Kasiulka999 06.01.2008 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Witam serdecznie właśnie urządzamy nasze cieżko zdobyte gniazdko wszystko gra tylko maż zaczął miec wątpliwości odnośnie słuszności niektórych rozwiazań metraż mamy-75m3 z tego 13m3 na korytarz i 6m3 na łazienke kuchnie polaczyliśmy z dużym pokojem wiec na 2 pokoje zostało niewiele miejsca po zrobieniu szaf w zabudowie mamy problem jak ustawić łóżko ,bo takie wygodniejsze szerokiści 160cm wjezdża nam na kaloryfer no i nie ma miejsca na wymarzone szafeczki przyłóżkowe dopiero po rozpoczęciu umeblowania wyszły na wierzch wszystkie te niedociagnięcia można było wczesniej pomyśleć,bo ściany i tak przenosilismy... ciekawa jestem waszych wymiarów i proporcji na kuchnie,sypialnie i łazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 06.01.2008 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 U mnie jest 48 m2, budynek z '49 r. Pokoje 18 (prawie kwadrat) i 13 (lekko kiszkowaty, ale ujdzie ), kuchnia 10 m - prawie kwadrat i nie chciałam jej łączyć z pokojem (ale się da - z tym mniejszym), korytarz 4,5 m (proporcjonalny prostokąt - 2-3 osoby bez trudu się mijają) i mikrołazienka 2,5 m2 (i to jedyny "brak", ale i tak upchnęłam sporą wannę) Mieszkanie mamy - 73 m (blok lata '70). Dwa pokoje 12 i 13, jeden pokój 9, salon 20, kuchnia ok. 8, mała łazienka i wc oddzielnie, korytarz chyba ok. 10 m z 2 dużymi szafami wnękowymi. I brata - 88 m (odbiór za miesiąc ). Sypialnia 15, dwie sypialnie 11, salon 25, kuchnia 12, łazienka 4,5, wc chyba 1,5, korytarz reszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiulka999 06.01.2008 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 dzięki jaka precyzja głowa-komputer tyle było wałkowania na ten temat przez ostatni rok-a wszystkich wymiarów nie potrafie w tej chwili podać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 06.01.2008 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Swoje znam - bo właśnie kończę wykańczać Brata znam, bo ja mu to mieszkanie wyszukałam i straszliwie mi się ten rozkład podoba. A mamy, bo w nim mieszkam od ?dziestu lat, a już od dawna w poszukiwaniu pomysłów latałam z miarką i pytałam, co, gdzie, ile ma metrów, albo mierzyłam sama Np. 12 m2 to nic mi nie mówiło, dopóki nie uświadomiłam sobie, że tyle miał mój pokój u mamy itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 08.01.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Obecne mieszkanie 62m2, w tym salon (hehe, co to za salon...) 21m2, 2 pokoje po 11m2, kuchnia 6m2, łazienka i wc 5m2, reszta to korytarz, ale juz niedługo: salon + jadalnia + kuchania i kawałek korytarza 52m2, 3 pokoje po 15m2 i jeden pokój (duża sypialnia z garderobą) 40m2 - i to sa powierzchnię gdzie juz można złapac oddech ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bea7777 08.01.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Nasze mieszkanko (właśnie je sobie szykujemy na poddaszu) : - pokój dzienny z kuchnią i jadalnią - niecałe 50 m2 - sypialnia - 17 m2 - pokój - 11 m2 - łazienka 10 m2 - hall - 6 m2 - wiatrołap 5 m2 - tarasik - 5 m2 Całkowita powierzchnia oszacowana jest na 128,2 m2 (razem z klatką schodową), użytkowa na niecałe 100m2. Nad mieszkankiem jest dodatkowo strych o powierzchni ok 50 m2 (max wysokość 2m). Wielkość pomieszczeń cały czas się zmienia bo nie mamy jeszcze wszystkich ścian działowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bea7777 10.01.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Jeśli dobrze zrozumiałam to mowa tu o optymalnym metrażu mieszkania a nie domu. Też jestem ciekawa jakie macie mieszkanka. Piszcie więc jak to z tym metrażem jest. Moi znajomi mają piękne ,przestronne mieszkanko o powierzchni cos ok. 130 m2. Mieści sie ono nad pawilonami handlowymi w centrum niedużego miasta. Jest dwukondygnacyjne, na dole kuchnia ok 15m2 i salon 60m2, na górze 3 pokoje , łazienka i schowek. Dla mnie taki metraż jest idealny. A jeżeli chodzi o domy to wiadomo ze mieszkania nie mają co sie z nimi równać (oczywiście jesli chodzi o wielkość). Ważne zeby tą wielkość dostosować do siebie bo np. : inni moi znajomi mają 350- metrowy dom (parter + poddasze), mieszkają w nim tylko 2 osoby (córka ma już swoją rodzinę i dodam, że kiedy dom był wykańczany ona już tam nie mieszkała) z czego żona mojego znajomego ma od lat chory kręgosłup i prawie wcale nie przebywa na górze bo cięzko jej tam dotrzeć. W pokojach na poddaszu pachnie jak w salonie meblowym bo są w ogóle nie używane. Piękny dom ale strasznie pusty. Więc jak z tymi waszymi mieszkankami jest? Podciągam bom ciekawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 10.01.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Ja myślę, że oprócz doboru metrażu (który dyktuje głównie kasa ), ważny jest rozkład pomieszczeń i właśnie proporcje. Moje mieszkanie jest dla mnie idealne (no, prawie ) - ma naprawdę świetny rozkład. Pewnie, że przydałaby się ciut większa łazienka i jeszcze jeden pokój, ale... to tylko 48 m, kumpel ma mieszkanie 63 m - sypialnia coś 11,5 m2, "salon" 21,5 + aneks kuchenny 6 m2. Za to dwie łazienki 6 i 2,5 m , garderoba 2,5 i 10 m hollu Czyli łączna powierzchnia pokoi raptem o 2 m2 więcej, niż mam ja, a kuchnia o 4m2 mniejsza, za to dużo łazienek i hollu. I jakie to są proporcje, zwłaszcza przy dzisiejszych cenach za m2? Mieszkanie dla 1-2 osób, a łazienki i holl jak dla 4-5 osobowej rodziny... Pewnie, że jak kogo na to stać, to czemu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts