Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rejestracja samochodu z zagranicy

jacekot

Recommended Posts

Powiedzcie mi jakie formalności muszę załatwić jakbym chcaił zarejestrować samochód z zagranicy i jakie są związane z tym koszty.

Koleś sprowadził samochód z Nieniec , jest na nienieckich numerach, chciałbym go kupić ,ale nie bardzo wiem co powinienem mieć aby go zarejestrować . Gdzieś czytałem o tłumaczeniu dokumentów , podatki , jakieś specjalne przeglądy ?

Moze ktoś przechodził i mi podpowie .

Jacek

Pierwsze kroki u Urzędu celnego , napewno musisz miec umowę kupna z data zakupu lub przektroczenia granicy nie starszą niz 5 dni , obok urzędów zawsze sa agencja celne oni za drobna opłata wypełnią papiery potrzebne do zapłacenia akcyzy , załatwisz to to nastepnie przeglą i identyfikacja samochodu i ubezpieczenie , a poten masz miesiąc na Wydział komunikacji i US

chyba tyle pozdr

musiszmiec umowę kupna z data zakupu lub przektroczenia granicy nie starszą niz 5 dni

Taką datę samochodziarze zostawiają na umowie niewypełnioną, aby klient wpisał sobie stosowną,

tak, aby nie przekroczyć owych 5 dni. Auto po przyjechaniu zza granicy nierzadko stoi parę tygodni na placu.

Opóźnienie zgłoszenia obowiązku akcyzowego kosztuje 100PLN mandatu/1dzień zwłoki.

Urząd celny zwraca też uwagę na datę przeglądu technicznego (w kraju) - traktując ten dokument jako dowód przekroczenia granicy.

Często sprzedający oferuje załatwienie na miejscu ubezpieczenia i przeglądu,

więc warto przewidzieć, czy zdążymy po przeglądzie odwiedzić w ciągu 5 dni urząd celny.

Warto przejść się tam i z tablicy ogłoszeń spisać sobie listę wymaganych rzeczy.

Potem urząd skarbowy - wniosek o niepodleganiu obowiązkowi uiszczenia podatku (jeżeli auto z terenu UE)...etc. warto przejść się... jak wyżej.

Potem wydział komunikacji ...jak wyżej.

Powiedzcie mi jakie formalności muszę załatwić jakbym chcaił zarejestrować samochód z zagranicy i jakie są związane z tym koszty.

Koleś sprowadził samochód z Nieniec , jest na nienieckich numerach, chciałbym go kupić ,ale nie bardzo wiem co powinienem mieć aby go zarejestrować . Gdzieś czytałem o tłumaczeniu dokumentów , podatki , jakieś specjalne przeglądy ?

Moze ktoś przechodził i mi podpowie .

Jacek

http://www.motoekspert.mojeauto.pl/cms/?id=150

Tu jest wszystko...chyba

• 3 weeks później...

Witam,

Mam zamiar sprowadzić samochód z niemiec, w czwartek go kupić a w piątek nim przyjechać do Polski, w sobote zrobie przegląd a w poniedziałek Akcyza. Mam drobny problem bo we wtorek musze jechać do niemczech i czy to wystarczy na razie żebym nim jeeździł przez jakiś czas ?? bo dopiero w połowie lutego mam zamiar wrócić. I nie wiem czy mogę tym samochodem jeździć ??

• 3 weeks później...

Sprzedalam juz sporo aut z niemiec

Wiadomo ze bywalo ze staly troche na podwórku

Teraz tez spredalam samochod(obecnie przebywam w de)tzn moj szwagier w moim imieniu sprzedal

Facet ktory kupil ma jakies problemy w urzedzie celnym

Auto stalo na zjazdowkach ok 3 miesiace i nie wiem co on zrobil

Czy pokazal dokumenty ze samochod tyle stoi bez oclenia cz jak ze mu nie chcieli oclic

Nie jeden samochod sprzedalam ktory stal4 mieiace i nie bylo problemu

Moze ktos wie co sie moglo stac-tak jak sie domyslam ze powiedzial lub pokazal te papiery ze zjazdowek??

Wiem ze nie mpze minac 5 dni od przekroczenia granicy do oclenia i przypuszczam ze w tym problem

Czy da sie cos zrobic ??

Prosze o pomoc

• 12 years później...
Gorzej jak się nagle okaże, że brakuje jakiegoś dokumentu. znam taki przypadek. Kłopot jak nie wiem. Na szczęście istnieje firma :spam:, która zajmuje się własnie odzyskiwaniem takich zagubionych dokumentów. Wraz z tłumaczeniem przysięgłym.Tak by już złożyć dokumenty do Urzedu Edytowane przez Greengaz

• 6 months później...