panantek 28.03.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Witam wszystkich po kilkutygodniowej niebytności Z nowości to w czerwcu spodziewam się pnb i od razu start. Chciałbym w tym roku stan surowy zrobić. W międzyczasie oczywiście powstają pytania więc prośba o Wasze komentarze jeśli ktoś doświadczał podobnych dylematów: 1. okap - gdzieś ktoś pisał nie tak dawno o skróceniu jego wysięgu do 75cm. I jak wyszło w praktyce? Czy nad nadprożem też podnosiliście? obawiam się że jak nie skrócę okapu i nie podniosę nad nadprożem o jeden bloczek to będzie ciemnawo w domu bo to parterówka. 2. kominek - gdzie robicie i dlaczego? ja wiem na bank że rezygnuję z zewnętrznego i że nie chcę żeby kominek został przy drzwiach. prawdopodobnie zrobię na ścianie od sypialni albo narożny, ale szukam opinii i argumentów przed ostateczną decyzją 3. kominek z płaszczem - czy ktoś robił? jakie wrażenia? 4. czy i o ile podnosiliście fundament - mam na myśli w stosunku do tego co jest w projekcie i względem poziomu działki. Z góry dzięki za sugestie i opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekg80 28.03.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 (edytowane) Witam serdecznie. Wydaje mi sie ze to ja pisalem o skroceniu okapu bo taki mialem zamiar, ale wycofalem sie z tego pomyslu. Zmieniam natomiast kat nachylenia dachu na 30 stopni i dokladam bloczek nad nadprozem pod wiencem a okap robie zgodnie z projektem. Po wyliczeniach pozioma podbitka bedzie okolo 20-23cm nad oknem mysle ze bedzie ok. Zaczynamy w czerwcu ( stan zero juz mamy ) wiec nie wiem jak to wyjdzie w praktyce, ale widzialem Przemyslanego z tymi zmianami i wygladal super. Jesli chodzi o kominek tez nie chcialem go miec przy wyjsciu na taras, wiec przenioslem go w rog pokoju na tej samej scianie. Podoba nam sie kominek z boczna szyba, zalacze zdjecie kominka ktory nam sie bardzo podoba, tylko nasz bedzie umieszczony odwrotnie do tego przedstawionego na zdjeciu, boczna szyba bedzie z prawej strony wkladu. Prosciej mowiac bedzie ''prawy'' ten na zdjeciu jest ''lewy'' Troche zagmatwalem, sorki. Kominek bedzie bez plaszcza wodnego. Przepraszam za tekst bez polskich znakow. Pozdrawiam Edytowane 28 Marca 2011 przez Jacekg80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Postihal 29.03.2011 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Witam Mamy wiosnę. Chciałbym zapytać właściciel Przemyślanego o koszty ogrzewania domu zarówno gazem jak i węglem. Jakie piece macie zamontowane? Z góry dziękuje za odpowiedzi, mam nadziej że pomoże mi to w podjęciu decyzji jaki zastosować rodzaj ogrzewania. Pozdrawiam Witam, ja palę już w moim piecu trzeci sezon.W tym okresie od jesieni do końca marca spaliłem 3 tony węgla za 2400,00 zł oraz 5 m3 drewna za 550,00 zł.,to daje łączny koszt ogrzewania 2.950,00 zł.W poprzednim sezonie spaliłem 2300 kg węgla.Tego roku zima trwała dłużej i było zimniej.Drewno używam do rozpalania w piecu oraz do podgrzewania wody w bojlerze 120 l.Wodę podgrzewam wyłącznie paląc w piecu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panantek 29.03.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Jacekg80 faktycznie to był Twój post teraz sobie przypominam (PS. gdzie budujesz?) Dzięki za informacje, pomysł z komikiem też jest interesujący, kto wie czy nie skorzystamy Piszesz, że nad oknem do okapu będzie 20-23cm. Wydaje mi się ze to mało. Pamiętam że na tym forum (niestety nie wiem kto i gdzie) ktoś pisał o 40cm. Myślę że 40cm byłoby optymalnie. Ja się boję tego że dom jest parterowy, a słońce w lecie wysoko, co będzie powodowało że w domu będzie światło dzienne, ale nie będzie tak super jasno jak w piętrówkach. Może się mylę??? Macie jakieś sugestie z tą odległością okapu od okna? A kominek z płaszczem - czy ktoś robił? jakie wrażenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekg80 29.03.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Witam. Jesli chodzi o ta odleglosc od poziomej podbitki do okna po wprowadzeniu zmian ( kat 30 stopni i dodatkowy bloczek na wysokosc ) jesli dobrze pamietam moj architekt i kierownik budowy powiedzial mi ze bedzie taka sama jak w orginale gdybym nie wprowadzal zadynch zmian. Mysle tez ze jesli okaze sie ze wysieg okapu bedzie schodzil nisko i podbitka bedzie naprawde tuz nad oknem, kazal bym obiac kilka centymetrow kazda jedna belke juz po polozeniu wiezby na budynku. Przeciez z dluzszej mozna zrobic krotsza a odwrotnie sie juz nie da. Dlatego na razie wysiegu okapu nie zmieniam, mysle ze bedzie ok , zobaczymy juz niebawem Buduje sie w Pabianicach kolo Lodzi, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiaorzesze 29.03.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 witam serdecznie jestem tu nowa . Razem z mężem zamierzamy budować dom bardzo podobny do przemyślanego jeśli moge prosić o kosztorys na priv będę wdzięczna [email protected] . My budujemy w Orzeszu Gardawicach woj. śląskie może ktoś również buduje w pobliżu chętnie zobaczyłabym efekty Waszej pracy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.lubelskie 29.03.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Witam. Niedawno rozpocząłem swoją życiową przygodę i wcieliłem się w rolę inwestora realizującego projekt Przemyślany M42c. Działka już jest a projekt w fazie adaptacyjnej. Do chwili obecnej, czyli śmiało można powiedzieć już na starcie spotkało mnie kilka niespodzianek wynikających chcąc nie chcąc z obowiązującego prawa a dokładnie jego interpretacji przez poszczególnych urzędników. No nic, każdy wie jak jest a Wy wszyscy jesteście bardzo dobrym przykładem że marzenia o własnym domku warto jest realizować. Tyle tytułem wstępu, jeszcze raz witam i pozdrawiam wszystkich budujących i sympatyków domu Przemyślany M42. Ps. Będę wdzięczny za kontakt od osób budujących M42c na terenie woj. lubelskiego ([email protected]) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gusieczek 30.03.2011 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Witam.Ponawiam swoją wielką prośbę o kosztorys SSZ tych którzy niedawno zamknęli SS wersja podstawowa [email protected] Wielkie dzięki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acerola 30.03.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Witam serdecznie!Mam ogromną prośbę do wszystkich życzliwych o kosztorysy Waszych inwestycji i rzuty z dokładnymi wymiarami. Proszę!Mój adres: [email protected].Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Wit 31.03.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Witam, ogrzewam gazem.... piec junkers kondensacyjny jednofunkcyjny do tego zbiornik 100 l na cw.Mamy małe dziecko więc na ogrzewaniu nie oszczędzamy. Kotłownię uruchomiłem na początku października 2010.Teraz tankowałem gaz, choć jeszcze nie musiałem.zatankowałem na maxa, czyli tak jak było przy pierwszym wlaniu. Wydałem 2200 zł. IDEALNIE WYSZŁO !!! Wychodzi na to ze rocznie będzie to pomiędzy 2500 a 3000 zł za wszystko czyli ogrzewanie ciepła woda i gotowanie w kuchni. Taniocha !!! Ważne by zbiornik na gaz mieć swój. wtedy gaz kupujesz gdzie taniej a nie za ile masz w umowie.Większe koszty na początku - inwestycja. A tak na marginesie, MIESZKA SIĘ REWELACYJNIE !!! ŚWIETNY DOMEK !!! Mieszkam w Kutnie woj Łódzkie. Jak ktoś chce zobaczyć, zapraszam. Macie pytania co do realizacji. Piszcie, chętnie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Postihal 31.03.2011 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Witam serdecznie! Mam ogromną prośbę do wszystkich życzliwych o kosztorysy Waszych inwestycji i rzuty z dokładnymi wymiarami. Proszę! Mój adres: [email protected]. Pozdrawiam Witam, poszło na podany adres. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekjar111 31.03.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 (edytowane) witam M_Wit ja buduję w okolicach Żyrardowa/Grodziska Maz. napisz na moją skrzynkę jak udało ci sie kupić pojemnik na gaz? i od kogo b raleś gaz? bardzo interesujące te twoje wyliczenia, szczerze powiedziawszy wolał bym gaz od ekogroszku (wygoda) a niestety Gazownia Łódzka odmówila wydania warunków w załączeniu domek z oknami Edytowane 31 Marca 2011 przez jacekjar111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maja08 02.04.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam, ogrzewam gazem.... piec junkers kondensacyjny jednofunkcyjny do tego zbiornik 100 l na cw. Mamy małe dziecko więc na ogrzewaniu nie oszczędzamy. Kotłownię uruchomiłem na początku października 2010. Teraz tankowałem gaz, choć jeszcze nie musiałem. zatankowałem na maxa, czyli tak jak było przy pierwszym wlaniu. Wydałem 2200 zł. IDEALNIE WYSZŁO !!! Wychodzi na to ze rocznie będzie to pomiędzy 2500 a 3000 zł za wszystko czyli ogrzewanie ciepła woda i gotowanie w kuchni. Taniocha !!! Ważne by zbiornik na gaz mieć swój. wtedy gaz kupujesz gdzie taniej a nie za ile masz w umowie. Większe koszty na początku - inwestycja. A tak na marginesie, MIESZKA SIĘ REWELACYJNIE !!! ŚWIETNY DOMEK !!! Mieszkam w Kutnie woj Łódzkie. Jak ktoś chce zobaczyć, zapraszam. Macie pytania co do realizacji. Piszcie, chętnie pomogę. Witaj M_Wit, W przyszłym tygodniu ruszamy z naszym M42 i chętnie zobaczymy wasz domek. Tak się składa, że w przyszłą niedzielę będziemy w Łęczycy, a to niedaleko od Kutna. Jeśli ten termin jest dla Was odpowiedni poproszę kontakt na [email protected] pozdrawiamy Magda i Jacek Edytowane 2 Kwietnia 2011 przez maja08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekg80 02.04.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Witam wszystkich. Musze sie pochwalic ze od dzisiaj mamy juz wode w dzialce i wewnatrz budynku ( fundamentu ). Sezon budowlany uwazam za otwarty!!! Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario_10 04.04.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 witam M_Wit ja buduję w okolicach Żyrardowa/Grodziska Maz. napisz na moją skrzynkę jak udało ci sie kupić pojemnik na gaz? i od kogo b raleś gaz? bardzo interesujące te twoje wyliczenia, szczerze powiedziawszy wolał bym gaz od ekogroszku (wygoda) a niestety Gazownia Łódzka odmówila wydania warunków w załączeniu domek z oknami Witam Czy była by możliwość obejrzenia domku w realu ? Proszę o kontakt: [email protected] Pozdrawiam Mario_10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekg80 04.04.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Pomocy, nie wiem jaki komin wybrac do mojego Przemyslanego, Rondo czy Rondo Plus??? Piec na ekogroszek. Jakie macie kominy w swoich domach??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekg80 05.04.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 A slyszeliscie o kominach JAWAR? Podobno jakoscia nie odbiegaja od SCHIEDLA a sa tansze i tez maja 30 lat gwarancji. Widze ze kazdy zabiegany i zajety i na forum nie bardzo ma czas.... Pozdrawiam Serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiu_f 05.04.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Witam serdecznie, Zwracam się do Was z prośbą o pomoc-może ktoś miał podobny problem z zapisami w warunkach zabudowy "przemyślanego"?Problem polega głownie na zapisach dotyczących kształtu dachu oraz jego usytuowania w stosunku do linii zabudowy.W projekcie WZ mam na razie taki zapis: 1. rodzaj dachu, ukształtowanie głównych połaci dachowych: dach dwuspadowy lub wielospadowy o połaciach zbiegających się symetrycznie w kalenicy, pokrycie – dachówka lub dachówko podobne.oraz2.ustala się usytuowanie głównej kalenicy bryły budynku mieszkalnego równolegle do frontowej obowiązującej linii zabudowy określonej na załączniku graficznym do niniejszej decyzji. Natomiast przemyślany ma dach kopertowy bez kalenicy. Jak zmienić te zapisy w warunkach zabudowy by były one zgodne z projektem przemyślanego? Czy ktoś miał podobny problem? Nie wiem czy to jest możliwe ale po głębokim zastanowieniu najbardziej zależałoby mi na takich zapisach w WZ by nie eliminować w/w zapisów dotyczących kalenicy a jedynie je uzupełnić o takie by dach "przemyślanego" również się w nie wpisywał... z góry dzięki za wszelkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamros 05.04.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Witam ponownie!Mam pytanie dotyczące wymiarów okien, podobno w projekcie są dość nietypowe, większe od standardowych. Dawaliście rolety nad okna czy zmiejszaliście wymiary otworów okiennych czy robiliście te większe jakie są w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietka0007 05.04.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Jacek, bardzo ładny jest ten kominek - my też zdecydujemy się na narożny. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts