siewonka 19.08.2003 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 A podalibyscie na przyjęcie w ogrodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 19.08.2003 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Rozumiem, że nie grilla. Tak naprawdę można prawie wszystko to samo, co na przyjęciu w domu. Zależy jak oficjalne ma być przyjęcie, czy raczej wszystko ma byc od razu podane, żeby nie biegać i nic nie robić, czy nie, czy niedaleko jest dostępna kuchnia, czy planowane jest ognisko (podobno przebojem są wtedy pieczonki). Ja kiedyś m.in. podałam mleko zsiadłe i pieczone ziemniaki (pełna obaw, co ja zrobię z tą ilością zsiadłego mleka jak goście nie zjedzą). Potrawa zrobiła furorę i została zmieciona w mgnieniu oka. No i mocno sprawdzają się dipy zarówno z warzywkami jak i paluszkami, krakersami itp. Jako dipy może występować tzatziki, bardzo dobry jest serek np. typu toska z czosnkiem, majerankiem, solą i majonezem. Ojej, można bardzo długo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siewonka 19.08.2003 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Kasiek grilla jak najbardziej, juz robiłam parę grillowych przyjęć, kuchnie mam dość daleko i do tego na piętrze więc nie chciałabym latać. Przyjecie bedzie z okazji 4 urodzin mojej córeczki - sama rodzina - na bagatela 18-21 osób w tym kilkoro dzieci w wieku przeszkolno-szkolnym. Zazwyczaj standartem jest karkówka, kiełbaski, szaszłyki, z trzy sałatki, koreczki jakieś grzybki ,zimna płyta ... no i oczywiście tort. Tyle że tak już podają wszyscy a ja szukam czegoś nowego czym mozna zaskoczyć. Pomysł z ziemniaczkami i kwaśnym mlekiem bardzo mi się podoba do tego na np. kiełbasa z ogniska smalec ogóreczki takie "wiejskie" przyjęcie no i ćwiarteczka (na poczatek)Ziemniaczki piekliscie w ognisku?Może jeszcze macie jakies dobre pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 19.08.2003 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Siewonka, o jedzeniu to ja bym mogła długo. Akurat wtedy ziemniaki piekłam w piekarniku, bo nie było ogniska, ale można i w ognisku, zagrzebywałam je też w foli aluminiowej w żarze na grillu (grill był żeliwny, raczej brykiety). Z przebojów grillowych ostatnio były pieczarki: raczej duże, wycinałam z nich nóżki, które kroiłam, kroiłam również cebulę, na patelni zeszkliłam najpierw cebulę, dodałam nóżki. Do masy dodałam też serek naturalny (np. Twój Smak lub Ostrowia), może też być z ziołami, no i jakieś zioła. Ja raz dosypałam prowansalskie, raz świeży koperek. Masą serowo-ziołowo-cebulowo-pieczarkową nadziałam kapelusze, położyłam na tackach, podlałam troszkę oliwą i na grilla. Pychota. Na stronie mniammniam.pl jest sporo dobrych przepisów na grilla, wypróbowaliśmy pieczony czosnek i pomidory z bazylią. Są też przepisy na pieczone ziemniaki i nadzienia do nich. Może tam zajrzyj.Co do wiejskich przyjęć, to zrobiłam kiedyś w domu. Oprócz rzeczy przez Ciebie wymienionych pasowały mi śledzie, barszcz i piernik, no ale to było w zimie. Dobry smalec (z dodatkami jabłka, cebulki, majeranku, skwarek lub czegoś podobnego) i świeży chleb razowy - czasami można zgrzeszyć. Dla pijących podałam Siwuchę (raczej dla ozdoby, sama raczej nie piję i nie bardzo wiedziałam, czy jest dobra), pasowała mi tematycznie i piwo. Bardzo fajnie wyglądały naczynia kamionkowe - nadawały charakteru przyjęciu. Ogóreczki małosolne w naczyniu kamionkowym - klasyka. Z alkoholi to jeszcze nalewki, ale te wymagają czasu.Z deserów, które robią u mnie furorę, to sałatki owocowe (najlepiej z bitą śmietaną podaną obok) i tiramisu. Przepis nie jest orginalnie włoski, ale nam smakuje lepiej niż z serka mascarpone. Deser jest dużo lżejszy niż klasyczny i nie spotkałam nikogo, kto by się nim nie zajadał (najlepiej go zrobić dzień wcześniej):Składniki:paczka biszkoptówkawa do namoczenia biszkoptów5 jajek400 ml śmietanki 30%250g sera białego (może być potrójnie mielony, ja daję homogenizowany - np. Toska lub Campina)1/2 szklanki cukrucukier waniliowy8g żelatynyKakao do posypania. Zaparzyć kawę (ja używam rozpuszczalnej bezkofeinowej, robię ją mocniejszą, ale wynika to z tego, że w ogóle jeśli pijam to bezkofeinową, poza tym moje małolaty lubią ten deser), naczynie docelowe wyłożyć biszkoptami zanurzając każdy na chwilę w kawie.Żelatynę wymieszać z zimną wodą (ja to niestety robię na oko, chyba tak ze dwie łyżki).Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.Ubić pianę z białek.Ubić śmietanę.Używając najlepiej trzepaczki rózgowej wymieszać ser z żółtkami, potem dodać ubite białka i śmietanę.Żelatynę podgrzać uważając, aby się nie zagotowała (ja to robię w kuchence mikrofalowej - wstawiam na średnie grzanie na minutę).Do żelatyny dodać trochę wymieszanej masy i wymieszać (zapobiega to ścięciu). Dalej posługując się trzepaczką rózgową wymieszać żelatynę z całą masą. Wlać do naczynia z biszkoptami.Wstawić do lodówki do stężenia.Przed podaniem posypać kakaem przez sitko.Jeść ze smakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 21.08.2003 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Łomatko - już się zrobiłem głodny!!! siewonka - proponuję drobne oszustwo , zrób w piekarniku całą masę skrzydełek z kurczaka w przyprawie do grila i podaj do pieczonek (zrobionych w kociołku), ze zsiadłym mlekiem oczywiście, możesz zrobić i dużo, i szybko, i tanio... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 21.08.2003 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Kasiek, Siewonka, Kiedy robicie następnego grila? Może byc bez siwuchy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joskul 21.08.2003 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Kasiek, a stołowników przyjmujesz? Marzę o kimś, kto miałby taki zapał do gotowania i żywił moich trzech chłopów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 21.08.2003 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Większość je by żyć.Wybrańcy żyją, by jeść.Jedzenie, zwłaszcza w miłym towarzystwie, jest przywilejem każdego stanu, każdego zawodu, kazdego człowieka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siewonka 29.08.2003 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 No cóż tamto przyjęcie już było dzisiaj jest kolejne i mam zamiar podać oczywiście kaszankę jest pycha z grilla do tego boczuś kiełbaska piersi z kurczaczka jakieś sosiki ze dwa może trzy fasolówkę sałatkę masełko czosnkowe oczywiście. Torcik upiekłam wczoraj oczechowo kokosowy mam nadzieję że tez będzie dobryWszystkich zapraszam pędzie pysznie i wesoło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 29.08.2003 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Do ogrodu mam niestety po schodach, dużą piłkę z przodu i jakoś mi tak strasznie ciężko te schody pokonywać... Za to postanowiłam się powyżywać konfiturowo. Znalazłam bardzo smakowite przepisy. Co do grilla, to wypróbowaliśmy pastę do grzanek z ciemnego chleba robioną z pieczonego bakłażana i pieczonego czosnku. Przyznam się, że bakłażan nie należał do moich faworytów, ale pasta pychotka. Siewonko, smacznego!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siewonka 04.09.2003 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 Kasiek robiłam pieczarki rzeczywiscie pycha czy pasta z pieczonego czosnku i bakłażana jest na mniamowej stronie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgb 04.09.2003 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 Siewonka, to ja odpiszę w imieniu swojej dużo lepszej połowy... . Przepis chyba jest na mniammniamie, w każdym razie był to jakiś wydruk z internetu (pamiętam, bo sam robiłem ). Jakbyś nie mogła znaleźć, to daj znać, a my wrzucimy przepis do posta. Pozdrawiam i smacznego (a jakże!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 05.09.2003 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Tomek ma rację, ja podaję jeszcze linka do pasty bakłażanowo-czosnkowej http://www.mniammniam.pl/p.php?p=748. Smacznego.Konfitury wyszły niestety trochę za słodkie (zachwycił się nimi za to mój tata, preferowana przez niego kuchnia to taka typowo polska, a my wszyscy wprowadzamy jakieś zmiany), ale za to jak pachną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta.krzysiak 17.06.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Ja polecam steki z grilla robione iście po amerykańsku. Na allegro można znaleźć dużo sosów, które idealnie pasują do dobrze wypieczonego kawała mięcha. Moi znajomi zawsze się tym zajadają, jak organizuję jakieś małe garden party. Dobrze wypieczony stek: 7 minut z jednej strony i 7 z drugiej. Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_borekk 15.07.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Ja mogę polecić łososia z grilla, sok z cytryny i trochę przyprawy do grilla i palce lizać! trochę długo się go grilluje ale warto.genialne jest też masło czosnkowe do grzanek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nosal 10.09.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Ja w ogrodzie to tylko grilla urządzałem, jak na Polaka przystało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marejko 20.09.2013 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Zdecydowanie jak ktoś wcześniej nadmienił - steki z grila, to jest to ! Poza tym pieczywo czosnkowe tez całkiem dobrze się sprawdza. No i bakłażan pokrojony w plasterki! Co do zajęć wiadomo - rozmowa, ale polecam też zajęcia ruchowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greengirl 25.09.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Polecam pstrąga z grilla - mniam ! i koniecznie szaszłyki, oraz ciepłe ubranie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpbud 03.03.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 To ja od siebie polecę zarówno łososia, jak i pstrąga z grilla. Jest pysznie, zdrowo, mniam. Aż sobie ochoty narobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BlueDecoria 06.04.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Łosoś z grilla - rewelacja! Swoją drogą ponoć dobrze smakuje kaszanka z jabłkami pieczona w folii aluminiowej (taki polski akcent ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.