aguś1982 07.01.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 mam problem i to duży okazało się że mój garaż się nie zmieści na działce , brakuje mi 1 m i wieć garaż miałby 2,8m . Jeśli jednak zlikwidowałabym garaż to musiałabym przenieś kotłownie, która znajdowała się w garażu do budynku i wówczas byłaby bardzo mała bo miałaby 1,40m na 3,20 i tu zaczyna sie mój problem bo nie wiem jak bedzie wyglądał ten garaż zmniejszony, czy wogóle jest sens stawiać . Wszystko się plącze z jednej strony chcę aby stał zmniejszony, wówczas byłaby duża ktłownia i przechowalnia rupieci, z drugiej strony nie wiem jak to bedzie wyglądało? Poradzcie co zrobić? http://www.mgprojekt.com.pl/domki/slonecznyp/sytuacja.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krabek 07.01.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 widziałem twój projektMoja rada jest następująca.W garażu masz okno. Zamuruj to okno a garaż automatycznie zwiększy ci się o 1 m Pod warunkiem że zachowasz odległość 3 m od granicy działkiGaraż o szerokości 2,8 m w osiach to faktycznie ok. 2, 3 m wewnątrz. Moim zdaniem nie ma najmniejszego sensu robić garaż o takiej szerekości wewnątrz.Możesz jeszcze jescze zkikwidować całkiem tą ścianę z oknem od strony granicy działki pozostawiając taką " wiatę na samochód , napewno wygodniejsze to niż garaż o szerokości 2,3 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aguś1982 07.01.2008 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 jest tylko problem ,że obojętnie co bym nie robiła to muszę skrócić garaż o 1m . Jednak ja myśle o tym, aby ten garaż nie był na auto tylko an kotłownie i rupieciarnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.01.2008 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 my zupełnie świadomie zrezygnowaliśmy z garażu. Wczoraj odśnieżając auto trochę klnęłam pod nosem, ale od razu przypomniało mi się, co mamy w domu dzięki rezygnacji z garażu i zrobiło mi się lepiej Naprawdę, bez garażu da się żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 08.01.2008 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Naprawdę, bez garażu da się żyć Ba... ale co to za życie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.01.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 moi rodzice mają dwa garaże i powiem szczerze, że nie wiem po co. Auto stoi w nich tylko jak zapowiadają mróz (tata nie lubi skrobać szyb ). Sąsiad również ma garaż, a auto stoi na podjeździe. Jakoś wygodniej było zrobić duuuużą łazienkę, pralnio-suszarnię i spiżarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 08.01.2008 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 a po co Ci duuuuża łazienka? (nawiasem mówiąc zależy co rozumiemy pod pojęciem "duża") btw pralniosuszarnię i niewielką spiżarkę będę miał w swoim nowym domku ja mam 3 garaże, w tym jeden podwójny, i wierz mi, wiem co w nich trzymać...a nie mam 4 aut... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 08.01.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Ja bym się przychylił do pomysłu proponowanego przez krabkaOstatecznie wiata ma ten plus że nie będziesz miał lodu na szybach, Ja mam bramę do garażu szerokości 2,4 i szczeże mówiąc nawet przy 2,8 to ciężko otworzyć drzwi od samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.01.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 łazienka ma 14 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 08.01.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Popieram pomysł krabka Możesz jeszcze jescze zkikwidować całkiem tą ścianę z oknem od strony granicy działki pozostawiając taką " wiatę na samochód , napewno wygodniejsze to niż garaż o szerokości 2,3 m. wiata zda egzamin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 08.01.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 jakbym miał nie robić garażu - bo za wąski to zrobiłbym po prostu w tamtym miejscu jakieś pomieszczenie gospodarcze. Tego w domu nigdy za dużo. No chyba że pod całym domem są piwnice jak u geda (ponad 300m piwnic - zazdraszczam ) Trzymanie samochodu pod wiatą czy pod chmurką to wg mnie jeden grzyb. Wiata to ewentualnie do sezonowania drewna do kominka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 08.01.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 łazienka ma 14 metrów. moja będzie miała 7 + obok pralnia coś koło 4m - osobiście nie widzę powodu żeby była większa ale to rzecz gustu. od łazienki oczekuję że będę mógł się w niej wykąpać lub umyć lub ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.01.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 lub zamontować taką wannę do.... http://foto0.m.onet.pl/_m/b5c615cefaf983917c677f27b92136e0,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vip42 08.01.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 kotłownia + wiata chyba że uda się zmieścic kotłownie w bryle budynku to sama wiata, ale każdy daszek ma ten plus że nie masz śniegu na aucie i zamarzniętego lodu, pamiątek po ptakach oraz nie nagrzewa ci się auto latem w słońcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 08.01.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 lub zamontować taką wannę do.... eee ja to za wygodnicki chyba za bardzo jestem żeby jakieś figle w wannie wyczyniać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ratraktor 08.01.2008 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Mieliśmy podobny problem. Podobał nam się W-21.21b z http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w2112b.html. Ale działka w kształcie trapezu, w linii zabudowy 20,2m. Dla garażu brakowało 1m. Dodatkowo działka południowa. Zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny. Będzie podobny, ze zmienionym układem pomieszczeń (działka południowa), dopasowany do działki. Projek domu + zagospodarowanie działki + przyłącze wodne i elektryczne 11 tyś. złotych (Wrocław). Różnica w porównaniu z gotowym projektem (projekt + adaptacja + zagospodarowanie działki + przyłącza ) z 5 .. 6 tyś, ale uważam że warto. Czyli różnica w stosunku do kosztów całej inwestycji 1..2%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 08.01.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Trzymanie samochodu pod wiatą czy pod chmurką to wg mnie jeden grzyb.Wiata to ewentualnie do sezonowania drewna do kominka... Nie tak do końca. Ja teraz mam samochód we wiacie i zawsze szyby mam czyste, a raz się zapomniałem i potem nie chciało mi się wjeżdżać pod wiate i rano skrobałem szyby z lodku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aguś1982 08.01.2008 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 postanowione jutro spotykam się z panem od adaptacji projektu i zmniejszymy garaż o 1m i nie bedzie to już garaż tylko pomieszczenie gospodarcze i kotłownia mam nadzieje , że bedzie to fajnie wyglądać jak myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 08.01.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 nie chcę wprowadzać dodatkowego zamieszania ale czy nie lepiej byłoby zamiast tej zmniejszonej dobudówki postawić ściany do samej góry i wydłużyć trochę dach? Koszt nie powinien być straszny bo to będzie przecież jakieś 2,5m chyba a wydaję mi się że bryła domu lepiej by wyglądała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krabek 08.01.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 postanowione jutro spotykam się z panem od adaptacji projektu i zmniejszymy garaż o 1m i nie bedzie to już garaż tylko pomieszczenie gospodarcze i kotłownia mam nadzieje , że bedzie to fajnie wyglądać jak myślicie ? Przemyśl jeszcze jedną moją radę Wykonaj fundament pod ścianą w odległości jak jest w projekcie Na tym fundamencie wykonaj ze 3 słupy żelbetowe, wykonaj podciąg potem murłata i oprzyj na tym dach W pierwszym momencie będziesz miała wiatę. Pod wiatą zawsze możesz postawić ściankę zewnętrzną w tym miejscu w jakim obecnie chcesz postawić ścianę. Jężeli później postawisz ścianę to ten 1 m. za ściąną w kierunku granicy działki wykorzystasz do skłądowania drewna do kotłowni. A może.... ci się spodoba wiata.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts