Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STUDNIA A MIEJSCOWY PLAN ZAGOSPODAROWANIA

ZAC

Recommended Posts

W miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego uchwalonym kilka lat temu przez gminę jest zapis: "zaopatrzenie w wodę - z wodociągu komunalnego w liniach rozgraniczających drogi dojazdowej "

Wodociągu takiego oczywiście nie ma w pobliżu mojej działki.'

Zgodnie z przepisami wystąpiłem do starostwa z wnioskiem zgłoszeniowym o zamiarze budowy studni wierconej do 30 m i poborze do 3 m3/h

Dostałem decyzję- sprzeciw że budowa studni narusza ustalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego.

Zamierzam się odwoływać. Proszę o pilne sugestie , porady , podstawy prawne lub może jakieś orzeczenia w podobnych przypadkach które by wsparły moje odwołanie. Budynek jest w budowie , pozwolenie wydane kilka lat temu jeszcze przez gminę.

Sprawa PILNA . DZIĘKI

• 4 weeks później...

Cześć,

Mieliśmy z żoną dokładnie ten sam problem. Poszliśmy po linii zgodności z planem miejscowym. Oficjalnie poprosilismy gminę, żeby - zgodnie z ustawą o zaopatrzeniu w wodę - uwzględniła w najbliższym budżecie budowę wodociągu do naszej działki. Oczywiście odpowiedź była odmowna ("brak funduszy na ten cel w najbliższych latach"). W związku z tym, uzbrojeni w wiedzę prawną, złożyliśmy zgłoszenie budowy studni wierconej do 30 m głebokości dla celów zaopatrzenia w wodę domu jednorodzinnego. Dołączyliśmy mapkę z pokazaną lokalizacją, narysowałem też jak z grubsza będzie wyglądała obudowa studni i już. Zgłoszenie przyjęto bez uwag.

"Wiedz aprawna", o której wspomniałem, dotyczy m.in. wyroków sądów, które jasno określają, że nie popularna praktyka budowy wodociągów przez gminy z pieniędzy prywatnych inwestorów jest niezgodna z prawem. Rozwój infrastruktury jest w tzw. "zadaniach własnych" gminy i nijak się gmina z tego wykręcic nie może. Skoro więc gmina wydaje pozwolenie na budowę jednocześnie wiedząc, że nie mam możliwości dociągnąć do działki wodociągu, to nie może blokowac własnej inicjatywy inwestorów i nie może zabronić budowy studni na własne potrzeby. Gorzej, gdy woda znajduje się głębiej niż 30 m. Wtedy faktycznie potrzebne jest pozwolenie wodnoprawne a to już inna kwestia.

Pozdrawiam

Marek

p.s. My mieliśmy szczęście: woda na 28 m.

• 5 years później...
  • 3 years później...
  • 2 weeks później...
... tylko że teraz nie jest wymagane pozwolenie.

a gdzie to pisze, że nie jest wymagane pozwolenie ?

odsyłam do ogólnej informacji dot. studni :

http://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/budowa-studni-glebinowej-wymagane-jest-pozwolenie-czy-wystarczy-zgloszenie,132_13906.html

przy czym

art. 29 ust. 2 pkt 10 Prawa budowlanego:

„Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na wykonywaniu ujęć wód śródlądowych powierzchniowych o wydajności poniżej 50 m3/h oraz obudowy ujęć wód podziemnych”.

JUŻ NIE MA ! został zastąpiony na aktualny ( 2017r. ):

art. 29 ust. 2 pkt 10 Prawa budowlanego:

" wykonywaniu obudowy ujęć wód podziemnych "

jednym słowem dotyczy "obudowy" ( wg przepisu jw ) istniejącego ujęcia wody.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

a gdzie to pisze, że nie jest wymagane pozwolenie ?

W Prawie Wodnym.

Ujęcie wód podziemnych jest to urządzenie wodne podlegające przepisom prawa wodnego.(PB art.2.2.2).

Co więcej obudowy takiego urządzenia wodnego czyli w tym przypadku, ujęcia wód podziemnych, nie trzeba już zgłaszać (PB art. 30.1.2).)

Edytowane przez sSiwy12

.

pytanie tylko, komu przeszkadzał stary zapis w Prawie Budowlanym : art. 29 ust. 2 pkt 10 ( ? )

Nie było to zgodne z deklaracją art.2.2.2. PB i naruszało to kompetencje PW (i była "dwuwładza" urzędnicza).

... masz rację. Moim skromnym zdaniem powinno się wyrzucić cały punkt art. 29 ust. 2 pkt 10 " do kosza ". W końcu Prawo Budowlane normuje kwestie m. innymi budynków, budowli, obiektów małej architektury ... a tu mamy urządzenie. A "obudowa" dot. cz. nadziemnej i ( jak się okazuje wg NSA ) cz. podziemnej urządzenia ;)