Sasha 02.03.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Jak będziecie sie umawiać z elektrykiem to nie pytajcie go ile bierze od punktu tylko ile weźmie za TEN dom, a zakres prac sami ustalicie bo potem sie mocno zdziwicie jak przyjdzie wam zapłacić bo te punkty to tylko oni potrafią liczyć. słuszna uwaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 02.03.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 robocizna a materiał to już inna bajkla, srednio Robocizna to 25 pln/punkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wirus 02.03.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Witam bo to mój pierwszy post a więc co myślicie o takiej cenie za punkt w Grudziądzu znajomy mojej mamy elektryk zaśpiewał 50zł za punkt (bez materiału) czy to aby nie za dużo ?? tym bardziej że instalacja będzie chyba bez kucia w ścianach gdyż po tym wszystkim będę miał gładzone regipsy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 02.03.2008 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Witam bo to mój pierwszy post a więc co myślicie o takiej cenie za punkt w Grudziądzu znajomy mojej mamy elektryk zaśpiewał 50zł za punkt (bez materiału) czy to aby nie za dużo ?? tym bardziej że instalacja będzie chyba bez kucia w ścianach gdyż po tym wszystkim będę miał gładzone regipsy. Bez materiału drogo, z materialem byłoby ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 02.03.2008 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Witam bo to mój pierwszy post a więc co myślicie o takiej cenie za punkt w Grudziądzu znajomy mojej mamy elektryk zaśpiewał 50zł za punkt (bez materiału) czy to aby nie za dużo ?? tym bardziej że instalacja będzie chyba bez kucia w ścianach gdyż po tym wszystkim będę miał gładzone regipsy. Potwornie drogooooooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 02.03.2008 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Jak będziecie sie umawiać z elektrykiem to nie pytajcie go ile bierze od punktu tylko ile weźmie za TEN dom, a zakres prac sami ustalicie bo potem sie mocno zdziwicie jak przyjdzie wam zapłacić bo te punkty to tylko oni potrafią liczyć. słuszna uwaga tylko jesli nie ma jakichs zmian w ukladzie instalacji, bo jesli sa, to z reguly wykonawca żąda sporej kasy za ich wykonanie traktujac to jako element extra poniewaz "o tym nie mówiliśmy" .... cena za punkt (jak by gi nie liczyc) daje w miare swobode zmian przy jednoczesnej przewidywalnosci koncowego kosztu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 02.03.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Ja zapłaciłem 5600 - sama robocizna - ale dowolnie skomplikowana typu: zasilanie do lamp podłogowych, czy sporo włączników schodowych czy "potrójnych" w tym jakieś 150 puszek (gniazdek i włączników) + oświtlenie gniazda 3 fazowe uzbrojenie i wykonanie rozdzielni - zabezpieczenia itd wprowadzenie prądu do domu wraz z kopaniem i kuciem - odległość ok 20m oświetlenie zewnętrzne - podbitka itd oświetlenie tarasu -lampy najazdowe z kuciem itd pomiary instalacji i odbiory w czasie pracy zmienialiśmy sporo - wszystko w cenie tak więc teoretycznie drogo - ale takiej pracy nie da się przeliczyć na tzw pkt. Jedynym sensowym parametrem jest "puszka" liczona jako pkt - wtedy OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 02.03.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Witam. Mam spotkanie z elektrykiem i chcę wiedzieć ile trzeba dziś zapłacić za od punktu. Jak się liczy instalacje alarmową, TV, oraz podłączenie bramy, domofonu i kina domowego. Czekam na odpowiedzi. Ja dziś się spotkałem ze swoim elektrykiem ,który robiłi mi prąd na działce - przyłącze. Kolo z ramienia ekeltrowni. Wstepnie powiedział ,że 50 pln za punkt z możliwością negocjacji. Cena = materiał + robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 02.03.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Ile kosztuje podłączenie erbetki na budowie ? Dodam, że słup jest przy samej działce. Okolice Bielska. Wstępnie rozmawiałam już z kandydatem i wycenił się na ok 1000 do 1200 zł z załatwieniem wszystkich papierów w energetyce. Czy to dużo? Ma ktoś rozeznanie? Witam. Mi elektroniwa zrobiła docelową skrzynkę z licznikiem. Elektryk podłączył od tej skrzynki prąd na działce w baraku. Podłączenie, peszel do baraku ok. 10 m , kabel, 3 rodzaje bezpieczników + formlanosci w elektrowni 1300 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 02.03.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Jak będziecie sie umawiać z elektrykiem to nie pytajcie go ile bierze od punktu tylko ile weźmie za TEN dom, a zakres prac sami ustalicie bo potem sie mocno zdziwicie jak przyjdzie wam zapłacić bo te punkty to tylko oni potrafią liczyć. No u mnie liczył punkt jako włącznik światła i doprowadznie kablem np. na suficie żarówki. Czyli punkt to włacznik i żarówka. Pewnie inaczej jest w gniazdach siłowych , inst. alarmowej, tv. itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaga_2 03.03.2008 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Witam. Mi elektroniwa zrobiła docelową skrzynkę z licznikiem. Elektryk podłączył od tej skrzynki prąd na działce w baraku. Podłączenie, peszel do baraku ok. 10 m , kabel, 3 rodzaje bezpieczników + formlanosci w elektrowni 1300 pln. Czyli nie zakładali erbetki ? A można tak? Od razu gotową skrzynkę? A jak podłączyć się na budowie ? Pytam może bezsensownie, ale dla mnie to na razie czarna magia Nie ukrywam, że chodzi mi o ograniczenie kosztów. W sobotę mamy się spotkać z mistrzem elektrykiem, więc chciałabym utrzymać jakiś poziom rozmowy. Faceta nie znam, tematu elektryki nie znam (wiem jedno: jest drogo, a oszczędzać trzeba gdzie się da), a potrzebuję prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebra 04.03.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Jaga - co to jest erbetka? u nas było tak - elektrownia postawiła docelową skrzynkę nasz elektryk włożył 'Bebechy", elektrownia licznik w skrzynce nie ma gniazdek, więc aby korzystać z prądu w czasie budowy elektryk na plecach skrzynki zamontował nam taka małą skrzyneczkę z gniazdkami nie będziemy jej demontować - przyda się do koszenia trawnika;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 04.03.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Witam. Mi elektroniwa zrobiła docelową skrzynkę z licznikiem. Elektryk podłączył od tej skrzynki prąd na działce w baraku. Podłączenie, peszel do baraku ok. 10 m , kabel, 3 rodzaje bezpieczników + formlanosci w elektrowni 1300 pln. Czyli nie zakładali erbetki ? A można tak? Od razu gotową skrzynkę? A jak podłączyć się na budowie ? Pytam może bezsensownie, ale dla mnie to na razie czarna magia Nie ukrywam, że chodzi mi o ograniczenie kosztów. W sobotę mamy się spotkać z mistrzem elektrykiem, więc chciałabym utrzymać jakiś poziom rozmowy. Faceta nie znam, tematu elektryki nie znam (wiem jedno: jest drogo, a oszczędzać trzeba gdzie się da), a potrzebuję prądu. Ja erbetkę sobie sam zrobiłem , podłączyłem dwa gniazda zwykłe i dwa siłowe i mam erbetkę.Ekeltryk mi zroibił tylko wyłączniki, przełączniki, bezpieczniki i wszystko idzie od skrzynki docelowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaga_2 05.03.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Ha, Zebra równie dobrze możesz zapytać mnie jak dokładnie wygląda silnik łodzi podwodnej. A w ogóle to zamiast mi pomóc, to zadajesz skomplikowane pytania Erbetka to podobno tymczasowa skrzynka z montowana na placu budowy w celu podłączenia do prądu. tyle wiem Ile płaciliście za te docelowe skrzynki z bebechami i tą skrzyneczkę z gniazdkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 06.03.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Dzisiaj mnie elektryk zastrzelil. 30 tys za robocizna plus materialy, skrzynka i pomiary domek 200 m2 plus garaz - 15 pomieszczen. Ogrzewanie podlogowe ekstra platne za m2. Bez alarmu tez. Za punkt na poczatek mowili 60 ale a tu trzeba dalej ciagnac a tu drozszy kabel i w koncu nie przeliczyl na punkt tylko calosc prac. Ok jest kilka wlacznikow bistabilnych i schodowych plus oswietlenie zewnetrzne ale bez przesady. pozdrawiam Zonzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebra 06.03.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 jaga nasze koszty zw. z prądem to opłata za przyłącze do zakładu energetycznego - to wg mocya elektryk 800 złale prąd póki co mam w skrzynce, w domu jeszcze niet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 06.03.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Dzisiaj mnie elektryk zastrzelil. 30 tys za robocizna plus materialy, skrzynka i pomiary domek 200 m2 plus garaz - 15 pomieszczen. Ogrzewanie podlogowe ekstra platne za m2. Bez alarmu tez. Za punkt na poczatek mowili 60 ale a tu trzeba dalej ciagnac a tu drozszy kabel i w koncu nie przeliczyl na punkt tylko calosc prac. Ok jest kilka wlacznikow bistabilnych i schodowych plus oswietlenie zewnetrzne ale bez przesady. pozdrawiam Zonzi Chyba zwariował albo kable złote... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 06.03.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Chyba zwariował albo kable złote... Jeżeli kable złote, to i tak doliczy to do wspomnianych 30tyś. Bo ta magiczna suma to sama robocizna jak pisze Zonzi. Chyba na prawdę trzeba zmienić zawód i zająć się budowlanką, bo fajne ceny za usługi zaczynają się pojawiać. On już Ci tą instalację zrobił, czy na razie rozmawiacie o kosztach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 06.03.2008 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Witam Te 30 tys to robocizna z materialem , pomiarami i szafka na 72 moduly. Nie obejmuje ogrzewania podlogowego i alarmu. Raczej nie zdecyduje sie na taka oferte Nie po to rezygnowalem z instalacji CO wodnej zeby miec koszty instalacji pradu wyzsze niz kotlownia. najbardzie wypasiony punkt oswietleniowy (jeden z 2 to bedzie powiedzmy ydyp x 5 do rozdzielnicy 10 m i 2 wlaczniki bistabilne do sterowania tym czyli 3 x 1.5 x 2 i jakies 10 m w sumie plus moduly w szafce. Reszta to zwykle oswietlenie plus gniazda silowe z przelacznikiem priorytetowym dla ogrzewaczy przeplywowych. pozdrawiam Zonzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 07.03.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Cudów nie ma. Jeśli instalacja będzie wypasiona to nie da się jej zrobić za 3000 zł . Wystarczy podać jakim max budżetem dysponujemy i elektryk przytnie odpowiednio instalacje do możliwośći klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts