qbrakus 19.08.2003 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Mam problem z wodą na budowie. polega on na tym, że wodę do polewania ław fundamentowych taczkami (beczka na taczkach) wozę z sąsiedniej budowy (za pozwoleniem). Cy na obecnym etapie można podłączyć wodę tak by zawór był w obrysie budynku.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 19.08.2003 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Chyba można, bo ja tak mam. Wodociąg był robiony przed fundamentami, chłopcy doprowadzili rurę aż do wewnątrz obrysu przyszłego domu... i podłączyli wodomierz. Potem zrobiono płytę Legalett i wodę mam już w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość KasiaA 19.08.2003 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Przyłącz wody do domu zrobiłam kiedy on jeszcze nie istniał /natomiast był już wytyczony. Geodeta zaznaczył gdzie będzie kotłownia. Tamże wykopana została studzienka /dwa betonowe kręgi z pokrywa/. Kiedy powstały mury umieściłam licznik na ścianie. Wszyscy z sąsiednich budów się dziwili i argumentowa.i, że to niepotrzebne koszty na początku /przyłącz kosztował mnie około 900 zł + chyba jakies 200 za koparkę/. Ja tak nie uważam. Nie muszę liczyć na życzliwoś sąsiadów lub wozić wodę w beczkach, co jak przypuszczam, też trochę kosztuje.Zamist studzienki z kręgów można zrobić wykop i oszalowac go deskami /pod warunkiem, że w tym samym roku staną mury/ i wtedy będzie taniej. Ja nie miałam takiewj pewności. zatem były kręgi /teraz ta studzienka jest po prostru zasypana/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbrakus 19.08.2003 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 A do czego służyła ta studzienka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.08.2003 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 A co zimą?Jak zabezpieczyć rury i licznik przed niskimi temp. w nie zamieszkałym domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 19.08.2003 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 U mnie dom ma być już zamieszkały zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 19.08.2003 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Można wykonać przyłącze wodne z tzw. studzienką wodomoerzową. Jest to zakpane trzy kręgi betonowe z deklem i do tego miejsca można dociągnąć wodę. Wewnątrz studzienki montowany jest wodomierz i do tego można podłączyć kran z wodą. Na takie rozwiązanie zgodziły się wodociągi w moim przypadku. Oczywiście projekty, mapki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 19.08.2003 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 U mnie gość od wody (a pracuje w wodociągach gminnych) licznik zakopał na głębokości 1.2 metra owinąwszy go wcześniej folią - nad ziemię wystaje jedynie rura metalowa z kranem. Nie instalowaliśmy żadnych kręgów i system ten działa już drugi rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 19.08.2003 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Zinstalowałem przyłącz wody zaraz po fundamentach. Na zimę musi być bardzo dobrze zabezpieczony. Raz niedokładnie zabezpieczyłem i mróz rozdarł mi zawór i licznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts