Kulin 06.01.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Witam. Mam taki może to nie problem ale mnie gryzie. Otóż w naszym domku jest taka mała spiżarka obok kuchni, tylko że ta spiżarka nie ma okna, więc temperatura jest tam taka jak praktycznie w całym domu. Czy jest jakiś sposób na wychłodzenie jej ? Zastanawiam się nad tym, czy by nie wykorzystać dwóch kanałów wentylacyjnych i w jednym założyć wentylatorek, który by zasysał powietrze, czy to dobry pomysł ? poraździe coś, gdyby to było na etapie budowy, to bym podciągnał rurą pod wylewką powietrze zasysane z poza fundamentów (taki nawiew), teraz już raczej za późno, aczkolwiek za ścianą jest kominek murowany, pod którym jest taka ryra z powietrzem, chyba że sie do niej przekuję i podepnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis 06.01.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Zaizolować ścianę między spiżarnią a resztą domu. Zdjąć izolację między spiżarnią a dworem. Będziesz miał zimno zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 06.01.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 my mamy zrobioną cięńszą izolację pod wylewką i dobrą wentylację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.01.2008 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Zaizolować ścianę między spiżarnią a resztą domu. Zdjąć izolację między spiżarnią a dworem. Będziesz miał zimno zimą. Ale też ciepło latem . Ja mam spiżarkę zaizolowaną od strony kuchni oraz od strony ścian zewnętrznych. Oprócz tego będzie w niej działała wentylacja mechaniczna, podobnie jak w całym domu. Wentylacja będzie niezależna od kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 07.01.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Spiżarkę w środku domu traktowałbym raczej jako podręczny magazynek, w którym nie musisz montować eleganckich szafek kuchennych za grubą kaskę tylko stawiasz tanie regały i już. Na specjalną różnicę temperatur nie licz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 13.01.2008 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Cypek i tak właśnie jest, szkoda że na etapie budowy nie przemyślałem jakiegoś "chłodzenia" dla tego magazynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.01.2008 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Luksfery zamiast kilku cegieł. Będzie ładnie :) Ale nic tam nie powiesisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 13.01.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Jeśli zamierzasz przechowywać tam świeże owoce i warzywa to zbyt sprawna wentylacja w tym pomieszczeniu będzie powodować ich przesuszanie. Jestem tego samego zdania co Cypek - takie pomieszczenie powinno traktować się raczej jako podręczny magazynek, np. na wszystkie przenośne urządzenia AGD do kuchni oraz na zapuszkowaną żywność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 13.01.2008 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Ewentualnie można zawsze klimę wstawić :D:D:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 13.01.2008 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Ewentualnie można zawsze klimę wstawić :D:D:D:D:D Klima tylko przyspieszy proces suszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 14.01.2008 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Ewentualnie można zawsze klimę wstawić :D:D:D:D:D No co Ty, ze spiżarki chcesz salon zrobić, latem wszyscy by tam chcieli siedzieć :) Wtedy tylko kanapa i TV i fajna spiżarka będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 14.01.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 W spiżarni mamy dobrą wentylację i oczywiście brak wszechobecnego w całym domu ogrzewania podłogowego. Nie ma się co oszukiwać, że będzie znacznie chłodniej niż w reszcie domu, ale u nas spiżarnia to miejsce na przechowywanie kuchennego sprzętu nie używanego na co dzień, kilku słoików od "zapamiętale wekującej babci", drobnych zapasów mąki, makaronów i kartonów mleka i wody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.01.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Ja rezygnuje w projekcie z spizarni. Będe mieszkać w centrum osiedla, gdzie sklep jest pod ręką. Do schowania tygodniowych zakupów: soków, słoików z ogrókami czy kompotem, makaronów, itp. starczy duża pojemna szafa w kuchni. Zapraw nie robię, bo nie mam czasu. Ziemniaków i marchwi na całą zime kupować nie muszę - są dostępne codziennie w sklepie.Jak widze niektóre projekty, to spizarnie w nich wręcz przeszkadzają w aranżowaniu kuchni! Jedna ściana - drzwi na hol, druga - przejście do salonu, trzecia - okno, czwarta - drzwi do spiżarni. Gdzie tu ustawiać ciąg roboczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 14.01.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Ja mam niby taką dużą szafę w kuchni, a kiedyś miałam spiżarnię i teraz trochę żałuję, ale drugi raz zrobiłabym tak samo. Dla mnie spiżarnia to super miejsce na - przetwory (robię dużo, ale z tym nie ma problemu, bo mam półki w piwnicy), - "duperele" - żarówki, jakieś narzedzia itp - ale to też się jakoś upchnęło:), - odkurzacz - hmm caly czas nie mam pomysłu gdzie go trzymać,- JEDZENIE - tzn, jak mam imprezę to wszystkie sałatki, ciasta trzymałam zimą w spiżarni, a teraz? mam duży problem - blacha z ciastem trochę miejsca zajmuje. Ogolnie gdybym nie miała piwnicy i strychu to nie wyobrażam sobie nie mieć spiżarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.01.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Hmm.. od odkurzacza, zarówek itp, chcę mieć pomieszczenie gospodarcze. Nie chciałabym trzymać żywności z workami kurzu. W chwili obecnej mam wmieszkaniu tylko małą lodówkę (mieści się pod blatem roboczym), a robię przyjęcia na 15 osób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 14.01.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 I dlatego kwestia mieć/nie mieć zależy od konkretnej sytuacji.Nie da się generalizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viga 27.08.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Mam niedużą spiżarkę przy kuchni i zastanawiam się, jak rozplanować półki? Dać u góry wszystkie półki np. na wysokość 30 cm?Pierwszą półkę od dołu dać na wysokość butelki wody mineralnej, czy jeszcze wyżej? Jak Wy macie? Jak jest wygodnie i praktycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.