RadekP169 14.01.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Też jestem zainteresowany piecem na drzewo, ale moja uwagę przykuł piec zagazowywujący drewno firmy Atmos czy ktoś ma taki piec?? ewentualnie czy ktoś może coś powiedzieć o tej firmie i ich piecach??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 14.01.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 bylo o nich sporo na forum, przejrzales poprzednie topici ?http://forum.muratordom.pl/search.php i slowo ATMOS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.01.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Pytam o to, bo mój dziadek kupił piec z nadmuchem i twierdzi, że działa on niewłaściwie jak pali drewnem,że strumień powietrza wręcz gasi materiał i przestał używać nadmuchu i reguluje płomień otwieraniem szybru. Z drugiej strony to używa on niezłego śmiecia które ciężko nazwać drewnem. ja równiez uwazam, ze nadmuch przy drewnie nie jest potrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fishu 14.01.2008 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 co do Atmosa to moge powiedziec ze moj znajomy uzywa go w domu o powiezchni uzytkowej 160metrowz tego co mowi to jest bardzo zadowolonytwierdzi ze oplaty za ogrzewanie sa bardzo maledlatego sam tez zastanawiam sie nad jego zastosowaniemale mam jeszcze czas wiec jeszcze sie nad tym zasanowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekP169 15.01.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Dzięki bardzo Szukam pieca na drewno i myślę o Atmosie albo o Viessmannie, potrzebuje około 60 kW. Cena taka sama. Szukałem na forum i znalazłem całkiem sporo informacji, niestety porównania Atmos kontra Wiesiek brak. Jak by był ktoś kto miał podobny dylemat i wybrał ten bo.. a nie tamten bo... to bym był bardzo wdzięczny za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 15.01.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 No to może czas bym wypowiedziąl swoje Mieszaj sie w tym wątku rózne konstrukcje kotłów: Moderatoto i inne wielopaliwowce - to kotły nie mające nic wspolnego z efektywny spalniem drewna - są górniakami/ dolniakami które spalja paliwo ot tyle - Fex, Atmos, Vigas, - to kotły wykorzystujące zjawisko pirolizy - czyli efejktywniej spalaja paliwo. Iekszośc z kotłów na przysłowiowy HOLZGAS - potrzebuje zabezpieczenia i tak Atmos , Vigas, Buderus, - bezwzględnie wymagaja instalacji zbiornika akumulacji (jest to podane w karcie gwarancyjnej) Dodatkowo nie strawią "smiecie: gdyz posiadają układy płomiennikowe Fex- po pierwsze nie potrzebuje zabezpieczenia (bufor ) a i aspirolizuje wszystko co dostanie w gardziel (warunek - musi zostac wytworzona odpowiednia grubośc żaru - ponad palnik) Co do nadmuchu to w Fexie ma sens przy weglu - natomiast przy drewnie jest zbędny. fex ma jedną zasadniczą wade - wymaga bezwzglednego komina i dobrego ciągu - ale i na to znleziono sposób - wyciąg- który zapewnie palenie nawet przy niedostatecznym przekroju komina. Dla porównania Fex Plus 60 kW (wegiel i drewno - to paliwo podstawowe - wszystkie ich pochodne to paliwo zastepcze z wyłaczeniem koksu) u mnie kosztuje z czupuchem hybrydowym i automatycznym palaczem (czyli komplet) łacznie z wysyłką do klienta 7140 zł. I na tym kończy się jego instalacja. Dla Porównania wspomniany Atmos Cena + 4 000 za bufor - bo mniejszego niż 1000 l nie ma sensu wstawić. Jak macie pytania - pytajcie postaram się pomóc Pozdrawiam serdecznie Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 15.01.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 no i to mi się podoba szybko, zwiężle i na temat. A "propo" sebo8877, czy Ferrum już działa normalnie, no i pan Jan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biedronek 15.01.2008 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 wiem już co to czopuch hybrydowy ale co to jest automatyczny palacz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 15.01.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Jacek działa ale zdarzają sie przestoje Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 15.01.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 fex ma jedną zasadniczą wade - wymaga bezwzglednego komina i dobrego ciągu - ale i na to znleziono sposób - wyciąg- który zapewnie palenie nawet przy niedostatecznym przekroju komina. Sebo8877 Właśnie. Jedną, ale jakże znaczącą wadę. Nie każdy ma wysoki komin i dostateczny ciąg kominowy. Nie ma to znaczenia, bo można zakupić hybrydę i po sprawie. Mnie to jednak nie przekonuje. Dla porównania Fex Plus 60 kW (wegiel i drewno - to paliwo podstawowe - wszystkie ich pochodne to paliwo zastepcze z wyłaczeniem koksu) u mnie kosztuje z czupuchem hybrydowym i automatycznym palaczem (czyli komplet) łacznie z wysyłką do klienta 7140 zł. Sebo8877 I to jest druga podstawowa wada. Jeżeli mam tak niski komin i niewystarczający ciąg (bo przy tak niskim kominie nie może być dobry twierdzą niektórzy), to po co wydawać tyle kasy. Czy kupię piec za 7000, czy za 2500, to i tak nie będzie się paliło. Dla mnie istnieje jeszcze trzecia wada - jego moc. Najmniejsza to 30KW i prawdopodobnie na moją powierzchnię 86m2 byłby przewymiarowany, a nie mam zamiaru dokupywać jeszcze zbiornika buforowego. Jeżeli kogoś uraziłem, to przepraszam, nie było to zamierzone. Atomic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 16.01.2008 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 u mnie już bodajże 5 sezon palę w kotle pro-techa.komora spalania duza więc drewnem mogę palić.ale najlepiej pali sie jednak węglem a jeszcze lepiej węglem+miałem. samo drewno jest dobre przy temperaturach jesienno/wiosennych - wrzuca się mało drewna a kocioł szybko grzeje w moim przyp. wodę i szybko sie wypala. jak pisali przedmówcy - nie jest wtedy potrzebny wentylator nadmuchowy. konstrukcja pro-techa - klapka przy wentylatorze zbyt mocno reaguje na 'przewentylowywanie' kotła - temperatura przy drewnie w krótki m czasie potrafi poszybować pod 100 (oczywiście przy temp. ustawionej np. na 65°)---zgadzam się z przedmówcami, że lepsze są do spalania drewna kociołki z miarkownikiem - tu raczej nie ma obawy że kocioł sie 'przewentyluje' - bo nie ma takiej możliwości.w protechu - niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 16.01.2008 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 jak pisali przedmówcy - nie jest wtedy potrzebny wentylator nadmuchowy. konstrukcja pro-techa - klapka przy wentylatorze zbyt mocno reaguje na 'przewentylowywanie' kotła - temperatura przy drewnie w krótki m czasie potrafi poszybować pod 100 (oczywiście przy temp. ustawionej np. na 65°) Troche to dziwne. Woda osiąga 65°, gaśnie wentylator i klapka się zamyka. Kompletny brak powietrza do spalania a pompa wody cały czas chodzi. Dlaczego więc temp rosnie Ci aż do 100° ?? Może masz za mało wykręcony cieżarek przy klapce i mimo wyłaczonego wentylatora klapaka się otwiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 16.01.2008 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 no i tu jest clue problemu - w protechach obciążnikiem jest śruba wkręcana w nakrętką umieszczoną na klapce...proste jak budowa cepa - ale niestety przy różnych warunkach pogodowych np. silny wiatr - obciążnik lubi się okazywać teorią - kocioł i tak się przedmucha...---ja mam wprawę i kocioł pali się dobrze - ale na samym drewnie ciąg robi się tak duży że nie wystarcza - a nie chce mi sie siedzieć i dopaowywać obciążnika do paliwa.teraz palę węglem+miałem wiec jest bardzo dobrze.w lecie -po prostu wrzucam trochę drewna przy uchylonych dolnych drzwiczkach i wyłączonej pompce - wode mam ciepłą za 15 minut (zbiornik wody blisko kotła), grawitacyjnie do podgrzania wody wystarczy...poza tym rozpalone drewno nie przygaśnie ci od razu - bezwładność jest w tym przypadku decydująca.---aha - ponieważ pale w tym piecu od 5 lat, jeszcze nigdy nie udało mi sie wody zagotować choć alarm na kotle już kilka razy się włączał (95°C)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 16.01.2008 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 fex ma jedną zasadniczą wade - wymaga bezwzglednego komina i dobrego ciągu - ale i na to znleziono sposób - wyciąg- który zapewnie palenie nawet przy niedostatecznym przekroju komina. Sebo8877 Właśnie. Jedną, ale jakże znaczącą wadę. Nie każdy ma wysoki komin i dostateczny ciąg kominowy. Nie ma to znaczenia, bo można zakupić hybrydę i po sprawie. Mnie to jednak nie przekonuje. Dla porównania Fex Plus 60 kW (wegiel i drewno - to paliwo podstawowe - wszystkie ich pochodne to paliwo zastepcze z wyłaczeniem koksu) u mnie kosztuje z czupuchem hybrydowym i automatycznym palaczem (czyli komplet) łacznie z wysyłką do klienta 7140 zł. Sebo8877 I to jest druga podstawowa wada. Jeżeli mam tak niski komin i niewystarczający ciąg (bo przy tak niskim kominie nie może być dobry twierdzą niektórzy), to po co wydawać tyle kasy. Czy kupię piec za 7000, czy za 2500, to i tak nie będzie się paliło. Dla mnie istnieje jeszcze trzecia wada - jego moc. Najmniejsza to 30KW i prawdopodobnie na moją powierzchnię 86m2 byłby przewymiarowany, a nie mam zamiaru dokupywać jeszcze zbiornika buforowego. Jeżeli kogoś uraziłem, to przepraszam, nie było to zamierzone. Atomic No to ja powiem że najmniejsza Moc to 10 kW- jest to kociol etażowy - poźniej 20 30 40 50 60 70 80 Fex i Fex Plus Tak więc z tą trzecią wadą się nie zgadzam:) Trudno mi także się zgodzic że czopuch hybrydowy http://www.ekokotly.com.pl/page.php?oferta=9 nie jest lekarstwem na nie wystarczający ciąg Zostaje jak dla mnei wada nr 1 - resztę podważyłem i także nie chciałbym tutaj nikogo obrazić. Co do wyboru kotła to sprawa zawsze jest indywidualna - ktos chce efektywnie spalac drewno wybiera kociol na drewno - ktos chce palic drewnem wybiera kocioł na wszystko. Tak wiec jak widac sprawa jakby jej nie pokazywć zawsze jest indywiduum klineta. Pozdrawiam sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 16.01.2008 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 No to ja powiem że najmniejsza Moc to 10 kW- jest to kociol etażowy - poźniej 20 30 40 50 60 70 80 Fex i Fex Plus Tak więc z tą trzecią wadą się nie zgadzam:)sebo8877 Tylko, że pozostałe kotły nie są już tak dobre jak FEX Plus Na stronie podanej przez Ciebie czytamy: "...nie posiadają palnika i wkładek szamotowych." Według mnie (choć nie jestem fachowcem) właśnie te dwa elementy przyczyniają się do efektywnego spalania drewna. Trudno mi także się zgodzic że czopuch hybrydowy http://www.ekokotly.com.pl/page.php?oferta=9 nie jest lekarstwem na nie wystarczający ciągsebo8877 Nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy śpię sobie w nocy, a tu nagle wyłączają prąd. Hybryda nie działa i nieszcząście gotowe. Ktoś zaraz powie, ża można podłączyć UPS-a, ale to następny dodatkowy koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 16.01.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Atomic -Fex Posiada zaróno palnik jak i wkładki szmotowe- jeżeli towja uwaga sie go tyczy - co do innych kotłow to róznie z tymi elementami bywa Co do hybrydy?? Pytanie zasdanicze i podstawoowe- kiedy nie będzie się paliło w kotle - na zimnym czy cieplym kominie??? Na ciepłym kominie nie ma aż tak wielkiego zagrożenia że nie pójdzie. A co do przytoczonego przez ciebie nieszczęscia- hybryda pracuje sekwencyjnie - wtedy gdy kociol pracuje - czyt" dochodzi do zadanej temp" Jeżłi brakuje pradu sorry - to samo zdarzyć może sie przy: nadmuchu A tak dodatkowo to: Pompa CO staje -przekroje "na miedzi" "rozdzielaczach" i na "nowoczesności" wąziutkie i zonk ta sama katastrofa co w przypadku braku prądu na hybryde :) A reasumując - jaka katastrofa ???? - następuje domknięcie powietrza wtórnego (potrzebnego do spalania) kocioł sie dusi i gaśnie i takie to postępowanie stosowane jest od górnika poprzez dolniak skończywszy na miałowcu czy ekogrochu z podajnikiem Co do fexa - tu sterujesz praktycznie 3 rodzajami powietrza - ale bez wtórnego ni chu chu palić sie nie będzie Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 16.01.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Nooooo dooooooobra, przekonałeś mnie sebo8877, chociaż nie do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 20.01.2008 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Ja zastanawiam sie nad instalacja pompy ciepla, ale zniecheca mnie koszt instalacji.Czy piec na drewno zaspokoji 6-o osobowa rodzine, wszyscy dorosli 24 h w domu.Dom bedzie mial 140m+40 poddasze, parter ogrzewanie podlogowe, poddasze chyba kaloryfery.Lubimy polezec we wannie natrysk raczej latem...czy opalanie drewnem zda egzamin, jak czesto trzeba dokladac do pieca?. Opalanie drewnem spełni Twoje oczekiwania. Jeśli pytasz o podkładanie do kotła, to zależy jaki to będzie kocioł i w jakiej instalacji. Ja mam kocioł dolnego spalania 28kW (przy drewnie), 400m2 pow. ogrzewanej i musze podkładac co 6 do 10 godzin, przy ciągłym paleniu. Przy obecnych temperaturach rozpalam raz dziennie, ładuje komorę do pełna i wystarcza tej energii na całą dobę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 20.01.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 lukol-bis, jakiej firmy masz kociołek i jak ocieplony dom?Bo wydaje mi się, że coś za mały? Palisz brykietem.Brykiet musi się chyba szybko spalać, bo jest drobny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 20.01.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 lukol-bis, jakiej firmy masz kociołek i jak ocieplony dom? Bo wydaje mi się, że coś za mały? Palisz brykietem. Brykiet musi się chyba szybko spalać, bo jest drobny? Na tak osobiste pytanie musze odpowiedzieć: Kociołek Junkers Supraclass (jak dla mnie ideał wśród kotłow na paliwa stałe, pod kazdym wzgledem - konstrukcyjnie, technologicznie i ekonomicznie). Dom - 20 latek w technologii 3W (MAX-wełna-szczelina-MAX). Kociołek nie jest za mały. Poprzednią zimę ogrzewałem kotłem gazowym z mocą ustawioną na 17kW (moge regulowac tą moc od 17 - 40kW). Junkersa eksploatuję pierwszy sezon i zastanawiam się czy CUW nie ogrzewać też tym kotłem. Brykiet spala się tak jak mu miarkownik ciągu na to pozwala. Ja jestem bardzo zadowolony. Już nie chciałbym wracać do palenia drewnem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts