Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kąt nachylenia dachu określony w WZ

Postihal

Recommended Posts

Mam pytanie następujące:w warunkach zabudowy działki mam ustalony dach wielospadowy o kącie nachylenia od 22 do 45 stopni.Zamierzam kupić gotowy projekt w którym jest ustalony kąt nachylenia dachu 20 stopni.Czy w tej sytuacji muszę dokonać zmiany kata nachylenia dachu w ramach adaptacji projektu do 22 stopni,czy też mogę wystą[ić o zmianę warunków zabudowy.Będę wdzięczny za odpowieź.Przymierzający się do rozpoczęcia budowy w marcu 2008r. :roll:

Pado zrobiłem tak jak radziłeś:udałem się do gminy i mam złożyć wniosek o zmianę do WZ z kątem 20 stopni,będzie to trwało 14 dni i koszt 107,00,sprawa będzie załatwiona pozytwnie.Jest to lepsze rozwiązanie jak przeprojektowanie dachu.

Dzięki za dobrą poradę. :-? [/i]

A teraz idź do architekta który bedzie adaptował projekt i zapytaj sie o koszt zmainy kąta nachylenia dachu o 2 stopnie cena bedzie pewnie porównywalna :wink:

Jędrek-Jędrekdzięki za odpowiedź, miałem zamiar dokonąć zmiany kąta dachu, ale po rozmowie z projektantem, który ma mi robić plan zagospodarowania działki, to on powiedział, że to może kosztować około 2 tys.zł, więc wybrałem zmiane WZ. Podana kwota mnie przeraziła za taką usługę.

Jędrek-Jędrekdzięki za odpowiedź, miałem zamiar dokonąć zmiany kąta dachu, ale po rozmowie z projektantem, który ma mi robić plan zagospodarowania działki, to on powiedział, że to może kosztować około 2 tys.zł, więc wybrałem zmiane WZ. Podana kwota mnie przeraziła za taką usługę.

poszukaj innego duuuuuuuuzo tańszego bo ten to na zysk jest nastawiony a nie na pomoc inwestorowi a jezeli jest u Ciebie mozliwa zmiana WZ to tez bym tak zrobił :)

Chciałem Wam powiedzieć,że w mojej gminie pracują urzędnicy,którzy pomagaja inwestorom w ich problemach z budowaniem.W dniu 09.01.2008r.złożyłem wniosek o zmianę warunków zabudowy poprzez zmianę kąta nachylenia połaci dachowych z 22 stopni na 20 stopni /tak mam w projekcie/ i już w dniu 15.01.2008r.otrzymałem telefon, że decyzja jest gotowa do obioru.Kosztowało to tylko 107,00 zł.

Niewiarygodne ale prawdziwe :lol: :lol: :lol: :lol:

Sprawność działania takich urzedników godna polecenia do naśladowania.

I tak załatwianie papierologii może być przyjemne :lol:

Wari masz rację - do wniosku o zmianę decyzji o warunkach zabudowy dołączyłem dane techniczne i widok budynku zakupionego projektu.Cytuję treść uzasdadnienia decyzji w spawie zmiany decyzji o warunkach zabudowy:

Wnioskiem o zmianę warunków zabudowy dla inwestycji polegającej na budowie budynku mieszkalnego jednorodzinnego z garażem zwrócił się inwestor:Państwo:........W swoim wniosku prosili o zmianę zapisu punktu 3.5 polegającego na określeniu kąta nachylenia połaci dachowych z 22-45 stopni na 20-45 stopni.Tut.organ ustalił, że zmiana decyzji nie jest sprzeczna z przepisami w związku z powyższym należało orzec jak w sentencji.

Jak widzisz wszystko jest proste jak urzędnik jest przychylny inwestorowi i nie robi problemu o 2 stopnie. :roll: