Jachmiu 18.10.2013 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Witam, podobny problem niedługo bede kupował i też nie wiem jaki najlepszy mam dwu pietrowy dom i kotłownia zaprojektowana jest z osobnym wejsciem nie ukrywam ze nie chce miec tam syfu chce zeby było oszczednie i bez awaryjnie bo w poprzednim domu byłą sytuacja ze schodze na dół a tam czarno... ( piec na ekogroszek a naprawa niezle kosztowała) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.10.2013 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 brotje już wisi, na razie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.10.2013 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 cóż, będzie zarobek dla serwisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.10.2013 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Mam znajomego instalatora. jest blisko. A co bedzie zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.10.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Obejrzyj wymiennik i wyobraź sobie jak go wyczyścić i jak sprawdzić czy jest czysty.Instalator to też człowieki widzi tyle co ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Serwisant 20.10.2013 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Obejrzyj wymiennik i wyobraź sobie jak go wyczyścić i jak sprawdzić czy jest czysty. Instalator to też człowieki widzi tyle co ty Użyje chemii ze trzy razy i przyjdzie po nowy wymiennik. Następnie padnie kilka elementów płyta wentylator zespół gazowy itp. to zrozumie, że już kupił dodatkowo 1,5 nowego kotła. Potem to już tylko żal i się naprawia i naprawia. Przecież wydałem kupe kasy, kiedyś musi się to odrobić. Prawda jest taka NIGDY! Ale to jest fajne, że tak ludzie myślą a my mamy pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek158 01.02.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Mam piec Brotje od niedawna WGB28E , serwisant polecony na stornie www producenta powiedział abym kupił jakikolwiek termostat i on to skonfiguruje go przy uruchamianiu pieca - efekt jest taki ,że od dwóch tygodni ma 27 stopni w domu , a piec w ogóle nie przestaje grzać. Zadzwowniłem do niego i stwierdził ,że tak ma być bo jest włączona funkcja antyzamrożeniowa - piec będzie chodził prawie non stop dopóki temperatura zewnętrzna będzie ujemna i to normalne ,że nie reaguje na termostat pokojowy - wiec nie bardzo rozumiem jego logike i to całe ustawianie pieca i regulatora pokojowego. Zadzoniłem do innej firmy i wyjaśnili ,że co w menu pieca trzeba ustawić aby piec współpracował z termostatem. Niestety okazało się ,że firmowy termostat Brotje podaje do pieca wartość temperatury jaka jest w pokoju - piec po uwzględnieniu temp. na zewnątrz oraz krzywej grzania decyduje co ma robić i z jaką moca grzać. A zwykły termostat może jedynie włączyc piec na full lub go wyłączyć - jak piszą inni użytkownicy daje to odczuwalny wzrost zużycia gazu. Także autoryzowany serwisant nawet nie wie jaki sprzęt współpracuje z piecem . Jeśli kogoś to interesuje to mój serwisant obsługuje rejon Warszawa Ochota i kilak innych - wszystko można sprawdzić na stronie producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rem1964 14.02.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Mam piec Brotje od niedawna WGB28E , serwisant polecony na stornie www producenta powiedział abym kupił jakikolwiek termostat i on to skonfiguruje go przy uruchamianiu pieca - efekt jest taki ,że od dwóch tygodni ma 27 stopni w domu , a piec w ogóle nie przestaje grzać. Zadzwowniłem do niego i stwierdził ,że tak ma być bo jest włączona funkcja antyzamrożeniowa - piec będzie chodził prawie non stop dopóki temperatura zewnętrzna będzie ujemna i to normalne ,że nie reaguje na termostat pokojowy - wiec nie bardzo rozumiem jego logike i to całe ustawianie pieca i regulatora pokojowego. Zadzoniłem do innej firmy i wyjaśnili ,że co w menu pieca trzeba ustawić aby piec współpracował z termostatem. Niestety okazało się ,że firmowy termostat Brotje podaje do pieca wartość temperatury jaka jest w pokoju - piec po uwzględnieniu temp. na zewnątrz oraz krzywej grzania decyduje co ma robić i z jaką moca grzać. A zwykły termostat może jedynie włączyc piec na full lub go wyłączyć - jak piszą inni użytkownicy daje to odczuwalny wzrost zużycia gazu. Także autoryzowany serwisant nawet nie wie jaki sprzęt współpracuje z piecem . Jeśli kogoś to interesuje to mój serwisant obsługuje rejon Warszawa Ochota i kilak innych - wszystko można sprawdzić na stronie producenta. Proszę Pana proszę koniecznie zmienić serwisanta - ten typ kotła współpracuje nie z ,, byle jakim zwykłym termostatem " ale z dwoma konkretnymi modelami i nie jest to termostat , ale sterownik który komunikując się z kotłem wymienia -dostarcza w obie strony informacje na podstawie których kocioł reaguje na to co się dzieje w pomieszczeniu . pozdrawiam - Serwis Brotje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 02.03.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Proszę Pana proszę koniecznie zmienić serwisanta - ten typ kotła współpracuje nie z ,, byle jakim zwykłym termostatem " ale z dwoma konkretnymi modelami i nie jest to termostat , ale sterownik który komunikując się z kotłem wymienia -dostarcza w obie strony informacje na podstawie których kocioł reaguje na to co się dzieje w pomieszczeniu . pozdrawiam - Serwis Brotje Kolego rem1964 przykro mi ale się mylisz. Do tego modelu kotła można podłączyć każdy termostat ze stykiem NO-NC. Wystarczy prawidłowo skonfigurować automatykę. Oczywiście może też pracować z regulatorami pomieszczeń firmy BROTJE Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaar 11.07.