Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Darowizna a pozwolenie na budowę!

chef

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Może przejde od razu do konkretów,

Była sobie działka rolna, którą kupiłem na tatę rolnika. Jako że w gminie plan zagospodarowania przestrzennego jest to budować może się tylko rolnik a w najbliższym czasie nie przewiduje się zmiany planu. Jak narazie wszystko jest załatwiane na tatę aż do pozwolenia na budowę i wylania fundamentów.Później tato zamierza zrobić darowiznę działki i wszystko będzie na mnie.

No i moje pytanie - Czy to pozwolenie na budowę będzie dalej ważne i ja jako nie rolnik będę mógł dalej się budowasć???

• 1 month później...

A można tak więcej prosić o to przeniesienie pozwolenia, jak i kiedy to zrobić?

Bo narzeczony chce rozbudować dom ale wszystkie papiery mają iść na Jego rodziców, a wolelibyśmy żeby były na niego.

Jeśli wiesz coś na tem temat, to proszę o jakieś informacje na temat takich formalności.

pozdrawiam

Pozwolenie na rozbudowę/nadbudowę wydane zostanie na właściciela rozbudowywanej nieruchomości, więc jak sądzę narzeczony go nie dostanie w tej chwili.

Można wybudować na rodziców, a póżniej umowa darowizny 8) , lub wcześniej darowizna całości lub części i reszta na siebie.

Być może są jeszcze inne rozwiązania - nie wiem

Pozdrawiam

No to znalazlem rozwiazanie mojego problemu, abym mógl stac sie wlascicielem dzialki rolniczej i kontynuowac budowe musze wydzierzawic kilka hektarow ziemi rolnej i juz jestem rolnikiem. Niestety jako nie rolnik nie mam szans sie budowac. Takie rozwiazanie podpowiedzial mi pewien architekt, obiecal pomóc. Dam znac czy to wypalilo!!! :D

Co do Twojego watku akte

"...Można wybudować na rodziców, a póżniej umowa darowizny , lub wcześniej darowizna całości lub części i reszta na siebie." mozna tak zrobic pod warunkiem ze skarbówka nie przyczepi sie skad rodzice narzeczonego kasius23 wzieli kase na rozbudowanie domu. Chyba ze mozna skarbowke zadowolic odpowiedzia typu "ze pieniadze syna i on buduje na nieruchomosci rodziców" ale nie wiem jak to ma sie w praktyce. Moze ktos zna odpowiedz?? :D Pozdrowionka!!!

Witam wszystkich

Mam pewien problem i nie wiem jak z tego wyjść żeby wszyscy byli z tego zadowoleni. Otóż moi teście kupili dzialkę rolną, przekształcili na budowlaną jest oczywiście na nich. Teraz chcą dać ją w darowiźnie mojemu mężowi żebyśmy zaczeli budowę no i tu sie zaczyna problem ponieważ ta działka jak i przyszły dom będzie należał tylko do męża a ja tego niechce ponieważ w przyszłości mogę zostać na lodzie. Teraz mamy mieszkanie własnościowe i mąż chce wziąść kredyt hipoteczny pod zastaw tego mieszkania, dlatego boje się że jak coś pójdzie nie tak to zostanę bez domu, bez mieszkania i z dlugami. Jeśli macie jakiś pomysł to napiszcie

Witaj,

mam podobny orzech do zgryzienia, tesc chce przepisac na mnie i na meza dzialke, niestety synowa nie jest spokrewniona w linii prostej i musi placic podatek od swojej polowy.

Wiec istnieje mozliwosc (luka prawna ) zeby w tym samym akcie notarialnym tesc zapisal w darowiznie dzialke twojemu mezowi czyli ojciec-syn a twoj maz z kolei polowe dzialki Tobie maz-zona.Najlepiej przedstaw sytuacje notariuszowi, bo czytalam ze niektorzy notariusze niestety nie wiedza o tym.Wystap w urzedzie skarbowym o pozwolenie zeby w akcie notarialnym mozna bylo sporzadzic dwie darowizny.

Pozdrawiam