Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Finansowanie budowy przez rodzinę

Gość żbiku

Recommended Posts

Gość żbiku

WitaM!

W tym roku mam zamiar rozpocząć budowę domu,ponieważ moje dochody są niewielkie dużą cząść kosztów związanych z postawieniem stanu surowego zadeklarowali się ponieść moi rodzice.Ponieważ to ja jestem właścicielem działki,(w przyszłości domu),obawiam się że mogę mieć z tego powodu problemy w skarbówce.Oczywiście chcę tego uniknąć tylko jak to zrobić legalnie przy minimalnych kosztach?

Będę wdzięczny za rady,pozdrawiam!

No - ja się z nimi juz kilka razy "boksowałem" - zawsze mają problem skąd masz kasę :-?

Najszybciej i najpewniej - spisz sobie umowy darowizny na kwote wolną od podatku ( w urzędzie ci powiedzą ile to jest - cos koło 9600 PLN)

Możesz spisać taką umowę z matką, ojcem, teścową i teściem. A to ci daje już prawie 40.000 pokrycia. Haczyk jest taki, że umowa może być zawarta jedna na 5 lat (z tą samą osobą).

Potem z tymi umowami wędujesz do urzedu skarbowego - płacisz zero podatku, ale masz na nich pieczatkę - czyli podkładkę 100% pewną.

Druge źródło to pożyczki z rodziny - tutaj też jest taka sama kwota wolna od podatku. Spisujesz 4 sztuki z osobami jak wyzej - i tez do skarbówki.

Kolekne 40.000 PLN zapewnione. (o ile możesz to załatwić w rodzinie najbliższej - dalsze pokrewieństwo to niższe kwoty wolne od podatku)

Nie wiem jak to jest z pożyczkami - czy też jest karencja 5 lat pomiędzy umowami.

Ja tak zrobiłem i mam spokój.

RYDZU

Z dzisiejszego wydania http://www.expander

Ile może kosztować budowa za nie swoje pieniądze

Parę miesięcy temu zaczęłam budowę domu. Zarabiam zaledwie 600 zł netto. Dostałam od rodziców kiedyś niemałą gotówkę ale to nie była darowizna. W budowie pomagają rodzice, dziadek no i są też moje oszczędności. To ja jestem inwestorem - wszystkie faktury idą na moje nazwisko i to ja będę rozliczała się z Urzędem Skarbowym. Stąd moje pytanie czy US może nałożyć na mnie jakąś karę od nieujawnionych dochodów? I drugie pytanie: jeżeli dostaję darowiznę (kwotę która nie podlega opodatkowaniu – 9,7 tys. zł) to czy muszę ją spisać w obecności notariusza?

Odpowiada Igor Gurowski menadżer podatkowy w firmie Calan & Associés:

Urząd Skarbowy może zwrócić się do Pani z pytaniem o źródło pochodzenia środków z których finansowana była budowa. Jeśli nie będzie Pani w stanie wykazać skąd pochodziły środki, urząd skarbowy może w drodze oszacowania określić nieujawnione przez nią dochody i opodatkować je zgodnie z 75-proc. stawką podatkową.

Poza tym może Pani zostać pociągnięta do odpowiedzialności karnej skarbowej z tytułu niezgłoszenia dochodów do opodatkowania. W grę wchodzi kara grzywny w wysokości do 720 stawek dziennych (stawka dzienna wynosi od 1/30 najniższego wynagrodzenia do jej 400-krotności, i zależy od sytuacji majątkowej sprawcy jego dochodów i zdolności zarobkowych), 3 lat pozbawienia wolności lub obie kary łącznie.

Umowa darowizny powinna być sporządzona w formie aktu notarialnego chyba, że przyrzeczone świadczenie zostało spełnione (art. 890 §1 kodeksu cywilnego). W takim przypadku nie ma obowiązku zachowania formy szczególnej i wystarczy dla celów dowodowych by umowa darowizny była sporządzona w formie pisemnej.