odaro 08.01.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Jak powinna byc wykonana prawidłowa wentylacja połaci dachowej w przypadku dachu czetrospadowego kopertowego z pełnym deskowaniem pokrytym papą. Chodzi mi głównie jak prawidłowo wykonać szczelinę wentylacyjna dolną czyli miedzy wełną a deskami w szczególnie jak otworzyć taką szczelinę na górze gdzie kalenica głowna jest bardzo krótka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cekja 08.01.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Też miałem ten problem i bardzo go przeżywałem.Również prosiłem o radę na Forum. Teraz jest już "po ptokach".Zrobione, skończone i tak musi być. Gonią nastepne etapy budowy i o tamtymproblemie już się zapomina. Pewnie wróci za kilka lat ale puki co...Oczywiście wiesz o tym, że miedzy deskowaniem, a wełną musi być szczelina wentylacyjna minimum 2cm. Jednak w praktyce, przy dachu kopertowym,nie da się tego zachować w wielu miejscach. Jest tyle tych zakamarków... Rady forumowiczów (dobre) były między innymi takie:1. Wylot powietrza musi być przy kalenicy, więc należałoby zrobić tam odpowiednie otwory już podczas deskowania (potem w papie przed ułożeniem blachodachówki). 2. Aby zapewnić dobrą cyrkulację i możliwość wypłynięcia powietrza z każdego zakątka aż do kalenicy, trzeba "otworzyć" wszystkie "komory" powstałe między belką narożną, a krokwiami. Należy to zrobić przez odpowiednie nacięcie na łączeniu tych belek, już na etapie kładzenia więźby. Jeżeli później, to wiercimy odpowiednio duże otwory w krokwiach w miejscu łączenia z belką narożną.Kiedy ja prosiłem swoich majstrów o wykonanie tych szczegółów zostałempo prostu wyśmiany. W tej chwili mam tak, że we wszystkich lukarnach (4szt.), w górnej części mam wykonane otwory fi 110 i wstawione rury kanalizac. pcv. Wiatr hula po strychu jak szalony. Ocieplenie poddasza prowadziłem "po suficie", nie do samej kalenicy.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 08.01.2008 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Też miałem ten problem i bardzo go przeżywałem. Również prosiłem o radę na Forum. Teraz jest już "po ptokach". Zrobione, skończone i tak musi być. Gonią nastepne etapy budowy i o tamtym problemie już się zapomina. Pewnie wróci za kilka lat ale puki co... Ale przecież nasze dachy to nie pierwsze dachy czterospadowe pokryte papą i deskami i pewnie stoją i mają się dobrze Oczywiście wiesz o tym, że miedzy deskowaniem, a wełną musi być szczelina wentylacyjna minimum 2cm. Wiem 1. Wylot powietrza musi być przy kalenicy, więc należałoby zrobić tam odpowiednie otwory już podczas deskowania (potem w papie przed ułożeniem blachodachówki). A nie wystarczy zrobić podobny otwór w kalenicy bocznej. Przez kalenicę boczną nie będzie wystarczającej wentylacji Należy to zrobić przez odpowiednie nacięcie na łączeniu tych belek, już na etapie kładzenia więźby. Niestety za 2 dni kończą wieźbę więc ten pomysł odpada. Jeżeli później, to wiercimy odpowiednio duże otwory w krokwiach w miejscu łączenia z belką narożną. Wierciłeś takie otwory napisz coś więcej jak to robiłeś. W tej chwili mam tak, że we wszystkich lukarnach (4szt.), w górnej części mam wykonane otwory fi 110 i wstawione rury kanalizac. pcv. Wiatr hula po strychu jak szalony. Przyznam się że nie bardzo rozumiem. 2 dni temu widziałem wywietrzniki kalenicowe VILPE wtedy mnie to zaciekawiło. Masz coś podobnego. Ocieplenie poddasza prowadziłem "po suficie", nie do samej kalenicy. Czyli powyżej stropu (sufitu) masz nieocieplone nieużytkowe poddasze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 08.01.2008 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 A co powiedzie na takie rozwiązanie W miejscu w którym dochodzi krokiew do kalenicy skośnej zostawię trojkątną dziurę bez deski którą zamiast papy przykryję folia wyskoparoprzepuszczalną. Czyli zamiast nabijać deskę od brzegu kalenicy skośnej brzeg deski zacznie się od krokwi w ten sposób zyskam trójkątną przestrzeń, która będzie wentylować każdąprzestrzeń miedzy 2 krokwiami w najwyższym punkcie takiej przestrzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.01.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Bardzo dobry pomysł. Ten trójkąt nie musi być duży (nie mniej jednak niż 100 cm2) ale musi być w każdym polu. W przypadku gdyby dach nie był w najbliższym czasie kryty docelowo należałoby zakryć te trójkąty papą a przed kryciem docelowym wyciąć papę i wstawić folię. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 25.09.2009 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 temat powracaNie mam czterospadowego dachu, ale problem podobny.Chcę zrobić otwory w deskach pod gąsiorem. Nie powinienem chyba nic uszkodzić...Moje pytanie: Ile tych otworów zrobić i jakich na każde 80 cm (odległość pomiędzy krokwiami)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.09.2009 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Po 5 cm na stronę na całej długości. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 25.09.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 http://images45.fotosik.pl/205/b5275acf6c6aca05m.jpgi tak w kazdym polupozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 28.09.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Po 5 cm na stronę na całej długości. Pozdrawiam. A jaki otwór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.09.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Po prostu wycinasz deski pomiędzy krokwiami po 5 cm na stronę więc otwór jest prostokątem o szerokości 5 cm i długości równej odległości pomiędzy krokwiami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzykos 29.09.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 A jak wykonać wyloty szczeliny wentylacyjnej przy takim dachu? http://images49.fotosik.pl/207/1cedca397f83685em.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.09.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Prawa połać ma wylot tak jak wlot a w lewej wyciąć ostatnią deskę przy ścianie. Reszta zależy od tego czym jest kryty dach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzykos 30.09.2009 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Prawa połać ma wylot tak jak wlot a w lewej wyciąć ostatnią deskę przy ścianie. Reszta zależy od tego czym jest kryty dach. Pozdrawiam. Na deskowaniu jest papa i na tym falista ondulina. Jak usunę tą ostatnią deskę to czy w ondulinie też muszę wycinać jakieś otwory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 30.09.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 a ja wracając do tematu (dach kopertowy)zamierzam przeciąć papę wzdłuż każdej krokwi koszowej (nie wiem czy tak one się nazywają, bo kosz to raczej wklęsły jest - no ale chodzi o te skośne kalenice)dodatkowo w każdej przestrzeni między krokwiami zamierzam wywiercić po 3 otworytylko jakie fi i czy trzeba je osłaniać folią? jeżeli tak, to czy może być od dołu, czy musi być od góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.09.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Wszystkie otwory należy zabezpieczyć przed przeciekiem czyli od góry!Odnośnie Onduliny to nie potrzeba w niej nic wycinać należy tylko zapewnić swobodny wypływ powietrza pomiędzy nią a obróbką. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 01.10.2009 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Wszystkie otwory należy zabezpieczyć przed przeciekiem czyli od góry! Odnośnie Onduliny to nie potrzeba w niej nic wycinać należy tylko zapewnić swobodny wypływ powietrza pomiędzy nią a obróbką. Pozdrawiam. A jak to zrobić jak dach jest skończony. Dachówka leży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 01.10.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 a jak to zrobić jak papa już leżyczym przykleić tą folię na papie?jaka ma być ta folia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.10.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Warto by było te pytania zadać Waszym dekarzom. Trudno jest wszystkich uczyć i to za darmo. Skoro dach jest wykonany to należy w miejscach wykonania otworów zdemontować dachówkę. Folię wysoko paroprzepuszczalną wprowadzić pod górną krawędź papy a wypuścić na dolną. Do ewentualnego podklejenia i doszczelnienia połączeń zastosować masę bitumiczną do podklejania gontów papowych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Pe 03.10.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 tak się zastanawiam odnośnie tej folii.... Jeśli na krokwie narożnej są gąsiory i uszczelnienie z taśmy kalenicowej a nawiercamy otwory przy samej krokwie to czy będzie miało tam co przeciekać? Rozważając np. skropliny - czy w tym górnym punkcie będzie ich na tyle dużo (jeśli w ogóle) żeby się tym przejmować jeśli pod wywierconym otworem będzie folia na wełnie? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 03.10.2009 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Jeśli chodzi o dach kopertowy kryty papą to wentylację wykonuję w następujący sposób: przed deskowaniem nacinam siekierką otwory w krokwi narożnej mniej więcej po 6 między dwoma krokwiami(kanałem wentylacyjnym) między deskami na krokwi narożnej zostawiam szczelinę ok 3czm, papę również przecinam. Problem rozwiązania wentylacji w koszach , nad oknami , kominami itp zachowam dla siebie...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts