Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeniesc licznik...

Mithos

Recommended Posts

Ja i tak chcem na zewnatrz razem z glownym zabezpieczeniem - nie bede musial siedziec w domu jak mi przyjada liczniki spisywac... Tyle ze my z sasiadami we trojke bedziemy robic wiec skrzynka raczej jakas duza. Wlasciwie to ktos wie jak to ma byc? Kazdy osobna skrzynka czy mozemy miec wspolna na liczniki i zabezpieczenie?

Wymagają liczników na zewnątrz (podobno od tego roku) ale czy bez wchodzenia na posesję to nie wiem. Nasz jest przy bramie.

W zależności od linii. U mnie linia napowietrzna biegnie z drugiej strony ulicy i jest przyłączona bezpośrednio do domu - bez słupa. Elektryk w tym roku ją modernizował ze starej (3 czy 4 przewody) na izolwaną linkę i powiedział mi że licznik ma być na budynku.

W przypadku kiedy przyłącze biegnie w ziemii wtedy być może wymagają licznika w ogrodzeniu

Najlepiej jednak zasięgnąć informacji bezpośrednio w miejscowym ZE, bo wymagania mogą być różne. Mogą żądać w ogrodzeniu, lub na ścianie zewnętrznej. A czasem można negocjować gdzie nam wygodniej.

Przy przenoszeniu licznika całość tej części instalacji elektrycznej, czyli całe przyłącze trzeba dostosować do dzisiejszych norm, a więc wykonac po prostu od nowa. Do tego niezbędne jest wykonanie uziemienia punktu rozdziału przewodu PEN.

Bez wkładu własnej pracy ok. 1,5 kPLN. Skrzynka dowolna, ale przystosowana do plombowania.