jogi8 24.08.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Nie pisz, że okablowanie robisz za free, bo to chwyt reklamowy godny Solidu Lepiej brzmi, że okablowanie robisz w cenie instalacji systemu Tak na marginesie, to wszystkim inwestorom odradzam zlecanie elektrykowi wykonania okablowania do systemu alarmowego, inst. antenowej, itp. Bardzo często elektryk ma jedynie mgliste pojęcie o tych instalacjach i zasadach działania, a bierze nie małe pieniądze za ich wykonanie. Lepiej poszukać od razu firmy, która będzie wykonywała daną instalację od A do Z (czyli od projektu, przez okablowanie, do montażu i uruchomienia urządzeń). Dzięki za zwrócenie uwagi- całkowicie się z Tobą zgadzam . Co do wykonanie przez elektryków okablowania to rzadko widziałem instalację TV zrobioną porządnym ale drogim kabelkiem, przeważnie po przyłożeniu miernika to spadki sygnału miełem ok 20-25 Db a to jak na sam przewód to troszkę za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nania 27.08.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Jestem po wycenie elektryka i sama nie wiem co myśleć Dom+ garaż 140m2. Wyszło - około 100 pkt elektryczne+TV+Internet+ telefon! - pralka podłanczana na osobnym kablu - doprowadzenie siły do ogrodu co by można było w przyszłości zrobic np oświetlenie - rozdzielnia+montaż - w rozdzielini 3 różnicówki - siła w garażu - podłączenie domu do skrzynki - cały osprzęt typu, właczniki, wyłączniki wszystkie gniazdka elektryczne tv itp. - w każdej elektryce od oświetlenie kostki na gotowo do podłączenia - dokumentacja fotograficzna rozmieszczenia całej instalacji na płytce - cała paierologia do dobioru technicznego elektryki czyli generalnie opcja FULL, o nic sie nie martwię, przychodze i wkręcam sobie tylko żaróweczkę Panowie za całość montaż + materiał(dobrej jakości) wycenili na 12000 zł netto! Myslę że jestem w stanie jeszcze z tej ceny zejść, no i mogę wziąść opcję bez osprzętu! Panowie mają się z tym uwinąć w około 1,5 tygodnia, są młodzi mają ciekawe pomysły, stosują dobre rozwiązania. A i jeszcze dodam że dom pod Warszawą Powiedzcie czy warte rozpatrzenia?? - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 28.08.2008 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Ale jaki to osprzęt?Zwykłe wyłączniki mogą być po 8 albo po 40 zł/szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nania 28.08.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Ale jaki to osprzęt? Zwykłe wyłączniki mogą być po 8 albo po 40 zł/szt. Chyba firmy BERKER? ale jeszcze muszę sprawdzić. To tyba nie takie najtańsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwt 06.09.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2008 Szwagier zrobił instalację za flaszkę.Znajomy wziął 1000 złotych. Przykłady można mnożyć... Realnie patrząc (moje doświadczenia + lektura forum) za instalację należy liczyć ok. 80 - 100 PLN/m2. PS.Jestem na etapie uzgodnień w wykonawcą i mam nadzieję zmieścić się w 10 000 PLN, za instalację elektryczną + TV + ethernet -> hacjenda 130m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariusy 07.09.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Wsrod wykonawcow najczesciej bywa ze ci najtansi to najwieksze papraki,bo 99% inwestorow nie ma najmniejszego pojecia o instalacjach.tak samo w wiekszosci jest glupota umawianie sie na jedna cene robocizny z materialem,bo mozna niezle poplynąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Motyl35 11.10.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Dałem 12500 zł za wszystko, dom 160m Szczecin , instalacja full wypas, ponad 200 pkt; robocizna 33 zł za punkt, bo i ekipa bardzo dobra. Może trochę przepłaciłem, ale nie będę oszczędzał na tak ważnej rzeczy, skoro na inne wydaję znacznie więcej...Co to jest 1000zł czy nawet 2000zł przy kosztach domu rzędu 500 000zł ?Widziałem już niejedną ŻENUJĄCĄ instalację el. wlasnej roboty albo robione przez amatorów "po kosztach". Działa, oczywiście że działa, ale jak...przebicia na pralce, mikrofalówce, wywalanie bezpieczników, brak wygody użytkowania - złe rozmieszczenie gniazd i przelączników, czy wreszcie spalenie sprzętów RTV podczas burzy...Ale przecież taniej było, czyż nie...Moim zdaniem bezsensowne są te licytacje, kto dał taniej...trzeba by porównywać jeszcze JAKOŚĆ...sama cena nic nie mówi!Np .sąsiadowi górale wmurowalii nadproże (długości chyba ze 3m!) tak ,że opiera się tylko ze 2cm na ścianie, i oczywiście JUZ musieli poprawiać, bo nie wytrzymały cegły pod tym...Ale miał przecież tańszą ekipę niż ja...! Takich kwiatków będzie miał więcej i nie zdziwie sie jak mu ten dom w ogóle się kiedys zawali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_pu 12.10.2008 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Motyl35:"Moim zdaniem bezsensowne są te licytacje, kto dał taniej...trzeba by porównywać jeszcze JAKOŚĆ...sama cena nic nie mówi!"Święta prawda - to tak jakby ludzie mówili tu za ile kupili samochód i ile ma popielniczek w środku.Cena to część składowa sukcesu, a o sukcesie mozemy mówić gdy instalacja jest wykonana zgodnie z preferencjami a nawet "pod" indywidualnego klijenta. I dopiero tutaj widać kunszt fachowca : albo robi : Panie tak będzie dobrze - bo przecież żarówka zaświeci, albo się trochę wysili i w trakcie oględzin i rozmów określi potrzeby inwestora - aby się mieszkało wygodnie, praktycznie i BEZPIECZNIE !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SovietGangstar 12.10.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Cena od punktu 36zł.Całość (ponad 100 pkt) z materiałem już wliczając - 10tyś zł.Dodatkowo w cene wliczone jest zamontowanie gniazdek i przełączników.Aha, tylko rów od skrzynki na dworze do domku kopałem ja sam (ok 20m - zaoszczędziłem 200zł).Wschodnie okolice Wrocławia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 12.10.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Dałem 12500 zł za wszystko, dom 160m Szczecin , instalacja full wypas, ponad 200 pkt; robocizna 33 zł za punkt, bo i ekipa bardzo dobra. Może trochę przepłaciłem, ale nie będę oszczędzał na tak ważnej rzeczy, skoro na inne wydaję znacznie więcej...Co to jest 1000zł czy nawet 2000zł przy kosztach domu rzędu 500 000zł ? Widziałem już niejedną ŻENUJĄCĄ instalację el. wlasnej roboty albo robione przez amatorów "po kosztach". Działa, oczywiście że działa, ale jak...przebicia na pralce, mikrofalówce, wywalanie bezpieczników, brak wygody użytkowania - złe rozmieszczenie gniazd i przelączników, czy wreszcie spalenie sprzętów RTV podczas burzy...Ale przecież taniej było, czyż nie... Moim zdaniem bezsensowne są te licytacje, kto dał taniej...trzeba by porównywać jeszcze JAKOŚĆ...sama cena nic nie mówi! Np .sąsiadowi górale wmurowalii nadproże (długości chyba ze 3m!) tak ,że opiera się tylko ze 2cm na ścianie, i oczywiście JUZ musieli poprawiać, bo nie wytrzymały cegły pod tym...Ale miał przecież tańszą ekipę niż ja...! Takich kwiatków będzie miał więcej i nie zdziwie sie jak mu ten dom w ogóle się kiedys zawali... Rozumiem że to kac moralny Cię dopadł i sam sobie teraz tłumaczysz że jest O.K. Jeśli sam sobie ktoś robił instalację to wątpię aby gniazda nie były w tych miejscach co chciał. Ilość punktów nie była mniejsza od Twojej tylko dlatego że to oszczędność i żeby było taniej. Zrozumiesz to jak kiedyś sobie uświadomisz że masz kupe punktów z których nigdy nie skorzystałeś. Nie każdy potrzebuje 200 punktów w domu. I napewno jeśli ktoś sam sobie robił instalacje to miał o tym jako takie pojęcie bo napewno zrobił to według prawideł bo wie że nie przeszło by to odbioru i pomiarów. Ty jednak tego widać nie wiesz i wypisujesz to co wypisujesz. Jeśli moge zaoszczędzić ponad 5 tyś i mieć tak samo wypasioną instalację jak Twoja tylko dlatego bo będę robił ją sam to nie pisz mi że to napewno będzie kicha bo nie biorę się za robotę, o której nie mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1891 13.10.2008 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 U nas cena za punkt od 25-30 zł, materiały kupowaliśmy sami mówię tu o kablach i skrzynce cena 1500 zł domek 165m2 pow cał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Motyl35 17.10.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Rozumiem że to kac moralny Cię dopadł i sam sobie teraz tłumaczysz że jest O.K. Jeśli sam sobie ktoś robił instalację to wątpię aby gniazda nie były w tych miejscach co chciał. Ilość punktów nie była mniejsza od Twojej tylko dlatego że to oszczędność i żeby było taniej. Zrozumiesz to jak kiedyś sobie uświadomisz że masz kupe punktów z których nigdy nie skorzystałeś. Nie każdy potrzebuje 200 punktów w domu. I napewno jeśli ktoś sam sobie robił instalacje to miał o tym jako takie pojęcie bo napewno zrobił to według prawideł bo wie że nie przeszło by to odbioru i pomiarów. Ty jednak tego widać nie wiesz i wypisujesz to co wypisujesz. Jeśli moge zaoszczędzić ponad 5 tyś i mieć tak samo wypasioną instalację jak Twoja tylko dlatego bo będę robił ją sam to nie pisz mi że to napewno będzie kicha bo nie biorę się za robotę, o której nie mam pojęcia. =================================== Jeżeli NAPRAWDĘ znasz się na tym ,to pewnie że zrobisz i będzie dobrze, nie neguję tego wcale.... Jest jednak wielu takich, co to uważają , że znają się (ale tylko wg własnego mniemania) na wszystkim i pieprzą niemiłosiernie co sie tylko da... Wynajmuję teraz własnie dom, w którym elektryke robił wlasciciel osobiscie i jej z tego bardzo dumny... Żadne gniazdko nie ma uziemienia (!), mikrofala wali przebiciami po łapach, pralka tak samo...Gdy pracuje zmywarka i ktos nieopatrznie wlaczy czajnik - wywala bezpieczniki...Rozmieszczenie gniazdek jest niepraktyczne ,sa np. miejsca gdzie sa cztery gn. obok siebie, a na 2 pozostalych scianach nie ma nic...cały dom mamy w przedłużaczach.... Oswietlenie w kuchni jest totalnie spartaczone, wiecznie jest tam zbyt ciemno i nie da sie jej bardziej doświetlić... Kabel antenowy (złącza?) na dachu jest tak beznadziejnej jakości ,że przy byle delikatnej tylko mżawce - tv sat przestaje odbierac...(sprawdzalem miernikiem, antena jest idealnie ustawiona)... O tym ze jest tylko jedno gniazdko TV we wcale nienajszczesliwszym miejscu -nie musze chyba wspominać Skrzynka z bezpiecznikami jest umieszczona za szafą ,trzeba ją odsuwać, żeby tam dojść... O tym ze brak jest różnicówki tez nie muszę chyba wspominać , bo gość na pewno do dzis nie wie, co to w ogóle jest... Odbior zalatwil po znajomosci i jest bardzo zadowolony - użytkownicy tego lokum niestety nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Motyl35 17.10.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Rozumiem że to kac moralny Cię dopadł i sam sobie teraz tłumaczysz że jest O.K. Jeśli sam sobie ktoś robił instalację to wątpię aby gniazda nie były w tych miejscach co chciał. Ilość punktów nie była mniejsza od Twojej tylko dlatego że to oszczędność i żeby było taniej. Zrozumiesz to jak kiedyś sobie uświadomisz że masz kupe punktów z których nigdy nie skorzystałeś. Nie każdy potrzebuje 200 punktów w domu. I napewno jeśli ktoś sam sobie robił instalacje to miał o tym jako takie pojęcie bo napewno zrobił to według prawideł bo wie że nie przeszło by to odbioru i pomiarów. Ty jednak tego widać nie wiesz i wypisujesz to co wypisujesz. Jeśli moge zaoszczędzić ponad 5 tyś i mieć tak samo wypasioną instalację jak Twoja tylko dlatego bo będę robił ją sam to nie pisz mi że to napewno będzie kicha bo nie biorę się za robotę, o której nie mam pojęcia. ================== Jeżeli NAPRAWDĘ znasz się na tym ,to pewnie że zrobisz i będzie dobrze, nie neguję tego wcale.... Jest jednak wielu takich, co to uważają , że znają się (ale tylko wg własnego mniemania) na wszystkim i pieprzą niemiłosiernie co sie tylko da... Wynajmuję teraz własnie dom, w którym elektryke robił wlasciciel osobiscie i jej z tego bardzo dumny... Żadne gniazdko nie ma uziemienia (!), mikrofala wali przebiciami po łapach, pralka tak samo...Gdy pracuje zmywarka i ktos nieopatrznie wlaczy czajnik - wywala bezpieczniki...Rozmieszczenie gniazdek jest niepraktyczne ,sa np. miejsca gdzie sa cztery gn. obok siebie, a na 2 pozostalych scianach nie ma nic...cały dom mamy w przedłużaczach.... Oswietlenie w kuchni jest totalnie spartaczone, wiecznie jest tam zbyt ciemno i nie da sie jej bardziej doświetlić... Kabel antenowy (złącza?) na dachu jest tak beznadziejnej jakości ,że przy byle delikatnej tylko mżawce - tv sat przestaje odbierac...(sprawdzalem miernikiem, antena jest idealnie ustawiona)... O tym ze jest tylko jedno gniazdko TV we wcale nienajszczesliwszym miejscu -nie musze chyba wspominać Skrzynka z bezpiecznikami jest umieszczona za szafą ,trzeba ją odsuwać, żeby tam dojść... O tym ze brak jest różnicówki tez nie muszę chyba wspominać , bo gość na pewno do dzis nie wie, co to w ogóle jest... Odbior zalatwil po znajomosci i jest bardzo zadowolony - użytkownicy tego lokum niestety nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariusy 17.10.2008 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Motyl, zgadzam sie z Tobą.Nigdy domorosly elektryk samozwaniec nie bedzie elektroinstalatorem.Sam znam kilka takich przykladow.A te puszki górne :)Jak oni sa z nich dumni:)Jak ktos robi dziesiatki domow w roku ,to samo przez sie jest wiadome ze troche widzial i z niejednego pieca jadł chleb.Przypominam ze terazniejsze wykonastwo elektroinstalacyjne to nie jest tylko zarowka i gniazdko w pokoju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 18.10.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 U mnie właśnie układają kable - 3000 zł za wszystko wewnątrz i na zewnątrz. Biały montaż będzie liczony osobno - nie pamiętam, ale chyba 300 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmink 20.10.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Takie jest moje zdanie że, budując dom za 400ooozł wydać 10ooozł na instalacje elktryczną to jest dużo? A jak zabije nam jednego z członków rodziny to co? Co nam da użalanie sie i płakanie ,,było trzeba nie oszczędzac...'' zamiast dac prace wykonac wirmie która udzieli gwarancji(sprawdzić czy takowa ma wykupione OC), zamiast kupić b.dobrej jakości elemty składowe instalacji kupujemy włączniki made in china za 10PLN.....dużo by pisać..... Ale najważniejsze że ja mam coś za 5zł taniej od sąsiada W dzisiejszych czasach za darmo nawet w morde nie dadzą... Idź do firmy powiedz co chcesz nie zrobia kalkulacje, nie powiedza jaki osprzet będa instalować i jakiej produkcji kable,POSŁUCHAJ I ZROZUM co mówią FACHOWCY - przemysl propozycje nie trześ sie jak zaproponują instalacje częściowo inteligentną...porównaj z oferta innej firmy i zrób tam gdzie wydadza ci siepewnijsi czy wiesz że mają dobrą renome.... 1.Będziesz mieszkał w bezpieczym domu Ty i twoja rodzina nie będziecie zgrozeni porażeniem pradem el. 2. Twój sprzęt RTV/AGD - niekiedy koszmarnie drogi będzie bezpieczy 3. Teraz jest bum w budownictwie - ale to minie i mieszkania/domy będa tańsze niż teraz - mając nowoczesną,bezpieczną,energoszczędną i nowoczesną instalacje podnisisz standard domu/mieszkania nikt nie powie ze zrobiłes wszystko jak najmnijszym kosztem dzisiaj ,,INTELIGENTNY DOM'' to dla niektórych abstrakcja - tak jak 10 lat temu telefony - wtedy tez wszyscy mówili ,,po co mi komórka''.... To tak jak z autem cena rynkowa 28-32tys ale my okazje za 26 tyś. wyrwalismy to sąsiadowi gul skoczy....to wam bedzie skakł jak sasiad po stłuczce w 3dni auto poskałda a wasze po takiej samej kolizi rozleci sie na pół...on rano pojedzie do pracy a Ty bedziesz na pomoc drogowa czekał.. Na zachodzie ELEKTRYK to jest gość, jest bardzo ciężko zostac elektrykiem, niekeidy elektrycy zarabiaja tyle co prawnicy(średnia klasa) ale nikt tu nie oszczedza - moze niekótrych nie stac na całkowitą autmatyke - robią tradycyjna instalacje z elementami ale wszystko HIGH LEVEL - ma byc bezpiecznie Nie ma czegos takiego jak w Polsce że przykładowo firma bierze za punkt 70zł a jakaś podrzędna 30zł...wszyscy biora tą samą kase - konkuruja jakością,szybkością itp. - trzymaja się razem... Jeżeli wszyscy będa robili dobrą robote za ta samoą kase to Inwestor bedzie miał tylko jeszcze jedną opcje - ,,pan Kowalski'' co zrobi to za połowe ceny i urządzenia gdzies tez tanio załatwi... Tutaj do elektryków/elektromonterów itp. zacznimy cos robic zeby naszą prace szanowano!!! nie wypisujmy ze robimy domek 150m2 za 1500zł !!! Książke można o tym wszystki napisać..Etyka w Elektrotechnice... w Elektrotechnice... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 26.10.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Wiesz co , nic Ci to nie da , latasz po całym forum i piszesz zeby duzo placic wykonawcom bo sam nim jestes , i jak sie duzo zapłaci to Ci dobrze zrobią , rozumiem ze chcesz sie zareklamowac - ale juz duzo tutaj takich bylo co to pisali ze trzeba godnie wynagrodzic wykonawce bo takto dobrze zrobią , polecali jakies firmy co niby u nich robili a potem sie okazywalo ze sami się ukrywali pod nickiem niby budującego . Pewnie ze dla Ciebie lepiej wziasc za instalacje 10tys niz 3tys - bo wiecej zarobisz a czym sie jedna od drugiej różni? Że jedną Ty zrobiłes a drugą Twoja konkurencja? Tylko ja wole tą konkurencje bo skoro jestes taki dobry to byś robił instalacje a nie szukał szczęścia na forum muratora..... Tutaj do elektryków/elektromonterów itp. zacznimy cos robic zeby naszą prace szanowano!!! nie wypisujmy ze robimy domek 150m2 za 1500zł !!! ..... ???? Najpierw popracuj nad fachowoscią , spuść ceny a potem Cie docenimy , widze ze chciałbyś sie mało narobić a dużo zarobic - jak prawie kazdy Polak na Emigracji. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmink 26.10.2008 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Nie jestem żadnym wykonawcą i nie muszę się reklamować, a instalacje jakie wykonuje nawet ci się nie śniły...pracuję w Norwegii,Meksyku,Brazylii i czasami po morzu Kaspijskim pływam - jestem fachowcem w tym co robię - i pieniądze też mam odpowiednie - bo na zachodzie ceni sie fachowców a nie to co w Polsce....jak jesteś informatykiem - niewazne że tylko potrafisz jakąs baze danych zrobić czy uzyć offica - to już jestes gość i musisz co najmniej 10k miesiecznie zarabiać....ale budowlaniec który stawia dom - i jest odpowiedzialny za to co zrobił to jest tylko ,,Jasiu'' pijaczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 26.10.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 dobra koncze rozmowe z Tobą bo sam nie wiesz chyba o co Ci chodzi , gadasz jak to zle w Polsce a sam jezdzisz po całym swiecie - skoro Ci tam dobrze to po co krytykujesz co jest u Nas ( i skad wogole wiesz skoro Cie nie ma ) mi sie w Polsce podoba ... Ps. Jezeli juz , to nie jestes Fachowcem tylko Fachowcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmink 26.10.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Problem z czytaniem ze zrozumieniem? Nie wolno mi krytykować tego co w Polsce sie dzieje? Mieszkam tu 6miesięcy w roku i chyba mam do tego prawo...a nawet gdybym nie mieszkał i był kosmitą to tez moge to robić....ja mam porównanie w przeciwieństwie do Ciebie.... MI też sie w Polsce podoba-nigdzie nie napisałem że jest inaczej - ale chyba nikt nie uważa że wszystko jest idealne - tak samo nie napisałem że ,,na zachodzie''jest wszystko super...ale nie o tym ten temat.. Chodzi mi tylko o jedno - jak ktoś jest fachowcem w jakiejś dziedzinie - nieważne jakiej - może być mistrzem w zamiataniu ulicy - to powinien mieć za to odpowiednio płacone...a nie że jeden uważa że jest super(jak Ty) a inni to robią same proste prace i można im za to płacić grosze bo obrosną w piórka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts