Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fuszerka docieplenia, rozwiążmy to razem

dejna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak czy siak trzeba do docieplić a co do rodzaju wełny nie powiem :( ale nie styropianem, a co do krokwi to się pytam czy dochodzi ci do wieńca, wtedy dodatkowo zaizolujesz ściankę kolankową.

A czy mozna przykleic styropian na pianke niskoprezna i docisnac na czas twardniecia piany ? Mozna dociac styropian i pozniej reszte piana wypelni ?

Czy ta welna to propozycja tylko ze wzgledu na obrabialnosc ?

Wykończenie z zewnątrz to standard... wszyscy tak robią. A spieprzyli ci od poddasza... naprawa tego już tylko od zewnątrz... obojętnie czy wełną czy styropianem ale pustkę trzeba wypełnić...

...można również wyciąć płytę i usunąć cegły dołożyć wełny... ale to chyba gorsze wyjście... :-?

Te cegły nie są żadnym mostkiem.

Cegły stały się mostkiem bo masz dziure między wełną, a styropianem. Musisz tam wepchnac wełne i to szczelnie.

Ale ustalmy, ktora welne mam uzyc do ocieplenia tego ?

Czy mowimy o tej prasowanej elewacyjnej w takich klockach ?

czy ta welne mozna dodatkowo uszczelnic pianka poliuretanowa przy krokwiach ?

Czy jak juz to rozbiore, znaczy odetne styropian to mam na rowno ta welne wyprowadzic az do elewacji?

Krokwie wystaja daleko w dol wiec i tak zakryje to podbitka...

Użyj wełny takiej jak do dachu (miękkiej). Twardą wełną i styropianem nie zaizolujesz tej przestrzeni.

od srodka wkleiłam polistyren takie belki 8x10cm - akurat pasowały na piankę, uszczelniłam pianką, kleiłam do muru

akurat regips wychodzi ponizej, czyli jakies 10cm w dół wieńca, wiec dodatkowo przy robieniu regipsow wpychałam welne,

Na wiosne wepchnę welne z krokwi w szczelinę pomiedzy murłatą a wełną fasadową i powinno grać.

od srodka wkleiłam polistyren takie belki 8x10cm - akurat pasowały na piankę, uszczelniłam pianką, kleiłam do muru

akurat regips wychodzi ponizej, czyli jakies 10cm w dół wieńca, wiec dodatkowo przy robieniu regipsow wpychałam welne,

Na wiosne wepchnę welne z krokwi w szczelinę pomiedzy murłatą a wełną fasadową i powinno grać.

Te belki 8x10cm to są gotowe do kupienia czy wycinałas to z całego arkusza styroduru.

A na styrodur poszła jeszcze wełna i suchy tynk z K-G tak?

Bo ja planowałem podobnie zrobić jak u Ciebie

Te belki 8x10cm to są gotowe do kupienia czy wycinałas to z całego arkusza styroduru.

A na styrodur poszła jeszcze wełna i suchy tynk z K-G tak?

Bo ja planowałem podobnie zrobić jak u Ciebie

hej odaro

jesli mam byc szczera to ten polistyren dostałam za darmo od hurtowni budowlanej - jest to odpad - rodzaj belek na którym stoją całe pakiety polistyrenu w arkuszach.Dostają to od producenta (zdaje się URSA) i na tym stawiają te arkusze w foliach do sprzedania.

Ja akurat chciałam tego uzyc jako pierwsza uderzeniowa warstwa pod oknami na tarasie, bo wymiar mi super pasował no i jest to cieplejsze niż zwykły styro, ale dostałam tego bardzo dużo i okazało się, ze idealnie wkomponowuje się własnie w tą szczelinę przy murłacie.

Więcej kosztowała mnie ta pianka do uszczelniania.

Także to ocieplenie powstało z odpadu...niemniej ma to tez minusy

Poniewaz z zewnątrz są wielkie przewiewy póki co, to myszkom bardzo się ten polistyren podoba i musiałam wytoczyc wojnę mechanicznochemiczną. (wygrałam 15 razy....)

Drugi minus to taki, ze nie przykrecisz obrysu dla profili GK (ja mam ruszt podwieszony do drewnianego stropu więc bardzo wazna jest stabilnosc tego wszystkiego) - profil mozesz przykręcic dopiero POD. Trzeci minus to zapewne fakt, iż styropian jest palny lub jakośtamgasnący ....ale trudno, murłata też...

Ja się w każdym razie tak zdedydowałam zrobić i przyznam, iż jest ciepło, choć zapewne po uporządkowaniu sprawy na zewnątrz będzie jeszcze cieplej.Nie ukrywam też, że schodząc z wysokości o 10cm właściwie niewiele straciłam, bo i tak mam 2.77cm.

Dodam jeszcze, ze wełna poszła również z tego powodu, iż kładłam ją na całym suficie jako przekładkę (20cmx10cm) ze względu na fakt, iż mam strop drewniany oraz na fakt iż nie uzytkuję i nie grzeję strychu.

Jak znajdę jeszcze gdzieś taką belkę to zrobie zdjęcie.(ocieplenia już nie moge bo jest zamknięte płytą gk)

Te Twoje cegły od środka to pewnie fantazja budowlańców w celu abys miał do czego wkręcać profile? Mnie tak radzili panowie od tynku, zebym sobie podmurowała te ściany od środka, zeby było do czego bić profile....ot tancory....

Dodam jeszcze, ze wełna poszła również z tego powodu, iż kładłam ją na całym suficie jako przekładkę (20cmx10cm) ze względu na fakt, iż mam strop drewniany oraz na fakt iż nie uzytkuję i nie grzeję strychu.

Jak znajdę jeszcze gdzieś taką belkę to zrobie zdjęcie.(ocieplenia już nie moge bo jest zamknięte płytą gk)

Zdjęcie chętnie zobaczę bo też ma strop drewniany

Te Twoje cegły od środka to pewnie fantazja budowlańców w celu abys miał do czego wkręcać profile? Mnie tak radzili panowie od tynku, zebym sobie podmurowała te ściany od środka, zeby było do czego bić profile....ot tancory..

Na szczęście ja to nie ja mam cegły wymurowane od środka nie pozwoliłem na to murarzom.

Chociaż muszę powiedzieć że na wszystkich budowach znajomych jakie widziałem były wymurowane cegły.

I tak sobie myślę czy coś jest nie tak z większością ekip murarskich czy to na tym forum wymyślamy jakieś utrudnienia dla fachowców :lol:

No właśnie-był taki wątek krytykujący w czambuł obmurowywanie murłaty od zewnątrz (wszędobylskie MOSTKI!). Ja mam tak zrobione i się zastanawiam czy tych cegieł jednak nie usunąć? Mam ocieplenie zrobione na poddaszu a na elewacji jeszcze nie.

Ile się traci a co się zyskuje dzięki tym cegłom czy pustakom?

Mnie moje majstry mówiły coś o nie gniciu wełny i o niewyginaniu/niepracowaniu krokwi?!

Coś musi być na rzeczy skoro powszechnie się to robi.

pzdr.

-romwis

odpowiem tak, niedawno rozbierałem 100 letni dom po dziadku, murłata była tam kompletnie spróchniała i zjedzona przez robactwo, belki stropowe nie, nawet kilka z nich spaliłem w kominku, murłata była tam obmurowana od zewnątrz,

pytanie który czynnik to spowodował: wilgoć, czy może upływ czasu, czy może brak impregnatów ??

Brak ruchu powietrza, czyli osławionej wentylacji...

Zewnetrzne deski na starych stodołach przeżywaja w zdrowiu na deszczu, mrozie

i upale dziesiątki lat...A jak tylko coś trochę schowane, przytulone do muru

i jeszcze poddawane zaparowaniu-- gnije. Robactwo też lubi takie miejsca.

To super - z wrodzonego lenistwa poczekam na wynik bo też szukam ekwiwalentu dla płyt k-g. Teraz przerabiam opcję "leśniczówka" - całe poddasze wyłożyć dechami. I dechy na legarach i skosy poddasza obite deskami. To by mi się koordynowało z licznymi drewnianymi słupami.

U mnie poddasze będzie pełnić rolę bufora - noclegowni dla przybywających. Wszystkie funkcje mieszkalne będą na parterze.

pzdr.

-romwis