Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYTANKO ....montaż wełny i płyt kg ...POMÓŻCIE KOBIECIE

Recommended Posts

Witam.

W związku z kosmicznymi cenami robocizny ambitnie zdecydowałam,że sami ocieplimy poddasze i położymy płyty kg.....łatwo powiedzieć, gorzej zrobić :oops: .

Ręce do pracy są zapewnione, tyle że te ręce nigdy nie wykonywały takiej pracy i obawiam się, że każda decyzja będzie podjęta przeze mnie.

Obejrzałam film instruktażowy z muratora i mam kilka pytań.

Więc z założenia warstwy będą następujące licząc od góry:

-gont

-papa

-deskowanie

-szczelina wentylacyjna 3cm

-wełna15-tka przytrzymana sznurkiem

-wełna5-tka na profilach

-folia paroizolacyjna

-płyty kg

-szpachlowanie łączeń i innych miejsc

Pytania:

czym można mocować profile zamiast wieszaków? czy można na wkręty np. długości 10cm do krokwii przez wełnę 5-tkę?

boję się scenariusza, że:

zamocujemy wieszaki,położymy wełnę 15-tkę , a potem okaże się, że te wieszaki krzywo wiszą i nie da się do nich zamocowć profila...i wtedy d... blada, bo trzeba będzie na nowo wełnę 15-tkę ściągać i poprawiać wieszaki

a tak, gdyby można mocować profile na wkręty to w celu wypoziomowania profili możnaby tylko dokręcić lub odkręcić nieco wkręt :roll: ... jeśli się da to na jakie wkręty?

czy jest jeszcze jakaś inna-łatwiejsza opcja ?

Będę bardzo wdzięczna za sugestie i w miarę szybkie odpowiedzi, ponieważ jutro zaczynamy :wink: .

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie można !!!! nie robić tak !! na wieszakach tylko i wyłącznie, mają one możliwosc regulacji w przpadku gdybysmy chcieli wypoziomować.

i porada odnośnie mocowania pierwszej wełny (15-tki) nie sznurkiem tylko drutem, nawet wiązałkowym. C zemu ? Sznurek tak czy inaczej po latach "sparcieje" tymbardziej kiedy dojdzie amplituda temeratury w zimie i latem.

pozdrawiam

wlasnie robie wieszaki (grzybki) na skosach i welne mialem juz wczesniej polozona - nie ma zadnego roblemu poza tym ze nieco pyli. druga warstwe klade sukcesywnie. Niemnie polecam:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1611552&highlight=#1611552

a w szczegolnosci :

http://forum.muratordom.pl/ocieplam-poddasze-krotkie-pytania,t98340-60.htm

Rom-KOn bardzo mi pomogl i wytlumaczyl lopatologicznie na gg co i jak za co dziekuje raz jeszcze :) od pierwszego postu poprowadzil denesa jak zrobic zabudowe ze stelazy

Witam daggulka :)

Chciałem ci powiedzieć że będe twoim wiernym słuchaczem tematu :)

Dlatego że też sam postanowiłem docieplić dach z identycznego powodu jak ty.

Dlatego był bym wdzięczny o zamieszczanie nawet najmniejszych informacji dotyczącej ocieplenia :) Sam nie mam najmniejszego doświadczenia o ocieplaniu ale jestem zdania że Polak Potrafi ;D.

Ja obecnie jestem na etapie wieńca wiec sporo za tobą ;) mam czas na przeszkolenie, mam też problem z decyzją co do krycia dachu :( czytałem różne tematy i praktycznie wszyscy są za pełnym deskowaniem i dachówką, a ja myślałem o membranie i blacho dachówką ale rozwiązanie gont+papa+płyta OSB też mnie zainteresowała :) Dlaczego ty wybrałaś taką opcję ? maiałaś tak w projekcie czy jak?

Pozdrawiam

ps.

Bardzo bym prosił o zamieszczanie jak największej ilości zdjęć :) celem nauki ;)

Witam.

czym można mocować profile zamiast wieszaków? czy można na wkręty np. długości 10cm do krokwii przez wełnę 5-tkę?

zamocujemy wieszaki,położymy wełnę 15-tkę , a potem okaże się, że te wieszaki krzywo wiszą i nie da się do nich zamocowć profila...i wtedy d... blada, bo trzeba będzie na nowo wełnę 15-tkę ściągać i poprawiać wieszaki

a tak, gdyby można mocować profile na wkręty to w celu wypoziomowania profili możnaby tylko dokręcić lub odkręcić nieco wkręt :roll: ... jeśli się da to na jakie wkręty?

.

sorry za złośliwość z góry ale nie mogę, no nie mogę

bo to jest tak, czytając tego posta, jak bym zapytał na forum:

córka, małoletnia, ma ząbka mlecznego do usuniecia, mam narzędzia, wiertarki, wkrętarki, młotki, śrubokręty itp i poradźcie mi jak to najprostszym sposobem zrobić bo w przychodni kolejka na pół roku a prywatnie to chce za robociznę straszne kwoty

a odpowiadając już powazniej: to proponuje zajrzeć na http://www.knauf.pl choćby, popatrzeć na rysunki techniczne, opisy, poczytać archiwalnych postów pewnie kilka setek i na koniec za miesiąc po wykonanej robocie nie narzekać, że GK to diabła warte, gdy będzie pękać, gdy zimno, plamy itp, itp

powiem tak..... na początku miałam zapędy coby zamocować samą wełnę.... i jeśli faktycznie płyty nas przerosną technicznie , to weźmiemy fachowców do samych płyt....ale co mi szkodzi nie spróbować :roll:

COLOR.....a tak na marginesie...ile bierzesz za metr położenia płyt kg?

powiem tak wełnę nie montujemy sznurkiem ani drutem tylko zwykłą najtańszą siatką do ociepleń. Tniemy ją na paski po około 33 cm i wtedy mamy 150 mb mocowania za niewielkie pieniądze a wszystko bedzie trzymało się super i nie spadnie. Koszt położenia sufitu gk to około 30 zł m2.

No właśnie...zakładając, że pomęczę się i założę tą wełnę i profile ...to wybaczcie, ale za samo przymocowanie płyt nie dam 2550zeta :o (85m*30zł)...tym bardziej, że "najczarniejsza" robota z wełną już w zasadzie zrobiona będzie.

A co do sznurka... nie kupiłam szarego sznurka tylko taki biały z tworzywa...przyjrzałam się dokładnie: nie naciąga się, jest mocny i myślę , że się nada.

(...)i porada odnośnie mocowania pierwszej wełny (15-tki) nie sznurkiem tylko drutem, nawet wiązałkowym. C zemu ? Sznurek tak czy inaczej po latach "sparcieje" tymbardziej kiedy dojdzie amplituda temeratury w zimie i latem.

pozdrawiam

...sorry ale jeszcze drutem nie robiłem i nie mam zamiaru... sznurek rolniczy TEX 1000 to nic innego jak sznurek do snopowiązałek i wykonany jest z tworzywa sztucznego... czyli plastiku... czas rozpadu reklamówek plastikowych to ok. 4000lat... a czemu sznurek ma sparcieć szybciej? Prędzej papiaki skorodują o drucie nie wspomnę... Amplituda??? Pod 15cm wełny??? Raczej klimat baaardzo umiarkowany i bez szkodliwego dla tw. sztucznych UV... A sznurek to nic innego jak "przytrzymywadło" by wełna na pysk (wyraz "morda" teraz używa się w innym znaczeniu :lol: ) nie leciała! Jesli wełna się trzyma bez sznurka to nie potrzeba go dawać! Jest zbędny. I jak daggulka stwierdziła wełna trzyma się na profilach.

Dzięki garbus2 ale nie przesadzaj bo obrosnę w piórka... sokole :wink:

Co do ocieplenia to znalazłem interesujący temat :)

Podany jest wyżej link ale daggulka przeczytaj ;)

http://forum.muratordom.pl/ocieplenie-poddasza-uzytkowego,t18238.htm

Więc sprawa z położeniem ocieplenia wydaje się prosta :)

teraz pozostaje płyty, jedyny problem widzę tylko przy rogach ale nie wydaje mi się żeby to było coś trudnego ;) podobnie się pewnie kładzie jak w ścianach działowych z tym że trzeba zastosować siatkę wzmacniającą na łączeniach.

Ja zrobiłem najpierw zabudowę stelarza( bez wełny) na wieszakach krokwiowych - grzybkach. Po wypoziomowaniu profili C zdjąłem je z wieszaków i dopiero wtedy założyłem wełnę 15 + 10 podtrzymując ją drutem ocynkowanym a następnie zatrzasnąłem profile na wieszakach.

Kogutos...tak, przeczytałam już chyba wszystkie wątki jakie są tutaj na temat poddasza :wink: :D

problem w tym, że teoretycznie nie wygląda to tak źle jak w praktyce :roll: ...po obejrzeniu tego filmiku stwierdziłam, że jż natychmiast mogę się za to brać bo potrafię :roll: ...a to wcale tak nie jest....trzeba cholernej dokładności i precyzji :wink: :D

ale stwierdziliśmy, że z pomocą wujka który jest "złotą rączką" może damy se jakoś radę :D

co do tego filmiku instruktażowego -dostałam Twoją wiadomość na priv- kurcze, on jest na płytce która była dołączona do któregoś tam numeru muratora...nie ma go nigdzie w necie, albo nie znalazłam (choć szukałam), więc nie mam jak go Tobie przesłać- tym bardziej że po pierwsze ma sporą pojemność, a po drugie ma go w tej chwili wujek "złota rączka", który przerabia w tej chwili teorię :wink: :lol: .

Proponuję zapytać kogoś w redakcji czy nie mają tego w archiwum i czy nie mógłbyś kupić....lub posznupać w necie dokładnie i może coś znajdziesz.

Instruktaż jest bardzo przejrzysty i wszystko-krok po kroku jest pokazane co robić...bardzo fajna sprawa ( w zasadzie to mam wszystkie płytki...o kładzeniu kafli, paneli...super sprawa)...jeśli nie znajdziesz to mogę Ci zgrać na płytę te wszystkie instruktaże i wysłać pocztą)

Rom-Kon... kurcze, chłopie...z nieba mi spadłeś...a będę bardzo wredną i namolną babą jeśli poproszę o pomoc w doradztwie tak jak garbus2?

co do tego filmiku instruktażowego -dostałam Twoją wiadomość na priv- kurcze, on jest na płytce która była dołączona do któregoś tam numeru muratora...nie ma go nigdzie w necie, albo nie znalazłam (choć szukałam), więc nie mam jak go Tobie przesłać- tym bardziej że po pierwsze ma sporą pojemność, a po drugie ma go w tej chwili wujek "złota rączka", który przerabia w tej chwili teorię :wink: :lol: .

Proponuję zapytać kogoś w redakcji czy nie mają tego w archiwum i czy nie mógłbyś kupić....lub posznupać w necie dokładnie i może coś znajdziesz.

Instruktaż jest bardzo przejrzysty i wszystko-krok po kroku jest pokazane co robić...bardzo fajna sprawa ( w zasadzie to mam wszystkie płytki...o kładzeniu kafli, paneli...super sprawa)...jeśli nie znajdziesz to mogę Ci zgrać na płytę te wszystkie instruktaże i wysłać pocztą)

na youtube sa filmiki instrutazowe z tej serii