odaro 10.11.2009 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Vent`X Icopala z pewnościa ułatwi zycie. http://www.icopal.pl/index.php?page=ventx-wentlacja2 Pozdrawiam. Jest to coś nowego czego nie widziałem wcześniej. Nie jest to zły patent ciekawe jaka jest na to cena. Natomiast w przypadku wentylacji przy oknach połaciowych tak nie do końca się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 10.11.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Dachówka wentylacyjna służy do wspomagania wentylacji pokrycia dachowego i nie pozwala na wprowadzenie powietrza pod deskowanie. Pozdrawiam. Chesz się założyć że dachówka wentylacyjna pozwala wprowadzić powietrze bezpośrednio pod deskowanie. Może inaczej ułartwia wprowadzenie tegoż to powietrza... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 11.11.2009 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Dachówka wentylacyjna służy do wspomagania wentylacji pokrycia dachowego i nie pozwala na wprowadzenie powietrza pod deskowanie. Pozdrawiam. Chesz się założyć że dachówka wentylacyjna pozwala wprowadzić powietrze bezpośrednio pod deskowanie. Może inaczej ułartwia wprowadzenie tegoż to powietrza... pozdrawiam No chcemy się założyć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.11.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Produkt Icopala to z całą pewnością dobre rozwiązanie tylko że nie pokazano jak je montować na deskowanym dachu. Reklamuje się te elementy jako zabezpieczające przed korozją biologiczną izolacji cieplnej. Niby na czym ta korozja biologiczna miałaby polegać? Takiego stwierdzenia można by użyć przy stosowaniu wełny drzewnej (puki co bardzo mało popularnej). Serwuje się również stwierdzenie: "... niezawodna wentylacja wszystkich warstw dachu...". Oczywiście jest to stwierdzenie niczym nie poparte gdyż ten element służy do wentylacji izolacji cieplnej czyli jednej warstwy. Nie ma również żadnego uzasadnienia montowania tych elementów w połaci dachu kalenicowego gdyż w tym przypadku najskuteczniejszą metodą jest otworzenie kalenicy! Bez wątpienia jest to element bardzo pożyteczny w dachach kopertowych do zastosowania w narożach oraz do wprowadzenia powietrza w koszach. Będzie również bardzo przydatny do wentylowania pól, w których są okna kominy lub inne przeszkody. Koniecznym warunkiem pomyślności jego stosowania jest zapewnienie prawidłowej wentylacji pokrycia dachowego (tak jak pokazuje to prezentowany schemat). Pozwolę sobie zwrócić uwagę na jeszcze jeden dziwny szczegół pokazany w materiale reklamowym a mianowicie montaż pokrycia dachowego od dołu podczas gdy prawidłowy montaż tego pokrycia wykonuje się od góry co jest bardzo wygodne i nie naraża na zniszczenie tego pokrycia, po którym już się nie powinno chodzić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel232 20.02.2011 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 pisalem do Icopal'a ich 'produkt' jest (wg mnie) tylko do folii dachowych. nie mocuje sie go do deskowania (mimo iz na swojej stronie pisza, ze jest do KAZDYCH pokryc dachowcych - firma zrobi wszystko zeby sprzedac).'kominek' nie jest drogi kosztuje 11zeta.zatrzaskuje sie go niejako na folii. facet pisal, ze papa/folia moze miec max 3mm grubosci zeby grzybek sie zatrzansal i byl SZCZELNY. nie wyobrazam sobie jak to zamontowac przy deskowanym dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.02.2011 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 W przypadku papy są proste rozwiązania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel232 20.02.2011 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Proste to pojecie wzgledne,jakos nie wszystko jest takie 'proste'mi moi 'wspaniali' budowlancy nie zrobili ZADNEJ wentylacji dachu. dach jest kopertowy, deskowany, caly szczelnie zapapowany z polozona dachowka ceramiczna. co z tym dalej zrobic nie wiem (jak rowniez nie wie kierownik budowy, facet od pokryc dachowych nie wpsominajac o budowlancach). z budowaniem domow to jak z polskimi lekarzami. idac do lekarza najlepiej juz wiedzic na co sie choruje i jakie leki sie potrzebujemyslalem o izolacji piana ale zadna firma nie chce zagwarantowac, ze deski nie zgnija ale tez nie pisza ze nie mozna. czyli wszsytko spada na inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.02.2011 01:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Widać ewidentny brak wiedzy i doświadczenia. Należy zdemontować parę dachówek w kilku strategicznych miejscach wyciąć i zabezpieczyć otwory i ponownie zamontować dachówkę. Jak masz kawałek kalenicy to również należy ją otworzyć uprzednio zdemontować gąsiory i taśmy oraz po jednym rzędzie dachówek z każdej strony. Prawda, że proste. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel232 21.02.2011 02:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 (edytowane) no super proste tyle to ja juz teraz tez wymyslilem myslalem, ze sa jakies prostsze spsoby gdy dach jest juz ulozony ale u nas tak ze wszystkim, ze jeden madrzejszy od drugiego 'cos tam wyciac, czyms tam zabezpieczyc' i tyle. a inwestor niech sie pozniej sam martwi. ale dzieki bardzo za upewnienie mnie ze ide w dobrym kierunku czeka mnie jeszcze odkopanie piwnicy i robienie drenazu - dobrze ze jest praca zeby na te poprawki zarobic Edytowane 21 Lutego 2011 przez marcel232 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.02.2011 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 A czego się spodziewałeś, że Ci podam wymiary otworów i napiszę w jaki sposób i czym je wycinać? Zleć tą pracę doświadczonej firmie dekarskiej i będziesz miał spokój. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marysia2009 27.02.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Ja kupilem cos takiego. http://www.tjb.se/ventilationsbeslag.pdf Znajomy mi przywiozl ze skandynawi. Cena za 10 sztuk 60 zl tylko plastikowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.02.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Dobra sprawa. Firma Tegola ma podobne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosik76 10.07.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Witam,przeczytałem Wasze posty - są bardzo pomocne. Wydaje mi się, że mam jednak odrobinę bardziej skomplikowany problem. Pytam Was teraz, ponieważ jeszcze nie mam więźby. Mianowicie mam dach czerospadowy, bez okien dachowych i lukarn.Poddasze praktycznie nieużytkowe, ale chcemy mieć możliwość jego zagospodarowania. W projekcie oryginalnie była paroizolacja i dachówka lub blacha. Moja żona wymyśliła dach z gonta bitumicznego GAF (30 lat gwarancji), który wymaga pełnego deskowania i papy poliestrowej Wczoraj byliśmy w firmie dekarskiej i panowie otworzyli nam oczy na wentylację połaci dachowej. Omawiane rozwiązania:1) systemowa wentylacja na głównej kalenicy. Fajne, ale załatwia tylko dwie części dach oraz działa na swojej szerokości. Dach poza krokwiami schodzącymi się z kalenicą poziomą nie będzie wentylowany2) plastikowe kształtki wentylacyjne. Praktycznie ten sam problem3) na krokwie nabicie łat i na nich położenie płyty OSB i dopiero na to gontów. Obawiam się tylko, że w tym przypadku łaty zatrzymają przepływ powietrza i będzie to samo. Dekarze mówili jeszcze, że w USA problem rozwiązuje się zupełnie inaczej - skośne krokwie narożne są podwójne i na nich jest wentylacja. Nie wiem tylko czy znajdę w Polsce kogoś kto mi przeprojektuje tak więźbę. Z góry dziękuję za Waszą pomoc i komentarze czy dobrze myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 10.07.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Krokiew narożna pięciokątna ,na krokwiach filia dachowa i kontrłaty z przerwą przy narożnej,na to płyta OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosik76 10.07.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Czy możesz rozwinąć co miałeś na myśli pisząc, że ma być pięciokątna ? Płaszczyzną czy wierzchołkiem do góry ? Nie rozumiem, też dlaczego kontrłaty a nie łaty ? kontrłaty idą na krokwiach - tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.07.2011 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Naroże należy wykonać tak jak kalenicę lub zastosować systemowe elementy wentylacji połaciowej, gorzej z koszem. Folia zbyteczna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 11.07.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Nie umiem rozwinąć , umiem zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosik76 12.07.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Jasne. Tylko, że ja mam już zamówioną ekipę do dachu i chciałem dać im wytyczne jak mają robić. Szczególnie, że więźbę robi mi ekipa budująca dom a kryć będzie inna. @Andrzej WilhelmiPołożenie systemowej wentylacji na krokwie narożne - też to rozważaliśmy z firmą kryjącą dach. Są tylko dwie wątpliwości:1) czy to nie osłabi konstrukcji dachu - wentylacja wygląda mniej więcej tak:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d480ee1f23269c2f.html 2) koszty systemowej wentylacji będą bardzo duże - moje krokwie narożne mają po 10m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.07.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Co znaczy bardzo duże? Co tu ma osłabić dach? Rada jest jedna należy zlecić pracę ekipie, która się na tym zna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosik76 17.07.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Bardzo duże 1) każda krokiew narożna ma 10m. 2) pojedyńcza wentylacja systemowa o długości 2m kosztuje około 100 PLN. Koszty = 4 x 5 x 100 = 2 000 PLN Łatwo napisać - ekipie, która się na tym zna. Napisałem, że więźbę robi mi ekipa budująca dom a kryć będzie kto inny.Poza tym jak mam sprawdzić czy się na tym znają czy nie. Muszę mieć kryteria i dlatego pytam tutaj. Sorry, ale odpowiedzi w stylu "należy zlecić pracę ekipie, która się na tym zna" albo "nie umiem wyjaśnić ale umiem zrobić" nie są pomocne osobie, która buduje dom systemem gospodarczym i chce wybudować go jak najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts