Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za elektryka

luce81

Recommended Posts

Dzisiaj dostałam wycenę od elektryka 13 000 za robociznę i materiał. Dom o pow ok 200m. W cenie tv i telefon, skrzynka. Wycena zawiera podłączenie do tv, domofon, bramę, tablicę rozdzielczą.

Dom buduję pod Warszawą, jeśli ktoś z Was mógłby mi polecić sprawdzonego elektryka z tego rejonu to byłabym wdzięczna.

Maria

• Odpowiedzi 276
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najkorzystniej jest dla klienta umówić się od całości instalacji.

Elektryka tyle , alarm tyle , telefon tyle i jest wszystko jasne.

Dodam tylko że inna cena jest przy kompleksowej usłudze a inna jak zakłada alarm telefon i elektryke ktoś inny.

Alarm liczy sie od poszczegolnych urzadzen np - centrala + manipulator + sygnalizatory + czujki (jest duża różnica 2 czujki czy 12).

My przynajmniej tak robimy.

Witam

Ja wykonując instalację w 90% trzymam się tego - http://www.dawel.prx.pl/elektr.htm a cena za punkt 25zł bez materiałów.

Tak samo liczę TV, LAN, telefon czy alarm (25 za punkt bez względu na to czy to jest gniazdo tv, czy koniec kabla do czujki).

Z twoim liczeniem u mnie wyszłoby ok 350 punktów :)

jakoś mi się to nie widzi....

z wprowadzeniem prądu do domu 20 m kopania i pomiarami na koniec (uprawnienia) niecałe 6000 tys - (za same kable coś koło 4800 i wydawało mi się bardzo drogo, ale elektryk zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie - a teraz to myślę że prawie za darmo robił co ? A pracował pilnie cały miesiąc

jakoś mi się to nie widzi....

z wprowadzeniem prądu do domu 20 m kopania i pomiarami na koniec (uprawnienia) niecałe 6000 tys - (za same kable coś koło 4800 i wydawało mi się bardzo drogo, ale elektryk zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie - a teraz to myślę że prawie za darmo robił co ? A pracował pilnie cały miesiąc

mi też się jakoś to nie widzi ......

zakładając że całość kosztowała 6000 i w tym materiały 4800 to zostaje 1200zł :o i to by oznaczało że za tyle pracował cały miesiąc!!!!

chyba że jestem w błędzie i za miesiąc pracy dostał 6000 a materiały kosztowały dodatkowo 4800, takie rozliczenie ma sens bo przy dużych instalacjach można dać niższe ceny a z tego wynika jakieś 17-20 zł za punkt.

Wszystko jest kwestią umowy z inwestorem a miesięczny zarobek w wysokości 6000 zł jest nie do pogardzenia. :lol:

u mnie ceny sa po 26zł/pkt + materiał ew 50zl/pkt z materiałem i sposob liczenia. wiadomo gniadko czy lampa 1pkt Inst RTV domofonoowa alarmowa 1pkt za kazdy punkt:) jezeli schoddowy to 2pkt sila tez 2 pkt rozdzielnia to ile obwodow tyle pkt. Wiadomo ze przy calosci zawsze mozna klientowi dac jakis rabat i nie liczyc tak dokladnie tych pkt. Wazne zeby stawka za godz pracy na czysto wyszlo ok 23zł na osobe.:)

Chce tylko zauwazyc ze trudno sie opierac na cenie calosciowej ze ktos zrobil budynek np 120m2 za 3500zł calosc z zmateriałem a inny podal 5000zł za to samo.

Zalezy ile jest obwodow, czym robione YDYp czy DY w rurkach, jaki osprzet na tablicy rozdzielczej czy najtanszy:) ile roznicówek itd

wbrew pozorom jak ktos dobrze zakrecil to wiecej na czysto mogł zarobic ten co zrobil za 3500zł a nie ten co 5000zł pozostaje potem tylko kwestia funkcjonalnosci tej instalacji pozniej

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Ja zakładałam instalacje w maju 2007 i za punt płaciłam 35 zł. Oczywiście to tylko robota, sama musiałam zakupić kable które są cholernie drogie. Taniej się nie dało znaleźć w moich okolicach: Łódź, Brzeziny. Do ceny wliczone są wszystkie wpisy do dziennika, zgłoszenie do elektrowni i protokoły.

Jeden z fachowców zaproponował 20 zł za punkt, ale bez formalności - niestety nie odpowiadało mi to, ponieważ nie miałabym jak później wszytkiego pozałatwiać.

mi zaproponował 15 tyś = robocizna + materiał

za instalacje elektrzyczną dom 3 piętra => 3x 100m2, w sumie około 16 pomieszczeń.

w tym cała elektryka nisko (tel. internet. domofon itp) i średnio napięciowa, dwie rozdzielnie

dużo to czy mało?

PS wcześniej coś mówił o 10.0000 ale potem słyszałem już tylko 15000.

do tego inst.odgromowa za 5tyś (roboc. i mat.)

Witam.

Mam spotkanie z elektrykiem i chcę wiedzieć ile trzeba dziś zapłacić za od punktu.

Jak się liczy instalacje alarmową, TV, oraz podłączenie bramy, domofonu i kina domowego.

Czekam na odpowiedzi.

koniecznie trzeba ustalic (przed !), co to wg wykonawcy jest ten PUNKT,

bo nie wszedzie ten termin ma to samo znaczenie i mozna sie mocno zdziwic przy podliczaniu ceny ....