ARTUR_34 07.01.2008 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 WitamMam pytanie do znawców tematu.Czy na wyjściu spalin z pieca musi być zamontowany tzw. szyber ?Mam piec węglowy Stalmark 17kW. Ponieważ dość słabo się rozgrzewai prawie wcale nie wchodzi w stan podtrzymania, podpowiedziano mi,żeby zamontować regulowany szyber na wyjściu do komina.Mam podobno za duży ciąg, przesłona wentylatora przymknięta na ok. 70 %.Próbowałem już różnych ustawień sterownika i piec bardzo wolno osiąga temp. 65 stopni. Wiem, że to może też jest wina samego groszku, ale doradźcie mi proszę z tym szybrem.Trochę się boję, szczególnie po ostatnich przypadkach zaczadzenia.Czy jest to bezpieczne ? PozdrawiamArtur z Gorzowa Wlkp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 07.01.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Za duży ciąg ? I jeszcze dmuchasz wentylatorem, jak masz tak wspanialy ciąg ?Ludzie marzą o dobrym ciągu w kominie, a Ty sie martwisz ? No właśnie dlatego nie chce się nagrzać, że wentylator dmucha za mocno.Daje za dużo zimnego powietrza i wychladza to, co już nagrzane.Komin nie weżmie więcej, niż mu podasz od dolu, tak jak z wentylacją.Zatkasz dołem i nic do góry nie poleci, więc po co szyber ? Żeby łatwiejdoszlo do zaczadzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 07.01.2008 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 wydaje mi się , że szyber w piecu retortowym z nadmuchem, troche nie ma sensu , może się przydawać przy rozpalaniu , ale przy normalnej pracy powinien być otwarty, musisz spróbować zdziałać coś jeszcze z regulacją nadmuchu , przymknij jeszcze więcej , ma się palić rozłożystym, żółtym płomieniem, albo inna sytuacja, grzejniki otwarte wszystkie na maksa, suma mocy grzejników większa od mocy pieca , i nie nadąża ogrzewać całej wody z instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts