Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyjęcie u ogrodzie

Recommended Posts

zależy ile osób miałoby się u mnie znaleźć na takiej ogrodowej posiadówie.... na pewno woda z miętą i cytryną / woda z melisą :) do tego sałatka z wędzonym łososiem, rukolą,pomidorkami koktajlowymi i parmezanem, może wątróbka z pietruszką i pieczywem czosnkowym? No i na pewno kilka rodzajów tart...z gorgonzolą, z pomidorami i takie słodkie budyniowa z porzeczkami i cytrynowa:) tak to widzę:)

• 2 weeks później...
U mnie cała rodzina z dziećmi, czekają na lato albo chociaż na pierwsze z cieplejszych i suchszych wiosennych dni :) wpadają do mnie całą zgrają, pomagają mi trochę uporządkować ogród, tak żeby móc siąść na tarasie albo rozłożyć się na trawniku. 'Przyjęcia ogrodowe'a raczej wspólne posiaduchy u babci w gąszczu roślin to już nasza rodzinna tradycja, tak samo jak tradycją jest ciasto z rabarbarem i kruszonką... woda z miętą i cytryną no i oczywiście babcine owoce (Truskawki, borówki, poziomki) ze śmietanką:)

• 4 months później...
Wspomnienia... nie mogę doczekać się kolejnego lata, bo zrobiliście mi ochotę na pstrąga z grilla! Chyba moja ulubiona potrawa z grilla, chociaż karkóweczki też nie odmówię :) Ogólnei takie spotkania w ogrodzie z przyjaciółmi i rodziną to świetny pomysł na spędzenie weekendu

• 1 month później...
O tak, przyjęcia w ogrodzie to jest to. Uwielbiam. Dla mnie ważne, żeby oprócz pysznego jedzenia było jeszcze pięknie dookoła, a więc jakies lampiony, ładne naczynia, sztućce. Zwykły grill tez jest ekstra, ale czasem fajnie zaszaleć i zrobić bardziej elegancką imprezę. Nie sztywną, tylko pobawić się klimatem. Szczególnie lubię takie imprezy wieczorem, kiedy można postawić lampiony, te światełka tak magicznie wyglądają. Tak, wiadomo, będą też komary, ale cóż, wszystkiego miec nie można ;) Co do menu - zawsze trzeba zwracać uwagę na preferencje. Nie wszyscy docenią to samo. Moi goście, niezależnie od płci co ciekawe - bardzo lubią szampana zmiksowanego z truskawkami lub malinami, uważam, że idealny na lato. Przybrać to listkami mięty - genialne. Z lekkich przekąsek moge polecić pieczone figi faszerowane kozim serem i pokruszonymi orzechami włoskimi, z kroplą octu balsamicznego (robią wrażenie a to proste i szybkie danie), cykorię faszerowaną hummusem , z konkretniejszych - mieszankę kuskusu, smażonego kurczaka, bakłażanów, papryki, oliwek, do tego duuzo czosnku, cebula, orzechy włoskie i przecier pomidorowy. Można podawać na zimno lub na ciepło. U mnie na imprezach schodzi w mig!

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 4 weeks później...
  • 3 months później...
  • 3 weeks później...
  • 8 months później...
Można jeszcze placki ziemniaczane z blachy. Mam wyspawany do tego celu taki "taboret" który nakładamy na ognisko albo podsuwamy pod niego 2-3 szczapy drewna. Rozgrzewa się go b. mocno i na to wylewa mieszankę na placki. Bez tłuszczu, z dodatkiem sosu czosnkowego....

Teraz mi smaka narobiłeś ;) Genialne rozwiązanie!

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

U mnie zazwyczaj znajomi czekają na kaszankę. Dobrą kaszankę kupuję w sprawdzonym punkcie, z małej masarni. A jak ją robię? Nic trudnego- rozkładam folię na której układam (dobrej jakości) kapustę kiszoną, na nią kaszanka, na kaszankę kapusta i całość szczelnie zawinięta w folię.

Nie należy przejmować się czasem pieczenia- z całą pewnością się nie zrobi twarda/sucha, ważne aby nie trzymać długo nad mocny żarem bo kapusta się przypali. Osłonki się rozpuszczą w kwasie także nie szukać ;)

Do tego dobra musztarda, sos czosnkowy i palce lizać :)

• 1 year później...
  • 1 month później...