robertsz 23.01.2010 03:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Liczenie instalacji na punkty ma wiele twarzy co pokazał na rysunkach gryfxxxyk. Szczególnych przypadkiem są punkty, które się mnożą wokół już raz policzonych punktów => zamiast gniazdka pojedynczego jak na rysunku można dać gniazdka wielokrotne (ramki). Wtedy zamiast 150zł (rys b) pokój (załóżmy że to jest pokój) kosztuje już 300-450zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryczek_elektryczek 24.01.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Łącznik + lampa = 1 pktGniazdo pojedyńcze = 1 pktGniazdo podwójne = 1 pktGniazdo 3 fazy = 2 pkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmag 27.01.2010 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Czytając całe forum zdziwiłem się, że nikt nie pyta się o inteligentny dom (automatykę budynkową) Ile kosztuje położenie takiej instalacji? My często proponujemy klientom, że położymy instalację elektryczna pod inteligentny budynek. Będzie to o nie dużo droższe a w przyszłości jeżeli pozwolą na to fundusze, będzie można wymienić tradycyjną instalacje na inteligentną bez robienia bruzd.(pod pojęciem inteligentna instalacja rozumiem integracje wszystkich systemów: oświetlenia, gniazd, rolet, łączników, klimatyzacji, wentylacji, stacji pogodowych, ogrzewania, monitoringu itd. Na naszej stronce można znaleźć trochę informacji na temat systemu inteligentnego budynku LCN http:// www.gryf-elektryk.pl/lcn-wprowadzenie.html ). Na tak ułożonej instalacji elektrycznej może bez problemu działać tradycyjna instalacja elektryczna a jeżeli pojawią się fundusze to zwykłe włączniki wymieni się na moduł logiczne. Wymiana ta nie musi od razu być kompleksowa, można automatyzować budynek fragmentami. Ważne jest aby położona instalacja nadawała się do tego typu zabiegów Koszt położenia instalacji pod inteligentny budynek z naszego doświadczenia o 10%- 15% droższy niż pod tradycyjną instalacje. Wiec naszym zdaniem warto się nad tym zastanowić i zapytać się eklektyka ile będzie to kosztowało. Automatyka budynkowa jest w Polsce dość świeżą dziedziną i dlatego przed założeniem takiej instalacji należy zapytać się elektryka o jego doświadczenie w tym temacie. [/url] Kolego gryfxxxyk, zgadzam się z tym co napisałeś nietylko w w/w cytacie. Dobrze że uświadamiasz klientom co stracą nie przygotowując swojej instalacji pod inteligentną dopłacając na etapie zwykłaj elektryki 10-15%. Ty instalujesz LCN więc zrobisz sobie podkład pod LCN. Klient będzie przekonany, że ma prawie inteligentny dom - wystarczy tylko dołożyć w przyszłości parę elementów (w zależności od zasobności portfela). A tak naprawdę za kilka lat klient może się deczko zdziwić jak zachęcony wizytą w inteligentnym domu np u znajomych zapragnie tego samwego u siebie. Będzie skazany na systemy LCN lub inne działające na tej samej zasadzie (dodatkowa żyła - magistrala). A co jak zapragnie sobie KNX lub inny? Pozostaje prucie ścian. Wiem, że każdy instalator swoje chwali natomiast inwestor nie jest w temacie i decyzję o systemie inteligentnego domu podejmuje na etapie budowy w ciemno słuchając wizji instalatora skazując siępóźniej na konkretne (często drogie)rozwiązania i konkretnego wykonawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_pu 29.01.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 gryfxxxyk napisał :Jeżeli elektryk ma wyceniać robociznę razem z materiałem (chce być jak najtańszy) i jest nie uczciwy to do gniazd może zastosować przewody YDY 3x1,5mm2 . Następnie w rozdzielni elektrycznej może nie zastosować. Wyłącznika różnicowo prądowego. No więc do gniazd NIE MOŻE zastosować 1,5mm2 i NIE MOŻE nie zstosować wyłącznika róznicowo prądowego - bo to już raczej nie jest elektryk tylko popierdółka jakaś. A jeżeli chodzi o definicje punktu:Na ścianie w pokoju gniazdo , na drugiej ścianie 1,5m dalej drugie- instalacja od gniazda do gniazda - czyli 2 punkty.To dlaczego zasilanie do wyłacznika i 3m przewodu od wyłącznika do lampy to 1 punkt - bo przy lampie nie ma puszki ? Zawsze zastanawiało mnie to rozdzielenie punktu gniazdowego od oświetleniowego. Według KNR cena punktu gniazdowego i oświetleniowego jest różna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryfxxxyk 30.01.2010 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 elmag napisał: Dobrze że uświadamiasz klientom co stracą nie przygotowując swojej instalacji pod inteligentną dopłacając na etapie zwykłej elektryki 10-15%. Ty instalujesz LCN więc zrobisz sobie podkład pod LCN. Klient będzie przekonany, że ma prawie inteligentny dom - wystarczy tylko dołożyć w przyszłości parę elementów (w zależności od zasobności portfela). A tak naprawdę za kilka lat klient może się deczko zdziwić jak zachęcony wizytą w inteligentnym domu np u znajomych zapragnie tego samego u siebie. Będzie skazany na systemy LCN lub inne działające na tej samej zasadzie (dodatkowa żyła - magistrala). A co jak zapragnie sobie KNX lub inny? Pozostaje prucie ścian. Zgadzam się z Tobą. Faktycznie nie podkreśliłem Tego, że przyszła automatyka budynkowa musi być w systemie LCN (lub działającym na tej samej zasadzie). Oczywiście jak kładziemy instalacje pod przyszłą automatykę budynkową to podkreślamy klientowi, że na takiej instalacji w przyszłości będzie można położyć konkretny system. Opisujemy klientowi jakie możliwości będzie oferował przyszły system – co będzie można na nim zrobić w przyszłości jak będzie miał więcej gotówki. Klient za dużo nie traci (10% - 15% ceny tradycyjnej instalacji) natomiast jak będzie miał dopływ gotówki może dużo zyskać. Oczywiście jak zdecyduje się w przyszłości na inny system niż ten pod który została położona instalacja, to pozostaje "prucie" ścian O systemie LCN napisałem dlatego ,że na strukturze jego instalacji najłatwiej jest położyć tradycyjna instalacje elektryczną. elmag napisał: Wiem, że każdy instalator swoje chwali natomiast inwestor nie jest w temacie i decyzję o systemie inteligentnego domu podejmuje na etapie budowy w ciemno słuchając wizji instalatora skazując się później na konkretne (często drogie)rozwiązania i konkretnego wykonawcę. Zgadzam się ,że każdy instalator ma swoje ulubione produkty na których się najlepiej zna i najwięcej instalacji wykonał – oczywiście nie znaczy to ,że to są najlepsze rozwiązania. System LCN uważam za bardzo dobry i w rozsądnej cenie. System KNX również jest bardzo dobry ale jego cena nie jest już taka ciekawa. Ostatnio poznałem oraz się przekonałem do Polskiego systemu VERSO ( http://www.verso.com.pl ). Niestety jak na razie poznałem go teoretycznie, nie miałem przyjemności instalować go na rzeczywistym obiekcie. Ale z tego co widzę jest to bardzo dobry produkt – jego możliwości są praktycznie takie same jak systemu LCN czy KNX a oprócz tego oferuje wiele ciekawych i oryginalnych rozwiązań. Niestety, praktycznie każdy system automatyki budynkowej ma inną magistrale danych – dlatego nie da się położyć elastycznej instalacji pod każdy z tych systemów. Mimo to, wydaje mi się bardzo sensownym rozwiązaniem położenie instalacji pod konkretny system automatyki budynkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryfxxxyk 30.01.2010 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Greg_pu napisał : gryfxxxyk napisał : Jeżeli elektryk ma wyceniać robociznę razem z materiałem (chce być jak najtańszy) i jest nie uczciwy to do gniazd może zastosować przewody YDY 3x1,5mm2 . Następnie w rozdzielni elektrycznej może nie zastosować. Wyłącznika różnicowo prądowego. No więc do gniazd NIE MOŻE zastosować 1,5mm2 i NIE MOŻE nie zstosować wyłącznika róznicowo prądowego - bo to już raczej nie jest elektryk tylko popierdółka jakaś. Nie napisałem ,że do gniazd należy stosować przewód 1,5 mm2 !!! Przeczytaj dokładnie cały mój post!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanr0 28.05.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 u mnie ceny sa po 26zł/pkt + materiał ew 50zl/pkt z materiałem i sposob liczenia. wiadomo gniadko czy lampa 1pkt Inst RTV domofonoowa alarmowa 1pkt za kazdy punkt:) jezeli schoddowy to 2pkt sila tez 2 pkt rozdzielnia to ile obwodow tyle pkt. My mieliśmy różne oferty: - 43, 45 zł. za punkt z materiałem, 25 zł sama robocizna. Ostatecznie stanęło na 23 zł. + materiały zakupowane w hurtowni z rabatem 70% - tak, taki rabat (zastanawia mnie tylko ile marży mają takie hurtownie). Moja cena za punkt od 45 do 55 zł z materiałem i od 20 do 25 zł bez materiału. Wolę robić ze swojego materiału i zawsze przed rozpoczęciem prac podpisuję z iwestorem umowę. W umowie zawarta jest uzgodniona cena za punkt, sposób rozliczenia, termin zakończenia prac, i też kara umowna gdybym nie dotrzymał np terminu zakończenia. Oddzielny papier zawiera definicję liczenia punktu tak aby nie było rozczarowania ze strony klienta, i ja wtedy nie mam kłopotu bo inwestor ma cały czas kontrolę i wie że nie będzie na koniec zaskoczony. Przy każdym rozliczeniu podpisujemy dla 2 stron kwit przyjęcia gotówki. Hmm... może to i drogo, ale ceny pod Warszawą i w Wawie dochodzą nawet do 70,- zł. Pozdrawiam serdecznie tel.602 875 289 Dostałem dwie oferty od znajomych elektryków - - nr 1 - koszt 50 zł / pkt - z materiałem - nr 2 - koszt 20 zł / pkt - plus materiał (dom 110m2, lata 80-e, elektryka wykonana - praca dotyczy wymiany elektryki w miejscach gdzie poprzednio znajdowała się boazeria tzn. klatka + schody + klatka oraz kuchnia, łazienka, wc. Dodatkowo wymiana rozdzielni (elektryk nr 2 bierze 7 zł za moduł) ze starego typu (lata 80-e) na nową - płatne dodatkowo. Ilość punktów el. w domu ok. 80-100). Pod Warszawą. Czy możecie podpowiedzieć ile trzeba liczyć dodatkowo materiału do samej robocizny? Jak porównać ze sobą te dwie oferty? 20zł/pkt wychodzi oczywiście taniej ale nie wiem jak rozliczyć materiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 28.05.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Elektryk nr 1. Zastrzec sobie że materiały markowe: Legrand, Moeller, Hager, Telefonika. Elektryk nr 2. Poprosić o listę części. Jeśli ma doświadczenie to na kolanie sporządzi listę w 90% poprawną, 10% to jakieś niespodzianki na które musisz się przygotować. Procenty odnoszą się do ilości => kosztów. Obaj powinni umieć oszacować rząd kwot jaki musisz przygotować do zapłaty. Te punkty są policzalne, więc nie powinno być problemów i później niespodzianek. Generalnie, sprawdź co wchodzi w zakres prac i co dostaniesz za te pieniądze. Bo może się okazać, że będzie potrzebny elektryk nr 3 który to sprawdzi, połączy jak należy (czyt. poprawi), odbierze i będzie narzekał na poprzedników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanr0 28.05.2010 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Elektryk nr 1. Zastrzec sobie że materiały markowe: Legrand, Moeller, Hager, Telefonika. Elektryk nr 2. Poprosić o listę części. Jeśli ma doświadczenie to na kolanie sporządzi listę w 90% poprawną, 10% to jakieś niespodzianki na które musisz się przygotować. Procenty odnoszą się do ilości => kosztów. Obaj powinni umieć oszacować rząd kwot jaki musisz przygotować do zapłaty. Te punkty są policzalne, więc nie powinno być problemów i później niespodzianek. Generalnie, sprawdź co wchodzi w zakres prac i co dostaniesz za te pieniądze. Bo może się okazać, że będzie potrzebny elektryk nr 3 który to sprawdzi, połączy jak należy (czyt. poprawi), odbierze i będzie narzekał na poprzedników Dzięki za szybką odpowiedź, A jak zliczyć czy 20 zł bez materiału jest (czy nie jest) tańsze od 50 zł z materiałem? (po wstępnej rozmowie wiem, że ma dawać lepsze materiały ale o firmę jeszcze podpytam). Za elektryka nr 1 (z materiałem) przemawia to, że robi w tym od dawna i polecił (ręczy za niego ) szwagier, który kilka robót z nim wykonywał. Właśnie z nim gadałem z mniej niż 50zł/pkt nie spuści (dodatkowo za pkt liczy włącznik+oświetlenie lub gniazdko, oświetlenie schodowe 1,5pkt). Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 28.05.2010 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 A jak zliczyć czy 20 zł bez materiału jest (czy nie jest) tańsze od 50 zł z materiałem? (po wstępnej rozmowie wiem, że ma dawać lepsze materiały ale o firmę jeszcze podpytam). Za elektryka nr 1 (z materiałem) przemawia to, że robi w tym od dawna i polecił (ręczy za niego ) szwagier, który kilka robót z nim wykonywał. Właśnie z nim gadałem z mniej niż 50zł/pkt nie spuści (dodatkowo za pkt liczy włącznik+oświetlenie lub gniazdko, oświetlenie schodowe 1,5pkt). Co Wy na to? No właśnie, te ceny są porównywalne i to bardzo bym powiedział. Licząc średnio to wydasz właśnie ~30zł na materiały w przeliczeniu na punkt. Więc oferta obu gości mieści się w granicy błędu +/- 10% Bardziej bym się skupił na tym, z czego będzie wykonywana instalacja, co będzie efektem prac i co dostaniesz w cenie, a za co będziesz musiał dopłacić dodatkowo. 1) Materiały - jeśli są kupowane na ciebie to odliczysz sobie później VAT 2) Instalacja - wystające kable ze ściany czy połączona po tynkach i sprawdzone w ostatnim gniazdku że działa? 3) Zasilanie - nowy kabel, uziemienie - płatne ekstra? 4) Pomiary i odbiór - w cenie czy płatne ekstra 5) Z którym Ci się lepiej rozmawia, któremu lepiej z oczy patrzy 6) Elektryk powinien mieć własne pomysły (doświadczenie z innych realizacji) inaczej czekają cię przedłużacze i przeróbki 7) Faktura i gwarancja Gwarancja gwarancją, ale czy jest kontakt z fachowcem na wypadek wystąpienia awarii np: przewiercenie kabla i znalezienie miejsca uszkodzenia. ********* Obaj elektrycy po rozmowie na placu budowy powinni umieć określić: ile punktów, ile im to zajmie i ile wezmą za to (ILOŚĆ x CENA JEDNOSTKOWA) Powinni też umieć określić listę głównych materiałów, przecież po coś pojadą do hurtowni na zakupy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 28.05.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 U mnie właśnie prują ściany. Dom 134 m2 pu + 41,5m2 garaż. Zakres okablowania standart tj po 4-5 gniazdek w pomieszczeniu, poza lampami sufitowymi i kinkietami przewody pod LED'y w 4 pomiszczeniach, kable do oświetlenia domu w podbitce, instalacja TV (2 przewody pod dual), telefon, domofon itp.Dodatkowo 35 m kabla 5x10 do skrzynki w ogrodzeniu, oświetlenie drogi wjazdowej, sterowanie do bramy wjazdowej.Całość robocizna z materiałem 5200zł. Instalacja wymienna w peszlach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 29.05.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 U mnie właśnie prują ściany. Dom 134 m2 pu + 41,5m2 garaż. Zakres okablowania standart .... Całość robocizna z materiałem 5200zł. Instalacja wymienna w peszlach. Czy kwota 5200zł (robocizna i materiał) obejmuje tylko okablowanie czy też wyposażoną rozdzielnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 31.05.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Czy kwota 5200zł (robocizna i materiał) obejmuje tylko okablowanie czy też wyposażoną rozdzielnice? Wszystko z rozdzielnicą (4 rzędowa) i siła w garażu. Umowa jest na całość elektryki robocizna + materiały. Ma mnie nic nie interesowac poza przykręceniem do wykończonych ścian i sufitów gniazdek, włączników i lamp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszbe 01.06.2010 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 (edytowane) WitamNajlepszy post to napisał Darpiot-czyli "instalacja wymienna w peszlach" ano spróbuj kolego później wymienić przewód ydyp 3x2,5 na odcinku 6mb i do tego dwa łuki - to jest niewykonalne i uwierz mi jak ktoś wmówił Ci takie bzdury to jest dobry ale w gadce. A jak zrobią za 5200 z materiałem to jestem święty i włosienice założe i do Częstochowy pójdę, tak na szybko policzyłem że same przewody to około 1500zł, uzbrojenie tablicy + tablica 1500zł to wychodzi że za 2200 w najlepszym wypadku będą robić podzielić na 2 to wychodzi 1100zł. Ale co się dziwić , później szukają elektryka z uprawnieniami do odbioru tej instalacji. A jak kolego naprawde tyle wezną to daj mi numer do nich, chętnie zatrudnie takich tanich fachowców Edytowane 1 Czerwca 2010 przez januszbe błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 01.06.2010 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Witam Najlepszy post to napisał Darpiot-czyli "instalacja wymienna w peszlach" ano spróbuj kolego później wymienić przewód ydyp 3x2,5 na odcinku 6mb i do tego dwa łuki - to jest niewykonalne i uwierz mi jak ktoś wmówił Ci takie bzdury to jest dobry ale w gadce. A jak zrobią za 5200 z materiałem to jestem święty i włosienice założe i do Częstochowy pójdę, tak na szybko policzyłem że same przewody to około 1500zł, uzbrojenie tablicy + tablica 1500zł to wychodzi że za 2200 w najlepszym wypadku będą robić podzielić na 2 to wychodzi 1100zł. Ale co się dziwić , później szukają elektryka z uprawnieniami do odbioru tej instalacji. A jak kolego naprawde tyle wezną to daj mi numer do nich, chętnie zatrudnie takich tanich fachowców Taką mam uzgodnioną cenę. Czy im się to opłaca czy nie to nie moja brocha. Sami zdecydowali, ze za taką kasę robią. Jak chcesz numer to na priv ale po skończonej mojej "chałpie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 04.06.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 mogę polecić elektryka dobry, nie drogi i ma głowe do tego co robi ma na imie Karol jego numer to 605-147-065.Polecam go ponieważ wiem że nie powstydzę się tego że go poleciłem, widziałem pore jego prac i były dobrze zrobione i właściciel zadowolony więc uważam że facet godny jest polecenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_pu 20.06.2010 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Januszbe- w peszla nie prowadzi się kabli Ydyp tylko przewody jednożyłowe ydy - i o ile robi to fachowiec a nie dorabiający amator to przeciągnie i 20m z dwoma zakrętami, a nawet jak mu się w trakcie przeciągania przewód urwie to fachowiec ma do dyspozycji osprzęt którym sobie poradzi i przeciągnie przez prawidłowo ułożony i prawidłowo dobrany ( średnica peszla względem ilości i przekroju przewodów ) peszel. Ale w taki sprzęt trzeba zainwestować i to nie parę złotych , tylko tak patrząc po cenach tych tanich "fachowców" to raczej w taki sprzęt nie zainwestują. Ale co do ceny to Januszbe- masz rację - tanio, bardzo tanio, za tanio ! O ile będą to dobrej jakości peszle ( taki którego można położyć na betonie , skoczyć na niego ze 3 razy a jego kształt po chwili wróci do poprzedniego ) czyli w granicach 1,20 netto za metr - to przy zastosowaniu takiego peszla cena przewodów na instalacje wychodzi prawie razy 2. No ale można kupić też w Castoramie po 0,20 brutto - no i tez mamy przecież instalację w peszlach !?!? Tyle że połowa tych peszli popęka przy układaniu, a drugą połowę rozwalą tynkarze A teraz słuszne wyliczenie końcowe - czyli za usługę zostaje 2200zł do podziału na 2 to po 1100zł. Hmmmm. Widac że albo będzie wałek na jakości materiałów, albo fachowcy wogóle się nie szanują pracując za takie stawki. Tylko jak mają szanować inwestora i wykonać prawidłowo usługę - jeżeli nie sznują sami siebie ? A może to chłopaki z CARITAS POLSKA. Wiem że troche się mądrzę , ale sam wykonuję takie usługi i znam realne koszty materiałów, pracy i kosztów związanych z prowadzeniem działalności, wiele razy byłem proszony o sprawdzenie, czy poprawienie instalacji po takich "popierdółkach" co wykonują usługę za śmieszne pieniądze , często bez uprawnień czy z wiedzą na poziomie lat 90-tych albo i wcześniejszych, i jakież jest zdziwienie inwestorów - przecież oni byli z polecenia , i to od dwóch znajomych, a ja pytam a jakie doświadczenie czy wiedzę zawodową elektryczną posiadali ci polecający ? No taką samą jak 99% inwestorów - panie zrobili tanio i świeci, można polecać. Można to w skrócie określić znanym chasłem reklamowym : CCC- Cena Czyni Cuda . Tylko że w instalacji elektrycznej te cuda wyskakują z lekkim opóźnieniem. Bo przeciez w momencie gdy inwestor płaci za usługę nie ma jeszcze podłączonych wszystkich odbiorników, nie ma jeszcze obciążonej instalacji, czy nie doświadczył "życiowych" stanów instalacji np: zwarcie na jednym z obwodów. Dopiero wtedy okazuje się za co zapłaciliśmy. Czy wywali tylko jeden obwód , czy wszystkie, czy bedziemy musieli szukać po omacku latarki czy nie. Czy nas trzepnie porządnie przy wymianie żarówki gdzie przez wyłącznik jest przeprowadzony przewód "N" . I takie tam drobnostki, ale przecież C E N A jest najważniejsza. Może w przypadku malowania tak. bo nie słyszłem o tym żeby farba swą barwą poraziła kogoś ŚMIERTELNIE. ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelnight 22.06.2010 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Dom 134m2, -80 punktów (oświetlenie schodowe, kilka krzyżowych, oświetlenie zewnętrzne)-okablowanie alarm w calym domu-wkopanie kabla do furtki-wkopanie kabla do pompy-linie telefoniczne-rozdzielniaprace trwały 3 dni. trzech elektrykow, materiał przywiezli swój. wszystko zrobili tak jak chcialam. nawet mnie nie bylo przy tych pracach, dopiero na koniec.wszystko ładnie poukladane, w szafeczce wszystko z opisami. pieknie po sobie posprzatali.oczywiscie mieli wszystkie uprawnienia, otrzymalam na koniec dokumenty do odbioru.cena szok 4000 za wszystko.przypominam ze jest to woj. mazowieckie, a panowie bylki z okolic Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elektrikus 23.06.2010 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Dom 134m2, -80 punktów (oświetlenie schodowe, kilka krzyżowych, oświetlenie zewnętrzne) -okablowanie alarm w calym domu -wkopanie kabla do furtki -wkopanie kabla do pompy -linie telefoniczne -rozdzielnia prace trwały 3 dni. trzech elektrykow, materiał przywiezli swój. wszystko zrobili tak jak chcialam. nawet mnie nie bylo przy tych pracach, dopiero na koniec. wszystko ładnie poukladane, w szafeczce wszystko z opisami. pieknie po sobie posprzatali. oczywiscie mieli wszystkie uprawnienia, otrzymalam na koniec dokumenty do odbioru. cena szok 4000 za wszystko. przypominam ze jest to woj. mazowieckie, a panowie bylki z okolic Warszawy. 4000 PLN za to co napisalas lacznie z materialem???Heh,material chyba gdzies ukradli bo mi nijak by tyle nie wyszlo nawet birac pod uwage 60% rabat na zakup w hurtowni( a taki mam).I do tego jeszcze alarm.Daj namiary,potrzebuje ludzi do pracy,czysty zysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elektrikus 23.06.2010 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Januszbe- w peszla nie prowadzi się kabli Ydyp tylko przewody jednożyłowe ydy - i o ile robi to fachowiec a nie dorabiający amator to przeciągnie i 20m z dwoma zakrętami, a nawet jak mu się w trakcie przeciągania przewód urwie to fachowiec ma do dyspozycji osprzęt którym sobie poradzi i przeciągnie przez prawidłowo ułożony i prawidłowo dobrany ( średnica peszla względem ilości i przekroju przewodów ) peszel. Ale w taki sprzęt trzeba zainwestować i to nie parę złotych , tylko tak patrząc po cenach tych tanich "fachowców" to raczej w taki sprzęt nie zainwestują. Ale co do ceny to Januszbe- masz rację - tanio, bardzo tanio, za tanio ! O ile będą to dobrej jakości peszle ( taki którego można położyć na betonie , skoczyć na niego ze 3 razy a jego kształt po chwili wróci do poprzedniego ) czyli w granicach 1,20 netto za metr - to przy zastosowaniu takiego peszla cena przewodów na instalacje wychodzi prawie razy 2. No ale można kupić też w Castoramie po 0,20 brutto - no i tez mamy przecież instalację w peszlach !?!? Tyle że połowa tych peszli popęka przy układaniu, a drugą połowę rozwalą tynkarze A teraz słuszne wyliczenie końcowe - czyli za usługę zostaje 2200zł do podziału na 2 to po 1100zł. Hmmmm. Widac że albo będzie wałek na jakości materiałów, albo fachowcy wogóle się nie szanują pracując za takie stawki. Tylko jak mają szanować inwestora i wykonać prawidłowo usługę - jeżeli nie sznują sami siebie ? A może to chłopaki z CARITAS POLSKA. Wiem że troche się mądrzę , ale sam wykonuję takie usługi i znam realne koszty materiałów, pracy i kosztów związanych z prowadzeniem działalności, wiele razy byłem proszony o sprawdzenie, czy poprawienie instalacji po takich "popierdółkach" co wykonują usługę za śmieszne pieniądze , często bez uprawnień czy z wiedzą na poziomie lat 90-tych albo i wcześniejszych, i jakież jest zdziwienie inwestorów - przecież oni byli z polecenia , i to od dwóch znajomych, a ja pytam a jakie doświadczenie czy wiedzę zawodową elektryczną posiadali ci polecający ? No taką samą jak 99% inwestorów - panie zrobili tanio i świeci, można polecać. Można to w skrócie określić znanym chasłem reklamowym : CCC- Cena Czyni Cuda . Tylko że w instalacji elektrycznej te cuda wyskakują z lekkim opóźnieniem. Bo przeciez w momencie gdy inwestor płaci za usługę nie ma jeszcze podłączonych wszystkich odbiorników, nie ma jeszcze obciążonej instalacji, czy nie doświadczył "życiowych" stanów instalacji np: zwarcie na jednym z obwodów. Dopiero wtedy okazuje się za co zapłaciliśmy. Czy wywali tylko jeden obwód , czy wszystkie, czy bedziemy musieli szukać po omacku latarki czy nie. Czy nas trzepnie porządnie przy wymianie żarówki gdzie przez wyłącznik jest przeprowadzony przewód "N" . I takie tam drobnostki, ale przecież C E N A jest najważniejsza. Może w przypadku malowania tak. bo nie słyszłem o tym żeby farba swą barwą poraziła kogoś ŚMIERTELNIE. ! greg,w peszlu prowadzi sie przewody YDy,spotykam sie z tym w projektach.Ale zgoda ze peszel peszlowi nierowny.Co do tych fachowcow tez zgoda.Caritas raczej nie wzialby pieniedzy wcale a oni podali cene wiec tak jak nizej albo material maja za free albo na koniec okarze sie ze trzeba doplacic,tak na oko to ze 3000 PLN.No i czy nie trzeba bedzie wzywac kogos do poprawek.I tez chce namiary na nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts