ZAC 08.01.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 W miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego uchwalonym kilka lat temu przez gminę jest zapis: "zaopatrzenie w wodę - z wodociągu komunalnego w liniach rozgraniczających drogi dojazdowej " Wodociągu takiego oczywiście nie ma w pobliżu mojej działki.'Zgodnie z przepisami wystąpiłem do starostwa z wnioskiem zgłoszeniowym o zamiarze budowy studni wierconej do 30 m i poborze do 3 m3/h Dostałem decyzję- sprzeciw że budowa studni narusza ustalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Zamierzam się odwoływać. Proszę o pilne sugestie , porady , podstawy prawne lub może jakieś orzeczenia w podobnych przypadkach które by wsparły moje odwołanie. Budynek jest w budowie , pozwolenie wydane kilka lat temu jeszcze przez gminę.Sprawa PILNA . DZIĘKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raton 02.02.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Pozmieniaj parametry studni. Głębokość zmniejsz o jakieś 3 m i wydajność. Taką studnie możesz budować na samo zgłoszenie. 30m to głębokość na jakie musisz mieć pozwolenie wodno prawne itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smolski 04.02.2008 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Cześć,Mieliśmy z żoną dokładnie ten sam problem. Poszliśmy po linii zgodności z planem miejscowym. Oficjalnie poprosilismy gminę, żeby - zgodnie z ustawą o zaopatrzeniu w wodę - uwzględniła w najbliższym budżecie budowę wodociągu do naszej działki. Oczywiście odpowiedź była odmowna ("brak funduszy na ten cel w najbliższych latach"). W związku z tym, uzbrojeni w wiedzę prawną, złożyliśmy zgłoszenie budowy studni wierconej do 30 m głebokości dla celów zaopatrzenia w wodę domu jednorodzinnego. Dołączyliśmy mapkę z pokazaną lokalizacją, narysowałem też jak z grubsza będzie wyglądała obudowa studni i już. Zgłoszenie przyjęto bez uwag."Wiedz aprawna", o której wspomniałem, dotyczy m.in. wyroków sądów, które jasno określają, że nie popularna praktyka budowy wodociągów przez gminy z pieniędzy prywatnych inwestorów jest niezgodna z prawem. Rozwój infrastruktury jest w tzw. "zadaniach własnych" gminy i nijak się gmina z tego wykręcic nie może. Skoro więc gmina wydaje pozwolenie na budowę jednocześnie wiedząc, że nie mam możliwości dociągnąć do działki wodociągu, to nie może blokowac własnej inicjatywy inwestorów i nie może zabronić budowy studni na własne potrzeby. Gorzej, gdy woda znajduje się głębiej niż 30 m. Wtedy faktycznie potrzebne jest pozwolenie wodnoprawne a to już inna kwestia.PozdrawiamMarekp.s. My mieliśmy szczęście: woda na 28 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mochitto 28.04.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 polecam http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/26694B662C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 24.04.2017 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Mam ten sam problem, tylko że teraz nie jest wymagane pozwolenie.Tylko czy mi odbiorą budynek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 08.05.2017 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 (edytowane) ... tylko że teraz nie jest wymagane pozwolenie. a gdzie to pisze, że nie jest wymagane pozwolenie ? odsyłam do ogólnej informacji dot. studni : http://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/budowa-studni-glebinowej-wymagane-jest-pozwolenie-czy-wystarczy-zgloszenie,132_13906.html przy czym art. 29 ust. 2 pkt 10 Prawa budowlanego: „Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na wykonywaniu ujęć wód śródlądowych powierzchniowych o wydajności poniżej 50 m3/h oraz obudowy ujęć wód podziemnych”. JUŻ NIE MA ! został zastąpiony na aktualny ( 2017r. ): art. 29 ust. 2 pkt 10 Prawa budowlanego: " wykonywaniu obudowy ujęć wód podziemnych " jednym słowem dotyczy "obudowy" ( wg przepisu jw ) istniejącego ujęcia wody. Edytowane 8 Maja 2017 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 08.05.2017 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 No tak, czyli do 30m i pobierania 5m3/dobe nic nie trzeba? A jak wygląda sam proces kopania? Duży plan jest potrzebny dla samochodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.05.2017 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 (edytowane) a gdzie to pisze, że nie jest wymagane pozwolenie ? W Prawie Wodnym. Ujęcie wód podziemnych jest to urządzenie wodne podlegające przepisom prawa wodnego.(PB art.2.2.2). Co więcej obudowy takiego urządzenia wodnego czyli w tym przypadku, ujęcia wód podziemnych, nie trzeba już zgłaszać (PB art. 30.1.2).) Edytowane 8 Maja 2017 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 08.05.2017 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 ... to prawda - "obudowy" nie trzeba zgłaszać ! pytanie tylko, komu przeszkadzał stary zapis w Prawie Budowlanym : art. 29 ust. 2 pkt 10 ( ? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.05.2017 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 . pytanie tylko, komu przeszkadzał stary zapis w Prawie Budowlanym : art. 29 ust. 2 pkt 10 ( ? ) Nie było to zgodne z deklaracją art.2.2.2. PB i naruszało to kompetencje PW (i była "dwuwładza" urzędnicza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 08.05.2017 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 ... masz rację. Moim skromnym zdaniem powinno się wyrzucić cały punkt art. 29 ust. 2 pkt 10 " do kosza ". W końcu Prawo Budowlane normuje kwestie m. innymi budynków, budowli, obiektów małej architektury ... a tu mamy urządzenie. A "obudowa" dot. cz. nadziemnej i ( jak się okazuje wg NSA ) cz. podziemnej urządzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 08.05.2017 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 A miał ktoś wierconą taką studnię?Jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts