t_jarek 08.01.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Witam po raz pierwszy na forum.Mam pytanko, jak Wam się podoba ten projekt: http://www.gmistudio.pl/projekt_jesion.html Bardzo podoba mi się jego układ, ale czy cały projekt będzie funkcjonalny? Pozdrawiam JT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reng 08.01.2008 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 wg mnie dół jest funkcjonalny. góra natomiast przy tak dużej powierzchni domu nieproporcjonalna. 3 pokoje, z czego jeden to mała klitka, w dodatku wąska kiszka, może tylko żeby wstawić komputer. po co taras na całym domu, skoro jest już ogromny na dole? górę można rozplanować inaczej. bryła domu bardzo nieregularna, co niesie za sobą straty ciepła. robi wrażenie, ale tylko na zewnątrz. jak dla mnie cała góra to porażka. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t_jarek 08.01.2008 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Miałem podobne odczucia, ale pomyślałem, żeby z tarasu zrobić antresolę nad salonem. Od strony sypialni, możnaby pomyśleć o większym balkonie/tarasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reng 08.01.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 jeśli zrobisz antresolę nad salonem, który jest dość duży, to "zyskasz" jedynie to, że całe ciepło z salonu będzie uciekało Ci do góry. bo na dodatkowych lub większych pokojach to chyba nie zyskasz. co zauważyłam, pokój nr 5 ma niby 14 metrów, ale jakieś 2 metry odchodzi na ten korytarzyk gdzie są drzwi do pokoju więc można liczyć, że tak właściwie to ma 12 metrów. mam taki pokój - bardzo mały. obok niego nr 6, jeszcze mniejszy... łazieneczka niecałe 5 metrów, czyli jakieś 1,5x3 metry, ciasna. duży pokój niby jest duży, ale nie ma ściany, na której nie byłoby okna, drzwi do garderoby, na taras, wejściowych itp - ogólnie bardzo nieustawny. jeszcze raz mówię, nie wiem czy warto budować dom 200m2 i mieć klitki po kilka metrów. nie wiem jakie planujesz ogrzewanie, jeśli na eko-groszek, to plus bo fajna kotłownia, ale gdzie będzie pralnia? na dole nie bardzo, w łazience się nie zmieści, w kotłowni - odpada, z kuchni żona raczej też nie będzie chciała zrobić pralni. jeśli na gaz, to wtedy sprawa jest rozwiązana, ale jak będzie antresola, to ciepło będzie uciekać, a gaz drogi... ja bym przemyślała. jeśli już pakować w coś dużo kasy, to ma to być jak najlepsze. w takim układzie może warto pomyśleć o projekcie indywidualnym, na bazie tego, tylko faktycznie takim, z którego byłbyś zadowolony i który byłby funkcjonalny i nie miałby nieustawnych pokoi-kiszek. albo w ogóle poszukać czegoś nowoczesnego w innych biurach. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t_jarek 10.01.2008 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Co do ogrzewania, to myślę o pompie ciepła i solarach. Góra faktycznie za wąska, szczególnie łazienka. Podoba mi się za to układ sypialnia-garderoba-łazienka. Znacie jakiś projekt w podobnym stylu?? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts