Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ROTO vs FAKRO vs VELUX

Recommended Posts

Szanowni !

Chcialbym sie podzielic skromna wiedza nabyta nie tak dawno oraz skonfrontowac ja z bardziej doswiadczonymi wygami w temacie okien dachowych.

Czy potwierdzacie opinie, ze ROTO to dosc dobra firma, ktora niska jak na razie stosunkowo cena probuje wejsc na rynek od kilku lat - tym samym nie zjezdzajac z jakoscia w dol?

Dostalem rowniez dosc konkretne porownanie do okien FAKRO i VELUX.

Pierwsze z nich wypadly nie tak zle - a cena roznia sie nie wiele (800PLN :) , na korzysc wlasnie Fakro, ale juz funkcjonalnosc gorsza niz ROTO.

A jesli chodzi o VELUX - to zjechali z jakoscia i siedza na laurach. Tak brzmi opinia, ktora niestety moge potwierdzic widzac wykonanie okien - a zwlaszcza laczenie drewna. Jak rowniez braki w pokryciu lakierem.

Po prezentacji poszedlbym w ROTO, ale prezentacja prezentacja - a forumowicz to cwana bestia, ktora wytknie wszystko 8)

Na co licze :D

Dziekuje !

Mam u siebie ROTO i FAKRO. Roto to chyba porażka technologincza - dlaczego? A dlatego ze w jenym pomieszczeniu mam okna dwoch firm z jednej Roto z drugiej Fakro. To te z roto strasznie sie pocą sa wilgotne. Ktoś powie ze wentylacja - ok a dlaczego w takim razie nie poci sie fakro i nic z niego nie cieknie.

Ale Generalnie okna dachowe to kiepski był pomysl - w nastepnej chacie juz ich nie będzie.Taka jest moja opinia na temat okien.

Ale jak mam doradzić to chyba Fakro

• 5 months później...
Polecam Roto serii 7. Mamy i z przyjemnością używamy - plastikowe są perfekcyjne - produkowane w niemczech, siedziba firmy w Niemcach :) . Drugi raz wzielibyśmy wszystkie plastikowe ze względu na ich perfekcyjność wykonania. Drewniane jak to drewniane - łatwo uszkodzić, szybciej się brudzą - ale są przytulne i miłe na poddaszu.

Mam osiem okien dachowych Roto, w tym jedno plastikowe. Jestem z nich bardzo zadowolona. Bez zastanowienia wybrałabynm je kolejny raz. Wybrała dreniane bo musiałam je przemalować na kolor pasując do wystroju wnętrza. `Polecam, chociażby ze względu na sposób otwierania :)

Witam

Jestem bardzo zadowolona z Veluxa ale nie mam porównania z innymi. Prawie 2 lata temu jak wybierałam to na pierwszy rzut oka wszystko inne wydawało mi się gorsze.

pozdrawiam

Potwierdzam zdanie koleżanki - kupowałem okna 2 lata temu - i po wnikliwej analizie Fakro , Roto i Velux -wybrałem Veluxa / 7 okien 78x160 / - wówczas bezwzględnie najlepsza jakość wykonania ... - ale jak jest teraz - nie wiem ...

Zwrócę uwagę na szczegół natury estetycznej: okna Roto z zewnątrz wyglądają jak klapy włazu do czołgu T-34. Bardzo mocno wystają ponad połać dachu.

Dlatego dobrze komponują się z dachówką ceramiczną falistą. Dodatkowo - w zimie praktycznie nie ma problemu ze śniegiem - a to istotne - bo w tych bardziej płaskich pod pokrywą śnieżną czujesz się wtedy jak w PzKpfw VI z zaspawaną klapą.

Bezwzględnie okna wystające dużo poza powierzchnię dachówek / czy to innego pokrycia dachowego / mnie się nie podobają ... - zgadzam sie z opiną o wyglądzie a'la T34 :lol:

W zimie nie ma problemu ze śniegiem ? - ale chyba tylko na powierzchni szyby - takie wystające okno stwarza większą przeszkodę dla śniegu który zalega na jego krawędziach , potem topi sie i znów podczas opadów zalega - a stąd już tylko krok do przeciekania ... :(

Bezwzględnie okna wystające dużo poza powierzchnię dachówek / czy to innego pokrycia dachowego / mnie się nie podobają ... - zgadzam sie z opiną o wyglądzie a'la T34 :lol:

W zimie nie ma problemu ze śniegiem ? - ale chyba tylko na powierzchni szyby - takie wystające okno stwarza większą przeszkodę dla śniegu który zalega na jego krawędziach , potem topi sie i znów podczas opadów zalega - a stąd już tylko krok do przeciekania ... :(

Nie zauważyłam. Normalnie mogłam sobie okno otworzyć w zimie i nic na głowę nie sypało się - okno uchylno-obrotowe. Co innego Velux u znajomych - trzeba poczekać na odwilż lub się pomęczyć z delikatnym otwieraniem - odsypywaniem - przydałby się kompresor żeby ładnie wydmuchać śnieg...

Ale to kwestia gustu - ja widzę duże zalety wystawania ponad połać.

Jak przecieknie gdziekolwiek - serwis ma obowiązek naprawić.

A co do T34 to nasze 74/160 raczej przypominają drzwi balkonowe :)

a wybrałem Velux z pakietem trzyszybowym o współczynniku 0,5. Rozsądna cena, do tego bardzo dobry kołnierz BDX oraz powłoka samoczyszcząca w standardzie. Do tego rolety wewnętrzne gratis od przedstawiciela Veluxa.

Największą różnicę widać w oknach łazienkowych. Fakro są malowane na biało, Velux jest pokryty warstwą plastiku, dzięki temu lepiej chroni przed działaniem wilgoci.

Dla mnie zaletą jest otwieranie w górze okna. Mój synek nie dostanie :)

W przyszłym tygodniu montaż, zobaczymy jak będą wyglądały....

Pozdrawiam