Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BUKOWO 9 :))) Chatka Iwy i Artka

Recommended Posts

Niewiele dzieje się w dziennku, bo i na budowie cisza... Podłączyli nam ostatnio prąd od słupa do domu (2,5 tys) i teraz mają nam zakładać liczniki. Moze chociaż elektrykę dokończymy w tym roku. Wszystko przez to, że nie było nas w tym roku dużo w Polsce i już raczej nie bedzie :( Za to przyszły rok ma być bogaty w odwiedziny na budowie i prace wykończeniowe!!! :)

I sobie tak marzę po kryjomu, żeby wigilia 2010 była już w naszym domku, ale czy się uda?

http://www.suwaczek.pl/cache/99507ebfb5.png

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bożesz Ty mój, nie napisałam o najważniejszym!!! :o

ZROBILI NAM DROGĘ!!!

Nie sądziłam, że to za mojego żywota nastąpi a tu tymczasem dochodzą nas wieści, iż koło naszego domku położono grubą warstwę czarniutkiego asfaltu!!! I nie będzie się już kurzyć, i nie będzie już dziur i oznacza to, że można narzeszcie wymienić amortyzatory w wencie!!! Bo biedne wento fruwało zawsze nad tymi dziurami - jak się jechało 20 na godzine to okropnie trzęsło, ale jak się jechało 50-tką to dziur już nie było czuć, tylko lekkie turbulencje ;)

Dziekujemy ci Gmino! :lol:

• 1 month później...

U nas tyle i aż tyle: pierwsze Mikołajki Liwki!!!

http://img33.imageshack.us/img33/3662/mikolajek.jpg

A w domku? Na razie nic. Zbieramy fundusze na dalsze poczynania wiosną. Plany są wielkie, możliwości finansowe już mniej ;) Ale zrobimy co się da. Tymczasem odpoczywaj domku przez zimę, niech mury jeszcze lepiej ci osiądą, a my uzbroimy się w cierpliwość. W końcu do wiosny jeszcze tylko parę miesięcy!!!

Pozdrawiamy serdecznie wszystkich, którzy jeszcze tu od czasu do czasu zaglądają :D

• 3 weeks później...

Święta, Święta i po Świętach, jak mawiają starożytni górale. Było pięknie!!! Dziękujemy wszystkim za życzenia!!! U mnie, jak zwykle, internet przez Święta zrobił sobie wolne, ale dziś Miśka wstała o 5.30 więc co tu zrobić lepszego niż zasiąść na forum :wink: Miśka ma już 4.5 miesiąca i jest po prostu super. I o ile ja się znam na dzieciach to chyba wyłazi jej ząbek.

Nasza kochana Miśka:

http://img526.imageshack.us/img526/513/zima2009.jpg

Przy tejże miłej okazji chwalenia się Miśką :wink: chciałam złożyć wszystkim wiernym czytaczom, komentatorom i podglądaczom życzenia pomyślnego Nowego Roku 2010 i co by w Nowym Roku Wasze bodowy dostały mega-przyspieszenia a konta bankowe turbo-doładowania i cobyście następnego Sylwstra świętowali już (o ile już nie świętujecie) w swoich własnych (bynajmniej nie gołych) murach! A dla tych co już świętują u siebie, życzę by w przyszłym roku starczyło Wam na te wymarzone złote klamki ;) Amen!

Do siego roku!!!

http://img38.imageshack.us/img38/698/sylwester.jpg

• 5 weeks później...

Dziś po raz pierwszy od dłuuuuugiego czasu wyciągnęłam z szuflady zakurzony projekt domu plus segregator pełen materiałów z Muratora i razem z Tygrysem zaczęliśmy planować, wyliczać, buszować po Allegro za styropnianem, klejami, siatkami, wełną mineralną i innymi ustrojstwami potrzebnymi do wykończenia domu. Taka energia w mnie normalnie wstąpiła, że przypomniałam sobie nawet wzór matematyczny na obliczenie pola powierzchni sześcianu ;) Taaa, z matematyki to ja nigdy dobra nie byłam, ale ilość potrzebnego styropianu udało mi się wyliczyć cacanie, tyle tylko, że zapomniałam o oknach, których ilość w naszej chacie mamy powalającą i wyszło nam, że za sam styropian zapłacimy 10 tys zł (załamka). Dopiero mądry internetowy kalkulatorek wygenerował nam ilość potrzebnych płyt na 212 i jakieś 5 tys zł ;) Uwielbiam takie wyliczenia, kiedy się okazuje, że jednak wydamy mniej :) Z powyższego przykładu wynika, iż znajomość matematyki do budowy domu wcale nie jest taka potrzebna ;) Przynajmniej Koteckowi...

Jak już zrobimy to ocieplenie ścian i dachu, jak zrobimy instalacje i tynki to... tak jakby, na upartego.. by można... O JEZU.

• 1 month później...
  • 7 months później...
  • 7 months później...

Hmmm... Nooo, wiem, że miałam nie pisać... Cośtam czasem skrobnę w tym muratorowym blogu. Nie mogę się za bardzo połapać o co chodzi z tym osobnym blogiem i dziennikiem budowy... Myślałam, że to co sie pojawia w dzienniku automatycznie idzie i na bloga... Ale widzę, że chyba nie... Hmmm. Może mi jakaś dobra duszyczka podpowie co i jak...

Pierwszego dnia wiosny dostaliśmy wiadomość, że nasza Skarpa spłonęła. Sąsiad urządził sobie wypalanie traw i zjarał cztery sąsiadujące działki. Na działce obok ogień doszedł aż do drogi. U nas spalone wszystkie drzewa na skarpie, pół ogrodzenia i ogień doszedł az pod kibel, czyli od domu dzieliło go zaledwie 30-40m. Nasz dom uratowało chyba tylko to, że Tygrys skosił calą trawe naookoło domu jesienią.

Faceta podobno wsadzili i ma beknąć niezły mandacik. Tak niesamowicie było mi zal żal nam tych drzew... Modrzewie były już wielkie, była tam też masa świerków i buków plus nowe brzózki i sosny, sadzone przezemnie, kiedy byłam w 7 m-cu ciąży Skąd się biorą takie prymitywne cepy??? .

ALE.....

W maju byliśmy w Polsce

No i co??? No i Skarpa żyje!!!!!

Spalonych tylko parę dosłownie drzewek z dołu skarpy i jedno na górze.

Nooo, sadzonki brzózek jeszcze się spaliły.... Zostało ich dosłownie parę

Siatka nadpalona w niektórych miejscach...

Ale reszta Skarpy... nasze wielkie już modrzewie... świerki, buczki... Żyyyyją!

Muszę powklejać jakieś zdjęcia.

Zrobiliśmy też pierwsze prace w zakresie hydrauliki :) Żadnych rur, kaloryferów, czy umywalek nie bedziemy na razie tam wstawiać, ale... połowa roboty zrobiona :) I podłogówka w kuchni, łazienkach i w wiatrołapie rozłożona :)

Przed nami wylewki.

I dłuuuugi po prawie 4-tygodniowy pobyt w Polsce na budowie :)

Mam już niesamowitą ochotę wrócić na tą nasza Skarpę :)))

Wiecie, że w Irlandii w tym roku nie ma praktycznie w ogóle słońca???? Brrr. Chodzę w kurtce :( i mam już tego dość, po prostu serdecznie dość....

• 1 year później...
  • 5 months później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
Witaj! Twój domek jest piekny. Ciekawa jestem jak wygląda teraz :) Bardzo podobaja mi się Wasze okna i podział szprosów. Mogłabyś napisać jakie wymiary mają okna podwójne i balkonowe? Ja dopiero jestem na etapie projektu i chciałabym od razu uwzględnić wymiary okien i drzwi, a Wasze sa idealne :)