Mithos 07.01.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Witam poraz ponowny Chcialem zapytac czy ktos moze przenosil licznik z domu na zewnatrz?? chodzi mi o orientacyjne koszty zakupu samej skrzynki na liczniki i bezpieczniki. Czy energetyka wymaga jakies szczegolnego modelu czy tez moze moge sobie zamotnowac taka jaka bede mial? Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwajkosz 07.01.2008 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Też jestem zainteresowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bea7777 07.01.2008 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Miesiąc temu "wyrzuciliśmy" skrzynkę na zewnątrz domu. Koszt skrzynki to ok 700 zł(ta skrzynka jest na dwa liczniki - mniejsze są tańsze). Bezpieczniki i robocizna (wujek elektryk ) to jakies 350 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwajkosz 07.01.2008 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 ktoś mnie ostatnio u swiadamiał, że energetyka żąda licznika bez wchodzenia na posesję czyli przy bramie - toto prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bea7777 07.01.2008 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Wymagają liczników na zewnątrz (podobno od tego roku) ale czy bez wchodzenia na posesję to nie wiem. Nasz jest przy bramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mithos 08.01.2008 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Ja i tak chcem na zewnatrz razem z glownym zabezpieczeniem - nie bede musial siedziec w domu jak mi przyjada liczniki spisywac... Tyle ze my z sasiadami we trojke bedziemy robic wiec skrzynka raczej jakas duza. Wlasciwie to ktos wie jak to ma byc? Kazdy osobna skrzynka czy mozemy miec wspolna na liczniki i zabezpieczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alaskaop.pl 10.01.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Wymagają liczników na zewnątrz (podobno od tego roku) ale czy bez wchodzenia na posesję to nie wiem. Nasz jest przy bramie. W zależności od linii. U mnie linia napowietrzna biegnie z drugiej strony ulicy i jest przyłączona bezpośrednio do domu - bez słupa. Elektryk w tym roku ją modernizował ze starej (3 czy 4 przewody) na izolwaną linkę i powiedział mi że licznik ma być na budynku. W przypadku kiedy przyłącze biegnie w ziemii wtedy być może wymagają licznika w ogrodzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bea7777 10.01.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 [email protected] - pisząc "na zewnątrz" miałam na myśli wyniesienie licznika z domu (do tej pory był w przedpokoju). A jest przy bramie ale zawieszony na budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 10.01.2008 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Najlepiej jednak zasięgnąć informacji bezpośrednio w miejscowym ZE, bo wymagania mogą być różne. Mogą żądać w ogrodzeniu, lub na ścianie zewnętrznej. A czasem można negocjować gdzie nam wygodniej.Przy przenoszeniu licznika całość tej części instalacji elektrycznej, czyli całe przyłącze trzeba dostosować do dzisiejszych norm, a więc wykonac po prostu od nowa. Do tego niezbędne jest wykonanie uziemienia punktu rozdziału przewodu PEN.Bez wkładu własnej pracy ok. 1,5 kPLN. Skrzynka dowolna, ale przystosowana do plombowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts