marysia103 24.01.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Dzisiaj dostałam wycenę od elektryka 13 000 za robociznę i materiał. Dom o pow ok 200m. W cenie tv i telefon, skrzynka. Wycena zawiera podłączenie do tv, domofon, bramę, tablicę rozdzielczą. Dom buduję pod Warszawą, jeśli ktoś z Was mógłby mi polecić sprawdzonego elektryka z tego rejonu to byłabym wdzięczna. Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noirot 24.01.2008 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Najkorzystniej jest dla klienta umówić się od całości instalacji.Elektryka tyle , alarm tyle , telefon tyle i jest wszystko jasne. Dodam tylko że inna cena jest przy kompleksowej usłudze a inna jak zakłada alarm telefon i elektryke ktoś inny. Alarm liczy sie od poszczegolnych urzadzen np - centrala + manipulator + sygnalizatory + czujki (jest duża różnica 2 czujki czy 12). My przynajmniej tak robimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibbi 24.01.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 WitamJa wykonując instalację w 90% trzymam się tego - http://www.dawel.prx.pl/elektr.htm a cena za punkt 25zł bez materiałów.Tak samo liczę TV, LAN, telefon czy alarm (25 za punkt bez względu na to czy to jest gniazdo tv, czy koniec kabla do czujki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 24.01.2008 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Z twoim liczeniem u mnie wyszłoby ok 350 punktów jakoś mi się to nie widzi.... z wprowadzeniem prądu do domu 20 m kopania i pomiarami na koniec (uprawnienia) niecałe 6000 tys - (za same kable coś koło 4800 i wydawało mi się bardzo drogo, ale elektryk zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie - a teraz to myślę że prawie za darmo robił co ? A pracował pilnie cały miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibbi 25.01.2008 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 jakoś mi się to nie widzi.... z wprowadzeniem prądu do domu 20 m kopania i pomiarami na koniec (uprawnienia) niecałe 6000 tys - (za same kable coś koło 4800 i wydawało mi się bardzo drogo, ale elektryk zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie - a teraz to myślę że prawie za darmo robił co ? A pracował pilnie cały miesiąc mi też się jakoś to nie widzi ...... zakładając że całość kosztowała 6000 i w tym materiały 4800 to zostaje 1200zł i to by oznaczało że za tyle pracował cały miesiąc!!!! chyba że jestem w błędzie i za miesiąc pracy dostał 6000 a materiały kosztowały dodatkowo 4800, takie rozliczenie ma sens bo przy dużych instalacjach można dać niższe ceny a z tego wynika jakieś 17-20 zł za punkt. Wszystko jest kwestią umowy z inwestorem a miesięczny zarobek w wysokości 6000 zł jest nie do pogardzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noirot 25.01.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Masz racje zibbi. 1200 za miesiąc pracy wydawało się dość drogo - no pewnie najlepiej robić za worek ryżu albo czapke śliwek - jeszcze wystaw fakture (podatek i vat) zapłać zus i akurat nic nie zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 25.01.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 eee tam- trochę niejasno napisałem- późno już było 6 tys za robociznę - napisałem o kablach aby pokazać że dużo tego było sorki za zamieszanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej80 31.01.2008 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 u mnie ceny sa po 26zł/pkt + materiał ew 50zl/pkt z materiałem i sposob liczenia. wiadomo gniadko czy lampa 1pkt Inst RTV domofonoowa alarmowa 1pkt za kazdy punkt:) jezeli schoddowy to 2pkt sila tez 2 pkt rozdzielnia to ile obwodow tyle pkt. Wiadomo ze przy calosci zawsze mozna klientowi dac jakis rabat i nie liczyc tak dokladnie tych pkt. Wazne zeby stawka za godz pracy na czysto wyszlo ok 23zł na osobe. Chce tylko zauwazyc ze trudno sie opierac na cenie calosciowej ze ktos zrobil budynek np 120m2 za 3500zł calosc z zmateriałem a inny podal 5000zł za to samo. Zalezy ile jest obwodow, czym robione YDYp czy DY w rurkach, jaki osprzet na tablicy rozdzielczej czy najtanszy:) ile roznicówek itd wbrew pozorom jak ktos dobrze zakrecil to wiecej na czysto mogł zarobic ten co zrobil za 3500zł a nie ten co 5000zł pozostaje potem tylko kwestia funkcjonalnosci tej instalacji pozniej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miron_ 03.02.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Wykonanie instalacji elektrycznej wg standardowego projektu w domku o pow. ok. 150m2, to ok. 1500zł. za robociznę.Odjąć od tego koszty działalności =? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert75 04.02.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 ile płaciliście za podłączenie erbetki na budowie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buki75 05.02.2008 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 U nas będzie elektryk zaczynał "lada dzień".Za całą instalacje w domu i garażu - robocizna + materiał, oraz alarm + centralka + czujki, programowanie itd..... ok.10.000 złdom 120 mkw z garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaga_2 26.02.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Ile kosztuje podłączenie erbetki na budowie ? Dodam, że słup jest przy samej działce. Okolice Bielska. Wstępnie rozmawiałam już z kandydatem i wycenił się na ok 1000 do 1200 zł z załatwieniem wszystkich papierów w energetyce. Czy to dużo? Ma ktoś rozeznanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 27.02.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Za RB-tke tyle biora. Koszt skrzynki to jakies 300-500 + kabel i papierki. Ile u Was brali za skrzynke rozdzielcza ??? Jak to licza ??? za modul ? PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaga_2 27.02.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Jeszcze nie wiem. . Jak ustalę szczegóły, to napiszę na forum. Dopiero zaczynamy ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 28.02.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 A te ceny, które podajecie to z wycięciem bruzd pod przewody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ZABA. 28.02.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Mam pytanie co do wyceny elektryka:robocizna 1100zl za: - wykopanie, polozenie i zasypanie kabla 300zl (40m)- zamontowanie rodzielini hermetycznej w kotlowni, z roznicowka, i gniazdami 300zl- odbior 500zl Jak to Wam wyglada, bo nie mam porownania?Koszt materialow, to pewnie drugie tyle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elcia84 28.02.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Ja zakładałam instalacje w maju 2007 i za punt płaciłam 35 zł. Oczywiście to tylko robota, sama musiałam zakupić kable które są cholernie drogie. Taniej się nie dało znaleźć w moich okolicach: Łódź, Brzeziny. Do ceny wliczone są wszystkie wpisy do dziennika, zgłoszenie do elektrowni i protokoły. Jeden z fachowców zaproponował 20 zł za punkt, ale bez formalności - niestety nie odpowiadało mi to, ponieważ nie miałabym jak później wszytkiego pozałatwiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 29.02.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 mi zaproponował 15 tyś = robocizna + materiałza instalacje elektrzyczną dom 3 piętra => 3x 100m2, w sumie około 16 pomieszczeń. w tym cała elektryka nisko (tel. internet. domofon itp) i średnio napięciowa, dwie rozdzielnie dużo to czy mało? PS wcześniej coś mówił o 10.0000 ale potem słyszałem już tylko 15000. do tego inst.odgromowa za 5tyś (roboc. i mat.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 01.03.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Witam. Mam spotkanie z elektrykiem i chcę wiedzieć ile trzeba dziś zapłacić za od punktu. Jak się liczy instalacje alarmową, TV, oraz podłączenie bramy, domofonu i kina domowego. Czekam na odpowiedzi. koniecznie trzeba ustalic (przed !), co to wg wykonawcy jest ten PUNKT, bo nie wszedzie ten termin ma to samo znaczenie i mozna sie mocno zdziwic przy podliczaniu ceny .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAIDER12 02.03.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Jak będziecie sie umawiać z elektrykiem to nie pytajcie go ile bierze od punktu tylko ile weźmie za TEN dom, a zakres prac sami ustalicie bo potem sie mocno zdziwicie jak przyjdzie wam zapłacić bo te punkty to tylko oni potrafią liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts