Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec gazowy firmy BROTJE-proszę o opinie!!!!!!

furrlady

Recommended Posts

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wstyd powiedziec ale mam bardzo złą opinię o Broetje,

mam WBS 22 i ciągle nawala :evil:

Zgłoś się do Broetje Polska. U mnie instalator coś pokopał i instalacja wyła jak przełączało się na CWU. Przyjechał ich specjalista, powierział że to nie piec tylko instalacja, powiedział co zrobić, instalator poprawił i mam OK.

nie musisz się martwic o to,

mam ich autoryzację,

i dlatego też nie polecam :-?

Grzesiek,

zamiast żółtego wolę biało-żółtego,

i to chyba zrobię, ale nie mam teraz na to kasy :evil:

W domyśle miał być biało-żółty :lol: Czyli na rynku wiodą nadal vieśmak, zajączek i francuski pocałunek :lol:

De Dietrich jest the best :lol:

dużo to jest 22,5 l ciepłej wody przy delta t = 30C jest to wydajność początkowa tzn. w ciągu pierwszych dziesięciu minut,

wydajność godzinowa przy delta t = 35C wynosi 540 l/h

a to naprawdę jest dużo

22,5 czy 225

a ten mniejszy początkową ma chyba taką samą tylko przy tej godzinowej wymięka?

• 1 year później...

1950 , pytanie na ile jestes obiektywny ??? czesto w różnych miejscach czytam twoje wypowiedzi. sporo z nich ma sens , ale jesli jestes montazystą i sprzedajesz kotły de dietrich to wypowiedz typu broetje jest do bani napewno nie jest obiektywne . wiem , ze o viesmaku tez masz złą opinie i generalnie tylko według ciebie dietrich jest najlepszy ...mam wątpliwosci .

bez urazy

pozdrawiam

:roll: ojojojojoj , a ja mam WGB 28 C i 1440 m-3 kubatury bez drzwi wewnetrznych od 3 miesiecy i jeszcze sie nie :-? , odpukac w nie malowane

90 m2 podlogowki[ tylko- zaluje] reszta grzejniki , 400l ACVsmarta zasobnik przygotowany do solarow i dodatkowo wpiety kociol Logica na wegiel w razie czego . Zuzywa mi 7-12m3 GZ50 cozauwazylem niezaleznie od temperatury na zewnatrz ,bardziej od zuzycia cwu [mam 3 panienki] bylo troche zabawy z wyregulowaniem tego wszystkiego ale hula . MOJ instalator

twierdzil ze nic lepszego w tej cenie nie dostane za 6800pzl wtym pogodowka,komputer widzi solary -sterowanie 3i 4 pompa dosylowa i rozbudowany panel irs czujnika pokojowego-strasznie inteligentna bestia -

ciezko go oszukac zeby mniej jadl - ale przezyl 3 miechy budowy w piwnicznym kurzu i zyje . JEST TYLKO JEDEN PROBLEM JAK ZROBIC ZEBY LOGICA DZIALALA SAMA GDY ZABRAKNIE GAZU [WYSIADZIE STEROWANIE PRZEZ KONDENSAT] anie chcialem go zamontowac w ukladzie zamknietym jak mnie przekonywal instalator -bo ma wezownice bezpieczenstwa i w NIEMCZECH TAK SIE GO MONUJE -ale mialem ta swiadomosc ze u nas przepisy tego zabraniaja n0o i mam placekjacek-na razie chodzi to na jakims czujniczku ustawionym na 25st. na powrocie z wymiennika ciepla i jak poczuje wiecej to wylacza palnik w kondensacie zeby po 3 probach zapalenia [przy braku gazu]nie zablokowal calego pieca-jest na to jakis inny sposub???????

trzeba mieć na uwadze serwis lub fachowcow w okolicy :wink:

Niekoniecznie. U mnie jak został zamontowany w 2006 tak nikt z fachowców do niego nie zaglądał a ja przełączam tylko tryb letni na zimowy i odwrotnie. Fakt że piec grzeje głównie CWU a dogrzewanie zimowe włączam tylko poniżej -10deg bo cały ciężar ogrzewania spoczywa na kominku z grawitacyjnym rozprowadzaniem powietrza.

Witam, my także zakupiliśmy piec tej firmy, według opinii innych osób podobno bardzo dobry, ale doszły nas słuchy że sterownik do tego pieca jest bardzo skomplikowany, i podobno istnieja jakiś prostrze w obsłudze zamienniki. Czy ten sterownik do tego pieca faktycznie jest taki trudny w skonfigurowaniu?

Witam, my także zakupiliśmy piec tej firmy, według opinii innych osób podobno bardzo dobry, ale doszły nas słuchy że sterownik do tego pieca jest bardzo skomplikowany, i podobno istnieją jakieś prostrze w obsłudze zamienniki. Czy sterownik do tego pieca faktycznie jest taki trudny w skonfigurowaniu?

Też mam Broetje. Użytkuje od roku. Po ok. 2 miesiącach wysiadł jakiś czujnik - serwis natychmiastowo wymienił w ramach gwarancji i na razie jest OK.

Ustawień jest dużo. Czy skomplikowane to nie wiem (nie mam porównania) ale jak czytam forum to w innych trzeba coś ustawiać jakimiś adresami (chyba Viessman - kodami, np. D4, D8 czy jakoś tak) to w Broetje nic takiego nie ma. Normalne opisy na wyświetlaczu. Minusem obsługi jak dla mnie jest to (jestem dociekliwy), że w bardzo niewielkim stopniu są wyjaśnione ustawienia w instrukcji obsługi (co powodują). Trochę lepiej w instrukcji montażu, ale tych zaawansowanych nie ma nigdzie. Serwisanci w sumie cały czas powtarzają żeby nie "kręcić" za dużo.

• 3 weeks później...

Witam, ja posiadam Broetje WBS-22 - uruchomienie, po perypetjach z serwisantem Broetje (całkowicie miał mnie w D, przez 2 tygodnie przkładał termin uruchomienia kotła - w grudniu - trochę zimno), nastąpiło przez samego, głównego Inżyniera z Broetje Polska. Kocioł chodzi czwarty sezon - diabelnie awaryjnie.

WBS22 to niestety złom użytkowy, który w ciągu 4 sezonów grzewczych, rozsypał się 3 razy - z winy samego kotła i jego wad konstrukcyjnych.

Pierwsza awaria, to zawór trójdrożny wraz z systemem sterowania - całą zimę broetje usuwało mi usterkę - a ja, na zmianę z cieżarną żoną, zeby nagrzać sobie CWU, ganiałem do kotłowni - do piwnicy, żeby ręcznie wszystko przestawiać (zawory, ustawienia kotła).

Druga awaria - kolejna zima - rozsypał się wymiennik ciepła - I tu ciekawostka - Broetje daje na ten element 5-cio letnią gwarancję. Przy czym producent zaleca wymianę wymiennika na fabrycznie nowy. Oczywiście, jak to w Polsce, wymienili mi na wymiennik po regeneracji i musiałem za to jeszcze zapłacić.

Trzecia awaria - tej samej zimy - co poprzednia awaria. Niestety usterka wystąpiła przed moim wyjazdem na ulop - znowu zimno i brak czasu na załatwianie formalności. Po diabelnej awanturze przyjechali przedstawiciele Broetje i naprawili - wg relacji przeczyścili ścieżkę gazową (3 tygodnie po przeglądzie i wymianie wymiennika).

Nie byłem przy usuwaniu tej usterki, więc mogli mi wszystko wmówić.

Reasumując - kocioł zupełnie nie warty pieniędzy, które kosztuje. Serwis ma klienta gdzieś - moje kilkumiesięczne dziecko przypłaciło ostatnie awarie porządną infekcją.

Nie polecam, nie namawiam, a wręcz proponuję unikać tej marki. Można się załamać.

Pozdrawiam

Leszek

Zgadzam się, że zdarzają się WBSy22 bezawaryjne. Tyle, że projektant mojej instalacji kupił w tym samym czasie również taki sam kocioł.

Na razie padł mu aparat gazowy, czujnik temperatury zewnętrznej i również wymiennik (za nowy wymiennik zapłacił słono - pomimo 5-cio letniej gwarancji! - wg relacji - serwisanci nie wiedzieli o gwarancji!!!!).

Pozdrawiam

Leszek

PS - ile czasu posiadasz swój kocioł? U mnie pierwsze dwa sezony działał bezawaryjnie, w okolicach drugiego przeglądu rozsypał się zawór trójdrożny (lub jego sterowanie??) - następnej zimy - czyli obecnej - kolejne dwie awarie.

Może masz nowszy model, w którym część usterek już została wyeliminowana.