krzych0522 20.02.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Jestem po rozmowie z onazis1974 na privie odnośnie filara przed wejściem w wersji III. Onazis1974 zastosował grubszą belkę stropową, przez co mógł zrezygnować z tego nieszczęsnego filara. Też skorzystam z tego pomysłu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onazis1974 20.02.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Mam co prawda M42a ale mam kąt dachu dokładnie 20 stopni, jezeli chcesz sypialnie na strychu to zapomnij o kącie 20 st-stanowczo za mało!! porozbijacie sobie głowy. Hejka! Skoro ma tam byc sypialnia to mozna wchodzic tak jak chłopi panszczyzniani-na czworakach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiachmiele 20.02.2011 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Bobek _Budowniczy,chodzi mi o taki niewielki pokoik sypialniany..Czy 25stopni będzie wystarczające? Założyciel wątku ma 20 stopni i czytałam że można się tam poruszać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiachmiele 20.02.2011 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 onazis1974- no bez przesady.. grzecznie pytam,nie zamierzam się czołgać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiachmiele 20.02.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 panantek- będziemy budować w okolicach Lublina,przy trasie na Nałęczów.Póki co oddaje papiery jutro do ZUD-u a potem wniosek o pozwolenie.Czyli jeszcze potrwa.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiachmiele 20.02.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Dzięki Wolałabym jednak oszczędzić swoją główkę Czy 25 stopni będzie ok,czy również na nic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palisiu 20.02.2011 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Onazis pozwolisz, że pociągnę wątek komina w kotłowni, bo mnie to cały czas męczy.możesz zapodać zdjęcia od strony garażu jak ten komin wchodzi w jego przestrzeń (po przesunięciu - jest to ciekawy pomysł, który zamierzam wykorzystać) i dać krótki komentarz co do parkowania auta lub zagospodarowania tej ściany. Ciekawi mnie jak wykorzystałeś garaż z tym kominowym wypustem. Pzdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiachmiele 20.02.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Nie uparłam się,tylko staram się dociec czy to możliwe Myślałam o schodach skrętnych w rogu salonu.Sypialnia bez łazienki.Strop drewniany w tej sytuacji odpada.Miałam okazję oglądać domek parterowy,co prawda inny niż Nasz,ale była w nim właśnie taka dodatkowa sypialnia z krętymi schodami w salonie,zmieściła szerokie łóżko,dwie niskie szafki,biurko i chyba tyle z większych mebli.Okno było jedno, w dachu.Stąd też przyszło mi do głowy żeby przemyślec.. taki pomysł w naszym domku.Czytałam że kilka osób zrezygnowało z drewnianego stropu,a i mój mąż również nie jest za takowym. Tyle że faktycznie doszłoby ocieplenie.. Ściany w salonie w większości z surowej czerwonej cegły+kręte żeliwne schody.. Inny klimat.Taką mam wizje,ale póki co na tym się kończy.A Wasze bardzo cenne rady pomagają podejmować trudne decyzje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onazis1974 20.02.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Onazis pozwolisz, że pociągnę wątek komina w kotłowni, bo mnie to cały czas męczy. możesz zapodać zdjęcia od strony garażu jak ten komin wchodzi w jego przestrzeń (po przesunięciu - jest to ciekawy pomysł, który zamierzam wykorzystać) i dać krótki komentarz co do parkowania auta lub zagospodarowania tej ściany. Ciekawi mnie jak wykorzystałeś garaż z tym kominowym wypustem. Pzdro. Witam! Komin w kotlowni wcisnelismy w sciane i nie wystaje do garazu, poniewaz jest rowno ze scianą, wiec w garazu nic sie nie zmienilo, pisze o M42c. Duzo pozmnienialismy w M42c i jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palisiu 20.02.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Witam! Komin w kotlowni wcisnelismy w sciane i nie wystaje do garazu, poniewaz jest rowno ze scianą, wiec w garazu nic sie nie zmienilo, pisze o M42c. Duzo pozmnienialismy w M42c i jest super. Dzięki, też chodzi mi o M42C. Myślałem, że zlicowałeś komin równo ze ścianą przesuwając go w głąb garażu ale po zdjęciach widze, że wpisałeś go w ściane licując równo ze ścianą od strony garażu. Czy musiałeś przestawiać belkę stropową, która jak mi się wydaje wg projektu leży na ścianie między kotłownią a garażem gdzie wstawiłeś komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onazis1974 20.02.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Dzięki Wolałabym jednak oszczędzić swoją główkę Czy 25 stopni będzie ok,czy również na nic? W naszym M42c podnieslismy dach do 30 stopni specjalnie pod dachowke i wymiary wygladaja tak : w najwyzszym punkcie ma 270 cm, po belkach schodzi do 167 cm, szerokosc 566, po kwadracie, troche Picasso mi pomógl na zdjeciu, mozna spokojnie zrobic pokoj 5m na 5 m. Pozdrowionka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onazis1974 20.02.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Dzięki, też chodzi mi o M42C. Myślałem, że zlicowałeś komin równo ze ścianą przesuwając go w głąb garażu ale po zdjęciach widze, że wpisałeś go w ściane licując równo ze ścianą od strony garażu. Czy musiałeś przestawiać belkę stropową, która jak mi się wydaje wg projektu leży na ścianie między kotłownią a garażem gdzie wstawiłeś komin? Nie wiem, czy majstry przestawili belke stropową, nie zwrocilem uwagi. Mielismy zaufana znajoma firme budowlana i mialo byc wg projektu z naszymi zmianami. Załuje tylko, ze nie wylalismy stropu zelbetowego zamiast lekkiego, koszt robocizny (wg majstra) ten sam jedynie drozszy material i wzmocnienie sciany wzdluz korytarza. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweliania 20.02.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 panantek- będziemy budować w okolicach Lublina,przy trasie na Nałęczów.Póki co oddaje papiery jutro do ZUD-u a potem wniosek o pozwolenie.Czyli jeszcze potrwa.. Pozdrawiam Witam przyszłą sąsiadkę My też bedziemy budować się w okolicach Nałęczowa, i jesteśmy dokładnie na takim samym etapie. Jak dobrze pójdzie to w tym tygodniu złożymy dokumenty do ZUD-u. Podobnie jak Ty chcemy wykorzystać górę, tj zrobić dodatkowe pomieszczenie, do celów rozrywkowych(mój mąż marzy o stole bilardowym ) Zainspirowała nas wizyta u znajomych, którzy też mają przemyślanego (z katęm nachylenia dachu 30 stopni) i wyszło im naprawdę duże lokum na górze. My warunkach zabudowy mamy 25-45 stopni, więc trzeba to wykorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweliania 20.02.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Oczywiście cytowałam Asiachmiele Wybaczcie ciągle się uczę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiachmiele 20.02.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Witam przyszłą sąsiadkę My też bedziemy budować się w okolicach Nałęczowa, i jesteśmy dokładnie na takim samym etapie. Jak dobrze pójdzie to w tym tygodniu złożymy dokumenty do ZUD-u. Podobnie jak Ty chcemy wykorzystać górę, tj zrobić dodatkowe pomieszczenie, do celów rozrywkowych(mój mąż marzy o stole bilardowym ) Zainspirowała nas wizyta u znajomych, którzy też mają przemyślanego (z katęm nachylenia dachu 30 stopni) i wyszło im naprawdę duże lokum na górze. My warunkach zabudowy mamy 25-45 stopni, więc trzeba to wykorzystać Witam Jak miło.. Jaki macie projekt,M42 wersja podstawowa? Mamy działkę w Tomaszowicach,rzut beretem od Was? My maksymalnie podnieśli byśmy dach do 25 stopni,30 jakoś za dużo jak dla mnie.Ale nie wiem czy coś z tego będzie.Może jak na żywo pooglądam strych przy 20 stopniach to podejmę decyzję czy robić tą sypialnię na piętrze czy nie. Wyżej onazis1974 pisał że żałuje że nie wylał stropu,i że koszt nie jest jakoś specjalnie dużo większy.. Jeśli chcecie mieć pomieszczenie użytkowe na poddaszu rozumiem ze nie robicie drewnianego stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiachmiele 20.02.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 W naszym M42c podnieslismy dach do 30 stopni specjalnie pod dachowke i wymiary wygladaja tak : w najwyzszym punkcie ma 270 cm, po belkach schodzi do 167 cm, szerokosc 566, po kwadracie, troche Picasso mi pomógl na zdjeciu, mozna spokojnie zrobic pokoj 5m na 5 m. Pozdrowionka! Dzięki onazis.Nie mam wyobrażenia jaka wizualnie jest różnica wysokości strychu przy 20-25 i 30 stopniach.. niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweliania 21.02.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Asiachmiele Witam Jak miło.. Jaki macie projekt,M42 wersja podstawowa? Mamy działkę w Tomaszowicach,rzut beretem od Was? My maksymalnie podnieśli byśmy dach do 25 stopni,30 jakoś za dużo jak dla mnie.Ale nie wiem czy coś z tego będzie.Może jak na żywo pooglądam strych przy 20 stopniach to podejmę decyzję czy robić tą sypialnię na piętrze czy nie. Wyżej onazis1974 pisał że żałuje że nie wylał stropu,i że koszt nie jest jakoś specjalnie dużo większy.. Jeśli chcecie mieć pomieszczenie użytkowe na poddaszu rozumiem ze nie robicie drewnianego stropu? Mamy wersję M42a. Dokładnie będziemy budować w Wojciechowie:) A ze stropem to jeszcze się zastanawiamy. Koszt podobno rzeczywiście nie różni się specjalnie, ale dla nas strop drewniany byłby tańszy bo teść ma tartak...Ale wszystko wyjdzie w praniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onazis1974 21.02.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Dzięki Wolałabym jednak oszczędzić swoją główkę Czy 25 stopni będzie ok,czy również na nic? Witam! Wg swojego projektu dachu Powinnas odczytac wysokosc strychu w rzucie z boku i Porównaj z moim zdjeciem z wymiarami, powinno pomóc. Po naszym strychu chodze bez kasku Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MV76 21.02.2011 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 (edytowane) Witam wszystkich. Wątek śledzę od dawna, piszę dopiero pierwszy raz. Temat wysokości strychu przerabiałem jakiś czas temu. M42C ma inną konstrukcję niż M42.Podciągi są w tym domku powyżej wysokości pomieszczeń (2.70m od podłogi),a dopiero na nich leżą belki, także grubość tego niby stropu to ok 50cm(33cm podciąg +15cm belka+płyta). Zdecydowałem się na zmianę w swoim projekcie, belki drewniane ułożę pomiędzy podciągami, zamiast na nich. Dzięki tej zmianie obniżę podłogę na strychu o 15 cm,Kąt nachylenia dachu zmieniłem na 27stopni . Wg tego projektu w miejscu gdzie Onazis ma 167 cm - mam mieć 180 cm. Póki co to teoria bo plan gotowy, pozwolenie na budowę jest, ale budowa ruszy dopiero na wiosnę. Edytowane 26 Lutego 2011 przez MV76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiachmiele 21.02.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Dzięki wielkie za odpowiedź Mam jeszcze pytanko-czy ktoś z budujących korzystał z kredytu w programie Rodzina na swoim? Jeśli tak poproszę na priv kilka zdań na temat jak mniej więcej wygląda to w praktyce.. Staram się przeszukiwać forum celem podpowiedzi jaki kredyt i w jakim banku..ale mogę cos przeoczyć,więc bardzo proszę osoby które kredyt na budowe już brały,o informację gdzie najlepiej uderzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts