19501719500414 08.01.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 dużo to jest 22,5 l ciepłej wody przy delta t = 30C jest to wydajność początkowa tzn. w ciągu pierwszych dziesięciu minut,wydajność godzinowa przy delta t = 35C wynosi 540 l/ha to naprawdę jest dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 08.01.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 wstyd powiedziec ale mam bardzo złą opinię o Broetje, mam WBS 22 i ciągle nawala Zgłoś się do Broetje Polska. U mnie instalator coś pokopał i instalacja wyła jak przełączało się na CWU. Przyjechał ich specjalista, powierział że to nie piec tylko instalacja, powiedział co zrobić, instalator poprawił i mam OK. nie musisz się martwic o to, mam ich autoryzację, i dlatego też nie polecam Grzesiek, zamiast żółtego wolę biało-żółtego, i to chyba zrobię, ale nie mam teraz na to kasy W domyśle miał być biało-żółty Czyli na rynku wiodą nadal vieśmak, zajączek i francuski pocałunek De Dietrich jest the best Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 09.01.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 De Dietrich jest the best Szkoda tylko, że spaprali się shaferem - automatyka im siada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
..MD.. 11.01.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 dużo to jest 22,5 l ciepłej wody przy delta t = 30C jest to wydajność początkowa tzn. w ciągu pierwszych dziesięciu minut, wydajność godzinowa przy delta t = 35C wynosi 540 l/h a to naprawdę jest dużo 22,5 czy 225 a ten mniejszy początkową ma chyba taką samą tylko przy tej godzinowej wymięka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.01.2008 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 22,5 litra/min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxim_m 19.02.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 1950 , pytanie na ile jestes obiektywny ??? czesto w różnych miejscach czytam twoje wypowiedzi. sporo z nich ma sens , ale jesli jestes montazystą i sprzedajesz kotły de dietrich to wypowiedz typu broetje jest do bani napewno nie jest obiektywne . wiem , ze o viesmaku tez masz złą opinie i generalnie tylko według ciebie dietrich jest najlepszy ...mam wątpliwosci . bez urazypozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boleslaw64 19.02.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 trzeba mieć na uwadze serwis lub fachowcow w okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybako 19.02.2009 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 ojojojojoj , a ja mam WGB 28 C i 1440 m-3 kubatury bez drzwi wewnetrznych od 3 miesiecy i jeszcze sie nie , odpukac w nie malowane 90 m2 podlogowki[ tylko- zaluje] reszta grzejniki , 400l ACVsmarta zasobnik przygotowany do solarow i dodatkowo wpiety kociol Logica na wegiel w razie czego . Zuzywa mi 7-12m3 GZ50 cozauwazylem niezaleznie od temperatury na zewnatrz ,bardziej od zuzycia cwu [mam 3 panienki] bylo troche zabawy z wyregulowaniem tego wszystkiego ale hula . MOJ instalator twierdzil ze nic lepszego w tej cenie nie dostane za 6800pzl wtym pogodowka,komputer widzi solary -sterowanie 3i 4 pompa dosylowa i rozbudowany panel irs czujnika pokojowego-strasznie inteligentna bestia - ciezko go oszukac zeby mniej jadl - ale przezyl 3 miechy budowy w piwnicznym kurzu i zyje . JEST TYLKO JEDEN PROBLEM JAK ZROBIC ZEBY LOGICA DZIALALA SAMA GDY ZABRAKNIE GAZU [WYSIADZIE STEROWANIE PRZEZ KONDENSAT] anie chcialem go zamontowac w ukladzie zamknietym jak mnie przekonywal instalator -bo ma wezownice bezpieczenstwa i w NIEMCZECH TAK SIE GO MONUJE -ale mialem ta swiadomosc ze u nas przepisy tego zabraniaja n0o i mam placekjacek-na razie chodzi to na jakims czujniczku ustawionym na 25st. na powrocie z wymiennika ciepla i jak poczuje wiecej to wylacza palnik w kondensacie zeby po 3 probach zapalenia [przy braku gazu]nie zablokowal calego pieca-jest na to jakis inny sposub??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinMMM 20.02.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Bardzo proszę o opinie na temat kondensatów Brotje. Jak się sprawują? Jaki jest poziom cywilizacyjny Bims? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 20.02.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 trzeba mieć na uwadze serwis lub fachowcow w okolicy Niekoniecznie. U mnie jak został zamontowany w 2006 tak nikt z fachowców do niego nie zaglądał a ja przełączam tylko tryb letni na zimowy i odwrotnie. Fakt że piec grzeje głównie CWU a dogrzewanie zimowe włączam tylko poniżej -10deg bo cały ciężar ogrzewania spoczywa na kominku z grawitacyjnym rozprowadzaniem powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adaśko i atka 27.02.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Witam wszystkich. Zwracam się z prośbą o opinie na temat tego pieca. Proponują nam go za dobrą cenę, a ja nie znam tej marki, może ktoś użytkuje taki piec i mógłby nam doradzić. Z góry dziękujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alkatraz 27.02.2009 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Dobre kotły (niemieckie), porównywalne do innych De Dietrich, Vaillant.Montujemy je u klientów już wiele lat i klienci są zadowoleni. Duże możliwości regulacji, całkiem przystępne ceny, sprawność kondensów jak w innych kotłach (do 109%) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 27.02.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 bardzo dobry piec,mam go,ekonomiczny,zaawansowany technologicznie,bezproblematyczny,u mnie pracuje 2 lata...nie znam innych kotlow,znam ten,w miare dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominika i Jakub 01.03.2009 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Witam, my także zakupiliśmy piec tej firmy, według opinii innych osób podobno bardzo dobry, ale doszły nas słuchy że sterownik do tego pieca jest bardzo skomplikowany, i podobno istnieja jakiś prostrze w obsłudze zamienniki. Czy ten sterownik do tego pieca faktycznie jest taki trudny w skonfigurowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominika i Jakub 01.03.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Witam, my także zakupiliśmy piec tej firmy, według opinii innych osób podobno bardzo dobry, ale doszły nas słuchy że sterownik do tego pieca jest bardzo skomplikowany, i podobno istnieją jakieś prostrze w obsłudze zamienniki. Czy sterownik do tego pieca faktycznie jest taki trudny w skonfigurowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 01.03.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Też mam Broetje. Użytkuje od roku. Po ok. 2 miesiącach wysiadł jakiś czujnik - serwis natychmiastowo wymienił w ramach gwarancji i na razie jest OK.Ustawień jest dużo. Czy skomplikowane to nie wiem (nie mam porównania) ale jak czytam forum to w innych trzeba coś ustawiać jakimiś adresami (chyba Viessman - kodami, np. D4, D8 czy jakoś tak) to w Broetje nic takiego nie ma. Normalne opisy na wyświetlaczu. Minusem obsługi jak dla mnie jest to (jestem dociekliwy), że w bardzo niewielkim stopniu są wyjaśnione ustawienia w instrukcji obsługi (co powodują). Trochę lepiej w instrukcji montażu, ale tych zaawansowanych nie ma nigdzie. Serwisanci w sumie cały czas powtarzają żeby nie "kręcić" za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adaśko i atka 01.03.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Witam.Dzięki za opinie. klamka zapadła, piec zakupiony.mam nadzieje że się będzie dobrze sprawował......my mamy model Eco Condens BBS, za niecały m-c będzie podłączenie....."już widzimy światełko w tunelu"...może realne stanie się zamieszkać latem.......pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechtej 17.03.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Witam, ja posiadam Broetje WBS-22 - uruchomienie, po perypetjach z serwisantem Broetje (całkowicie miał mnie w D, przez 2 tygodnie przkładał termin uruchomienia kotła - w grudniu - trochę zimno), nastąpiło przez samego, głównego Inżyniera z Broetje Polska. Kocioł chodzi czwarty sezon - diabelnie awaryjnie. WBS22 to niestety złom użytkowy, który w ciągu 4 sezonów grzewczych, rozsypał się 3 razy - z winy samego kotła i jego wad konstrukcyjnych. Pierwsza awaria, to zawór trójdrożny wraz z systemem sterowania - całą zimę broetje usuwało mi usterkę - a ja, na zmianę z cieżarną żoną, zeby nagrzać sobie CWU, ganiałem do kotłowni - do piwnicy, żeby ręcznie wszystko przestawiać (zawory, ustawienia kotła). Druga awaria - kolejna zima - rozsypał się wymiennik ciepła - I tu ciekawostka - Broetje daje na ten element 5-cio letnią gwarancję. Przy czym producent zaleca wymianę wymiennika na fabrycznie nowy. Oczywiście, jak to w Polsce, wymienili mi na wymiennik po regeneracji i musiałem za to jeszcze zapłacić. Trzecia awaria - tej samej zimy - co poprzednia awaria. Niestety usterka wystąpiła przed moim wyjazdem na ulop - znowu zimno i brak czasu na załatwianie formalności. Po diabelnej awanturze przyjechali przedstawiciele Broetje i naprawili - wg relacji przeczyścili ścieżkę gazową (3 tygodnie po przeglądzie i wymianie wymiennika).Nie byłem przy usuwaniu tej usterki, więc mogli mi wszystko wmówić. Reasumując - kocioł zupełnie nie warty pieniędzy, które kosztuje. Serwis ma klienta gdzieś - moje kilkumiesięczne dziecko przypłaciło ostatnie awarie porządną infekcją. Nie polecam, nie namawiam, a wręcz proponuję unikać tej marki. Można się załamać. PozdrawiamLeszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 17.03.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Musiales byc wybrany nieszczesliwie przez los.....Az wierzyc mi sie nie chce,ze padla Ci maszyna....Ja mam zupelnie inne zdanie,jestem bardzo zadowlony z mojego WBSa,takiego jak Twoj....Ale wsrod najlepszych sa i knoty...pojedyncze,ale sa..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechtej 18.03.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Zgadzam się, że zdarzają się WBSy22 bezawaryjne. Tyle, że projektant mojej instalacji kupił w tym samym czasie również taki sam kocioł.Na razie padł mu aparat gazowy, czujnik temperatury zewnętrznej i również wymiennik (za nowy wymiennik zapłacił słono - pomimo 5-cio letniej gwarancji! - wg relacji - serwisanci nie wiedzieli o gwarancji!!!!). PozdrawiamLeszek PS - ile czasu posiadasz swój kocioł? U mnie pierwsze dwa sezony działał bezawaryjnie, w okolicach drugiego przeglądu rozsypał się zawór trójdrożny (lub jego sterowanie??) - następnej zimy - czyli obecnej - kolejne dwie awarie.Może masz nowszy model, w którym część usterek już została wyeliminowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts