Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł na drewno i węgiel

Recommended Posts

Jako, że to mój pierwszy post na forum, więc witam szanowne grono forumowiczów.

Potrzebuję porady co do wyboru kotła. Mam zamiar opalać głównie drewnem bo mam je bardzo tanio (nie trociny) i trochę węglem w razie potrzeby.

Jaki kocioł wybrać w takim przypadku?

Jest 200 m2 do ogrzania. Jeżeli macie jakieś z tym doświadczenia to piszcie. Rodzaje, polecani producenci,itp.

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja niedawno kupiłem kociołek FEX-PLUS 30H z firmy Ferrum z Suwałk. Jest to kociol z dolnym spalaniem właśnie na drewno i węgiel, aby nie uzależniać się od jednego typu paliwa.

W kociolku tym można palić prawie wszystkim pod warunkiem żeby opał byl suchy.

Kocioł mam jeszcze nie podłączony, ale na dniach bedę robił kotłownię.

Poszukaj na forum

rafałka on użytkuje ten kocioł od paru sezonów.

Na forum cieszy się on dobrą opinią użytkowników.

Zajrzyj też tu: FEX

jesli FEX okaze sie zbyt drogi (acz podobno warty ceny szczegolnie z hybrydowym wyciągiem) to moze ktorys z mniej 'dostosowanych' do drewna piecykow sie nada - np Junkers/Buderus/Dakon ma w swojej ofercie pare piecy ktore teoretycznie sa dostosowane do drewna. W praktyce zobacze - jeszcze go nei uruchomilem. Za model 28kW dalem 2800zl z miarkownikiem ciągu. Dolne spalanie, bez nadmuchu (nie chccialem nadmuchu).

Ja palę właśnie w takim kotle Buderusa S111 20 kW. Jak dotąd mam bardzo pozytywne zdanie o tym kotle. Palę i drewnem i węglem. U rodziców jest od kilku dobrych lat identyczny tylko że firmy Dakon Dor 24 kW i też jest super. Według mnie można polecić. Ja za swój w tym sezonie płaciłem 2300 zł.

Kane66 napisał:

jesli FEX okaze sie zbyt drogi (acz podobno warty ceny szczegolnie z hybrydowym wyciągiem) to moze ktorys z mniej 'dostosowanych' do drewna piecykow sie nada - np Junkers/Buderus/Dakon ma w swojej ofercie pare piecy ktore teoretycznie sa dostosowane do drewna. W praktyce zobacze - jeszcze go nei uruchomilem. Za model 28kW dalem 2800zl z miarkownikiem ciągu. Dolne spalanie, bez nadmuchu (nie chccialem nadmuchu).

mój kociołek jest z czopuchem hybrydowym i z automatycznym palaczem.

Popatrzyłem trochę na strony tych producentów, na razie nie działa strona ferrum więc jeszcze nic nie wiem o tych kotłach, jutro może zadzwonie do nich.

Zastanawia mnie kwestia nadmuchu wentylatorem i sterownik. Czy to zdaje egzamin w przypadku opalania drewnem?

Przecież podstawowa rzecz przy kotle to nadmuch/wyciąg i sterownik do kupy.

Pytam o to, bo mój dziadek kupił piec z nadmuchem i twierdzi, że działa on niewłaściwie jak pali drewnem,że strumień powietrza wręcz gasi materiał i przestał używać nadmuchu i reguluje płomień otwieraniem szybru.

Z drugiej strony to używa on niezłego śmiecia które ciężko nazwać drewnem.

Zdecydowanie polecam Junkers Supraclass i jego odpowiedniki (Buderus, Dakon).

Jest to kociołek dolnego spalania z miarkownikiem. Doskonale spala drewno. Przy odpowiednim drewnie (leprzy jest brykiet) i technice palenia wzbudza się i pracuje na zasadzie zgazownia drewna, z bardzo duża efektywnością. Konstrukcja jest bardzo przemyślana. Wygodny w obsłudze, a zwłaszcza w czyszczeniu.

Miarkownik jest wystarczającym elementem sterującym mocą kotła. Sterownik i nadmuch są zupałnie zbędne w tym piecyku. I jeszcze jedna zaleta; jest tani w zakupie.

Naprawdę jest godny polecenia. Mam zamiar poświęcić mu w przyszłości osobny wątek, bo kociołem zasługuje na to.

Pozdrawiam

ha ! tez mialem podobne przeczucie jak go kupowalem, konstrukcja i cena mnie uwiodły. Zobaczymy jak z trwałością.

Co do nadmuchu ogolnie: po co komu nadmuch przy paleniu drewnem czy brykietem ? Utopione pieniadze. Wyciąg owszem - moze sie przydac acz konieczny nie jest. Sterownik - czym tu sterowac ? Spalasz, jedziesz, ma byc bufor.

Co do nadmuchu ogolnie: po co komu nadmuch przy paleniu drewnem czy brykietem ? Utopione pieniadze. Wyciąg owszem - moze sie przydac acz konieczny nie jest. Sterownik - czym tu sterowac ? Spalasz, jedziesz, ma byc bufor.

Trochę to dla mnie dziwne co piszesz.

Z tego co czytałem na forum, to nadmuch i sterownik przyczyniają się do efektywniejszego spalania i ograniczenia ilości paliwa.

Paliwa różnią się od siebie kalorycznością, więc ma to wpływ tylko na stałocieplność. Przy drewnie będziemy częściej musieli podkładać do pieca.

Sterownik steruje też pompą cyrkulacyjną układu c.o.( chyba że posiada się układ grawitacyjny).

Mam kilku znajomych, którzy palą tylko drewnem w piecu przeznaczonym do palenia węglem i są bardzo zadowoleni. Najnowsze piece są tak skonstruowane, że kiedy nie działa nadmuch (np brak prądu), to palenisko w piecu wygasa.

Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, wiec niech ktoś mnie poprawi jak się mylę.

potwierdzam słowa przedmówcy - mam piec węglowy ze sterownikiem - całe lato paliłem w nim na wodę drzewem (odpadami - efekt był bardzo dobry)

Teraz palę miałem i węglem i ostatnio djję małą węglarkę na noc i małą węglarkę rano na dzień - temp wody 40 Sam jestem w szoku że tak mało pali - ale to oczywiście jak temp na dworze ok. 0.

bez sterownika nie do osiągnięcia - wiem bo kilka lat paliłem w zwykłym piecu.

Dom ok 120 m, 12sm styro

Pozdrawiam

to najwyrazniej ja i wielu innych w tym producenci wielu piecy na drewno (o tym jest m.in. topic) jestesmy "inni" skoro uwazamy ze nadmuch przy drewnie to sprawa nieporządana. Nie wiem takze jak nadmuch mialby ograniczyc zuzycie drewna w prawidlowej aplikacji pieca opalanego drewnem w kotlowni. Moze mi to ktos wyjasnic ? Czlowiek uczy sie cale zycie.

Miał to oczywiscie inna sprawa. Tu nadmuch to koniecznosc ;)

Ja polecę piec "Moderator" z Hajnówki. Opalany tylko drewnem, różnego rodzaju tzn. mokre, suche; liściaste lub iglaste; różne odpady drewna. Wszystko to pali się znakomicie. Nie mam doświadczenia z węglem ani groszkiem także się nie wypowiem, ale piec jest do tego przystosowany. Palą się dobrze liście i trociny (to z doświadczenia znajomych którzy też taki piec mają)

Piec ma automatykę, ale jest niewykorzystana z tego względu, że drewno spala się zbyt szybko i wytwarza wtedy zbyt dużo ciepło, można zagotować układ pomimo 90 litrów w piecu 17KW (zdarzyło się 2 razy w ciągu 6 lat)

Jednym słowem naprawdę dobry piec. Polecam

Wg mnie to jest odpowiednik omawianego wcześniej FEXa. Słyszałem o moderatorze dobre opinie, ale mi bardziej zależy na piecu uniwersalnym: drewno + węgiel.

Pytając w sklepach o kocioł, kiklu sprzedawców namawiało mnie na Defro, np. Optima Comfort Plus. Kocioł 20 kW kosztuje ze wszystkim 4 tys. Czy ktoś z was użytkuje taki?

http://www.defro.pl/inside.php?pg=3181191f8507b7c058956c50281ffa57&srs=4589869ab586c15b3872185cc826dcc0