Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za elektryka

luce81

Recommended Posts

• Odpowiedzi 276
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam bo to mój pierwszy post :)

a więc co myślicie o takiej cenie za punkt w Grudziądzu znajomy mojej mamy elektryk zaśpiewał 50zł za punkt (bez materiału) czy to aby nie za dużo ?? tym bardziej że instalacja będzie chyba bez kucia w ścianach gdyż po tym wszystkim będę miał gładzone regipsy.

a więc co myślicie o takiej cenie za punkt w Grudziądzu znajomy mojej mamy elektryk zaśpiewał 50zł za punkt (bez materiału) czy to aby nie za dużo ?? tym bardziej że instalacja będzie chyba bez kucia w ścianach gdyż po tym wszystkim będę miał gładzone regipsy.

Bez materiału drogo, z materialem byłoby ok.

Potwornie drogooooooo

Jak będziecie sie umawiać z elektrykiem to nie pytajcie go ile bierze od punktu tylko ile weźmie za TEN dom, a zakres prac sami ustalicie bo potem sie mocno zdziwicie jak przyjdzie wam zapłacić bo te punkty to tylko oni potrafią liczyć.

słuszna uwaga

tylko jesli nie ma jakichs zmian w ukladzie instalacji,

bo jesli sa, to z reguly wykonawca żąda sporej kasy za ich wykonanie traktujac to jako element extra poniewaz "o tym nie mówiliśmy" ....

cena za punkt (jak by gi nie liczyc) daje w miare swobode zmian przy jednoczesnej przewidywalnosci koncowego kosztu,

Ja zapłaciłem 5600 - sama robocizna - ale dowolnie skomplikowana typu: zasilanie do lamp podłogowych, czy sporo włączników schodowych czy "potrójnych"

w tym

jakieś 150 puszek (gniazdek i włączników) + oświtlenie

gniazda 3 fazowe

uzbrojenie i wykonanie rozdzielni - zabezpieczenia itd

wprowadzenie prądu do domu wraz z kopaniem i kuciem - odległość ok 20m

oświetlenie zewnętrzne - podbitka itd

oświetlenie tarasu -lampy najazdowe z kuciem itd

pomiary instalacji i odbiory

w czasie pracy zmienialiśmy sporo :) - wszystko w cenie

tak więc teoretycznie drogo - ale takiej pracy nie da się przeliczyć na tzw pkt.

Jedynym sensowym parametrem jest "puszka" liczona jako pkt - wtedy OK

Witam.

Mam spotkanie z elektrykiem i chcę wiedzieć ile trzeba dziś zapłacić za od punktu.

Jak się liczy instalacje alarmową, TV, oraz podłączenie bramy, domofonu i kina domowego.

Czekam na odpowiedzi.

:D

Ja dziś się spotkałem ze swoim elektrykiem ,który robiłi mi prąd na działce - przyłącze. Kolo z ramienia ekeltrowni. Wstepnie powiedział ,że 50 pln za punkt z możliwością negocjacji. Cena = materiał + robocizna.

Ile kosztuje podłączenie erbetki na budowie ? Dodam, że słup jest przy samej działce. Okolice Bielska. Wstępnie rozmawiałam już z kandydatem i wycenił się na ok 1000 do 1200 zł z załatwieniem wszystkich papierów w energetyce. Czy to dużo? Ma ktoś rozeznanie?

Witam.

Mi elektroniwa zrobiła docelową skrzynkę z licznikiem. Elektryk podłączył od tej skrzynki prąd na działce w baraku. Podłączenie, peszel do baraku ok. 10 m , kabel, 3 rodzaje bezpieczników + formlanosci w elektrowni 1300 pln.

Jak będziecie sie umawiać z elektrykiem to nie pytajcie go ile bierze od punktu tylko ile weźmie za TEN dom, a zakres prac sami ustalicie bo potem sie mocno zdziwicie jak przyjdzie wam zapłacić bo te punkty to tylko oni potrafią liczyć.

No u mnie liczył punkt jako włącznik światła i doprowadznie kablem np. na suficie żarówki. Czyli punkt to włacznik i żarówka. Pewnie inaczej jest w gniazdach siłowych , inst. alarmowej, tv. itd...

Witam.

Mi elektroniwa zrobiła docelową skrzynkę z licznikiem. Elektryk podłączył od tej skrzynki prąd na działce w baraku. Podłączenie, peszel do baraku ok. 10 m , kabel, 3 rodzaje bezpieczników + formlanosci w elektrowni 1300 pln.

Czyli nie zakładali erbetki ? A można tak? Od razu gotową skrzynkę? A jak podłączyć się na budowie ? Pytam może bezsensownie, ale dla mnie to na razie czarna magia :o Nie ukrywam, że chodzi mi o ograniczenie kosztów. W sobotę mamy się spotkać z mistrzem elektrykiem, więc chciałabym utrzymać jakiś poziom rozmowy. Faceta nie znam, tematu elektryki nie znam (wiem jedno: jest drogo, a oszczędzać trzeba gdzie się da), a potrzebuję prądu.

Jaga - co to jest erbetka?;)

u nas było tak - elektrownia postawiła docelową skrzynkę

nasz elektryk włożył 'Bebechy", elektrownia licznik

w skrzynce nie ma gniazdek, więc aby korzystać z prądu w czasie budowy elektryk na plecach skrzynki zamontował nam taka małą skrzyneczkę z gniazdkami

nie będziemy jej demontować - przyda się do koszenia trawnika;)

Witam.

Czyli nie zakładali erbetki ? A można tak? Od razu gotową skrzynkę? A jak podłączyć się na budowie ? Pytam może bezsensownie, ale dla mnie to na razie czarna magia :o Nie ukrywam, że chodzi mi o ograniczenie kosztów. W sobotę mamy się spotkać z mistrzem elektrykiem, więc chciałabym utrzymać jakiś poziom rozmowy. Faceta nie znam, tematu elektryki nie znam (wiem jedno: jest drogo, a oszczędzać trzeba gdzie się da), a potrzebuję prądu.

Ja erbetkę sobie sam zrobiłem , podłączyłem dwa gniazda zwykłe i dwa siłowe i mam erbetkę.Ekeltryk mi zroibił tylko wyłączniki, przełączniki, bezpieczniki i wszystko idzie od skrzynki docelowej.

Ha, Zebra równie dobrze możesz zapytać mnie jak dokładnie wygląda silnik łodzi podwodnej. A w ogóle to zamiast mi pomóc, to zadajesz skomplikowane pytania :wink:

Erbetka to podobno tymczasowa skrzynka z montowana na placu budowy w celu podłączenia do prądu. tyle wiem

Ile płaciliście za te docelowe skrzynki z bebechami i tą skrzyneczkę z gniazdkami?

Dzisiaj mnie elektryk zastrzelil. :o :o :o

30 tys za robocizna plus materialy, skrzynka i pomiary domek 200 m2 plus garaz - 15 pomieszczen. Ogrzewanie podlogowe ekstra platne za m2. Bez alarmu tez.

Za punkt na poczatek mowili 60 ale a tu trzeba dalej ciagnac a tu drozszy kabel i w koncu nie przeliczyl na punkt tylko calosc prac. Ok jest kilka wlacznikow bistabilnych i schodowych plus oswietlenie zewnetrzne ale bez przesady.

pozdrawiam

Zonzi

Dzisiaj mnie elektryk zastrzelil. :o :o :o

30 tys za robocizna plus materialy, skrzynka i pomiary domek 200 m2 plus garaz - 15 pomieszczen. Ogrzewanie podlogowe ekstra platne za m2. Bez alarmu tez.

Za punkt na poczatek mowili 60 ale a tu trzeba dalej ciagnac a tu drozszy kabel i w koncu nie przeliczyl na punkt tylko calosc prac. Ok jest kilka wlacznikow bistabilnych i schodowych plus oswietlenie zewnetrzne ale bez przesady.

pozdrawiam

Zonzi

Chyba zwariował albo kable złote... :lol:

Chyba zwariował albo kable złote... :lol:

Jeżeli kable złote, to i tak doliczy to do wspomnianych 30tyś. Bo ta magiczna suma to sama robocizna jak pisze Zonzi. Chyba na prawdę trzeba zmienić zawód i zająć się budowlanką, bo fajne ceny za usługi zaczynają się pojawiać.

On już Ci tą instalację zrobił, czy na razie rozmawiacie o kosztach?

Witam

Te 30 tys to robocizna z materialem , pomiarami i szafka na 72 moduly.

Nie obejmuje ogrzewania podlogowego i alarmu.

Raczej nie zdecyduje sie na taka oferte :evil: Nie po to rezygnowalem z instalacji CO wodnej zeby miec koszty instalacji pradu wyzsze niz kotlownia.

najbardzie wypasiony punkt oswietleniowy (jeden z 2 to bedzie powiedzmy ydyp x 5 do rozdzielnicy 10 m i 2 wlaczniki bistabilne do sterowania tym czyli 3 x 1.5 x 2 i jakies 10 m w sumie plus moduly w szafce.

Reszta to zwykle oswietlenie plus gniazda silowe z przelacznikiem priorytetowym dla ogrzewaczy przeplywowych.

pozdrawiam

Zonzi