paweliania 01.02.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Postihal bardzo dziękuję za koszty:) Rozjaśniły nam umysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panantek 02.02.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Witam w sprawie produkcji prefabrykowanych wiązarów dachowych proszę wpisać w google - Wiązary dachowe-Z500 i tam można poczytać o ich zaletach oraz można znależć listę autoryzowanych producentów na terenie całego kraju. Ja za całą konstrukcję z materiałem, robocizną, transportem i montażem na budowie płaciłem 30.000,00 zł.Te wiązary są od razu dachem i stropem.Przy ich stosowaniu rezygnuje się z podciągów i słupów nośnych.Można dowolnie stawiać sobie ścianki działowe.Firma,która mi to robiła opracowała w tej cenie dokładną dokumentację,wystawiła stosowne certyfikaty na wszystkie materiały,dokonała odbioru na budowie i udzieliła pisemnej gwarancji.Do produkcji wiązarów jest używane wysokiej jakości drewno.Wiązary zostały zaimpregnowane zanurzeniowo środkiem impregnującym FOBOS M-4,który wykazuje poczwórne działanie ochronne dla drewna i materiałów drewnopochodnych przed:ogniem,grzybami domowymi,grzybami pleśniowymi oraz owadami - technicznymi szkodnikami drewna.Powyższy sposób imprwegnacji nadaje elemenom drewnianym cechę trudno zapalności oraz nierozprzestrzeniania ognia. Ja z wyboru tego rozwiązania jestm bardzo zadowolny. Pozdrawiam Super, wielkie dzięki, to mi sporo rozjaśnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panantek 02.02.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Dzisiaj dostałem pierwszą wycenę od ekipy budowlanej.Za fundament + wymurowanie całego domu + więźba + pokrycie dachu blachą i orynnowanie zażyczyli sobie 45 000 PLN Dużo czy mało? Dodam że firma robi 6-7 domów rocznie w okolicy i ma same pozytywne recenzje. Dodatkowo właściciel ma uprawnienia kier.bud więc to by było z głowy. Sprzęt mają cały swój. Proponują też tańszy zakup materiałów dzięki skorzystaniu z ich zniżek. Co Wy na to? PS.W przeciągu tygodnia będę miał kolejne 2 wyceny. Dam znać jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietka0007 03.02.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Witam Serdecznie wszystkich Przemyślanych. Jakiś czas nie było mnie na tym Forum - ale wszystko pięknie się rozwija Postihal - SZACUNEK. Rozpoczynamy budowę M42A wiosną - poniżej zmiany adaptacyjne jakie zrobiliśmy: 1/ Powiększenie garażu z pomieszczeniem gospodarczym o 1 m od strony pólnocnej i o 1 m od strony wschodniej. 2/ Wydzielenie kotłowni w garażu. 3/ Dołożenie dwóch okien poziomych w garażu. 4/ Zrobienie odpływu wody w garażu. 5/ Przesunięcie kominów: do kotłowni i na ścianę z łazienką w pokoju dziennym. 6/ Podwyższenie budynku do 60 cm 7/ Podwyższenie ścian wewnętrznych do 2,85 m 8/ Podwyższenie/powiększenie wszystkich okien w domu 9/ Zlikwidowanie łazienki w sypalni – w jej miejsce garderoba dostępna z sypialni i z pokoju córki. 10/ Maksymalne powiększenie okna w pokoju syna. 11/ Zlikwidowanie okna w spiżarni 12/ Zwiększenie kąta nachylenia dachu do 25 stopni 13/ Podwójne drzwi garażowe 14/ Pokrycie dachu dachówką ceramiczną Przesyłam również plik z rzutami - nie jestem pewien czy wszystko będzie czytelne - zdjęcie działeczki - budujemy się na wprost brzezin i domku letniskowego. Cała działka ma ok. 3 000 m2. Poproszę o kontakt na mail wszystkich budujących w województwie łódzkim, skontaktowałem się już z JackiemG80 i milutkiem84. Tradycyjnie jeszcze poproszę o kosztorysy /od Postihala już mam - dziękuję/. Mój adres [email protected] /Pietka zero zero zero siedem/ Dziękuję i pozdrawiam - Pietka0007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekjar111 03.02.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Dzisiaj dostałem pierwszą wycenę od ekipy budowlanej. Za fundament + wymurowanie całego domu + więźba + pokrycie dachu blachą i orynnowanie zażyczyli sobie 45 000 PLN Dużo czy mało? Dodam że firma robi 6-7 domów rocznie w okolicy i ma same pozytywne recenzje. Dodatkowo właściciel ma uprawnienia kier.bud więc to by było z głowy. Sprzęt mają cały swój. Proponują też tańszy zakup materiałów dzięki skorzystaniu z ich zniżek. Co Wy na to? PS. W przeciągu tygodnia będę miał kolejne 2 wyceny. Dam znać jak to wygląda. ja w sierpniu podpisalem umowę za stan surowy tj. od fundamentów po dach z blachy + tarasy na 35 000. Panowie jeszcze ocieplili kominy i fundament więc 45 tys to taka średnia cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweliania 03.02.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Dziś przysłali nam projekt No i nadal działamy w papierologii...Mamy już warunki z wodociągów, teraz czekamy na resztę warunków. No i musimy zrobić adaptację projektu. Pietka0007 czy mogę prosić Cię o przesłanie skanu twoich zmian?? Też zastanawiamy się nad kotłownią w garażu, albo podpiwniczeniem pod garażem, które będzie przeznaczone na kotłownię.Mój adres: [email protected] Będę wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietka0007 03.02.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Dziś przysłali nam projekt No i nadal działamy w papierologii...Mamy już warunki z wodociągów, teraz czekamy na resztę warunków. No i musimy zrobić adaptację projektu. Pietka0007 czy mogę prosić Cię o przesłanie skanu twoich zmian?? Też zastanawiamy się nad kotłownią w garażu, albo podpiwniczeniem pod garażem, które będzie przeznaczone na kotłownię.Mój adres: [email protected] Będę wdzięczna Witam, Skan poszedł na podany adres Kotlownia w rzeczywistości będzie nieco mniejsza - 2 m głębokości - moim zdaniem wystarczy Pozdrawiam - Pietka 0007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweliania 04.02.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Dziękuję Pietka007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekg80 04.02.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Witam. Zastanawiam sie dlaczego sa takie roznice w cenach robocizny??? Kto Wam te domy buduje??? 35.000 tys 45.000 tys tylko pozazdroscic. Ja place wiecej niestety: Za zrozbienie stanu zero zaplacilem 13.000 tys za mury, kominy, podciagi, wience itd. bez dachu place 140 zl za metr zabudowy tj 24.000 tys no i robicizna za dach okolo 22.000 tys ( klade dachowke ) co daje razem za stan surowy otwarty okolo 59.000 tys!!! Pociesza mnie tylko to ze ekipa jest Super i roboty maja ciagle pelno trzeba sie umawiac z 2 letnim wyprzedzeniem, ale te ceny, plakac sie chce Buduje w woj. lodzkim w Pabianicach. Nie wiem juz co tym myslec, ale na zmane ekipy juz nie moge sobie pozwolic, ciag dalszy budowania w czerwcu. Pozdrawiam Wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panantek 04.02.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Ja tak jak pisałem cenę 45 000 dostałem od ekipy która ma bardzo dobrą renomę i stawia w okolicy 6 - 7 domów rocznie. Ceny faktycznie bardzo różne. jacekjar111 a Ty gdzie budujesz? Bo 35 000 brzmi bardzo dobrze jak dla mnie. Ja w woj. świętokrzyskim, a tu jednak wszystko jest opóźnione mocno więc pewnie też dlatego ceny sporo niższe niż w łódzkim u Jacekg80 Mam np gościa, który wymuruje całą chatę (bez dachu) za 15 000. Nie skorzystam jednak z niego bo robił znajomym i mieli parę poprawek po nim. Dodam też że te 45 000 jakie dostałem od pierwszej ekipy to jest już z kierownikiem budowy no i wszystko robi firma, a nie wolni strzelcy więc zrozumiałe że pewnie trochę więcej wyszło. Max do wtorku będę miał jeszcze jedną wycenę od ekipy lokalnej i jedną od górali, którzy budowali w tych okolicach parę domów i mają świetne rekomendacje. Górale jednak mają terminy dopiero od połowy 2012. Dam znać jak tylko dostanę wyceny. Pozdrawiam Wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmkk2 06.02.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 (edytowane) witam wszystkich budujących i już mieszkających w PRZEMYŚLANYM:) mam prośbę, jesteśmy na etapie zbierania ofert na więźbę dachową, czy moglibyście puścić mi na maila Wasze kosztorysy więźby, a najlepiej szczegółowe kosztorysy całej budowy??? z góry dzięki i pozdrawiam aha adresik: [email protected] Edytowane 6 Lutego 2011 przez mmkk2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldonaklejmont 06.02.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 witajcie,my też zaczynamy budowę tego domu - Przemyślany M42c. Mam prośbę czy ktoś kto go buduje lub ostatnio zakończył budowę mógłby mi przesłać kosztorys stanu surowego zamkniętego. mój adres: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekjar111 06.02.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Ja tak jak pisałem cenę 45 000 dostałem od ekipy która ma bardzo dobrą renomę i stawia w okolicy 6 - 7 domów rocznie. Ceny faktycznie bardzo różne. jacekjar111 a Ty gdzie budujesz? Bo 35 000 brzmi bardzo dobrze jak dla mnie. Ja w woj. świętokrzyskim, a tu jednak wszystko jest opóźnione mocno więc pewnie też dlatego ceny sporo niższe niż w łódzkim u Jacekg80 Mam np gościa, który wymuruje całą chatę (bez dachu) za 15 000. Nie skorzystam jednak z niego bo robił znajomym i mieli parę poprawek po nim. Dodam też że te 45 000 jakie dostałem od pierwszej ekipy to jest już z kierownikiem budowy no i wszystko robi firma, a nie wolni strzelcy więc zrozumiałe że pewnie trochę więcej wyszło. Max do wtorku będę miał jeszcze jedną wycenę od ekipy lokalnej i jedną od górali, którzy budowali w tych okolicach parę domów i mają świetne rekomendacje. Górale jednak mają terminy dopiero od połowy 2012. Dam znać jak tylko dostanę wyceny. Pozdrawiam Wszystkich. ja buduję w mazowieckim okolice Grodziska Maz, murarze są z Żyrardowa pracowici z polecenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof i Marta 06.02.2011 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 witam. A czy ktoś kto już pobudował dom i go wykończył może mi powiedziec jakiego tynku użył do tynkowania ścian wewnętrznych. Bo mam tutaj mały dylemat i nie wiem właśnie jakiego wyboru dokonac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarzyna Kasia 06.02.2011 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Witam ponownie wszystkich sympatyków Przemyślanego Mam pewien mały problem- moja działeczka jest pochyła i mam pytanie - czy ktoś budował lub buduje na takim pochyłym terenie? Czy ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić? Jeszcze jedno- co należy przedłożyć firmie budującej, aby zrobiła wycenę? Może to banalne pytania, ale jesteśmy z małżonkiem "zieloni" co do budowy domu Dalej bawimy się w podział działeczki, są małe problemy z sąsiadami ;( pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onazis1974 06.02.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Witam ponownie wszystkich sympatyków Przemyślanego Mam pewien mały problem- moja działeczka jest pochyła i mam pytanie - czy ktoś budował lub buduje na takim pochyłym terenie? Czy ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić? Jeszcze jedno- co należy przedłożyć firmie budującej, aby zrobiła wycenę? Może to banalne pytania, ale jesteśmy z małżonkiem "zieloni" co do budowy domu Dalej bawimy się w podział działeczki, są małe problemy z sąsiadami ;( pozdrawiam Witam i o zdrowie pytam! Postawilismy domek Przemyslany na pochyłej działce 7 arowej i poprostu nawiezlismy 10 wywrotek 15 tonowych dobrej ziemi a mały buldozer rozwoził i wyrównał teren. Za jedną wywrotke zapłaciclismy po znajomosci 250zł, bowiem normanie wołają 400-500zł. Tam gdzie sciany fundamentowe wiecej wystawaly ponad ziemie to nasypalismy wiecej ziemi teren wyrownal sie. Co do wyceny to nalezy pokazac firmie budowlanej projekt i powiedziec z jakich materiałów maja postawic domek, warto tez zapytac o wycene w innych firmach im porownac, wycene. Mozna tez mowic wprost " ta firma postawi nam domek za tyle a wy? bedziecie tansi to was wezmiemy. Za nasz M42c firma budowlana wzieła tanio, poniewaz 40 tys zł za postawienie domku z tynkami zewnetrznymi wewnetrznymi i c.o. Jak by cos potrzeba to Walcie jak w dym Powodzonka i pozdrowionka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarzyna Kasia 06.02.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Onazis1974 Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź, jestem ogromnie wdzięczna. Życzliwość na tym forum jest nieoceniona Mamy działkę 15 arów i tej ziemi trzeba sporo. Znajomi doradzają wybrać trochę ziemi i chociaż pod częścią zrobić piwnicę ( nad garażem i kuchnią ). Martwi mnie tylko czy dom nie straci na urodzie jak będzie miał więcej schodów, będzie wyższy? Z garażu i tak będzie zrobiony pokój. A gdy robi się piwnicę to trzeba architekta, aby zrobił zmiany? No i oczywiście dach ze zmianą na 30 stopni, tak napisali w warunkach zabudowy pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola-9 07.02.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 (edytowane) Witam. Zbieram się za budowanie Przemyślanego M42, Mam ogromną prośbę o zestawienie materiałów i kosztorys. ( [email protected] )PozdrawiamKarolina Edytowane 7 Lutego 2011 przez kola-9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panantek 07.02.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Dzisiaj dostałem kolejną wycenę i trochę zaczynam wymiękać :/ Szczegóły poniżej. Ekipa spod Nowego Sącza, ale robili trochę domów w moich okolicach i bardzo ich chwalą. 1. Ławy fundamentowe 5.000zł 2. Ściany fundamentowe z bloczków betonowych 5,000zł 3. Ocieplenie fundamentu i izolacja pionowa i pozioma 3,000zł 4. Uzupełnienie i zagęszczenie piaskiem fundamentu, wykonanie kanalizacji, zbrojenie i wylanie wylewki 4,000zł 5. Nośne ściany parteru 5,000zł 6. Strop żelbetowy i filary 6,500zł 7. Więżba dachowa 8.000zł 8, Montaż foli, kontrłat i łat 4,500zł 9. Obróbki blacharskie i rynny 3,000zł 10, Ułożenie dachówki 12,000zł 11, Kominy 2,000zł 12, Ścianki działowe 4,000zł Łączna wycena kosztów budowy domu 63,000zł No i nie widzę nigdzie tarasów na przykład... Drogawo coś w porównaniu z tym co piszecie powyżej.... Kolejną wycenę dostanę w środę wieczorem. Na pewno dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panantek 07.02.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 (edytowane) Jacekjar111 nie chciałbyś się podzielić tymi swoimi murarzami jak skończysz? W sumie nie jest do mnie aż tak daleko... Za te 35K to oni Ci dach też kładą? Aż niewiarygodne. Myślałem że w swoim pipidówku znajdę tanio a tu ZONK! onazis1974 a Twoja cena to już zupełnie powala. 40k za cały dom z dachem i jeszcze tynki???? Dobrze zrozumiałem? Edytowane 7 Lutego 2011 przez panantek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts