem gospodarczym o 1 m od strony pólnocnej i o 1 m od strony wschodniej.

2/ Wydzielenie kotłowni w garażu.

3/ Dołożenie dwóch okien poziomych w garażu.

4/ Zrobienie odpływu wody w garażu.

5/ Przesunięcie kominów: do kotłowni i na ścianę z łazienką w pokoju dziennym.

6/ Podwyższenie budynku do 60 cm

7/ Podwyższenie ścian wewnętrznych do 2,85 m

8/ Podwyższenie/powiększenie wszystkich okien w domu

9/ Zlikwidowanie łazienki w sypalni – w jej miejsce garderoba dostępna z sypialni i z pokoju córki.

10/ Maksymalne powiększenie okna w pokoju syna.

11/ Zlikwidowanie okna w spiżarni

12/ Zwiększenie kąta nachylenia dachu do 25 stopni

13/ Podwójne drzwi garażowe

14/ Pokrycie dachu dachówką ceramiczną

Przesyłam również plik z rzutami - nie jestem pewien czy wszystko będzie czytelne - zdjęcie działeczki - budujemy się na wprost brzezin i domku letniskowego. Cała działka ma ok. 3 000 m2.

Poproszę o kontakt na mail wszystkich budujących w województwie łódzkim, skontaktowałem się już z JackiemG80 i milutkiem84.

Tradycyjnie jeszcze poproszę o kosztorysy /od Postihala już mam - dziękuję/.

Mój adres [email protected] /Pietka zero zero zero siedem/

Dziękuję i pozdrawiam - Pietka0007

M42A po poprawkac&#1.jpg

Dzisiaj dostałem pierwszą wycenę od ekipy budowlanej.

Za fundament + wymurowanie całego domu + więźba + pokrycie dachu blachą i orynnowanie zażyczyli sobie 45 000 PLN

Dużo czy mało?

Dodam że firma robi 6-7 domów rocznie w okolicy i ma same pozytywne recenzje. Dodatkowo właściciel ma uprawnienia kier.bud więc to by było z głowy. Sprzęt mają cały swój. Proponują też tańszy zakup materiałów dzięki skorzystaniu z ich zniżek.

Co Wy na to?

PS.

W przeciągu tygodnia będę miał kolejne 2 wyceny. Dam znać jak to wygląda.

ja w sierpniu podpisalem umowę za stan surowy tj. od fundamentów po dach z blachy + tarasy na 35 000. Panowie jeszcze ocieplili kominy i fundament więc 45 tys to taka średnia cena

Dziś przysłali nam projekt :rotfl:

No i nadal działamy w papierologii...Mamy już warunki z wodociągów, teraz czekamy na resztę warunków. No i musimy zrobić adaptację projektu.

Pietka0007 czy mogę prosić Cię o przesłanie skanu twoich zmian?? Też zastanawiamy się nad kotłownią w garażu, albo podpiwniczeniem pod garażem, które będzie przeznaczone na kotłownię.Mój adres: [email protected] Będę wdzięczna ;)

Dziś przysłali nam projekt :rotfl:

No i nadal działamy w papierologii...Mamy już warunki z wodociągów, teraz czekamy na resztę warunków. No i musimy zrobić adaptację projektu.

Pietka0007 czy mogę prosić Cię o przesłanie skanu twoich zmian?? Też zastanawiamy się nad kotłownią w garażu, albo podpiwniczeniem pod garażem, które będzie przeznaczone na kotłownię.Mój adres: [email protected] Będę wdzięczna ;)

Witam,

Skan poszedł na podany adres :yes:

Kotlownia w rzeczywistości będzie nieco mniejsza - 2 m głębokości - moim zdaniem wystarczy

Pozdrawiam - Pietka 0007

Witam. Zastanawiam sie dlaczego sa takie roznice w cenach robocizny??? Kto Wam te domy buduje??? 35.000 tys 45.000 tys tylko pozazdroscic. Ja place wiecej niestety:

Za zrozbienie stanu zero zaplacilem 13.000 tys za mury, kominy, podciagi, wience itd. bez dachu place 140 zl za metr zabudowy tj 24.000 tys no i robicizna za dach okolo 22.000 tys ( klade dachowke ) co daje razem za stan surowy otwarty okolo 59.000 tys!!! Pociesza mnie tylko to ze ekipa jest Super i roboty maja ciagle pelno trzeba sie umawiac z 2 letnim wyprzedzeniem, ale te ceny, plakac sie chce :( Buduje w woj. lodzkim w Pabianicach. Nie wiem juz co tym myslec, ale na zmane ekipy juz nie moge sobie pozwolic, ciag dalszy budowania w czerwcu. Pozdrawiam Wszystkich.

Ja tak jak pisałem cenę 45 000 dostałem od ekipy która ma bardzo dobrą renomę i stawia w okolicy 6 - 7 domów rocznie.

Ceny faktycznie bardzo różne. jacekjar111 a Ty gdzie budujesz? Bo 35 000 brzmi bardzo dobrze jak dla mnie.

Ja w woj. świętokrzyskim, a tu jednak wszystko jest opóźnione mocno :) więc pewnie też dlatego ceny sporo niższe niż w łódzkim u Jacekg80

Mam np gościa, który wymuruje całą chatę (bez dachu) za 15 000. Nie skorzystam jednak z niego bo robił znajomym i mieli parę poprawek po nim.

Dodam też że te 45 000 jakie dostałem od pierwszej ekipy to jest już z kierownikiem budowy no i wszystko robi firma, a nie wolni strzelcy więc zrozumiałe że pewnie trochę więcej wyszło.

Max do wtorku będę miał jeszcze jedną wycenę od ekipy lokalnej i jedną od górali, którzy budowali w tych okolicach parę domów i mają świetne rekomendacje.

Górale jednak mają terminy dopiero od połowy 2012.

Dam znać jak tylko dostanę wyceny. Pozdrawiam Wszystkich.

witam wszystkich budujących i już mieszkających w PRZEMYŚLANYM:)

mam prośbę, jesteśmy na etapie zbierania ofert na więźbę dachową, czy moglibyście puścić mi na maila Wasze kosztorysy więźby, a najlepiej szczegółowe kosztorysy całej budowy???

z góry dzięki i pozdrawiam

aha adresik: [email protected]

Edytowane przez mmkk2

Ja tak jak pisałem cenę 45 000 dostałem od ekipy która ma bardzo dobrą renomę i stawia w okolicy 6 - 7 domów rocznie.

Ceny faktycznie bardzo różne. jacekjar111 a Ty gdzie budujesz? Bo 35 000 brzmi bardzo dobrze jak dla mnie.

Ja w woj. świętokrzyskim, a tu jednak wszystko jest opóźnione mocno :) więc pewnie też dlatego ceny sporo niższe niż w łódzkim u Jacekg80

Mam np gościa, który wymuruje całą chatę (bez dachu) za 15 000. Nie skorzystam jednak z niego bo robił znajomym i mieli parę poprawek po nim.

Dodam też że te 45 000 jakie dostałem od pierwszej ekipy to jest już z kierownikiem budowy no i wszystko robi firma, a nie wolni strzelcy więc zrozumiałe że pewnie trochę więcej wyszło.

Max do wtorku będę miał jeszcze jedną wycenę od ekipy lokalnej i jedną od górali, którzy budowali w tych okolicach parę domów i mają świetne rekomendacje.

Górale jednak mają terminy dopiero od połowy 2012.

Dam znać jak tylko dostanę wyceny. Pozdrawiam Wszystkich.

ja buduję w mazowieckim okolice Grodziska Maz, murarze są z Żyrardowa pracowici z polecenia

Witam ponownie wszystkich sympatyków Przemyślanego ;) Mam pewien mały problem- moja działeczka jest pochyła i mam pytanie - czy ktoś budował lub buduje na takim pochyłym terenie? Czy ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić? Jeszcze jedno- co należy przedłożyć firmie budującej, aby zrobiła wycenę? Może to banalne pytania, ale jesteśmy z małżonkiem "zieloni" co do budowy domu ;) Dalej bawimy się w podział działeczki, są małe problemy z sąsiadami ;( pozdrawiam

Witam ponownie wszystkich sympatyków Przemyślanego ;) Mam pewien mały problem- moja działeczka jest pochyła i mam pytanie - czy ktoś budował lub buduje na takim pochyłym terenie? Czy ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić? Jeszcze jedno- co należy przedłożyć firmie budującej, aby zrobiła wycenę? Może to banalne pytania, ale jesteśmy z małżonkiem "zieloni" co do budowy domu ;) Dalej bawimy się w podział działeczki, są małe problemy z sąsiadami ;( pozdrawiam

Witam i o zdrowie pytam! Postawilismy domek Przemyslany na pochyłej działce 7 arowej i poprostu nawiezlismy 10 wywrotek 15 tonowych dobrej ziemi a mały buldozer rozwoził i wyrównał teren. Za jedną wywrotke zapłaciclismy po znajomosci 250zł, bowiem normanie wołają 400-500zł. Tam gdzie sciany fundamentowe wiecej wystawaly ponad ziemie to nasypalismy wiecej ziemi teren wyrownal sie. Co do wyceny to nalezy pokazac firmie budowlanej projekt i powiedziec z jakich materiałów maja postawic domek, warto tez zapytac o wycene w innych firmach im porownac, wycene. Mozna tez mowic wprost " ta firma postawi nam domek za tyle a wy? bedziecie tansi to was wezmiemy. Za nasz M42c firma budowlana wzieła tanio, poniewaz 40 tys zł za postawienie domku z tynkami zewnetrznymi wewnetrznymi i c.o. Jak by cos potrzeba to Walcie jak w dym ;) Powodzonka i pozdrowionka!

20101114281.jpg

20101129361.jpg

Onazis1974 Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź, jestem ogromnie wdzięczna. Życzliwość na tym forum jest nieoceniona ;) Mamy działkę 15 arów i tej ziemi trzeba sporo. Znajomi doradzają wybrać trochę ziemi i chociaż pod częścią zrobić piwnicę ( nad garażem i kuchnią ). Martwi mnie tylko czy dom nie straci na urodzie jak będzie miał więcej schodów, będzie wyższy? Z garażu i tak będzie zrobiony pokój. A gdy robi się piwnicę to trzeba architekta, aby zrobił zmiany? No i oczywiście dach ze zmianą na 30 stopni, tak napisali w warunkach zabudowy :) pozdr

Dzisiaj dostałem kolejną wycenę i trochę zaczynam wymiękać :/

Szczegóły poniżej. Ekipa spod Nowego Sącza, ale robili trochę domów w moich okolicach i bardzo ich chwalą.

1. Ławy fundamentowe 5.000zł

2. Ściany fundamentowe z bloczków betonowych 5,000zł

3. Ocieplenie fundamentu i izolacja pionowa i pozioma 3,000zł

4. Uzupełnienie i zagęszczenie piaskiem fundamentu, wykonanie kanalizacji, zbrojenie i wylanie wylewki 4,000zł

5. Nośne ściany parteru 5,000zł

6. Strop żelbetowy i filary 6,500zł

7. Więżba dachowa 8.000zł

8, Montaż foli, kontrłat i łat 4,500zł

9. Obróbki blacharskie i rynny 3,000zł

10, Ułożenie dachówki 12,000zł

11, Kominy 2,000zł

12, Ścianki działowe 4,000zł

Łączna wycena kosztów budowy domu 63,000zł

No i nie widzę nigdzie tarasów na przykład...

Drogawo coś w porównaniu z tym co piszecie powyżej....

Kolejną wycenę dostanę w środę wieczorem. Na pewno dam znać :)

Jacekjar111 nie chciałbyś się podzielić tymi swoimi murarzami jak skończysz? W sumie nie jest do mnie aż tak daleko... :)

Za te 35K to oni Ci dach też kładą? Aż niewiarygodne. Myślałem że w swoim pipidówku znajdę tanio a tu ZONK!

onazis1974 a Twoja cena to już zupełnie powala. 40k za cały dom z dachem i jeszcze tynki????

Dobrze zrozumiałem?

Edytowane przez panantek