jacekot 07.01.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Powiedzcie mi jakie formalności muszę załatwić jakbym chcaił zarejestrować samochód z zagranicy i jakie są związane z tym koszty.Koleś sprowadził samochód z Nieniec , jest na nienieckich numerach, chciałbym go kupić ,ale nie bardzo wiem co powinienem mieć aby go zarejestrować . Gdzieś czytałem o tłumaczeniu dokumentów , podatki , jakieś specjalne przeglądy ? Moze ktoś przechodził i mi podpowie .Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 08.01.2008 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Idź do wydziału komunikacji i na ławczce w kolejce dowiesz sie najszybciej:gdzie co i gdzie najtaniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Kielce 08.01.2008 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Pierwsze kroki u Urzędu celnego , napewno musisz miec umowę kupna z data zakupu lub przektroczenia granicy nie starszą niz 5 dni , obok urzędów zawsze sa agencja celne oni za drobna opłata wypełnią papiery potrzebne do zapłacenia akcyzy , załatwisz to to nastepnie przeglą i identyfikacja samochodu i ubezpieczenie , a poten masz miesiąc na Wydział komunikacji i USchyba tyle pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelm 10.01.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 musiszmiec umowę kupna z data zakupu lub przektroczenia granicy nie starszą niz 5 dni Taką datę samochodziarze zostawiają na umowie niewypełnioną, aby klient wpisał sobie stosowną, tak, aby nie przekroczyć owych 5 dni. Auto po przyjechaniu zza granicy nierzadko stoi parę tygodni na placu. Opóźnienie zgłoszenia obowiązku akcyzowego kosztuje 100PLN mandatu/1dzień zwłoki. Urząd celny zwraca też uwagę na datę przeglądu technicznego (w kraju) - traktując ten dokument jako dowód przekroczenia granicy. Często sprzedający oferuje załatwienie na miejscu ubezpieczenia i przeglądu, więc warto przewidzieć, czy zdążymy po przeglądzie odwiedzić w ciągu 5 dni urząd celny. Warto przejść się tam i z tablicy ogłoszeń spisać sobie listę wymaganych rzeczy. Potem urząd skarbowy - wniosek o niepodleganiu obowiązkowi uiszczenia podatku (jeżeli auto z terenu UE)...etc. warto przejść się... jak wyżej. Potem wydział komunikacji ...jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulka 11.01.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Nie zapomnij o tłumaczeniu - może być po załatwieniu akcyzy ale przed skarbowym. Ulka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.01.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Powiedzcie mi jakie formalności muszę załatwić jakbym chcaił zarejestrować samochód z zagranicy i jakie są związane z tym koszty. Koleś sprowadził samochód z Nieniec , jest na nienieckich numerach, chciałbym go kupić ,ale nie bardzo wiem co powinienem mieć aby go zarejestrować . Gdzieś czytałem o tłumaczeniu dokumentów , podatki , jakieś specjalne przeglądy ? Moze ktoś przechodził i mi podpowie . Jacek http://www.motoekspert.mojeauto.pl/cms/?id=150 Tu jest wszystko...chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuko1 27.01.2008 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Witam, Mam zamiar sprowadzić samochód z niemiec, w czwartek go kupić a w piątek nim przyjechać do Polski, w sobote zrobie przegląd a w poniedziałek Akcyza. Mam drobny problem bo we wtorek musze jechać do niemczech i czy to wystarczy na razie żebym nim jeeździł przez jakiś czas ?? bo dopiero w połowie lutego mam zamiar wrócić. I nie wiem czy mogę tym samochodem jeździć ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponska 15.02.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Sprzedalam juz sporo aut z niemiecWiadomo ze bywalo ze staly troche na podwórkuTeraz tez spredalam samochod(obecnie przebywam w de)tzn moj szwagier w moim imieniu sprzedalFacet ktory kupil ma jakies problemy w urzedzie celnymAuto stalo na zjazdowkach ok 3 miesiace i nie wiem co on zrobilCzy pokazal dokumenty ze samochod tyle stoi bez oclenia cz jak ze mu nie chcieli oclicNie jeden samochod sprzedalam ktory stal4 mieiace i nie bylo problemuMoze ktos wie co sie moglo stac-tak jak sie domyslam ze powiedzial lub pokazal te papiery ze zjazdowek??Wiem ze nie mpze minac 5 dni od przekroczenia granicy do oclenia i przypuszczam ze w tym problemCzy da sie cos zrobic ??Prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriaszko 31.05.2020 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 (edytowane) Gorzej jak się nagle okaże, że brakuje jakiegoś dokumentu. znam taki przypadek. Kłopot jak nie wiem. Na szczęście istnieje firma , która zajmuje się własnie odzyskiwaniem takich zagubionych dokumentów. Wraz z tłumaczeniem przysięgłym.Tak by już złożyć dokumenty do Urzedu Edytowane 31 Maja 2020 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek.szulc 18.12.2020 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 pamiętam że ja miałem problem z rejestracją bo jakieś papiery się nie zgadzały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts