lanetagf 16.05.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 U nas byli elektrycy, którzy po obejrzeniu domu stwierdzili, że zrobią tylko elektrykę ( bez TV , internetu itp.) za kwotę 11 tyś.- sama robocizna. Dodam, że jest to domek parterowy, pow. 160 m2 i jak sobie obliczyliśmy to było by jakieś 150 punktów, plus minus. Podziękowaliśmy im. Skąd ta cena, nie wiem. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł70 16.05.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 u nas było 106 punktów = 2300 robocizna ( dom 140 m kw.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lanetagf 16.05.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 No to chcieli nas nieźle skroić Dodam, że byli to panowie z pogotowia energetycznego. W poniedziałek będziemy mieć wycenę kompleksową tzn. elektryka, internet, TV i itp. z profesjonalnej firmy. Może się zdziwimy albo i nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 29.05.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 No to chcieli nas nieźle skroić Dodam, że byli to panowie z pogotowia energetycznego. W poniedziałek będziemy mieć wycenę kompleksową tzn. elektryka, internet, TV i itp. z profesjonalnej firmy. Może się zdziwimy albo i nie. Podaj jakieś konkrety na forum, jak zrobi Ci wycenę ta firma jestem ciekaw takiej oferty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lanetagf 29.05.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Niestety firma, która zrobiła nam wycenę była tańsza od poprzedniej o 2 tyś., czyli też dość dużo sobie policzyła za robociznę. Ale jak rozmawialiśmy o tym aby kable poprowadzić w magistrali i górą to nie kręciła nosem i nie przekonywała nas, że wszyscy robią dołem i takie tam. I to, że kable będą przebiegać w kanałach w silce nie zdziwiło ich. Poza tym dodatkowo zrobią nam internet, TV itp. ale za dodatkowe pieniądze. Nie chce nam się już szukać innych wykonawców. Ci są sprawdzeni i jakby nie było tańsi od panów z pogotowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacaV 09.06.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 My mieliśmy różne oferty: - 43, 45 zł. za punkt z materiałem, 25 zł sama robocizna. Ostatecznie stanęło na 23 zł. + materiały zakupowane w hurtowni z rabatem 70% - tak, taki rabat (zastanawia mnie tylko ile marży mają takie hurtownie). Ale najdziwniejsze było to, że każdy inaczej liczył punkty, rozbawił mnie jeden, który powiedział, że jak wyłącznik ma dwa przyciski, to liczy jak dwa punkty - ten odpadł, po tym stwierdzeniu. Nie musi się Pani znać na elektryce, ale sprobuję Pani przybliżyć temat dwóch przycisków w łączniku np. schodowym. Mianowicie wymaga to od elektryka ułożenia dodatkowo przewodu 4 żyłowego pomiędzy łącznikami i dodatkowego do drugiej żarówki, za tą dodatkową pracę należałoby zapłacić. Ten elektryk moim zdaniem był uczciwy wobec Pani, ponieważ większość fachowców uśrednia (czytaj. podnosi) cenę wszystkich pkt w instalacji, żeby nie liczyć czegoś podwójnie. Kalkulację co się bardzie opłaca pozostawiam Pani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 09.06.2008 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 robocizna za tzw punk pomiedzy 23-30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacaV 09.06.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 U mnie właśnie "szaleje" po domu, sprawdzony, choć niezbyt tani, elektryk z ekipą, co za swoje usługi liczy sobie (ceny brutto za punkt): - oświetlenie/230V/400V = 30,50 zł (coś koło 90 punktów) - alarm, anteny (tv/sat) = 51 zł - sieć (pc) = 46 zł - telefon = 35 zł - rozdzielnia = 1000zł (tu mnie chyba naciągnął) Szacunkowo w/g kosztorysu, nasz 178m2 (po podłodze) domek będzie poplątany kablami za ponad 4800 zł robocizna i ponad 6000 zł materiały. bez przesady, ciekawe co dał w rozdzielnie? wystarczy "wsadzić" w rozdzielnie kilka BMS-ów lub tanie! zabezpieczenie przetężeniowe i wystarczy na tą kwotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 10.06.2008 03:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Lepiej sie umówić na kwotę za całość, a nie za punkty. Zawsze coś dojdzie, trzeba przesunąć, itp. Mój za dom i garaż wziął 3,5 tys. - dom 195 m2, garaż 42 m2. Punktów od groma i ciut, ciut. Siedział cały miesiąc. W rzeczy samej "siedział" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 10.06.2008 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Lepiej sie umówić na kwotę za całość, a nie za punkty. Zawsze coś dojdzie, trzeba przesunąć, itp. Mój za dom i garaż wziął 3,5 tys. - dom 195 m2, garaż 42 m2. Punktów od groma i ciut, ciut. Siedział cały miesiąc. W rzeczy samej "siedział" jasne, przesuwanie, zmiany a praca wykonana czy za zmiany inwestora powinien płacić pracownik swoją praca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lanetagf 10.06.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 A czy ktoś z Was wpuszczał kable w otwory kanałowe w Silce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 10.06.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 U mnie elektryk wycenił to tak : Dom wraz z garażem i pomieszeniem nad garażem ok 234m2.105 punktów x 50 pln 27 punktów teletechnicznych po 100 plnrodzielania 380 , montaz 460intalacja alarmowa , 21 punktów ok 2000 plninne , już nie pamiętam ( skrzynki, kable itp) W sumie całość robót wraz z materiałem 10900 pln Wycena nie zawiera punktóe 400v ani doprowadzenia kabla ze skzynki w ulicy do domu. W sumie wyjdzie pewnie kolo 13 000 bez kontaktów, gniazdek oczywiście.To to chyba inwestor sam sobie kupuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariusy 10.06.2008 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 ciekawe czy w tej cenie jest tez wyposazenie rozdzielnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokolowh 01.08.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 witam, za instalacje elektryczna w domu o pow 130m2 + garaz, kotlownia itp. (laczna powierzchnia ok 160m2) mam zaplacic 5tys zl. wyszlo 75 punktow, za punkt 65zl.kable sa w wkute w scianie w peszlach. prace w sumie trwaly 5 dni. czy ta cena jest uczciwa? pozdrawiamhs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 01.08.2008 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Gdybyś napisał, że zapłaciłeś 5 tysięcy - to powiedzieliby Ci, że tak. Napisałeś jednak, że 65 zł/punkt - i choć to jest to samo - to zaraz Ci krzykną, że dałeś się oskubać krwiożerczemu kapitaliście, który pewnikiem jest partaczem i korzysta z koniunktury. Moim zdaniem ta cena jest dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariusy 05.08.2008 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Jesli za calosc 5 tys ,z pomiarami itd. to wcale nie jest duzo.Zawsze sie znajda tansi,ale z doswiadczenia wiem ,ze sa to w wiekszosci pseudofachowcy bez wyobrazni.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smarky 05.08.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Czy może ktoś dać jakiś telefonik do fachowców z okolic Łodzi. Najlepiej tych "młodych-gniewnych" Dzięki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jogi8 08.08.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 U mnie elektryk wycenił to tak : Dom wraz z garażem i pomieszeniem nad garażem ok 234m2. 105 punktów x 50 pln 27 punktów teletechnicznych po 100 pln rodzielania 380 , montaz 460 intalacja alarmowa , 21 punktów ok 2000 pln inne , już nie pamiętam ( skrzynki, kable itp) W sumie całość robót wraz z materiałem 10900 pln Wycena nie zawiera punktóe 400v ani doprowadzenia kabla ze skzynki w ulicy do domu. W sumie wyjdzie pewnie kolo 13 000 bez kontaktów, gniazdek oczywiście. To to chyba inwestor sam sobie kupuje. Troszkę dużo za alarmową instalację. Dowiedz się w firmie instalującej systemy, podejrzewam że zrobią okablowanie za free. Przynajmniej ja tak robie w budynkach w stanie surowym. Bo 2000 to strasznie dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adibaw 10.08.2008 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 intalacja alarmowa , 21 punktów ok 2000 pln U mnie za każdy punkt nie wliczając sprzętu masz 50zł czyli: dolatuje kabelkiem montuje czujkę lub szyfrator lub sygnalizator. inaczej liczy się centrale+jej programowanie za 8 linii masz 150zł i za każde rozszerzenie + 150zł na moją prace masz 28 miesięcy gwarancji i jeśli bierzesz sprzęt ode mnie to na sprzęt jest 12 miesięcy gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 24.08.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 U mnie elektryk wycenił to tak : Dom wraz z garażem i pomieszeniem nad garażem ok 234m2. 105 punktów x 50 pln 27 punktów teletechnicznych po 100 pln rodzielania 380 , montaz 460 intalacja alarmowa , 21 punktów ok 2000 pln inne , już nie pamiętam ( skrzynki, kable itp) W sumie całość robót wraz z materiałem 10900 pln Wycena nie zawiera punktóe 400v ani doprowadzenia kabla ze skzynki w ulicy do domu. W sumie wyjdzie pewnie kolo 13 000 bez kontaktów, gniazdek oczywiście. To to chyba inwestor sam sobie kupuje. Troszkę dużo za alarmową instalację. Dowiedz się w firmie instalującej systemy, podejrzewam że zrobią okablowanie za free. Przynajmniej ja tak robie w budynkach w stanie surowym. Bo 2000 to strasznie dużo. Nie pisz, że okablowanie robisz za free, bo to chwyt reklamowy godny Solidu Lepiej brzmi, że okablowanie robisz w cenie instalacji systemu Tak na marginesie, to wszystkim inwestorom odradzam zlecanie elektrykowi wykonania okablowania do systemu alarmowego, inst. antenowej, itp. Bardzo często elektryk ma jedynie mgliste pojęcie o tych instalacjach i zasadach działania, a bierze nie małe pieniądze za ich wykonanie. Lepiej poszukać od razu firmy, która będzie wykonywała daną instalację od A do Z (czyli od projektu, przez okablowanie, do montażu i uruchomienia urządzeń). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts