Hydraulik 16.01.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Faktycznie przy takim rozwiązaniu na pewno nie będziesz miał zimnej podłogi Zawór kulowy powinien pracować tylko w dwóch położeniach otwarty i zamknięty nie nadaje się do dławienia przepływu Żaden Unibox też chyba nie spełni swojej roli Wydaje mi się że jakimś wyjściem był by zwykły zawór termostatyczny z głowica na kapilarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 16.01.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Jedyne rozwiązanie to chyba zawór z kapilarą, jak wspomniał Niezły. Zastanawiające jest założenie izolacji na pex'a - czyżby miała ona ogranić temperaturę na zewnątrz rury, zamiast np. RTL? Nie wiem czy w grę wchodzi możliwość zamiany zasilania z powrotem i wstawienie RTL'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 16.01.2008 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Podejrzewam że w miejscu otuliny ma nie być grzania może będzie szafa stała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 16.01.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Podejrzewam że w miejscu otuliny ma nie być grzania może będzie szafa stała .....szafa, ale rozdzielaczowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 16.01.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Podsumowując: nie jest ważna temperatura w szafce i spokojnie mogę założyć RTL-e takie jakie pokazałem w linku na początku wątka. Czy tak? temperatura w szafce raczej nie przewyższy temperatury pracy i nie nagrzeje korpusu zaworu. W szafce z rozdzielaczami są dwie listwy - zasilania i powrotu . RTLe montuje sie na powrocie. Jeżeli na zasilaniu mamy zadaną tempertaure wody kotłowej 50 stopni , a na RTLach ustawiona temp dławienia 30 stopni to temperatura wewnątrz zamkniętej szafki bez problemu przewyższy 30 stopni ... Listwy rozdzielaczy nie są izolowane i listwa zasilania nagrzana do temperatury wody która przez nią przepływa - czyli 50 stopni , bez problemu po kilkudziesięciu minutach nagrzeje powietrze w zamkniętej i nie wentylowanej szafce ... Ciepło w szafce nie ma wpływu na pracę RTL, przez niego przepływa woda, która schładza/ ogrzewa czujnik termostatyczny wewnątrz zaworu i to on powoduje reakcje zaworu a NIE POWIETRZE. Nie napisałem czy ciepło w szafce ma wpływ na pracę zaworu RTL - moim postem ukazałem tylko nieprawdę stwierdzenia jakoby w szafce rozdzielacza nie panowała wyższa temperatura niż ustawiona na zaworze RTL - i nic ponadto . W określonych warunkach temperatura w szafce przewyższy temperaturę pracy RTLa i bezwzględnie nagrzeje jego obudowę do takiej właśnie temperatury - natomiast czy ma to wpływ na prace zaworu , czy nie - nie to było moim zamiarem podczas pisania mojej powyższej wypowiedzi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobo0 16.01.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Wydaje mi się że jakimś wyjściem był by zwykły zawór termostatyczny z głowica na kapilarze A kapilara ma być umieszczona w podłodze? ...Zastanawiające jest założenie izolacji na pex'a - czyżby miała ona ogranić temperaturę na zewnątrz rury, zamiast np. RTL? Nie wiem czy w grę wchodzi możliwość zamiany zasilania z powrotem i wstawienie RTL'a. Ta otulina na pex'ie to ograniczenie utraty ciepła z rurek które doprowadzają wodę do drabinki wiszącej na ścianie i równolegle do tego została podłączona podłoga. Nawet nie wiem czy to będzie działać Niestety nie wchodzi w grę zmiana zasilania i powrotu A tak swoją drogą to czy zasilanie powinno być doprowadzone od dołu czy od góry drabinki grzejącej? Jedna z tych rurek idzie od góry a druga od dołu do drabinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobo0 16.01.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Podejrzewam że w miejscu otuliny ma nie być grzania może będzie szafa stała .....szafa, ale rozdzielaczowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 16.01.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Zasilanie przy ręcznikowcach może być prowadzone z góry lub dołu grzejnika.Pozostaje Ci zawór z kapilarą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 16.01.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Czy to odejście w bok po prawej stronie to taki bezposdreni włącznik z zasilania do podlogowki? http://lobo.forall.pl/budowa/zawor_small.jpgAte węze zakręcające to jest podłogówka właściwa ogrzewajaca chudziak?Czy tam jeszcze cos było? NIe doczytałam czym i na jakich paramaterach ogrzewasz domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobo0 17.01.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Czy to odejście w bok po prawej stronie to taki bezposdreni włącznik z zasilania do podlogowki? http://lobo.forall.pl/budowa/zawor_small.jpg Ate węze zakręcające to jest podłogówka właściwa ogrzewajaca chudziak?Czy tam jeszcze cos było? NIe doczytałam czym i na jakich paramaterach ogrzewasz domek? Może od początku: - te rurki w otulinie idą do grzejnika drabinki wiszącej na ścianie - ta odnoga w prawo to jest to nieszczęsne podłączenie do podłogówki (wydaje mi się że to powrót) - ta odnoga z lewej (z zaworem kulowym) to drugi koniec tej rurki co wyżej - te pozawijana rurka to właśnie ogrzewanie podłogowe w łazience (8m2) grzejnik był wcześniej podłączony a teraz zostało dołączone ogrzewanie podłogowe Ogrzewam kotłem na gaz z otwartą komorą spalania dwufunkcyjnym, grzejniki podłączone są tradycyjną metodą (bez rozdzielacza) To centralne było zrobione jakieś 10 lat temu i dom stał w tym stanie aż do teraz. I teraz pytanie. Czy jestem w stanie coś z tym zrobić, żeby to działało poprawnie? Czy wystarczy ta głowica termostatyczna z kapilarą? Niestety łazienka jest już wypłytkowana i jedyne co mogę zrobić to odbić parę płytek żeby przerobić to miejsce z zaworem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małyarek 17.01.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Macie dużo racji w tym co mówicie! Ostatnio czytałem DTR od zaworu RTL oventropa i tam jest napisane, że jeżeli temp otoczenia przekraczającz 30stopni zakłuca pracę bimetalu w zaworze - poprostu to sprawdź!!!!!!!!!! Są zawory do takiego zast. z kapilarą jest to wtedy ten bimetal z zaworu tylko na druciku!!!! Zamontowanie zaworu bez głowicy jest bez sensu! maksymalna temp. na podłodze? będziesz placki piekł!!!!!!!!! Bez względnie na powrót! to jest zawór odcinający a nie regulacyjny!On dostanie 65 st. i się zamknie a potem będzie się otwierał w miarę ubytku temp. W przypadku zaworu z kapilarą umieszczamy ją przed zaworem jak najbliżej podłogówki (wtedy mamy temp czynnika w podłodze! do takiej podłogówki jak ty masz powinien wyst ( ok 15m2 jest jeszcze w sam raz) Rozwiązanie z rtl jest do bani ale przy tak małej pow. jakiś mieszacz nie ma sensu! Jest tego cała masa kombiboxy uniboxy itd. Działają na temp czynnika, pomieszczenia, czynnika i pomieszczenia!!!!!!!!!!!!takie genatalnie znam typy RTl mogę przynieść z roboty jakieś dtr-ki to wrzucę! Nie będę się mądrował- najprostsze rozwiązanie czyli RTL za 90 zł na powrót do rozdzielacza i zobaczysz co bedzie- NARA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hlasco 18.01.2008 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 sprawdzałem temp. w skrzynce rozdzielacza umieszczając termometr mniej więcej w tm miejcu gdzie mają znajdować się RTL-e w nocy gdy piec nie "chodził" temp. wynosiła 23 stopnie o 7 rano temp. wynosiła 26 stopni (noc mam ustawioną na 19 stopni od 22 do 5) zainstaluję RTL-e, dam Wam znać jak to działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewar14 21.01.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Moim zdaniem podłogówka na zaworach RTL ma sens przy niedużych pętlach (obwodach). Przy większych powierzchniach powinno być kilka pętli z zaworami RTL. A najlepiej mieszacz.Prosty wniosek - przy długim obwodzie zawór RTL (na powrocie) nigdy nie zadziała, gdyż woda zanim do niego dotrze, zbyt dużo straci na temperaturze.W konsekwencji będzie nierównomierne ogrzana podłoga, co niestety źle skutkuje na własne odczucia jak i na trwałość samej podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hlasco 21.01.2008 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 więc na moje dwa obwody RTL-e się nadają: " 1 obwód jest bardzo mały - może 1,5m2, w sumie może 4 m bieżące pexa- ogrzewa tylko małą garderobę, 2 obwód jest większy - ogrzewa łazienkę (oprócz podłogówki mam dużą drabinkę). Obwód ma około 6-7m2." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 21.01.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Stosowanie zaworów RTL ogranicza powierzchnia bodajże c.a 15m2 ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewar14 21.01.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 A gdyby tak ustawić temperaturę na piecu na 40st i niech sobie gania wodę bez żadnych RTL-ów czy też mieszaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hlasco 21.01.2008 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 mogę zrobić i tak ale nie wiem czy mi więcej/mniej gazu pójdzie... teraz mam na wyjściu z pieca 55 stopni, regulowane jest to sterownikiem auraton pokojowym - jestem z tego bardzo zadowolony, piec się uruchamia może 4-6 razy dziennie na 15-20 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 27.02.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Wiem że wątek stary, ale chciałem coś dopisać. Odnośnie możliwości stosowania zaworu RTL dodam coś z doświadczenia. Ważna jest temperatura belki powrotnej a nie temperatura w szafce. Jeżeli zawór RTL będzie wkręcony bezpośrednio w belkę to obudowa zaworu nagrzeje się od belki i zawór się zamknie. Może zostać wychłodzony przez wodę powracającą z podłogówki ale trzeba na kilka sekund otworzyć przepływ, jak już woda zacznie płynąć i wychłodzi zawór, można przymknąć znów. Niestety po nagrzaniu podłogi zawór się zamknie i trzeba znów go ręcznie otwierać. Aby tego uniknąć należy zawór zamontować na przedłużce z rury "plastikowej" aby nie stykał się z rozgrzaną belką. Inaczej będą problemy z regulacją. Albo od razu montować z osobnej skrzynce. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts