Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawo do domu na innej ksiedze wieczystej

Gość Korek

Recommended Posts

Gość Korek

Mam problem natury prawnej. Działka moich rodziców została podzielona na dwie częsci (księgi wieczyste): na jednej połowie stoi duży dom , do którego w połowie prawo własności ma moj wujek, a polowie rodziece, na drugiej stoi mój dom, ktory rozbudowuje, Zastanawiam sie czy wujek nie bedzie mial prawa zadac ode mnie wiekszych pieniedzy z tytulu mojego domu- jego rozbudowy.

Podzial majatku byl na dwie czesci, podzial na ksiegi wieczyste byl formalnoscia dzielaca na 2 czesci majatek. czy moge bezpieczenie budowac dom na ksiedze wieczystej rodzicow nie bojac sie ze zwiekszam majatek wujka ???

Twoja wypowiedź nie jest jasna do końca. Jeśli to są dwa różne domy

stoją na różnych działkach (podzielona dawna jedna działka) i mają rożne księgi wieczyste a ty jesteś właścicielem jednej znich a wujek współwłaścicielem drugiej, to co ma do twojej częsci wujek ? Stawiasz płot i to jest twój teren prywatny.

Natomiast rodzce mają współwłasność ułamkową z wujem i mogą podnosić wartość nieruchomości na swój koszt ale oddają tym samym przysługę wujkowi ponieważ wartość jego udziałów w domu również rośnie. Jeśli rodzice ponoszą w całości koszty tych modernizacji to jest możlwe ewentualne uwzględnienie tego w rozliczeniach rodzinnych.