Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyjęcie u ogrodzie


Recommended Posts

Rozumiem, że nie grilla. Tak naprawdę można prawie wszystko to samo, co na przyjęciu w domu. Zależy jak oficjalne ma być przyjęcie, czy raczej wszystko ma byc od razu podane, żeby nie biegać i nic nie robić, czy nie, czy niedaleko jest dostępna kuchnia, czy planowane jest ognisko (podobno przebojem są wtedy pieczonki). Ja kiedyś m.in. podałam mleko zsiadłe i pieczone ziemniaki (pełna obaw, co ja zrobię z tą ilością zsiadłego mleka jak goście nie zjedzą). Potrawa zrobiła furorę i została zmieciona w mgnieniu oka. No i mocno sprawdzają się dipy zarówno z warzywkami jak i paluszkami, krakersami itp. Jako dipy może występować tzatziki, bardzo dobry jest serek np. typu toska z czosnkiem, majerankiem, solą i majonezem. Ojej, można bardzo długo...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kasiek grilla jak najbardziej, juz robiłam parę grillowych przyjęć, kuchnie mam dość daleko i do tego na piętrze więc nie chciałabym latać. Przyjecie bedzie z okazji 4 urodzin mojej córeczki - sama rodzina - na bagatela 18-21 osób w tym kilkoro dzieci w wieku przeszkolno-szkolnym. Zazwyczaj standartem jest karkówka, kiełbaski, szaszłyki, z trzy sałatki, koreczki jakieś grzybki ,zimna płyta ... no i oczywiście tort. Tyle że tak już podają wszyscy a ja szukam czegoś nowego czym mozna zaskoczyć.

Pomysł z ziemniaczkami i kwaśnym mlekiem bardzo mi się podoba do tego na np. kiełbasa z ogniska smalec ogóreczki takie "wiejskie" przyjęcie no i ćwiarteczka (na poczatek)

Ziemniaczki piekliscie w ognisku?

Może jeszcze macie jakies dobre pomysły?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Siewonka, o jedzeniu to ja bym mogła długo. Akurat wtedy ziemniaki piekłam w piekarniku, bo nie było ogniska, ale można i w ognisku, zagrzebywałam je też w foli aluminiowej w żarze na grillu (grill był żeliwny, raczej brykiety). Z przebojów grillowych ostatnio były pieczarki: raczej duże, wycinałam z nich nóżki, które kroiłam, kroiłam również cebulę, na patelni zeszkliłam najpierw cebulę, dodałam nóżki. Do masy dodałam też serek naturalny (np. Twój Smak lub Ostrowia), może też być z ziołami, no i jakieś zioła. Ja raz dosypałam prowansalskie, raz świeży koperek. Masą serowo-ziołowo-cebulowo-pieczarkową nadziałam kapelusze, położyłam na tackach, podlałam troszkę oliwą i na grilla. Pychota.

Na stronie mniammniam.pl jest sporo dobrych przepisów na grilla, wypróbowaliśmy pieczony czosnek i pomidory z bazylią. Są też przepisy na pieczone ziemniaki i nadzienia do nich. Może tam zajrzyj.

Co do wiejskich przyjęć, to zrobiłam kiedyś w domu. Oprócz rzeczy przez Ciebie wymienionych pasowały mi śledzie, barszcz i piernik, no ale to było w zimie. Dobry smalec (z dodatkami jabłka, cebulki, majeranku, skwarek lub czegoś podobnego) i świeży chleb razowy - czasami można zgrzeszyć. Dla pijących podałam Siwuchę (raczej dla ozdoby, sama raczej nie piję i nie bardzo wiedziałam, czy jest dobra), pasowała mi tematycznie i piwo. Bardzo fajnie wyglądały naczynia kamionkowe - nadawały charakteru przyjęciu. Ogóreczki małosolne w naczyniu kamionkowym - klasyka. Z alkoholi to jeszcze nalewki, ale te wymagają czasu.

Z deserów, które robią u mnie furorę, to sałatki owocowe (najlepiej z bitą śmietaną podaną obok) i tiramisu. Przepis nie jest orginalnie włoski, ale nam smakuje lepiej niż z serka mascarpone. Deser jest dużo lżejszy niż klasyczny i nie spotkałam nikogo, kto by się nim nie zajadał (najlepiej go zrobić dzień wcześniej):

Składniki:

paczka biszkoptów

kawa do namoczenia biszkoptów

5 jajek

400 ml śmietanki 30%

250g sera białego (może być potrójnie mielony, ja daję homogenizowany - np. Toska lub Campina)

1/2 szklanki cukru

cukier waniliowy

8g żelatyny

Kakao do posypania.

 

Zaparzyć kawę (ja używam rozpuszczalnej bezkofeinowej, robię ją mocniejszą, ale wynika to z tego, że w ogóle jeśli pijam to bezkofeinową, poza tym moje małolaty lubią ten deser), naczynie docelowe wyłożyć biszkoptami zanurzając każdy na chwilę w kawie.

Żelatynę wymieszać z zimną wodą (ja to niestety robię na oko, chyba tak ze dwie łyżki).

Oddzielić żółtka od białek.

Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.

Ubić pianę z białek.

Ubić śmietanę.

Używając najlepiej trzepaczki rózgowej wymieszać ser z żółtkami, potem dodać ubite białka i śmietanę.

Żelatynę podgrzać uważając, aby się nie zagotowała (ja to robię w kuchence mikrofalowej - wstawiam na średnie grzanie na minutę).

Do żelatyny dodać trochę wymieszanej masy i wymieszać (zapobiega to ścięciu). Dalej posługując się trzepaczką rózgową wymieszać żelatynę z całą masą.

Wlać do naczynia z biszkoptami.

Wstawić do lodówki do stężenia.

Przed podaniem posypać kakaem przez sitko.

Jeść ze smakiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kasiek, Siewonka, Kiedy robicie następnego grila? Może byc bez siwuchy!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Większość je by żyć.

Wybrańcy żyją, by jeść.

Jedzenie, zwłaszcza w miłym towarzystwie, jest przywilejem każdego stanu, każdego zawodu, kazdego człowieka...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No cóż tamto przyjęcie już było dzisiaj jest kolejne i mam zamiar podać oczywiście kaszankę jest pycha z grilla do tego boczuś kiełbaska piersi z kurczaczka jakieś sosiki ze dwa może trzy fasolówkę sałatkę masełko czosnkowe oczywiście. Torcik upiekłam wczoraj oczechowo kokosowy mam nadzieję że tez będzie dobry

Wszystkich zapraszam pędzie pysznie i wesoło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do ogrodu mam niestety po schodach, dużą piłkę z przodu i jakoś mi tak strasznie ciężko te schody pokonywać... :( Za to postanowiłam się powyżywać konfiturowo. Znalazłam bardzo smakowite przepisy.

Co do grilla, to wypróbowaliśmy pastę do grzanek z ciemnego chleba robioną z pieczonego bakłażana i pieczonego czosnku. Przyznam się, że bakłażan nie należał do moich faworytów, ale pasta pychotka.

Siewonko, smacznego!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Siewonka, to ja odpiszę w imieniu swojej dużo lepszej połowy... :D .

Przepis chyba jest na mniammniamie, w każdym razie był to jakiś wydruk z internetu (pamiętam, bo sam robiłem :D ). Jakbyś nie mogła znaleźć, to daj znać, a my wrzucimy przepis do posta.

 

Pozdrawiam i smacznego (a jakże!)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tomek ma rację, ja podaję jeszcze linka do pasty bakłażanowo-czosnkowej http://www.mniammniam.pl/p.php?p=748.

Smacznego.

Konfitury wyszły niestety trochę za słodkie (zachwycił się nimi za to mój tata, preferowana przez niego kuchnia to taka typowo polska, a my wszyscy wprowadzamy jakieś zmiany), ale za to jak pachną...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 years później...
Ja polecam steki z grilla robione iście po amerykańsku. Na allegro można znaleźć dużo sosów, które idealnie pasują do dobrze wypieczonego kawała mięcha. Moi znajomi zawsze się tym zajadają, jak organizuję jakieś małe garden party. Dobrze wypieczony stek: 7 minut z jednej strony i 7 z drugiej. Polecam! :rolleyes:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 5 months później...
  • 1 month później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...