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Cześć Wam, jak jest z tym Brotje? bo do naszej 130m2 parterówki do wody i podłogówki (100%) zaproponowano nam BBK E 22. Brac czy uciekac? Pozdrawiam,Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beny_hil 11.07.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Jesli chcesz grzac podłogówke na bezposrednim przepływie to troche marnie widze w tym kotle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaar 12.07.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Jesli chcesz grzac podłogówke na bezposrednim przepływie to troche marnie widze w tym kotle hmm myślisz? bardziej się o jakość obawiałem niż o to czy wyrobi przy tej podłogówce... - Moc: 22 kW - Nominalny zakres obciążenia cieplnego: 4,9 do 22 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
D-fens 18.07.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Ja kupiłem Broetje EcoCondens Kompakt BBK 22C, jeszcze nie podłączony. Zobaczymy. Mam poprzedni model i niestety porażka - przez 4 lata użytkowania nie wymieniono jedynie obudowy. Gwarancja minęła, serwisant się*zwinął wysyłając zmiennika, który 2-3 razy w roku coś czyści, naprawia. uszczelnia. I tak w kółko. Nie trzyma ciśnienia - trzeba przynajmniej raz na miesiąc (wersja optymistyczna) uzupełniać wodę, która nie wiadomo gdzie ucieka. +30 stopni na podwórku a kaloryfery gorące. Do tego okresowo wyje jak potępiony - słychać go nawet na podwórku. Chyba w tym roku wymienię bo mam dosyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 23.07.2015 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Współczuję z takim egzemplarzem, wersje E mają m.in. lepszą konstrukcję wymiennika.Ze swojej strony nie mam zastrzeżeń do Broetje. W przypadku kubaara zdecydowałbym się na model BBS 15 E - moc kotła znacznie lepiej dobrana do potrzeb budynku. D-fens dolewanie wody do układu wskazuje na nieszczelność w układzie hydraulicznym lub otwieranie się zaworu bezpieczeństwa np. z powodu uszkodzonego naczynie przeponowego. Na nieszczelność w układzie można zaradzić chemią - np.: Repa therm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rahlus 27.10.2015 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Mam piec gazowy Brotje, kondensacyjny - nie polecam największemu wrogowi - koszty eksploatacji dramatyczne, od kiedy skończyła się gwarancja praktycznie co roku przeznaczam 1000-1500zł na naprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 27.10.2015 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 A możesz napisać na co konkretnie poszły te pieniądze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rahlus 06.11.2015 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 A możesz napisać na co konkretnie poszły te pieniądze? Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi - opiszę tylko ostatnie ostatnie 2 lata: chemiczne czyszczenie wymiennika, zawór gazowy + standardowa wymiana jakiejś części (już nie pamiętam czego, musiałbym sprawdzić w książce serwisowej)+przyjazd serwisu 3 razy, w sumie koszty około 3.000zł. Dodam, że kocioł (Brotje 22 WBS) jest regularnie serwisowany, nie ma mowy o żadnych zaniedbaniach z mojej strony. W następnym roku, jeżeli koszty eksploatacyjne pieca pozostaną na tym samym poziomie to przekroczą cenę jego zakupu... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 13.11.2015 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Czyszczenie tego wymiennika chemią jest normalne, raz na kilka lat łącznie z wyciągnięciem wymiennika z kotła. Standardowo wymieniana jest uszczelka palnika - kilkadziesiąt złoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydro-gaz 16.02.2016 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Obejrzyj wymiennik i wyobraź sobie jak go wyczyścić i jak sprawdzić czy jest czysty. Instalator to też człowieki widzi tyle co ty NIe trzeba do tego zaglądać, wystarczy znać zasadę działania tego kotła i wiedzieć jak sprawdzić jego sprawność.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydro-gaz 16.02.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Użyje chemii ze trzy razy i przyjdzie po nowy wymiennik. Następnie padnie kilka elementów płyta wentylator zespół gazowy itp. to zrozumie, że już kupił dodatkowo 1,5 nowego kotła. Potem to już tylko żal i się naprawia i naprawia. Przecież wydałem kupe kasy, kiedyś musi się to odrobić. Prawda jest taka NIGDY! Ale to jest fajne, że tak ludzie myślą a my mamy pracę. Chyba nie wiesz o czym piszesz Serwisuję Viessmany, Junkersy itp. i co ? w nich nie padają zespoły gazowe? już nie wspominam o cenach płyty głównej i wentylatorów np. w takich Viessmanach.... Vitodens 200 płyta główna 2350zł. no rewelacja Obsługuję brotje 25kW 50kW 100kW w których regularnie przelewam wymiennik chemią jeszcze nigdy nie wymieniałem wymiennika.... Większość problemów wynika z kiepskiego serwisu.... Nie raz spotkałem się z kotłem który "Panie co rok czyszczony" a po otwarciu komory spalania okazuje się że kocioł był czyszczony , ale szmatką z wierzchu Każdy kocioł ma plusy i minusy ale przez marną obsługę serwisową długo nie będą chodzić bezawaryjnie. Obecnie Brotje wypuściło nową Serię kotłów EVO. Wymiennik pokryty jakąś nano powłoką coś jak w buderusie gb 172 oraz, autokalibracja co 100h pracy więc w teorii powinny być mniej podatne na zabrudzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts