Jan P. 17.07.2011 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Na krokwie skośne pod płytę nabij kawałki łat. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.07.2011 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 A jak sprawdzisz czy Twój wykonawca potrafi poprawnie wykonać więźbę albo poprawnie zamontować pokrycie dachowe? To o co pytasz profesjonalista zna, stąd moja rada abyś zatrudnił profesjonalistów. Nie każda rada musi być Tobie pomocna i nie z każdej rady musisz korzystać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sham4n 31.08.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Witajcie!U mnie będzie dach czterospadowy deskowany. Kalenica i krokwie narożne mają przewidziane zakończenie z taśmy wentylacyjnej i dachówek kalenicowych. Oczywiście będzie zrobiona szczelina wentylacyjna w okapie. Czy w związku z tym konieczne jest dowentylowanie pól przy narożach, które nie mają połączenia z kalenicą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sham4n 31.08.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 nikt nie pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 31.08.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Pisaliśmy o tym kilka razy. Trzeba wiercić krokwie. lub wywietrzniki połaciowe. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sham4n 31.08.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Pisaliśmy o tym kilka razy. Trzeba wiercić krokwie. lub wywietrzniki połaciowe. Jan A nie jest tak, że krokiew narożna jest wykonana tak jak kalenica (taśma wentylacyjna) i przez to każda "martwa" strefa jest odpowietrzana właśnie tamtędy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sham4n 31.08.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 (edytowane) Tutaj jest coś o co mi chodzi: http://www.izolacje.com.pl/artykul-galeria/id1107,dachowki-wentylacyjne?gal=1&zdjecie=1079 Czyli pod gąsiorami kalenicy i naroży są taśmy wentylacyjne i tam nie trzeba nic robić. U mnie będzie wlot przy okapie więc też nie potrzeba dodatkowej wentylacji... Chyba, że coś źle rozumiem Znalazłem jeszcze taki artykuł: http://www.e-dach.pl/a/8996,dachowki-wentylacyjne-montaz "Na kalenicach i narożach z powodzeniem sprawdzają się specjalne taśmy wentylacyjne i w miejscach tych najczęściej, nie ma konieczności stosowania dachówek wentylacyjnych." Więc jak to jest Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez sham4n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.09.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 ... Chyba, że coś źle rozumiem Tak jest źle rozumiesz. Wentylacja połaci obejmuje dwie strefy. Jedna to wentylacja przestrzeni pomiędzy kryciem wstępnym a pokryciem dachu a druga to wentylacja przestrzeni pomiędzy izolacją cieplną a poszyciem dachu np. deskami czy płytą OSB. To o czym napisałeś dotyczy tej pierwszej. W dachu wielopołaciowym aby ta druga była skuteczna należy wykonać otwory otwory wylotowe w każdym polu dochodzącym do naroża i wlotowe w każdym polu dochodzącym do kosza. Otwory te powinny być zabezpieczone przed skroplinami i owadami np. taką osłonką. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sham4n 03.09.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Aha no ok. Czyli wentylacja krycie <-> połać jest załatwiana przez kalenice i naroża. A izolacja <-> poszycie poprzez specjalne otwory. Chyba jasne Jeszcze zastanawiam się nad wentylacją okien połaciowych - czytałem w tym wątku o rozwiązaniach typu prowadzenie rurek wzdłuż okna, ale czy nie jest tak, że powietrze jak napotka przeszkodę to pójdzie poziomo wzdłuż łaty i znowu do góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 03.09.2014 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Znowu mylisz. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stefan111 07.01.2015 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Mam dach cztero-spadowy z facjatkami, odeskowany, pokryty papą i gontem. Nie została zrobiona żadna wentylacja, ani od dołu, ani od góry... co teraz zrobić?? Jak zrobić teraz wentylację??Budynek jest wykończony, mieszkam już w nim 4 lata. Co mam teraz zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.01.2015 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 A co spowodowało, że dopiero teraz oto pytasz?Należy na dachu zamontować systemowe elementy wentylacji połaciowej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stefan111 10.01.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Pytam o to dopiero teraz, ponieważ na winklowych dolnych rogach przy murze, pojawia się mokra plama przy murłacie (belce leżącej na murze).Czy mógłbyś mi wyjaśnić na czym polega zamontowanie wentylacji połaciowej, bo dekarz, który krył dach stwierdził, że wystarczy tylko wywiercić otwory w okapie od spodu pod podbitką.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.01.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Skoro tak twierdzi to czemu tego wcześniej nie zrobił? Twój dekarz nie ma o wentylacji dachu zielonego pojęcia. Aby ta wentylacja była skuteczna muszą być wloty przy okapie, drożna szczelina pod deskami przeloty przy narożach i wylot w kalenicy. W tej chwili można wykonać wloty przy okapie o ile ściana zewnętrzna nie styka się z deskami, wylot w kalenicy i systemowe wyloty w narożach. Dach będzie trochę upstrzony ale coś za coś. To wszystko ma sens o ile izolacja cieplna nie styka się z deskami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzeszczot_92 06.11.2018 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Na początku witam na forum, ponieważ jest to mój pierwszy post. Wydaje mi się, że jest to najbardziej odpowiedni temat dla mojego pytania, ponieważ został on już wcześniej poruszony (jak w cytacie) A jak wykonać wyloty szczeliny wentylacyjnej przy takim dachu? http://images49.fotosik.pl/207/1cedca397f83685em.jpg Konstrukcja mojego dachu wygląda bardzo podobnie do tej zamieszczonej w powyższym obrazku. Dom ma ok. 30 lat, jest słabo ocieplony - chciałbym go docieplić. Dach (prawie) płaski, pełne deskowanie, na górze papa. Deskowanie przybite do krokwii bez żadnej podbitki (deski bezpośrednio na krokwiach) oraz folii. Planuję docieplenie od wewnątrz, z uwagi, że ok. 8 lat temu był wykonywany "remont" dachu i została wymieniona papa, która obecnie jest w dobrym stanie (dlatego nie chciałbym jej ruszać). Wykonawców dociepleń jest dużo, ale wiedza, jaką prezentują niektórzy lokali "fachowcy" pozostawia wiele do życzenia (niestety). Zasadniczo grzechu (chyba) nie popełnię, jeśli powiem, że pomiędzy warstwą izolacji, a deskowaniem powinna istnieć szczelina wentylacyjna (~2-3cm), umożliwiająca ucieczkę pary wodnej znad izolacji). Niektórzy wykonawcy proponowali mi "dobicie wełny do samych desek", na co się nie zgodziłem, bo to prawie na pewno doprowadzi do zniszczenia dachu. Chciałbym do tematu podejść dobrze, czyli po prostu zgodnie ze sztuką. Problem z jakim się spotkałem to właśnie wentylacja niżej położonej części dachu (na rysunku po lewej stronie): Prawa strona (wyższa) jest użytkowa, znajduje się tam pokój mieszkalny. Wentylacja nad izolacją w tym przypadku jest dla mnie zrozumiała (i wykonana podczas poprzednio wspomnianego remontu). Lewa strona (niższa) dachu pełni rolę strychu - składzika (wraz z włazem wyjściowym na dach). Obecnie nie jest ona w żaden sposób izolowana, chciałbym wykonać poprawną wentylację oraz izolację tej części poddasza. Powierzchnia tego dachu to ok. 30m2. Prawa połać ma wylot tak jak wlot a w lewej wyciąć ostatnią deskę przy ścianie. Reszta zależy od tego czym jest kryty dach. Pozdrawiam. Czy taki zabieg (wycięcie ostatniej deski) powinien spowodować powstanie szczeliny wentylacyjnej przy murze? Jak zabezpieczyć się przed przedostawaniem się wilgoci pod deskowanie? Zastanawiałem się nad rozwiązaniem, wykorzystującym kominki wentylacyjne połaci dachowej (np. taki http://www.dachyonline.pl/galerie/k/kominek-do-papy-wentylac_2301.jpg ). Moja propozycja z grubsza wygląda tak: Proszę o opinię -czy wentylacja w takiej formie jest poprawna? -z uwagi na brak szczeliny między deskami, a krokwią (deski przybite bezpośrednio do krokwii) przyjąłem, że każda przestrzeń między krokwiami powinna posiadać osobny kominek. Jeśli da się to rozwiązać w inny sposób - proszę o informację. Z góry dziękuję za każdą chęć pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.11.2018 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Można tak to zrobić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts