Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, ja wlasnie przylaczam wode z ulicy na dzialke i niestety wszystkie koszty ponosi inwestor ja jeszcze musze robic studzienke w dzialce co podnosi koszty o okolo 1.500 zl Calkowity koszt jaki poniose to okolo 4.500 do 5.000 tys. zl :( az mnie skreca. No ale nie da sie budowac bez wody. To jeszcze nic, wode w ulicy mamy dopiero 2 lata, wiec gmina nalozyla oplate na wszystkich wlascicieli dzialek bo wartosc dzialek z woda z ulicy wzrosla. W zwiazku z tym musialem zaplacic w zeszlymm roku 3.200 tys. zl Normalnie zlodziejstwo!!!! Nie orientuje sie czy mozna otrzymac zwrot kosztow podlaczenia wody, ale chyba nie :( Pozdrawiam

Witam, również jesteśmy zainteresowani budową `Przemyślanego`. Czy ktoś buduje ten dom w zachodniopomorskim?

Projekt bardzo się nam podoba ale przed podjęciem ostatecznej decyzji warto byłoby zobaczyć go w budowie, a także czy ktoś może przesłać kosztorys i rzuty na [email protected]

Edytowane przez majka 24
podanie maila

Witamy onazis1974. Mamy pytanie co do okien. W projekcie nie ma nigdzie zawartych informacji co do wysokości ramek w oknach. Nasz adres meilowy [email protected]. Pozdrawiamy i dziękujemy za odpowiedź.

Również poproszę o taką informację np. Jaką dostaliście wycenę okien ? Chciałbym mieć rozeznanie w tym temacie i możliwość porównania ofert firm z mojego regionu.

Z innej beczki, czy może mi ktoś podesłać wykaz materiałów budowlanych ? Z góry za wszystko dziękuję

[email protected]

Witam,

ja w Grudniu dostalem wycene na okna plastikowe firmy OKNOPLAST PLATINUM EVOLUTION² razem z roletami na pilot, (ilosc jedno wiecej niz w projekcie) za ok. 25.000 (brutto), w tym ze za same okna zadali gdzies 12.000. Cena ale jeszcze bez Montazu.

Juz w cenie jakis tam rabatt ok. 30%.

Witam

Mamy wiosnę. Chciałbym zapytać właściciel Przemyślanego o koszty ogrzewania domu zarówno gazem jak i węglem. Jakie piece macie zamontowane? Z góry dziękuje za odpowiedzi, mam nadziej że pomoże mi to w podjęciu decyzji jaki zastosować rodzaj ogrzewania.

Pozdrawiam

Witam

Mamy wiosnę. Chciałbym zapytać właściciel Przemyślanego o koszty ogrzewania domu zarówno gazem jak i węglem. Jakie piece macie zamontowane? Z góry dziękuje za odpowiedzi, mam nadziej że pomoże mi to w podjęciu decyzji jaki zastosować rodzaj ogrzewania.

Pozdrawiam

Witojcie!Jeslipomyszkujecie po wczesniejszych stronach tego forum to znajdziecie opisy ze zdjeciami ogrzewania przemyslanego w roznej wersji. Przyjemnego poszukiwania. Znajoma kupila dom nieocielplony, zbudowany z pustaka zuzlowego i placila za grudzien za ogrzewanie gazem ziemnym 1500zł za ogrzanie 130 mkw a my 500zł za mrozny grudzien za ekogroszek i domek zbudowany z cegły prortherm 44 i ocieplenie 18 cm styopian. Domek ma rok, wiec jest wilgotny, podobno po 3 latach bedzie mniej uciekalo ciepła. Pozyjemy zobaczymy. Pozdrowionka!

Witam.

Mam pytanko do budujących Przemyślanego M42c z wersją z podciągami, odnośnie nadproża nad drzwiami do sypialni(pom. nr 11), gdzie przy drzwiach jest słóp Projekt nie przewiduje tam nadproża, więc jak w tym miejscu nadbudować ścianę nad drzwiami? do reszty sypialni i łazienki projekt również nie przewiduje nadproży, ale tam da się je zamontować. Jak Wy rozwiązaliście taką sytuację?

W ścianach działowych nie ma potrzeby wykonywania nadproży takich jak w ścianach nośnych. U mnie fachowcy nadbudowali ścianę na szalunku z deski. Dali trzy pręty zbrojeniowe fi12 zatopione w nieco grubszej warstwie zaprawy. Nie ma to nic wspólnego z podciągami. Patrz zdjęcie.

https://picasaweb.google.com/lh/photo/jRgFPlOys8nI2_IA9hddQg?feat=directlink

Dzięki dyzioo za odpowiedź.

Wiem , że nie ma to nic wspólnego z podciągami, ale Ci którzy budują wersję bez podciągów nie mają słupów ( przepraszam za wcześniejszy bład ortograficzny), a ja buduję ze słupami i jak mam zrobić szalunek z deski nad drzwiami jeżeli przy samych drzwiach mam tem nieszczęsny słup, mam się wbić prętami w słup i na tym ułożyć szalunek z deski? Z góry przepraszam ,za moje dociekliwe pytania ,ale wolę rozwiązać problem wcześniej niż zastanawiać się w czasie murowania:)

Pozdrawiam.

Kasia1984, teraz rozumiem twój dylemat. Ja rozwiązałem ten problem przesuwając nieco wejście do pokoju 11 i ściankę działową w kierunku pokoju 12. Wzdłuż słupa chłopaki wymurowali wąską ściankę. Załatwiłem w ten sposób dwa tematy: nadproża (o które pytasz) i (w przyszłości) montażu ościeżnicy regulowanej. Wszystko widać na zdjęciu:

https://picasaweb.google.com/lh/photo/Xpz_bkKYbdv8dNuluPKnNw?feat=directlink

Wadą tego rozwiązania jest to, że i tak mały pokój 12 zmniejszył się jeszcze bardziej (niedużo).

pozdrawiam

Edytowane przez dyziooo