Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Odpowiedź dla Agaty i Łukasza

Dobrze pamiętasz dach miał być koloru grafit,a jest brązowy.Zamiana wynika tylko i wyłącznie z powodu ceny.Wycena na blachodachówkę wraz z rynnami koloru grafit była 28 tys,a na kolor brąz 18 tys.Jak widzisz różnica dość spora.W tym czasie jak zamawiałem blachodachówkę,to ta którą kupiłem była właśnie w promocji do 31.05.2008r.I tak się sprawdziło stare przysłowie"jak się lubi co się nie ma,to się lubi co się ma" :roll: :roll: :roll:

Jak dobrze pamiętam,to odległośc od okien do podbitki będzie wynosiła 40 cm,ale to sprawdzę jak pojadę na budowę.Miałem te same wątpliwośći odnośnie zacieniania okien przez okap.W tej sprawie konsultowałem się z wykonawcą mojej konstrukcji dachu i zmieniłem okap z otwartego/krokwie ukośne/ na okap zamknięty/krokwie w poziomie/.W moim projekcie było tak,że podbitka powinna być wykonana z ukosa,a koniec krokwi był na wysokości okna.Ja chciałem mieć podbitkę wykonaną w poziomie stąd zmiana konstrukcji okapu.Uważam,że 40 cm od podbitki do poziomu okien jest wystarczającą odległością.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za szybką odpowiedź. Chyba się źle zrozumieliśmy :roll: bo my teraz mamy nad oknem 40 cm a jak przyjdzie dach to ta odległość sie zmniejszy bo właśnie mamy krokwie pod ukosem a potem dopiero podbitka i dlatego sie zastanawiam czy nie podnieść dachu o tego 1 maksa żeby uzyskać trochę więcej miejsca nad oknem...

a tak jak jest u Ciebie że krokwie są w poziomie to raczej u nas się nie będzie dało zrobić bo mamy strop ciężki ale może dało by radę zrobić tak że np. po podniesieniu o ten 1 maks zmniejszyć trochę kąt dachu żeby zachować wysokość domu :-?

Sprawdź proszę tą odległość będę bardzo wdzięczna...

Witam Agatę i Łukasza

Sprawdziłem - teraz ta odległość wynosi 45 cm.Po wykonaniu podbitki będzie to około 40 cm.U mnie podbitka będzie w poziomie.Stojąc w mieszkaniu dopiero z odległości 1 metra od okna będzie widać zewnętrzną część podbitki.W Twoim przypadku jeśli teraz koniec krokwi jest 40 cm nad poziomem okna,a podbitka będzie wykonana z ukosa/tak jak lecą krokwie/to uważam,że ta odległość jest wystarczjąca.

Pozdrawiam

Hej. No właśnie o to chodzi że podbitkę będziemy robić tak jak Ty czyli w poziomie. A koniec krokwi wyjdzie niżej niż 40 cm bo teraz jeszcze bez murłaty jest 40cm a jak by przyszła murłata pod ukosem to ta odległość się zmniejszy.

Dzięki za wszystkie rady ale raczej zdecydujemy się na podmurowanie jeszcze jednej warstwy.

Pozdrawiam...

Witam czytających moje relacje z budowy "Przemyślanego" :oops: .

Na mojej budowie od trzech dni pracuje elektryk,liczę , że jeszcze trzy dni i instalacje będą gotowe.W tym tygodniu ma być zainstalowana brama i furtka od frontu budynku,a następna brama i furtka od drugiej strony będzie robiona od jutra.Ze spraw bardzo pilnych jest zakup desek na podbitkę i desek czołowych.

• 2 weeks później...
Hej, co u Ciebie taka cisza na urlop pojechałeś czy masz tyle pracy?

Cisza jest związana z nadmiarem pracy na budowie.Do domu wracamy po godz.22.W tym roku nie będzie wyjazdu na urlop.Prace postępują bardzo szybko.Bramy/dwie/są gotowe.Elektryk zakończył pracę.Trzy pokoje i przedpokój mają gotowe sufity i ściany.W sobotę będzie na budowie szef ekipy zakładającej instalację wod-kan. i co.Niedługo będą zdjęcia z postępu prac.

Pozdrawiam.

Witaj Postihal. Podoba mi się ten Twój domek do tego stopnia, że w przyszłym roku chyba będę budował "przemyślanego". Mam pytanie: czym będziesz ogrzewał dom? Z czego dokładnie budowałeś? Pozdrawiam. Powodzenia

Witam

Jest mi miło,że podoba się Tobie mój domek.Zapraszam do budowy "przemyślanego" bo naprawdę warto ten dom budować.

Dom jest zbudowany z ceramicznej cegły"UNIPOR".Ściany zewnętrzne z cegły grubości 24 cm,a wewnętrzne o grubości 11,5 cm.Ściany zewnętrzne są opcieplone styropianem grubości 15 cm.Na stropie będzie wełna mineralna grubości 20 cm.Dom będzie ogrzewany piecem co na węgiel,bo w tej miejscowości co buduję dom nie ma gazu.W salonie będzie kominek,który będzie używany okazjonalnie.

Pozdrawiam.

Dołączam się do prośby o wymiary [email protected].

Najprawdopodobniej z żona zaczniemy go budowac na wiosnę :) jużnie możemy się doczekać, a zdjęcia nas powalają i juz nie możemy się doczekać aż sami zaczniemy.

Witam Was jako przyszłych budowniczych 'przemyślanego".

Jest mi miło,że Wam się podobają zdjęcia z realizacji mojej budowy.Wiem,że będziecie mieć łatwiej niż ja przy budowie swojego domku,bo możecie podglądać budowę na żywo,a to nie to samo co oglądanie projektu i będziecie mieć czas na wprowadzenie ewentualnych zmian do projektu do swoich upodobań.

W sprawie rzutu budynku z wymiarami napisałem prywatną wiadomość do uczestnika forum phronesis o przesłanie Wam tego.

Pozdrawiam.

W poniedziałek21.07.2008r.gościłem na mojej budowie młode sympatyczne małżeństwo Sylwię i Tomka z Poznania,którzy zamierzają budować 'przemyślanego" i mieli ochotę zobaczyć ten dom w realu,bo jak mi mówili śledzą budowę na moim forum.Ta wizyta miała im pomóc w podjęciu ostatecznej decyzji o budowie tego domu i o wprowadzeniu ewentualnych zmian do projektu.

Widzę,że grono budujących "przemyślanego" będzie coraz większe.

Pozdrowienia dla Sylwi i Tomka.

Witaj Postihal.

Dzięki za odpowiedź.

Ja też planuje piec co na węgiel, ale zastanawiam się, jak zmieścić piec i węgiel w tym pomieszczeniu gospodarczym. Trochę małe te 10m2. I ten piec w przejściu z garażu do domu. Ja zastanawiam się nad podpiwniczeniem garażu i pomieszczenia gospodarczego i tam umieszczeniu pieca. Jak to wygląda, gdy już widzisz to pomieszczenie w realu?

I jeszcze dwa pytania:

czy dach nie robi zbyt dużego cienia w pokojach,

czy koszty które podałeś ujmują też robociznę?

Pozdrawiam serdecznie

Witam

Dziękuje i czekam na maila :)

Zastanawiam się czy ekipa budowlana od "Przemyślanego" jest na tyle mobilna aby budować go w różnych miejscach w Polsce.

Było by to atrakcyjne i dla ekipy.... kolejne domy mogli by budować z zamkniętymi oczami a my mielibyśmy mniej do tłumaczenia :) tylko drobne indywidualne zmiany.

Pozdrawiam

Witaj Postihal.

Dzięki za odpowiedź.

Ja też planuje piec co na węgiel, ale zastanawiam się, jak zmieścić piec i węgiel w tym pomieszczeniu gospodarczym. Trochę małe te 10m2. I ten piec w przejściu z garażu do domu. Ja zastanawiam się nad podpiwniczeniem garażu i pomieszczenia gospodarczego i tam umieszczeniu pieca. Jak to wygląda, gdy już widzisz to pomieszczenie w realu?

I jeszcze dwa pytania:

czy dach nie robi zbyt dużego cienia w pokojach,

czy koszty które podałeś ujmują też robociznę?

Pozdrawiam serdecznie

Witam

Koszty które podałem obejmują również robociznę.Z wewnątrz pomieszczeń dach/okap/nie jest widoczny i nie robi żadnego cienia.Ja dokonałem zmiany okapu z otwartego na zamknięty,stąd trudno mi powiedzieć jak będzie przy okapie otwartym jak w projekcie.

Twój pomysł na podpiwniczenie garażu i pomieszczenia gospodarczego jest dobry o ile warunki gruntowe na to pozwalają/poziom wód gruntowych/.Pomieszczenie gospodarcze przeznaczone na piec co o pow.10 m2 jest wystarczająco duże.Wiem,że mają dużo mniejsze i są zadowoleni.U mnie zapas węgla będzie składowany w dodatkowym pomieszczeniu poza budynkiem.W mojej okolicy węgiel jest dostarczany w workach i uważam,że jest to bardzo praktyczne.

Pozdrawiam.

Witam

Dziękuje i czekam na maila :)

Zastanawiam się czy ekipa budowlana od "Przemyślanego" jest na tyle mobilna aby budować go w różnych miejscach w Polsce.

Było by to atrakcyjne i dla ekipy.... kolejne domy mogli by budować z zamkniętymi oczami a my mielibyśmy mniej do tłumaczenia :) tylko drobne indywidualne zmiany.

Pozdrawiam

Witam

Moja ekipa jest bardzo mobilna,ponieważ od wczoraj budują dom w Koninie od podstaw.Z tego co wiem mają go wybudować do stanu surowego otwartego/łącznie z dachem/ w pięć tygodni.

Pozdrawiam i zachęcam do budowy "przemyślanego"

http://images33.fotosik.pl/336/29026d1e32282dddmed.jpg

W ubiegłym tygodniu dokonaliśmy podbicia okapu płytą OSB,a na to przyjdzie właściwa podbitka.Uważaliśmy,że tak będzie bardziej solidnie to wykonane.

http://images24.fotosik.pl/257/9985dfbaa50d269emed.jpg

Ostatni tydzień poświęciliśmy na intensywne prace przy nasadzeniach roślin na naszej działce.W miesiącu wrześniu mamy zamiar siać trawę.Oto efekty naszej pracy:

http://images24.fotosik.pl/257/4f11b3d9f4bb1073med.jpg

http://images32.fotosik.pl/327/7f0d8efc8297f309med.jpg

http://images26.fotosik.pl/257/93b252cd31e49e67med.jpg