michalz 08.01.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Witam.Zastanawiam się czy warto robić dgp w domku z antresolą i rekuperatorem. Na mój chłopski rozum ciepłe powietrze i tak uniesie się i na pięterku będzie ciepło. Resztę ciepła powinna powinna rozprowadzić wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Wiem, że w ten sposób część ciepła ucieknie przy wymianie w reku, ale nie mam turbiny dgp która żre prąd i może się popsuć. Poza tym są niższe koszty instalacji. Co wy o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek-Krakow 02.04.2012 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Odgrzewam temacik.Czy ktoś wie, jak poradziś sobie, gdy będę miał duży salon połączony z kuchnią (reazem 50,2) i chcę mieć w domu instalację reku???Jak to zamontować, gdy nie ma ani stropu, ani podwieszanego sufitu??? A co do dylematu reku + dgp, to wedługg mnie wystarczy jedynie reku + gwc, dgp będzie juz chyba zbędne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 02.04.2012 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Generalnie DGP przy kominku stwarza pewien problem:- nawiew z DGP jest tylko wtedy kiedy grzeje kominek- nawiew z DGP jest wielokrotnie silniejszy niż z reku Powyższe 2 fakty powodują, że w momentach kiedy grzejesz kominkiem (czytaj - wtedy kiedy jesteś w domu) nawiew z DGP może znacznie zakłócić pracę reku, w szczególności w pokojach, w których masz nawiew z reku i nawiew z DGP (w tych pokojach wytwarza się nadciśnienie, jego ujście może odbywać się przez kanał reku w skrajnych przypadkach) Osobiście (ale nie jestem ekspertem od kominków) poleciłbym ci raczej tak umieścić kominek, ewentualnie kilka rur bez nadmuchu mechanicznego, aby powietrze rozeszło się jak najbardziej grawitacyjnie. Resztę wymiesza reku. Podobno dobrym rozwiązaniem jest umieścić wywiew reku dość blisko kominka (ale z umiarem, tak żeby do instalacji nie szło bardzo gorące powietrze, bo zniszczysz rekuperator), wtedy obieg ciepłego powietrza masz zapewniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigo 03.04.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 W przypadku domu bilbao martwiłbym się raczej o nadmiar ciepła u góry niż jego brak. Ciepło samo leci ku gorze i tródniej dogrzać salon niż pomieszczenia na piętrze. Oczywiście trzeba zostawić otwarte drzwi by się wymieniało powietrze w sypialniach. Właściwie to przy twoim układzie pomieszczeń i tak nie masz jak poprowadzić rur z dgp więc problem czy robić czy nie znika sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts